20 Aylık Bebek Gelişimi

20 Aylık Bebek Gelişimi

20 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz 2. Yaşına doğru adım adım ilerliyor. Her ay farklı beceriler geliştiriyor, yeni bilgiler kazanıyor. Özellikle bu aylar ön planda olan konu ise çatışma, inatlaşma. 2 yaş sendromunun bir parçası olan bu durumlar çocuğunuzun bağımsızlık mücadelesinin bir getirisi ve gelişim sürecinin bir parçası.

Peki 20 aylık bebek gelişiminde sizi başka neler bekliyor? Bu aydaki bebekler kaç kilo olmalı? Beslenmesi, oyunları, konuşması nasıl?

20 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

20 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebek gelişimi boy kilo tablosu kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Bebeğin içinde bulunduğu ay neler yapabileceği, boy ve kilosunun ne olacağı, hangi oyuncaklarla oynayabileceği anneler tarafından merak ediliyor.

20 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Ancak bilmelisiniz ki verdiğimiz 20 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır.

Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 20 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;

20 Aylık Bebek Kilosu / Kız

Kız bebek kilosu alt sınır 8500, üst sınır ise 13.500 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 77 üst sınır ise 88,4 cm,

Kız bebek baş çevresi 44 cm- 49,2 cm

20 Aylık Bebek Kilosu / Erkek

Erkek bebek kilosu alt sınır 9200, üst sınır ise 14,000 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 78,9 üst sınır ise 89,5 cm’dir.

Baş çevresi 45,2 cm- 50,2 cm

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

20 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

20 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

20 aylık bebek algıları her geçen gün gelişiyor. Şimdiye dek yetişkinleri gözlemleyen minikler, akıllarına kaydettikleri her şeyi artık oyunlarının malzemesi olarak kullanıyor. Artık onu bebeğini beslemeye çalışırken ya da piş-pişlerken görebilirsiniz.

Ondan istediklerinizi artık anlayabilir, söylenileni yapabilir. Aynı şekilde kendi istediklerini de anlatabilir. Eğer anlatamıyorsa elinizden tutup sizi istediği şeye götürebilir. Tıpkı istediği şeye ulaşmadaki bu azmi gibi problem çözme becerisi de oldukça gelişmiştir. Boyunun yetmediği şeyler için tabure çekebilir, oyuncağa ulaşmasında önünde bir engel varsa kenara ittirebilir.

Bebeğinizin zihinsel gelişimi yanında sosyal ve motor gelişimi için ona küçük işler verebilirsiniz. Masaya örtüyü götürebilir, çamaşırları asarken size mandal verebilir.

20 aylık bebeklerin zeka gelişimi için en büyük ihtiyacı güvendir. Bunun yanında fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının da karşılanması gerekir. Bebeğinizi koşulsuz sevmeniz, sarılmanız, öpmeniz, birlikte oyunlar oynamanız, parka, yürüyüşlere çıkmanız siz fark etmeseniz bile onun gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

20 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

20 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Her ay yeni bir dönemin de başlangıcı. 20 aylık bebek gelişiminde yeni dönem ne derseniz: bitmek bilmeyen sorular! O ne? Bu ne? Neden?…

Bebeğinizin konuşma becerileri oldukça gelişti. Neden-sonuç ilişkisi kurabiliyor ve sürekli olarak etrafını anlamlandırmaya çalışıyor. Dolayısıyla bol sorulu dönem de burada başlıyor. Bebeğiniz çevresinde olup biteni anlamak, tanımak için ısrarcı sorulara başlayabilir. Sabrın yanında çocuğun merak duygusunu tatmin etmeniz, açıklayıcı cevaplar vermeniz gerekiyor. Böylece neden-sonuç ilişkisi kurabilmesine destek olabilirsiniz.

20 aylık bebek davranışlarında; inat, öfke nöbetleri, agresif tavırlar, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz.

Çocuğun kendini bir birey olarak kabul ettirme çabasından kaynaklanan ve 18-36 aylar arasında kendini gösteren “2 yaş sendromu” 3-3,5 yaş aralığında bitiyor. Her bebek bu süreci farklı atlatır, ancak süreçle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

Bu dönemde çocuğunuz için sınırları çok iyi belirlemelisiniz. Bir kez “hayır” dediğinizde çocuğunuz ağlayarak onu “evet” e çevirememeli. Eğer böyle olursa ağlayarak her şey yaptırabileceğini düşünmesi çok normaldir.

20 aylık bebek için paylaşma konusu da henüz anlamlı değildir. Sizinle, kardeşleriyle ya da diğer çocuklarla paylaşmayı sevmezler ve 3 yaşına kadar da paylaşmayı öğrenmeleri biraz zordur. Hangi eşyanın kime ait olduğunu anlatarak, paylaşma hakkında bilgiler verebilirsiniz. Ayrıca sizin paylaştığınızı görme de çocuğu olumlu yönde teşvik eder.

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

20 Aylık Bebek Dil Gelişimi

20 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Bebeğiniz yaklaşık 60 kelime konuşabilir. Anneler 20 aylık erkek bebek dil gelişimi ve 20 aylık kız bebek dil gelişimi olarak cinsiyete göre farklı aramalar yapıyor. Ancak dil gelişiminde cinsiyet çok da belirleyici bir etken değildir. Her çocuğun gelişimi farklıdır ve sizin çocuğunuz çok daha fazla kelime konuşuyor olabilir. Bu tamamen onunla ne kadar ilgilendiğinize dil gelişimi için neler yaptığınıza ve pek çok faktöre bağlıdır.

20 aylık bebek konuşmasında en favori soru “bu ne”dir. Her şeyi anlamak, tanımak isteyen çocuklar sürekli bu soruyu sorar. 60 kelimeye kadar söyleyebilen çocuklar kelimeleri de birleştirebilir.

20 Aylık Bebek Beslenmesi

20 Aylık Bebek Beslenmesi

2 yaşına kadar bebeklerin alması gereken günlük kalori miktarı 1000’dir. Artık 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenmeyi iyice benimsemiş olmalısınız. Beslenme saatlerini sabah uyandığı saatten itibaren kahvaltı, ara öğün, öğle yemeği ara öğün ve akşam yemeği şeklinde planlayabilirsiniz. Öğünleri kendi yiyebileceği boyut ve kıvamda hazırlamanız, mama sandalyesinde çatal ve kaşığı ile kendi kendine yemesine izin vermeniz önemlidir.

18-24 aylar arasında bebeklerin günlük öğünlerinde süt ürünleri, meyve, sebze ve tahılları yeterli ve dengeli şekilde tüketmesi gerekiyor. 20 aylık bebek beslenmesinde günde; 2-3 porsiyon süt ürünü; 1 bardak süt, yarım bardak yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir; protein olarak 1 yumurta, köfte, balık, tavuk, 2 kaşık yeşil mercimek veya kuru fasulyeye yer verebilirsiniz.

Bunun yanında 1,5 yaşında bebek beslenmesinde 2-3 porsiyon meyve, taze meyve suyu, 4-5 porsiyon tam tahıl da yer almalıdır. Bebeğiniz tam tahıl olarak yarım dilim ekmek, 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna, 2-3 kaşık yulaf ya da 1 tam tahıllı kurabiye yiyebilir.

2-3 porsiyon sebze gereksinimini ise yarım kase sebze çorbası, 2-3 haşlanmış brokoli ya da 1 mücver ile karşılayabilirsiniz.

Paketli ürünlerden uzak durmanız, bebeğinizin yemeğini hazırlarken mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünler kullanmanız oldukça önemli. Organik doğal gıda seçeneklerimize göz atabilirsiniz.

Ebeveynler iştahsız bebeklerini bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

20 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

20 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Uzmanlar en az 2 yaşına kadar emzirmeyi öneriyor. Ancak 20. ayda emzirme düzeni biraz değişebilir. Bakalım 20 aylık bebek ne kadar süt içmeli?

20. aya gelindiğinde bebeklerin emme sıklığı da azalmış olabilir. Tıpkı uyku ve yemek yemek gibi emmek yerine de oyun oynamayı tercih edebilir.

Bebekler bu dönemde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

20 Aylık Bebek Uyku Düzeni

20 Aylık Bebek Uyku Düzeni

20 aylık bebekler toplam 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Yaklaşık 24. Aya kadar 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri 5-6 saati bulabilir.

Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20.00- 20.30 arasına ayarlanabilir.

Bebeğin büyümesine paralel uyku problemi ortaya çıkabilir. 20 aylık bebek gündüz uyku sayısında 1’e indirmiştir.

Özellikle gündüz uykusuna yatırmak epey zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin çok daha aktif olması, sürekli keşfetmek istemesidir. Uyumak yerine oyun oynamak çok daha çekici gelir.

Ancak bebeğinizin gece uykuları da sizi zorluyorsa, gece çok sık uyanıyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyorsa, bir uzman yardımıyla uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bir uyku rutini oluşturmak da işe yarayacaktır. Uyku saati öncesi ılık bir duş aldırmak, masal okumak, hareketli aktivitelere uyku saatine yakın son vermek işe yarayabilir.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

20 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Koşabilir,
  • İç içe geçen kovalar, bardaklar, plastik kaplarla oynayabilir; kuleler yapar ve yıkar,
  • Büyük parçalı legolar ya da küplerle oynayabilir. Legolarla farklı şekiller yapmasına yardımcı olabilirsiniz,
  • Duygularını kelimelerle ifade edebilir,
  • Ellerini oldukça rahat kullanır, nesneleri istediği gibi kavrayabilir, fırlatabilir,
  • Yaklaşık 60 kelime konuşabilen bebek kelimeleri birleştirebilir,
  • Ellerini yıkayabilir,
  • Bacak, karın gibi vücudunun altı kısmının isimlerini söyleyebilir,
  • Çatal ya da kaşık kullanabilir.
20 Aylık Bebek Aşıları

20 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

20 aylık bebekler için aşı takvimi boş. 24. aya kadar herhangi bir aşı bulunmuyor.

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu bu aylardan itibaren gündeme geliyor. Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar konusu aslında her bebeğe göre farklılık gösteriyor. Ancak genellikle çocukların idrar keselerini yaklaşık 20. Aydan önce kontrol etmesi pek mümkün olmuyor. Bu sebeple uzmanlar tuvalet eğitimine 2 yaşından sonra başlanmasının daha uygun olacağını belirtiyor. 3 yaşına kadar tuvalet eğitiminin tamamlanması normal süre olarak kabul ediliyor. Ancak çocuğunuzun tuvalet eğitimini 4 yaş ve sonrasına bırakmamanız gerekiyor. Bu sebeple 24-36 aylar arasında tuvalet eğitiminin verilmesi doğru bulunuyor. Tuvalet eğitiminde gece ve gündüzün ayrı ayrı ele alınması gerekiyor.

Tuvalet eğitimi nasıl verilir, tuvalet eğitiminde gece gibi tüm konularda daha detaylı bilgi için: Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir? Yazımızı mutlaka okumalısınız.

Tüm tuvalet eğitimi için gerekli ürünleri incelemek için tıklayınız.

20 Aylık Bebek Diş Gelişimi

20 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebekler 17-23. aylar arasında alt, 16-22. Aylar arasında ise üst köpek dişlerini çıkarır. Alt ve üst birinci azı dişleri ise şimdiye dek çıkmış olmalıdır. Yani bebeğiniz bu ay birden çok diş çıkarabilir. Bu da hem anne hem de bebek açısından biraz sancılı bir süreçtir.

20 aylık bebek gelişiminde süt dişlerin neredeyse tamamı çıkmıştır. Bebeğin ağzında 12 ila 16 adet diş olması beklenir.

Diş sayısının fazlalaşması ısırma eylemini de beraberinde getirebilir. Bebeğiniz bu dönemde özellikle de 2 yaş sendromu ile birleşince, sinirlendiğinde, kızdığında ısırabilir. Ayrıca diş çıkarma, damaklarda yoğun kaşıntıya da neden olur. Bu da çocuğu ısırmaya iter.

Ayrıca merakta ısırmaya teşvik eden başka bir nedendir. Bebeğiniz henüz her şeyi ağız yolu ile tanımaya çalışıyor ve bu nedenle eline geçirdiği her şeyi ağzına sokuyor. E artık dişleri de olduğuna göre ısırıp tadına bakmak, tanımak istemesi çok normal.

Ancak çocuğunuz ister kaşıntı gidermek için olsun isterse de öfkeden ya da meraktan ısırsın onuna konuşarak bu davranışın yanlış olduğunu anlatmalısınız.

Diş bakımı için gerekli ürünleri incelemek için tıklayınız.

20 Aylık Bebek Oyunları

20 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinizin ayına uygun oyuncak seçmeniz, ilgisini daha çok çekmenin yanında gerekli fiziksel ve zihinsel becerilere ulaşmasını da kolaylaştırır. 20 aylık bebek için oyun hamuru, puzzle yanında top, bisiklet, bin-sür, tren, otobüs, gibi hareketli oyuncaklar alabilirsiniz.

Sulu aktarma oyunları, sakla-bul oyunları da 20 aylık bebeği heyecanlandırabilir. Herhangi bir oyuncağı bir yere saklayarak bebeğinizin bulmasını isteyebilirsiniz. Ya da bir elinize bir şey saklayıp bebeğinize hangisinde diye sorabilirsiniz.

Bu dönemde çocuklar karalamalar yapmaya da bayılır. Ancak her çocuk duvarları, koltukları ya da kapıları boyamayı elbet deneyecektir. Bunu önlemek için silinebilir boya tercih edebilir bunun yanında, duvara asılan boyama sayfalarından tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini çekecek aktivite masalarında edinebilirsiniz.

20 aylık bebek için üzerinde çeşitli temalar bulunan oyun halılarına da göz atabilirsiniz. Ev içinde canı sıkılan çocuklar için özel bir alan oluşturan oyun halıları, çocukların hayal gücünü destekliyor.

19 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

21 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü