40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi

40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi

40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi

40 41 42 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Minik yavrunuz bebeklik dönemini geride bıraktı ve ilk çocukluk dönemine adım attı. O artık tam anlamıyla bir oyun çocuğu. Üstelik ona sorduğunuz soruları anlıyor, kendi ihtiyaçlarını kendi görebiliyor.

Özellikle algılama ve iletişim becerileri bir hayli arttı. Ancak yine de çevresi ile iletişim kurabilmesi, arkadaşları ile paylaşımda bulunabilmesi için yüreklendirilmesi gerekiyor.

Anneler bebeklerinin gelişimi elbette ay ay bilmek ister. Bu nedenle 40 41 42 aylık bebek boy kilo gelişimi sıklıkla aratılıyor. Bilmelisiniz ki bebeğinizin gelişimi artık biraz yavaşladı. İlk aylardaki gibi hızla kilo almayacak boyu da aynı hızda uzamayacak. Artık ayda ancak 100-200 gram alan bebeğinizin boyu da 1-2 cm uzayacak. Bu nedenle 40 aylık bebek gelişimi, 41 aylık bebek gelişimi ve 42 aylık bebek gelişimi boy kilo bakımından birbirine oldukça yakındır.

Bunun yanında bebeğin gelişim düzeyi de 3-6 aylık periyotlarda neredeyse aynıdır. Ama şimdiye dek pek çok beceri kazanan kuzunuz artık bu becerilerini geliştirmekle meşgul olacaktır. Bakalım 40 41 42 aylık çocuğun gelişimi nasıl seyrediyor?

40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo

40 41 42 aylık bebek gelişimi boy kilo değerleri birbirine oldukça yakındır. Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;

40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo/Kız

Kilo alt sınır 11,200, üst sınır ise 19 Kg

Kız bebek boyu alt sınır 89 üst sınır ise 105 cm,

40 41 42 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo/Erkek

Erkek bebek kilo alt sınır 11,700, üst sınır ise 19.600 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 89,7 üst sınır ise 109,5 cm,

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.



40 41 42 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

 

40 41 42 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

3. yaşın ilk 3 ayı geride kaldı. Sıra geldi ikici çeyreğe. 40 41 42 ayık bebek 3. Yaşının ilk 6 ayı içerisindedir. Üstelik 2 yaş sendromunun etkileri oldukça azalmış olup, 3 yaş sendromu belirtilerini gözleyebilirsiniz.

3 yaş 6 aylık bebekler yaşıtları ve yetişkinlerle çok daha kolay ilişki kurar. Öncelikle kendisi tanıdığı kişilere selam verir, yakın davranır. Fakat hayali arkadaşlar da bu dönemde oldukça normaldir.

40 41 42 aylık çocuğun davranışları elbette değişiyor, bu dönemde yeni korkularla karşılaşabilirsiniz. Örneğin karanlık ve canavar korkusu genelde bu dönemlerde çıkar. Yapmanız gereken kesinlikle kızmak bağırmak olmamalı. Ancak ona gerçekte canavarların olmadığını, yalnızca masallarda olduğunu anlatmalısınız. Bu nedenle odasına alacağınız eğlenceli gece lambalarının bebeğinizi rahatlatma ihtimali vardır. Ayrıca gece odasında lambayı kapatıp minik bir el feneri ile gölge oyunları oynamak, karanlıkta tanımlayamadığınız nesnelere lambayı açıp bakmak da işe yarayacaktır.

Dans bebeğin enerjisini atmak için en eğlenceli yollardan biridir. Üstelik anne ve baba da dansa eşlik ediyorsa eğlenceye bir de güçlü bağlar eklenir. Bebeğiniz artık müzik eşliğinde hem söyleyip hem de dans etme şansını kazanmıştır. Bu nedenle onun bu eğlenceli anlarını izlerken kendinizi alamayacaksınız.

Erken Ergenlik Dönemine Dikkat!

40 41 42 Aylık Bebek Psikolojisi Erken Ergenlik Dönemine Dikkat!

Bebeğiniz her ne kadar artık çok daha uysal, anlayışlı, kendini ifade edebilen ve ifade edebildiği içinde uyumlu, söz dinleyen bir çocuk haline gelmiş olsa da kendini kabul ettirme ve bağımsızlığını ilan etme çabası devam edecektir.

3.5 yaş kız ve 3.5 yaş erkek çocuğu psikolojisi için bu dönemde erken ergenlik de denir. Erken ergenlik döneminde artan bağımsızlık çabası nedeniyle 40 41 42 aylık çocuğun davranışlarında yine de bir miktar hırçınlık, huysuzluk ve inatçılık görme ihtimaliniz vardır.

36-48 aylık çocuğun gelişim özellikleri arasında en önemli konulardan biri bağımsızlık isteğidir. Bir birey olduğunu kabul ettirmek, kendini ispat etmek yeni amacıdır ve bu nedenle başına buyruk hareket etmeye başlar. Kendim yapacağım, kendim giyineceğim, ben yiyeceğim… bu dönemde en sık duyacağınız cümleler olursa şaşırmayın.

40 41 42 aylık bebek gelişiminde önemli aşamalar tamamlanmıştır. Yaklaşık 1 yıldır yürüyebilen bebeğinizin yön kavramı, hafıza ve dengesi iyice gelişmiştir. Bunun yanında ön-arka, aşağı-yukarı, altında, üstünde, yanında gibi yer yön kavramları ile iç-dış, alt-üst gibi zıt kavramları bilir. Üstelik dün, bugün, yarın gibi zaman kavramlarını da bilir ve artık çok daha sabırlıdır, bir şey yarın olacak dediğinizde bekleme olgunluğuna erişmiştir. Bunun aynında sıra da bekleme ihtimali vardır.

İlgili, Meraklı, Aktif!

Aynı zamanda bilek, bacak, ayak kasları oldukça güçlenen 40 41 42 aylık bebek;parmak ucunda yürüyebilir, dizlerini kırmadan öne eğilebilir, yerden bir nesneyi alabilir, öne doğru takla atabilir, topu ile oynayabilir; atar, tutar, ağaca tırmanabilir. Kendisi amatör de olsa makas kullanabilir. Hatta artık sayfaları minik elleriyle gayet kontrollü bir şekilde çevirmesi mümkün. Minik ayaklar ise pedal çevirecek düzeye gelmiştir.

Çevresiyle etkileşimi oldukça yüksektir. Bununla beraber yaşanan herhangi bir olayla alakalı size sorular sorması beklenir. Hatta olup biteni merak etme ve öğrenme eğilimi başlamıştır.

Bunların dışında temel ihtiyaçlarını kendi başına görebilir. Yemek yiyebilir, dişlerini fırçalayabilir, ellerini yüzünü yıkayabilir. Giyinip soyunabilir ancak henüz düğmelerini ilikleyemez. Çıt çıt kapatabilir, fermuar açabilir, ayakkabılarını giyebilir.

3 yaş gelişim özellikleri okul öncesi dönemde bu şekilde seyrediyor. Peki çocuklar kaç aylıkken okula gider?

36 ayını tamamlamış çocuklar okul öncesi eğitime başlayabiliyor. 37-66 ay arasındaki çocuklar anaokulu veya uygulama sınıflarında eğitim alabiliyor.

Sanat ve el işi için tüm ürünleri detaylı incelemek için tıklayınız.

40 41 42 Aylık Bebek Beslenmesi

40 41 42 Aylık Bebek Beslenmesi

3-4 yaş aralığında bebeklerin günlük kalori ihtiyacı 1200-1600 civarındandır. 40 41 42 aylık bebek beslenmesinde 3 ana, 2-3’te ara öğün şeklinde beslenme düzenine devam etmelisiniz. Bebeğiniz artık her şeyi yiyebilir. Ancak mümkün olduğunca sağlıklı ve dengeli beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve ve tahılları yeterli ve dengeli bir şekilde bebek beslenmesine dahil etmelisiniz.

Bebeğinizin bağımsızlık isteği beslenme konusunda da kendini gösterecek. Artık kendi beslenmek isteyebilir. Ayrıca sevdiği ve sevmediği yemekleri ayırır. Bu noktada yemek seçmeye başlaması söz konusu. Yemek konusunda da onu zorlamamanız en iyisi. 40 41 42 aylık bebek için kilo almıyor diye düşünebilirsiniz ancak gelişiminin bu evresinde tamamen bebeklikten çıkıp çocukluğa ilerliyor ve vücudu da buna göre şekil alır.

Ödül, ceza, ısrar bebeği zorlama yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Ona saygı göstermeli, yemediği yemekler için ısrar etmemeli ancak bunun yerine “yeter ki bir şey yesin” düşüncesiyle de abur cubur vermemelisiniz. Tadını beğenmediği şeyleri başka yemeklerin içine katarak yedirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin yemediği sebzeleri tarhana çorbasına katabilirsiniz.

Paketli ürünlerden uzak durmanız, bebeğinizin yemeğini hazırlarken mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünler kullanmanız oldukça önemli. Bu nedenle Organik doğal gıda seçeneklerimize göz atabilirsiniz.

Asla yapmamanız gerekenlerden biri de TV, tablet karşısında çocuğu beslemek! Ebeveynler iştahsız bebeklerini bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

40 41 42 Aylık Bebek Uyku Düzeni

 

40 41 42 Aylık Bebek Uyku Düzeni

40 41 42 aylık bebekler toplam 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Hatta 3-4 yaş aralığında gündüz uykusu ilk etapta 1’e düşer. 3. Yaşın sonuna doğru bebeğiniz gündüz uykusunu bırakmış olma ihtimali vardır. Ama gündüz uykusu uyuyorsa, uyanık kalma süreleri 5-7 saati bulabilir.

Tüm uyku tulumu seçeneklerimize buradan göz atabilirsiniz.

40 41 42 Aylık Bebek Neler Yapar?

40 41 42 aylık çocuğun gelişimi motor beceriler, fiziksel beceriler, bilişsel beceriler, sosyal beceriler gibi pek çok farklı başlık altında. Ama biz tüm becerilerini bir başlık altında toplayarak bakalım 40 41 42 aylık çocuğun gelişimi neler yapmasına imkan veriyor;

  • Uzun-kısa, büyük-küçük, hafif-ağır, aşağı, yukarı, dün, bugün gibi kavramları bilir.
  • Üçgen, kare ve daire gibi temel şekillerin ismini söyler
  • Gece ile gündüz farkını ayırır.
  • İkili komutlara uyar (oyuncağını yerden al ve odana götür)
  • Yaşını parmakları ile gösterir.
  • 10 küple kule yapar.
  • İnsan resminde baş, bacak, gövde ve kolları çizer.
  • Nesneler arasında ilişki kurar, (biberon-oyuncak bebek, yağmur-şemsiye vb.)
  • Nesnelerin özelliklerinden bahseder (bu onunla sohbet etmek için de güzel bir yöntemdir. Mesela bir ağacın neye benzediğini, rengini, özelliklerini anlatmasını isteyebilirsiniz.
  • Eşleştirme ve gruplama yapar. Kırmızı topları bir sepete sarı topları bir sepete toplar. Bu çeşitli oyunlar yaratmak için de güzel bir etkinliktir. Renkli toplar ya da çeşitli renklerdeki nesneler ile 37 38 39 aylık bebek etkinlikleri yapabilirsiniz.
  • 10’a kadar sayar.
  • Gösterildiğinde daire ve kare çizer.
  • Çizgi üzerinde yürür.
  • Merdivenleri sağ-sol ayak çıkabilir. Yani sağ ayağını bir alt basamağa sol ayağını da bir üst basamağa basarak çıkabilir. Bu aya kadar bir basamağa önce bir ayağını sonra diğerini koyup bir üst basamağa çıkabiliyordu.
  • Tek ayak üzerinde 3-5 sn durur
  • Tek ayak üzerinde zıplar.
  • 20 cm yükseklikten atlar.
  • 3 tekerlekli bisiklet kullanır
  • İpe boncuk dizer.
  • Kalem ile düz bir çizgi çizer.
  • Giysilerini kendi başına giyip, çıkarır,
  • Oyun hamuru ile daha yaratıcı şekiller yapar,
  • Öne takla atar,
  • 40 41 41 aylık bebek Makasla gelişigüzel kesikler yapar,
  • Yemeğini kendi başına yer.
  • 5’ten fazla halkayı çubuğa dizer,
  • “Bu ne” “o ne” “neden” sorularının sıkça durabilirsiniz,
  • Ambalaj açar,
  • Basit parçalı kıyafetlerini giyer,
  • Zıplar,
  • Sayıları parmakları ile göstermeyi dener. Örneğin kaç yaşındasın sorusuna 2 parmağını göstererek cevap verir,
  • 40 41 41 aylık bebek vücudunun bazı bölgelerinin isimlerini söyler,
  • Cinsiyetini söyler.
  • Geçmiş zaman ekini bebeğinizden duyabilirsiniz. Baba gitti gibi.
  • Geri geri yürür,
  • Çift ayakla sıçrar,
  • Kapı kollarını ve tokmaklarını çevirebilir, kendi başına açar,
  • Merdivenleri tek başına inip çıkar,
  • Kalemleri düzgün bir şekilde tutar,
  • Taklit oyunları oynar,
  • Bakarak dik bir çizgi çizer,
  • Anne ve babasından başka kişilerle de iletişim kurar,
4. Yaşa Doğru Tüm Becerileri Gelişecek

4. Yaşa Doğru Tüm Becerileri Gelişecek

Motor ve sosyal beceriler gibi 40 41 41 aylık bebek zeka gelişimi de her çocukta farklılık göstermesi mümkün. Yalnız bebeğinizin yukarıda sıraladığımız her şeyi yapabileceği gibi bazılarını henüz yapamama ihtimali var. 3-4 yaş çocuğa neler öğretilmeli konusunda yukarıda sıraladığımız maddeler çerçevesinde destek gerekli olabilir.

40 41 42 aylık bebek zeka gelişimi oldukça ilerlemiş durumdadır. Üstelik 3 yaş bilişsel gelişim özellikleri bebeğin pek çok şey yapabilmesine olanak verir. Lakin sıraladığımız tüm maddeleri yapamıyorsa bile 4’üncü yaşına yaklaştıkça yaptıklarının sayısı artacaktır. Ancak çocuğunuz aşağıda sıraladığımız maddeleri yapamıyorsa, mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

  • Ailesi dışında kimseyle iletişim kurmuyorsa
  • Tek ya da iki ayağı ile zıplayamıyorsa,
  • Kalem kavrayamıyorsa,
  • Karalama yapamıyorsa,
  • 3 tekerlekli bisiklet kullanamıyorsa,
  • 4 bloğu üst üste koyamıyorsa,
  • Anne babasından ayrı durmak istemiyor, ağlıyorsa
  • Kızdığında saldırgan davranışlar sergiliyorsa,
  • Başka çocukları yok sayıyorsa,
  • Hayali oyunlar oynamıyorsa,
  • 3 kelimeden fazla kullanamıyorsa

40 41 42 aylık çocuğun davranışları bu yöndeyse mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

En sevilen bisiklet ve oyun araçları için tıklayınız.

40 41 42 Aylık Bebek Dil Gelişimi Özellikleri

 

40 41 42 Aylık Bebek Dil Gelişimi Özellikleri

 3-4 yaş aralığında bebeğiniz kendini çok daha iyi ifade edecek hale gelir. Artık ismini soy ismini hatta tekerleme, şiir ya da şarkı bile söylemesi mümkün.

Nasıl, neden, nerde gibi soru cümlelerini oldukça sık kullanır. Özellikle şimdiye dek ona okuduğunuz masal kitaplarından aklında kalan kısımları size anlatması mümkündür. Dinlerken ve konuşurken göz teması kurar.

Bebeğinizin dil gelişiminde onunla bir yetişkin gibi konuşmanız oldukça önemlidir. Ama yetişkinlerin yaptığı en büyük hatalardan biri bebek gibi konuşmaktır. Özellikle bu, çocuğun kelimeleri düzgün öğrenmesini, konuşmasını engeller. Aksine bebeğiniz tıpkı bir yetişkin gibi tane tane ve doğru bir şekilde konuşmak gerekli.

Başka bir deyişle 40 41 42 aylık bebek dil gelişiminde ağız-dil kasları gelişen bebek zamanla kelimeleri de doğru telaffuz edecektir. Fakat eğer bir kelimeyi yanlış söylüyorsa ona mutlaka doğrusunu söylemelisiniz. Bunun yanı sıra nitelik, nicelik, sıra, renk, yer gibi sıfatları da eklemenizde yarar var. (Kırmızı araba, küçük top gibi)

40 41 42 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

40 41 42 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

40 41 42 aylık bebek zeka gelişimi yanında; ince ve kalın motor becerileri, el-göz koordinasyonu, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi önemlidir. Hatta motor becerileri iyice gelişmiş olan bebeğiniz ile evde de çeşitli aktiviteleri yapabilirsiniz. Ev etkinlikleri hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de eğlenceli geçirmenizi sağlar.

İşte birkaç oyuncak önerisi;

40 41 42 Aylık Bebek Etkinlikleri         

Evde bebeğinizle hem eğleneceğiniz hem de öğreticiliği yüksek, bol kas çalıştırmalı birkaç etkinlik önerisi;

***Detaylı bilgi için görselleri tıklayabilirsiniz.

40 41 42 Aylık Bebek Etkinlikleri
40 41 42 Aylık Bebek Etkinlikleri 2
40 41 42 Aylık Bebek Etkinlikleri 3
40 41 42 Aylık Bebek Etkinlikleri 4

37-38-39 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.

43-44-45 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.