Aşılama Yöntemi ile Hamile Kalanlar
Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar kısa bir tedavinin ardından belki de uzun zamandır beklediği müjdeli haberi alıp, bebeklerini kucağına alabiliyor. Aşılama yöntemi de tıpkı tüp bebek tedavisi gibi üreme yardımcısı bir yöntemidir.
Modern yaşam, gıdalardaki katkı maddeleri, stres, evlilik yaşının artması ve çocuk sahibi olma yaşının 30’lardan sonraya bırakılması gibi pek çok sebep nedeniyle doğal yollarla gebe kalamama sorunu giderek artıyor. Bu da aşılama yöntemi, tüp bebek gibi çeşitli tedavilerin uygulanma oranını artırıyor.
Bu yazımızda aşılama yöntemini ele alacağız. Hadi başlayalım!
Aşılama Nedir?
Aşılama (İntrauterin inseminasyon-IUI) üreme yardımcısı bir tedavi yöntemidir. Korunmasız olarak 1 yıl düzenli cinsel hayatı olan ancak çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanabilir. Ancak öncelikle bazı tetkiklerin yapılması ve sorunun kaynağının belirlenmesi, tedavi yöntemi açısından önemlidir.
Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar bir dizi tahlil ve tetkikle tedavi için ilk adımı atar. İnfertilite (kısırlık)teşhisi konan çiftlerde ilk olarak hastalığın sebepleri araştırılır.
Kadın için;
- Jinekolojik muayene,
- Papsmear testi,
- Tüplerin değerlendirilmesi,
- Histerosalpingografi filmi, (ilaçlı rahim filmi)
- Ultrasonografi,
- FSH, LH (Adetin 2 ila 4. günü arasında),
- Kan testleri,
- Tam kan sayımı testi,
- Tiroid bezi ile ilgili fonksiyon testleri,
- Prolaktin ölçümü
- Tubal geçişin saptanması (tüplerin tıkalı ya da hasarlı olup olmadığının saptanması)
- Hormon değerlendirmesi
- Reglin 21. Günü Progesteron testi
Erkek için;
- Semen analizi
- Sistemik ve lokal fizik muayene
- Serolojik testler (kandaki antijen, antikorlar ve enfeksiyon tanımlanmasında)
- MAR testi (Anti Sperm Antikorlarının tespiti için)
- Hormon profili,
- Sperm sayısı ve hareketliliği,
- Detaylı morfolojik değerlendirme, (Sperm yapısı, spermin kafa ve kuyruk şekil bozukluğu olup olmadığı değerlendirilir.)
- Yıkama sonrası sperm değerleri uygulanacak tetkiklerdir.
Bu tetkiklerin yapılması, sorunun kaynağının doğru tespit edilmesi dolayısıyla aşılama ile ilk seferde hamile kalanların oranını artırıyor.
İnfertilite Nedir?
1 yıl boyunca düzenli ilişkiye girmelerine rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi durumuna infertilite yani kısırlık denir. Yaşı genç adayların 1 yıllık süreyi bekleyip gebe kalamazlarsa bir uzmana danışmaları önerilir. 35 yaş üstünün isen geç kalmadan tüp bebek nasıl yapılır konusunda uzmana danışması daha faydalı olur.
Kısırlık görülme ihtimali %15-20 civarındadır. Yaşın ilerlemesiyle bu oran da artar. İnfertilite nedir sorusuna bir üreme sistemi bozukluğu da denebilir. Kadın ya da erkek kaynaklı olabileceği gibi pek çok sebebi de olabilir. Ancak uygulanacak tedavi yöntemleri ile bebek sahibi olmaları mümkün. Aşılama yöntemi ile hamile kalanların sayısı günden güne artmaktadır.
Kadınlarda Kısırlık Belirtileri
Kadınlarda kısırlık belirtileri pek çok şekilde kendini belli edebilir. Kadınlarda kısırlık belirtileri şu şekildedir;
- Tüplerde tıkanıklık,
- Tüplerde tahribat,
- Regl döngüsünde düzensizlik,
- Yumurtalık rezervinin azalması,
- Fallop tüplerinin yapışıklığı
- Enfeksiyonlar
- Karın içi operasyon geçirilmesi,
- Yumurtlama bozuklukları
- Prolaktin seviyesinin yüksek oluşu,
- Polikistik Over,
- Erken menopoz,
- Miyomlar,
- Karın içi yapışıklık,
- Tiroid problemleri,
- Kanser öyküsü ve kanser tedavisi,
- Aşırı kafein alımı,
- Obezite,
- Sigara ve alkol tüketimi
Erkeklerde İnfertilite Belirtileri
- Sperm sayısının az olması,
- Sperm hareketinin azalması,
- Spermin yapısal şekilsel problemleri
- Menide hiç sperm hücresi bulunamaması,
- Sperm kanallarındaki tıkanıklıklar,
- Spermin mesaneye boşalması,
- Hormonal sebepler,
- İnmemiş testis durumu,
- Çocuklukta geçirilen kabakulak ya da ateşli hastalıklar,
- Genetik bozukluklar,
- Sertleşme ve erken boşalma gibi cinsel işlev bozuklukları,
- Şeker hastalığı,
- Geçirilmiş enfeksiyonlar ya da kanser tedavisi,
- Testosteron hormonu eksikliği
- Aşırı sigara ve alkol kullanımı
- Stres
Aşılama Yöntemi Kimlere Uygulanabilir
Tedavinin uygulanabilmesi için hem anne hem de baba adayının bazı şartları karşılıyor olması gerekir. Öncelikle baba adayında işlenebilecek özellikte sperm olması, anne adayının yumurta gelişiminde ise sorun olmaması gerekiyor.
Aşılama için tüplerde bir problem olmaması ya da en azından bir tüpün açık olması, aşılama için hazırlanan fonksiyonel sperm sayısının ise 5 milyonun altında olmaması aşılama yöntemi ile hamile kalanların sayısını artırıyor.
Aşılama yöntemi uygulanabilen diğer durumlar ise şöyle;
- Polikistik over hastalığı olan,
- Yumurtlama fonksiyon bozukluğuna bağlı sorunları olan,
- Sperm hareketliliği az olan,
- Sperm sayısında düşüklük olan,
- Açıklanamayan infertilite olguları bulunan,
- Vajinismus gibi cinsel birleşme problemleri olan
Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Önemli bazı noktalara dikkat eden çiftler aşılama ile ilk seferde hamile kalanlar kervanına kolayca katılabiliyor. Spermin verimli olması için aşılama öncesi erkeğin dikkat etmesi gerekenler;
- Son 48 saat içerisinde sigara kullanmamalı
- Son 48 saat içerisinde alkol ya da uyuşturucu kullanmamalı
- Son 48 saat içerisinde herhangi bir ilaç alınmamalı (zorunlu bir ilaç varsa doktor bilgilendirilmeli)
- Aşılamadan önce sperm sayısı miktarında azalma olmaması için erkek cinsel perhiz uygulamalı, kesinlikle boşalmamalıdır.
Yumurtalarda istenen verimin alınabilmesi için ise kadınların dikkat etmesi gerekenler;
- Kadının vajinal bir enfeksiyon geçirmiyor olması,
- Vajinal ilaç, krem veya losyon kullanmaması gerekir.
Bunlara uyulması halinde 1 aşılamada hamile kalanlar sayısı da artıyor.
Aşılama İşlemi Nasıl Uygulanır?
Geldik en merak edilen soruya. Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar hangi aşamalardan geçiyor?
Yapılan test ve tetkikler sonucu sorunun kaynağını belirleyen doktorunuz, gerekli görmesi halinde hormon ilaçları ile yumurtalıkların büyütülmesi işlemine geçer. Burada amaç yumurta gelişiminin uyarılmasıdır. Hormon hapları veya iğneler 5-7 gün boyunca kullanılır.
Yaklaşık bir haftalık tedavinin ardından doktor yeniden vajinal muayene yaparak yumurtaların durumunu kontrol eder. Kontrol edilen yumurta sayısı ve boyutları döllenme için uygun aşamaya ulaşmışsa yani 17-20 mm boyutlarındaysa, cilt altına çatlatma iğnesi yapılır. Sonrasında ise aşılama işlemine geçilir.
Elbette bu sürede baba adayı da birtakım işlemlerden geçer. Baba adayından alınan spermler laboratuvarda incelenir ve içlerinden en kaliteli ve dölleme şanı en yüksek olan kaliteli spermler seçilir. Bu işlem yaklaşık 2 saat gibi kısa bir sürede tamamlanır.
Ardından aşılama işlemine geçilir. Laboratuvarda yıkanmış ve hazırlanmış spermler ince bir kateter yardımıyla rahime bırakılır. Bu esnada herhangi bir acı hissi olmaz.
Çatlatma iğnesinden sonra yumurtalıklardan atılmak üzere olan yumurta tüplere girerek sperm ile buluşur. Böylece kadın vücudunda döllenmenin olması için en uygun zamanlama sağlanmış olur. Eğer sperm yumurtayı döllerse embriyo oluşur ve rahime doğru yol almaya başlar. Bu yolculuğun sonucunda rahme ulaşır ve tutunursa gebelik de başlamış olur.
Aşılama İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Aşılama işlemi oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Yalnızca birkaç dakika süren işlemde hastaya anestezi uygulamaya gerek görülmez. Jinekolojik muayene pozisyonunda iken işlem kolayca gerçekleştirilir.
Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar, aşılama sonrası ise günlük hayatınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz. Ancak ilk işlem sonrası yalnızca 15-20 dakika dinlenmeniz yeterlidir.
Aşılama ile Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmeli
Aşılama ile hamile kalanları nelere dikkat etmeli konusu anneleri tedirgin etse de aslında normal gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Dolayısıyla bebeğiniz rahme tutunduğu andan itibaren kadın doğum uzmanı gerekli tüm takiplerinizi yapacaktır.
Gebelik Testi
Aşılamanın ardından yumurtanın rahme tutunduğu andan itibaren, normal gebeliklerden hiçbir farkı kalmaz. İşleminin ardından 14 gün sonra gebelik testi yaptırabilirsiniz. Aşılama ile gebe kalanların uygulayacağı gebelik testi de tıpkı normal gebeliklerde olduğu gibi dilediğiniz bir sağlık kuruluşunda, idrar ya da kan testi ile yapılabiliyor.
Haydi bir göz atın: Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?| Hamilelik Testi Nedir?
Aşılama ile Hamile Kalanlar Belirtileri Nasıl Anlar?
Aşılama ile hamile kalanlar belirtileri tıpkı normal gebeliklerde olduğu gibi anlayabilir. Gebelik belirtileri en erken 3 hafta içinde kendini gösterir.
Gebeliğin oluşumuna dair bilgileri beta HCG hormonu verir. Bu nedenle gebelik hormonu da denir. Hem kan hem de idrar testi ile tespit edilebilir. Ancak kan sonucu idrardan daha erken sürede sonuç verir. Aşılama ile hamile kalanlar belirtileri şu şekilde anlayabilir;
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
- Yerleşme kanaması
- Adet gecikmesi,
- Göğüslerin hassaslaşması,
- Meme uçların hassasiyet,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Baş dönmesi ve bayılma,
- Aşerme,
- Sık idrara çıkma
- Koku hassasiyeti,
- Sırt ve bel ağrısı
- Karın bölgesinde şişkinlik,
- Vajinal akıntı,
- Vücut sıcaklığının yükselmesi
Detaylı bilgi için : Hamilelik Belirtileri Nelerdir | Ne Zaman Başlar
Tüp Bebek ve Aşılama Arasındaki Farklar
Tüp bebek ve aşılama arasındaki farklardan bahsetmeden önce tüp bebek nedir konusuna değinmek gerekiyor. Tüp bebek nedir sorusunun yanıtı şu şekildedir: Tüp bebek, kısırlık ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan, üreme yardımcısı bir yöntemdir. In Vitro Fertilization (IVF) ismi ile bilinen tedavi, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile yapılıyor.
Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar da ise döllenme dahili olarak gerçekleştirilir. Yani tüp bebekte sperm ve yumurta dışarıda, laboratuvar ortamında döllenir, aşılama da ise spermler doğrudan rahme bırakılır.
Tüp bebeğin aşılamadan daha yüksek başarı oranlarına sahip olduğu belirtiliyor. Ancak tüp bebek fiyatları aşılama fiyatlarına göre daha pahalıdır.
Uzmanlar çiftlerin tüp bebeğe geçmeden önce genellikle üç tur aşılama denemeleri öneriyor.
Tüp bebek nedir konusunda daha ayrıntılı bilgi için: Tüp Bebek Tedavisi (yazıyı girdiğimizde link verebiliriz)
Aşılama İşlemi için Merkez Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Modern yaşam, gıdalardaki katkı maddeleri, stres, evlilik yaşının artması ve çocuk sahibi olma yaşının 30’lardan sonraya bırakılması gibi pek çok sebep ile doğal yollarla gebe kalamama sorunu giderek artıyor. Bu da tüp bebek merkezlerinin hızla çoğalmasına ve pek çok çiftin aşılama ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerine başvurmasına neden oluyor.
Talepteki bu artış ise tüp bebek merkezleri ve aşılama merkezlerinin mantar gibi çoğalmasına neden oluyor. Dolayısıyla verimli sonuç alabilmek için aşılama işlemini nerede yaptıracağınıza özenle karar vermelisiniz.
Merkezin başarı oranı, teknolojik donanımı, alanında uzmanlığını kanıtlamış ekip ile çalışması en önemli kriterlerin başında geliyor. Bu kriterlere bağlı olarak seçilecek merkezler 1 aşılamada hamile kalanların sayısını da artırıyor. Bu aşamada aşılama yöntemi ile hamile kalanların tecrübelerine de başvurabilirsiniz.
Aşılama ile Hamile Kalanlar 2021
Söz konusu bebek sahibi olmak olunca hem anne hem de babaların aklında binlerce soru oluyor. Aşılama ile hamile kalanlar Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında epey aratılıyor. Anne adayları aşılama ile gebe kalanların tecrübelerinden faydalanmak istiyor. Özellikle aşılama ile ilk seferde hamile kalanların neler yaptığı merak ediliyor.
1 aşılamada hamile kalanlar var mı? Aşılama ile ikiz hamile kalanlar var mı? Aşılama ile hamile kalan var mı? gibi sorular birbirini takip ediyor.
İlk aşılama ile hamile kalanlar ile 2 ya da 3. Denemelerde hamile kalanlar arasında bir fark bulunmuyor. Ancak ilk denemeden başarısız sonuç elde eden çiftler için sonraki denemeler çok daha stresi hale geliyor. Dolayısıyla psikolojik anlamda da çiftlerin kendilerini hazırlamaları faydalı oluyor.
Aşılama ile İkiz Hamile Kalanlar
Aşılama, özel tekniklerle hazırlanmış kaliteli yumurta ve sperm oluşumu sağlanmış bir döllenme şeklidir. Sperm kalitesinin artması daha fazla sayıda spermin, tüplere ulaşabilmesini sağlar. Aşılama öncesi gelişen yumurta sayısı da burada önemli bir konudur. Eğer iki ve daha fazla yumurta gelişmişse çoğul gebelik ihtimali de artar. Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar çoğul gebelik yaşayabilir.
Gebelik Aşısı ile Hamile Kalanlar
Annelerin arama başlıklarından biri de “gebelik aşısı ile hamile kalanlar” 2006 yılından bu yana uygulanan gebelik aşısı rahmin iyileştirilmesi amacıyla yapılıyor. Tüp bebek tedavilerinde kullanılan bu yöntem rahmin iyileştirilmesini ve embriyonun rahme daha kolay yerleşmesi sağlıyor. Gebelik aşısı başarısız tüp bebek tedavilerinde şansı artırıyor.
Mikroçip Aşılama ile Hamile Kalanlar
Mikroçip yöntemi ismi yeni yeni duyulan bir yöntem. Aşılama yönteminde kullanılan mikroçip yöntemi kaliteli spermlerin seçilmesi ve gebelik şansının artırılmasını sağlar.
Özel yöntemlerle spermlerin seçilmesi işleminde hareketsiz veya morfolojisi bozuk spermler oyun dışı kalıyor. Üstelik spermin DNA’sına hasar verme riski de bulunmuyor. Böylece aşılama yöntemi ile hamile kalanların şansı da artıyor.
Aşılama ile Hamile Kalanlar 2021
Aşılama ile hamile kalanlar 2021 yılına bahsettiğimiz süreçlerden geçiyordu. Muhtemelen aşılama ile hamile kalanlar 2021 yılında da aynı süreçleri yaşayacak. Ancak elbette teknoloji hızla ilerliyor. Keşfedilecek yeni yöntemler, anne babaların şansını artırmak için çalışan uzmanlar sayesinde çocuk isteyen herkesin kucağının dolması dileğiyle.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.