31 Haftalık Gebelik Rehberi

31 Haftalık Gebelik Rehberi

31 haftalık gebelik dönemiyle birlikte beklenen doğum tarihine kaldı 9 hafta. 38. Haftadan sonra doğan bebekler zamanında doğmuş sayılıyor. Yani 7 haftadan sonra doğuma hazırlıklı olmanızda yarar var. Her bebek 40. Haftayı beklemiyor, haberiniz olsun.

Gebeliğin 31. haftasında bebeklerin fiziksel gelişimi biraz yavaşlıyor. Bu hafta bebeklerin boyu yaklaşık 41 cm, kilosu ise 1,500 – 1,600 gram arasında seyrediyor. Bakalım bu hafta başka neler oluyor?

31 Haftalık Bebek Gelişimi

31 Haftalık Bebek Gelişimi

31 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeklerin sindirim sistemi ve akciğerleri gelişimini tamamlamış oluyor. Beyin gelişimi ise bu dönemde büyük bir ivme kazanıyor. Bebeğin sinir hücreleri ve bu hücreler arasındaki bağlantılar büyük bir hızla artıyor.

31 haftalık gebelik döneminde de bebeğinizin minik bedeni yağ depolamaya devam edecek. Doğuma sayılı haftalar kala, yanakları her geçen gün biraz daha tombullaşacak, hepi topu 40-50 cm’lik minik deyim yerindeyse ele gelecek.

Gebeliğin 31. Haftasında bebeklerin pek çok organı daha gelişmeye devam ediyor. Bunlardan biri de üreme sistemi. Erkek bebeklerin testisleri olması gereken yere doğru ilerlerken, kız bebeklerinde klitorisi iyice belirgin hale geliyor.

Bebeğiniz bu hafta başını sağa sola hareket ettirebiliyor, gözleri ile bir şeyleri takip edebiliyor, sesleri duyabiliyor, gülümseme, parmak emme gibi çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Bu hafta ultrasona girerseniz bu anlara şahit olabilirsiniz ve 31 haftalık gebelik ultrason görüntüleri harika bir hatıra olarak hafızanızda yer eder.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

31 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

31 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

Hamileliğin bu haftalarına kadar bebeklerin belirli bir uyku düzeni vardı. Bu haftadan itibaren daha da uzun uyku döngüleri başlıyor. Bebeğin uzun süre uykuda olması seni korkutmasın. Bu zamana kadar bebeğinin düzenini öğrenmiş olma olasılığın çok yüksek.

Gebeliğin ilerlemesiyle beraber annelerin hemen hepsi karnındaki bebeğin ne zaman uyuduğunu ne zaman uyandığını anlamaya başlar. Tekmelerin sıklığını, şiddetini bilen anneler hareketlerde bir azalma sezerse doğal olarak hemen paniğe kapılıyor.

Hareketlerin azalmasında bebeğin büyümesi ve rahimdeki alanının daralması önemli bir etken. Uzmanlar, son aylarda sabah ve akşam olmak üzere bebek hareketlerinin günde 2 kez kontrol edilmesinde yarar görüyor. 31 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin hareketlerini bir süredir hissetmiyorsanız öncelikle ilk düşünmeniz gereken bebeğin uyuyor olabileceği.

Ancak yine de bebeğinizin hareketlerinde azalma hissediyorsanız, hareketleri saymalı ve not etmelisiniz. Bebek hareketlerinin sayılması için en sık kullanılan yöntem şu şekildedir;

  • Bebeğinizin en hareketli olduğu bir zamanı seçin.
  • Oturuyor ya da sol yan yatıyor pozisyonda olun.
  • 10 adet hareket sayın ve ne kadar zaman geçtiğine bakın.
  • Bu hareketler güçlü tekmeler olabileceği gibi hafif ittirmeler ve yer değiştirmeleri de saymalısınız.
  • 2 saat içerisinde, 10 hareket alamazsanız, bebeğinizi uyandırmak için; açsanız, karnınızı doyurun ve şekerli bir şeyler yiyin.
  • Yine uyanmazsa, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verin.
  • Yine hareket etmezse, 30 haftalık gebelikte doktor kontrolü gerekebilir. Bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu durumda bebeğin sıkıntıda olup, olmadığına dair NST, ultrason, biyofizik profil, doppler gibi diğer testler yapılacaktır.

Bebeğin hareketleri her gün farklılık gösterebilir. Yediklerinin bile bebeğin hareketlerini etkileyeceğini aklında bulundurmalısın.

31 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

31 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

9 aylık hamilelik serüveninde uzun bir yol yürüdün. Doğuma çok az bir zaman kaldı. 31 haftalık gebelik döneminden sonra beklenen doğum tarihine 9 hafta kalıyor. Bu haftalarda doğum heyecanına kapılman, büyük bir huzurla bebeğinin ihtiyaçlarını tamamlaman, odasını hazırlaman bu sürecin bir parçası.

31-35. haftalar arası gebeliğin 8. Ayı kabul ediliyor. Bu hafta ile 7. Ayı geride bıraktın. Yani artık son düzlüktesin. 31 haftalık gebelik döneminde hamileliğin iyice kendini belli ediyor. Rahmin göbek deliği hizandan yaklaşık 11 cm ölçülebilir. Son 3 aylık dönemde uygun görülen kilo miktarı 5-6’dır. Ancak her kadının vücut yapısı, hamile kaldığı kilo, ve sağlık durumu farklıdır. Bu sebeple ideal doğum kilonu, hangi ay ne kadar kilo alman gerektiğini doktoruna danışarak planlaman, takip etmende yarar var.

Hamileliğin son aylarına doğu ödem, şişlik en sık görülen problemlerdir. Bu sebeple son trimesterde özellikle yüzüklerinizi çıkarmanız gerekebilir. Yoksa bir sabah uyandığınızda yüzüğün parmağınıza hapsolduğunu görmeniz çok mümkün.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

31 Haftalık Gebelik Şikayetleri

31 Haftalık Gebelik Şikayetleri

Gebeliğin bu haftalarında kan hacmindeki artış şişliklere sebep olabilir. Karnınızın iyice şişmesine bağlı; karın, bel, basen bölgesinde çatlaklar, ödem, vücudun ağırlaşmasıyla beraber; sırt, bel, bacak ağrıları, denge problemi de görülebilir.

31 haftalık gebelik yorumları arasında anneleri en çok korkutan şikayet ise yalancı kasılmalar. Braxton Hicks (yalancı kasılma) kasılmaları sık sık erken doğum belirtileri ile karıştırılıyor. 24 haftalık gebelik döneminde başlayan ve gebeliğin sonuna kadar olabilen bu kasılmalar aslında doğuma hazırlık niteliği taşıyor.

Yalancı kasılmalar rahmi doğuma hazırlıyor, doğum sonrası kasılarak küçülmesini kolaylaştırıyor ve plasentaya giden kan akımını arttırıyor. Braxton Hicks kasılmaları genellikle sancısız, düzensiz, kısa süreli ve genellikle ağrısız oluyor.

Ancak 31 haftalık gebelik döneminde aşağıda sıraladığım Erken doğum belirtilerini taşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

  • Her 10 dakikada bir kez ya da daha sık hissedilen ve giderek şiddetlenen kasılmalar,
  • Sırt ve çoğunlukla bel bölgesinde pozisyon değiştirilse dahi geçmeyen ağrı varlığı,
  • Karnın alt kısmında adet sancısı ya da şiddetli gaz sancısına benzer ağrı ve kramplar,
  • Vajina ya da pelvis bölgesinde basınç hissi,
  • Vajinadan su gelmesi ya da sürekli olarak su damlaması,
  • Sulu, kanlı ya da mukus benzeri vajinal akıntı,
  • Hafif kanamanın ve lekelenmenin de dahil olduğu tüm vajinal kanamalar,
  • Enfeksiyon varlığına benzer, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin varlığı
Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

31 haftalık gebelik kaç aylıktır: Gebeliğinizin 8. Ayındasınız. 31-35 haftalar arası gebeliğin 8. Ayı kabul ediliyor.

31 haftalık gebelikte alt karın ağrısı normal mi: Gebeliğin son aylarında kasların ve bağların gerilmesine bağlı karın ağrıları yaşanabiliyor. Bu sancılar genellikle bir faaliyet anında yani yatar pozisyonda dönerken ya da öksürürken ani sancı ya da kramp şeklinde görülebiliyor. Ancak bu ağrılara; vajinal kanama, baş dönmesi, bulantı, titreme gibi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

30 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

32 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü