23 Aylık Bebek Gelişimi

23 Aylık Bebek Gelişimi

23 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Hep söylüyoruz: bebeğin her a:nı ayrı bir tecrübeye gebe. Eskiler hep çocuklar büyüdükçe sorunların da büyüdüğünü söylerdi. Sorunlarınız büyüyor mu bilemeyiz ama şekil değiştirdiği kesin.

2. Yaşa 1 ay kala sizi bekleyen en önemli sorun 2 yaş sendromu! Bebeğinizin günden güne daha inatçı ve öfkeli olması, en sık kullandığı kelimenin “hayır” olması bu nedenle gayet normal. Peki bu inatçı minik 23. Ayda başka neler yapıyor? Sürekli kendini yerden yere artıp ağlayacak değil ya! 23 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor, zeka gelişimi, oyunları, boyu kilosu hepsi yazımızda.

23 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

23 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebek gelişimi boy kilo persentil tablosu kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Bebeğin içinde bulunduğu ay neler yapabileceği, boy ve kilosunun ne olacağı, hangi oyuncaklarla oynayabileceği anneler tarafından merak ediliyor.

23 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Ancak bilmelisiniz ki verdiğimiz 23 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır.

Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 23 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Ancak fiziksel aktiviteleri artıkça bebeğiniz bir miktar kilo kaybedebilir. İnsan gelişiminde 0-2 yaş bebeklik, 3-6 yaş ise ilk çocukluk (oyun dönemi) kabul ediliyor. 23 aylık bebek artık çocukluğa doğru hızla ilerlemektedir. Artık yürüyebilir, koşabilir, tırmanabilir. Oyun yemek ve uyumaktan çok daha fazla ilgisini çekiyor. Bu nedenle bir miktar zayıflaması sizi korkutmasın.

Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;

23 Aylık Kız Bebek Boy Kilo

Kız bebek kilosu alt sınır 9,000, üst sınır ise 14.300 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 79,6 üst sınır ise 91,5 cm,

Kız bebek baş çevresi ise ortalama 47 cm

23 Aylık Erkek Bebek Boy Kilo

23 aylık erkek bebek kilosu alt sınır 9,700, üst sınır ise 14,800 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 81,3 üst sınır ise 92,6 cm’dir.

Baş çevresi ise yaklaşık 48,1 cm

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

23 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

23 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

2 yaş sendromu yaklaşık 3-3,5 yaşına kadar devam eder. Bu nedenle bebeğinizin sabırsızlığı, hırçınlığı, inatçılığı uzunca bir dönem sürebilir. Üstelik kimi zaman tahmin dahi edemeyeceğiniz şeyler bebeğin ağlama krizine girmesine neden olabilir. Örneğin, istediği şeyin olmaması gibi durumların yanında sizin taktığınız bir çantayı beğenmemesi, babasının sakalını kesmesi gibi onunla ilgili olmayan durumlar bile krizlere sebep olabilir.

Bebeğinizin öfkeli anlarının yanında eğlenceli anları da var elbet. 23. Aya kadar kazandığı yürüme, koşma gibi beceriler iyice gelişti. Artık çok daha dengeli. Bu da demek oluyor ki artık dans edebilir. Eğlenceli şarkılar dinlemek, dans etmek bu aralar en büyük hobisi olabilir.

23 Aylık Bebek Beslenmesi

23 Aylık Bebek Beslenmesi

2 yaşına kadar bebeklerin alması gereken günlük kalori miktarı 1000’dir. Artık 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenmeyi iyice benimsemiş olmalısınız. Beslenme saatlerini sabah uyandığı saatten itibaren kahvaltı, ara öğün, öğle yemeği ara öğün ve akşam yemeği şeklinde planlayabilirsiniz. Öğünleri kendi yiyebileceği boyut ve kıvamda hazırlamanız, mama sandalyesinde çatal ve kaşığı ile kendi kendine yemesine izin vermeniz önemlidir.

18-24 aylar arasında bebeklerin günlük öğünlerinde süt ürünleri, meyve, sebze ve tahılları yeterli ve dengeli şekilde tüketmesi gerekiyor. 23 aylık bebek beslenmesinde günde; 2-3 porsiyon süt ürünü; 1 bardak süt, yarım bardak yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir; protein olarak 1 yumurta, köfte, balık, tavuk, 2 kaşık yeşil mercimek veya kuru fasulyeye yer verebilirsiniz.

Bunun yanında 1,5 yaşında bebek beslenmesinde 2-3 porsiyon meyve, taze meyve suyu, 4-5 porsiyon tam tahıl da yer almalıdır. Bebeğiniz tam tahıl olarak yarım dilim ekmek, 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna, 2-3 kaşık yulaf ya da 1 tam tahıllı kurabiye yiyebilir.

2-3 porsiyon sebze gereksinimini ise yarım kase sebze çorbası, 2-3 haşlanmış brokoli ya da 1 mücver ile karşılayabilirsiniz.

Paketli ürünlerden uzak durmanız, bebeğinizin yemeğini hazırlarken mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünler kullanmanız oldukça önemli. Organik doğal gıda seçeneklerimize göz atabilirsiniz.

Asla yapmamanız gerekenlerden biri de TV, tablet karşısında çocuğu beslemek! Ebeveynler iştahsız bebeklerini bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

23 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Uzmanlar en az 2 yaşına kadar emzirmeyi öneriyor. Ancak 2 yaşına doğru emzirme düzeni biraz değişebilir. 23 aylık bebek ne kadar süt içmeli derseniz şöyle söyleyelim; eğer anne sütü alıyorsa her istediğinde emzirmek gerek. Ancak gece beslenmesi çok sıksa ve her ikinizin de uykusunu etkiliyorsa gece emzirmesini kesebilirsiniz. Elbette önce doktorunuza danışarak. Ancak bebeğinize inek sütü veriyorsanız günde 400-500 ml süt verebilirsiniz.

23. aya gelindiğinde bebeklerin emme sıklığı da azalmış olabilir. Tıpkı uyku ve yemek yemek gibi emmek yerine de oyun oynamayı tercih edebilir.

Bebekler bu dönemde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

23 Aylık Bebek Uyku Düzeni

23 Aylık Bebek Uyku Düzeni

23 aylık bebekler toplam 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Yaklaşık 24. Aya kadar 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri 5-6 saati bulabilir.

Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20.00- 20.30 arasına ayarlanabilir.

Bebeğin büyümesine paralel uyku problemi ortaya çıkabilir. 23 aylık bebek gündüz uyku sayısında 1’e indirmiştir.

Özellikle gündüz uykusuna yatırmak epey zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin çok daha aktif olması, sürekli keşfetmek istemesidir. Uyumak yerine oyun oynamak çok daha çekici gelir.

Ancak bebeğinizin gece uykuları da sizi zorluyorsa, gece çok sık uyanıyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyorsa, bir uzman yardımıyla uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bir uyku rutini oluşturmak da işe yarayacaktır. Uyku saati öncesi ılık bir duş aldırmak, masal okumak, hareketli aktivitelere uyku saatine yakın son vermek işe yarayabilir.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

23 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Tırmanabilir,
  • Geri geri yürüyebilir,
  • Küçük bir topa vurabilecek kadar denge ve koordinasyonu gelişmiştir,
  • Bazı basit kelimeleri birleştirir (köpek gitti, anne gel gibi)
  • Vücudun farklı birkaç bölümünün ismini söyleyebilir.
  • Giysilerinin bir parçasını giyebilir ve bazen tümünü çıkarabilir. Örneğin tişört giyerken yalnızca kafasından geçirebilir, ancak çıkarırken hepsini çıkarabilir.
23 Aylık Bebek Aşıları

23 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

23 aylık bebekler için aşı takvimi boş. Ancak 24. Ayda yapılması gereken aşılar var.

23 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Bebeğiniz artık acıktığını, susadığını, uykusunun geldiğini kısa cümlelerle belli edebilir. Adın ne? Sorusuna artık cevap verebilir.

Çocuğu kitap okumak her zaman önemlidir. Artık resimli kitaplara da birlikte bakabilirsiniz. Kitapta gördüğünüz nesneleri sormanız, anlatmanız hem öğrenmesini hem de eğlenmesini sağlayacaktır. Kitap okurken “kedi nerede”, “hangisi horoz”, “kuş ne renk” gibi basit sorularla onu da etkinliğe dahil edebilirsiniz.

Ayrıca bebeğiniz büyük-küçük, uzun-kısa gibi karşıt kelimeleri de anlayabilir ve ayrımını yapabilir. Kitap okurken köpeğin boyu kediden daha uzun gibi açıklayıcı ifadelere de yer verebilirsiniz.

Ancak 23 aylık bebek hala konuşmuyorsa bir uzmana danışmakta yarar var. Çünkü 23 aylık bebek neden konuşmaz ya da geç konuşur sorularının altında yatan pek çok neden olabilir.

Uzmanlar Gecikmiş Konuşmaya Neden Olan Durumlar şöyle açıklıyor;

  • Ailesel dil gecikmesi,
  • Gelişimsel dil gecikmesi,
  • Prematüre doğum veya büyüme gelişme geriliği,
  • İki dil konuşulması, sağ el- sol el kullanılması gibi çatışma yaratan durumlar,
  • İşitme kayıpları, işitmenin algılanması bozuklukları,
  • Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri,
  • Otizm, zekâ geriliği yapan hastalıklar,
  • Psikososyal uyaran eksikliği,
  • “Üzerine titrenen çocuk”; çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu bu aylarda annelerin en önemli soru(n)larından biri. Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar konusu aslında her bebeğe göre farklılık gösteriyor. Ancak genellikle çocukların idrar keselerini yaklaşık 20. Aydan önce kontrol etmesi pek mümkün olmuyor. Bu sebeple uzmanlar tuvalet eğitimine 2 yaşından sonra başlanmasının daha uygun olacağını belirtiyor. Yani eğitime başlamak için 1-2 ay daha bekleyebilirsiniz.

3 yaşına kadar tuvalet eğitiminin tamamlanması normal süre olarak kabul ediliyor. Ancak çocuğunuzun tuvalet eğitimini 4 yaş ve sonrasına bırakmamanız gerekiyor. Bu sebeple 24-36 aylar arasında tuvalet eğitiminin verilmesi doğru bulunuyor. Tuvalet eğitiminde gece ve gündüzün ayrı ayrı ele alınması gerekiyor.

Tuvalet eğitimi nasıl verilir, tuvalet eğitiminde gece gibi tüm konularda daha detaylı bilgi için: Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir? Yazımızı mutlaka okumalısınız.

Tüm tuvalet eğitimi için gerekli ürünleri incelemek için tıklayınız.

23 Aylık Bebek Diş Gelişimi

23 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebekler 17-23. aylar arasında alt köpek dişleri, 23-31. Aylar arasında ise alt ikinci azı dişlerini çıkarır. Alt ve üst birinci azı dişleri ise 13-19. Aylar arasında tamamlanır. Yani bebeğiniz bu ay birden çok diş çıkarabilir. Bu da hem anne hem de bebek açısından biraz sancılı bir süreçtir.

Diş sayısının fazlalaşması ısırma eylemini de beraberinde getirebilir. Bebeğiniz bu dönemde özellikle de 2 yaş sendromu ile birleşince, sinirlendiğinde, kızdığında ısırabilir. Ayrıca diş çıkarma, damaklarda yoğun kaşıntıya da neden olur. Bu da çocuğu ısırmaya iter.

Ayrıca merakta ısırmaya teşvik eden başka bir nedendir. Bebeğiniz henüz her şeyi ağız yolu ile tanımaya çalışıyor ve bu nedenle eline geçirdiği her şeyi ağzına sokuyor. E artık dişleri de olduğuna göre ısırıp tadına bakmak, tanımak istemesi çok normal.

Ancak çocuğunuz ister kaşıntı gidermek için olsun isterse de öfkeden ya da meraktan ısırsın onuna konuşarak bu davranışın yanlış olduğunu anlatmalısınız.

Diş bakımı için gerekli ürünleri incelemek için tıklayınız.

23 Aylık Bebek Oyunları

23 Aylık Bebek Oyunları

23 aylık bebek için seçeceğiniz oyuncakların zeka gelişiminin yanında; ince ve kalın motor becerileri, el-göz koordinasyonu, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi önemlidir. İşte birkaç öneri;

22 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

2 Yaş Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü