No products in the cart.
14 Aylık Bebek Gelişimi
14 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızdan bu yana 13 koca ay geride kaldı ve birlikte 14. Aya başladınız. Gün gün büyüyen kuzunuz bu aralar epey değişti değil mi? durmak, tutmak hele birazcık sevmek her geçen gün zorlaşıyor.
Çünkü bebeğiniz artık özgürlüğünü keşfediyor. Her şeyi kendi yapmak istiyor ve muhtemelen uyumayı, yemek yemeyi bir an önce es geçip sürekli oyun oynamak istiyor. Bakalım bu ay sizi başka neler bekliyor? 14 aylık bebek boy kilo oranı, beslenmesi, uyku tablosu nasıl? Bebeğiniz bu ay hangi oyunları seviyor?
14 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
14 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Verdiğimiz 14 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır. Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok etken belirleyici etken vardır. Ancak 14 aylık bebek boy kilo değerlerinizin çok düşük ya da çok yüksel olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktorunuza danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
14 Aylık Bebek Kilosu / Kız
Kız bebek kilosu alt sınır 7500, üst sınır ise 11.900 gram,
Kız bebek boyu alt sınır 71,3, üst sınır ise 81,4 cm,
Kız bebek baş çevresi 45,7 cm’dir.
14 Aylık Bebek Kilosu / Erkek
Erkek bebek kilosu alt sınır 8200, üst sınır ise 12,400 gram,
Erkek bebek boyu alt sınır 73,4 üst sınır ise 82,7 cm’dir.
Erkek bebek baş çevresi 46,8 cm’dir.
Sizin İçin Seçtik
Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.
-
Bibs Colour Emzik – Apricot89,00 TL
-
Mamatoyz Walker Yürüteç389,00 TL
-
Mamatoyz Yarışçı Yürüteç | İlk Adım Arabası479,00 TL
-
Mamatoyz Sevimli Canavar | Yürüteç419,00 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Very Hungry Biberon | 6 – 18 Ay Biberon Emziği (240 ml)239,90 TL
14 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
14 aylık bebek etrafında çocuklar olmasından hoşlanır ancak henüz onlarla oyun kuramaz. Bu sebeple genelde yalnız başına oynar. Bu çocuğunuzun asosyal olduğu ya da çocuğunuzda gelişimsel bir problem olduğu anlamına gelmez. Ayrıca bu dönemde henüz başka çocuklarla oyun kuramamasının sebebi de henüz benmerkezci oluşudur.
Bu ay aralıklarında birkaç bebek yan yana geldiğinde sık sık bir oyuncak için kavga çıkabilir. Çünkü bebeğiniz henüz paylaşmaya ve birlikte oynamaya hazır değil. İstediği şey her ne ise o an hemen olmasını ister. Bir oyuncağı gözüne kestirdiyse, o oyuncak başka çocuğun bile olsa bebeğiniz kendininmiş gibi sahiplenir. Unutmayın, sabretmek, beklemek, sıraya girmek… gibi kavramlar henüz bebeğinizin dünyasında yok.
Ancak bebeğinizin bu terimleri öğrenmesi, sosyalleşmesi ve arkadaş edinmesini sağlamak istiyorsanız oyun grubu ya da park gibi etkileşim kurabileceği yerlere götürebilirsiniz. Sosyalleşmenin ilk adımı için bu yerler oldukça önemlidir.
Bebeğinizin bazı kavramları ve terimleri anlamasında en büyük yol gösterici anne babasıdır. Henüz taklit yoluyla öğrenen minikler, uzunca bir süre anne babasını taklit eder. Bu nedenle teşekkür etme, özür dileme, yardım etme gibi kavramların bebeğinizde yer etmesi, anlaması ve uygulaması için görev size düşüyor. Ona küçük görevler verip, sonrasında teşekkür edin ki hem başarma hissi ile tanışsın hem de bu kelimelerin anlamını öğrensin.
Geçtiğimiz aylarda başlayan ayrılık kaygısı ve yabancı korkusu 14. Ayda da devam eder. 14 aylık bebek özellikle annesinin her daim gözünün önünde durmasını ister. Görmediğinde de ağlamaya başlar. Aynı zamanda ortamda yabancı birinin olması da onun için bir tehdittir. Yabancıların kucağına gitmek istemez, biri sevecek olsa size sığınır. Bu durumda da bebeği zorlamamanızda yarar var.
Bebeklerde ayrılık korkusu 10-18. Aylar arasında en üst seviyede yaşanır. Ancak bu kaygı 2 yaşından sonra da devam ediyorsa, çocuk aşırı tepki veriyorsa uzmana danışmakta yarar var.
Bu dönemde ayrıca bebeğiniz daha önce korkmadığı şeylerden de korkmaya başlayabilir. Örneğin elektrikli süpürge sesi, zil sesi, ambulans sesi gibi kaynağını tam olarak kestiremediği sesler onu korkutur. 14 aylık bebek için yapabileceğiniz en güzel şey bu seslerin kaynağını anlayabileceği şekilde ona anlatmaktır.
14 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebekler etrafta olup biteni gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenir. Fiziksel ve zihinsel yapısı el verdiğinde de zaman içinde gözlemlediği her şeyi bir bir yapmaya başlar. Büyük bir hızla gelişen beyni her saniye yeni bağlantılar kuruyor. Her ay daha önce yapamadığı yeni bir şeyleri yapmaya başlayacak.
14 aylık bebek, koltuklara tutunarak yürümeyi, desteksiz yürümeyi, kapı kolunu aşağı eğerek açmayı, koltuklara tırmanmayı keşfetmiştir. Yürümek merak duygusunu da körükler ve zamanla neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlar.
14 aylık bebek dil gelişimi zihinsel gelişimin önemli bir parçasıdır. Artık bebeğiniz anne-baba diyebilir. Üstelik bunu anlamını bilerek, size seslenmek için söyler. Bunun yanında daha başka 3-6 kelime de söyleyebilir. Ancak her bebeğin konuşması birebir aynı olacak diye bir kural yok. Bazı bebekler çok daha erken ya da çok daha geç konuşabilir. Bebeğiniz henüz konuşmuyorsa endişelenmeyin.
Bu dönemde “hayır” bebeklerin en sık kullandığı sözcüktür. Bu sebeple ona seçenek sunman en mantıklısı. Yemeğini yiyecek misin yerine çorba mı yiyeceksin yoksa yoğurt mu diye seçenekleri sınırlandırabilirsin.
Bebeklerin zihinsel gelişimi Kadınlar Kulübü gibi paylaşım platformlarında en çok aranan konuların başında geliyor. 14 aylık bebek gelişimi için neler yapabilirim diyorsan; yapacağın ilk şey onunla çatışmaya girmemek ve inatlaşmamak olabilir. Çünkü özgürlüğü henüz yeni yeni keşfeden bebek bu dönemde her şeyi kendi başına yapmak isteyecektir. Sürekli yapma, etme, hayır demen inatlaşmaya yol açar. Bunun yerine ona güvenli bir alan oluşturman ve bu alanda kendi kendine keşfetmesini seyretmen daha doğru olacaktır.
Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.
-
Melissa & Doug Ahşap Gökkuşağı Tahterevalli279,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Montaj Seti499,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Takım Çantası399,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Kilit ve Çilingir Tahtası549,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Acil Yardım Araçları499,90 TL
-
Melissa & Doug Ahşap Bambam Çivi Çakma279,90 TL
14 Aylık Bebek Beslenmesi
Yaklaşık 8 aydır ek gıda alan bebeğiniz pek çok yeni tatla tanıştı. Artık sevdiği ve sevmediği yiyecekleri biliyorsunuz. 14 aylık bebek 3 ana, 2 ara öğün yapabilir. Eğer anne sütü almaya devam ediyorsa gece emmek için uyanabilir. Yine aynı şekilde mama ile besleniyorsa da gece acıktığı için beslenmeye kalkabilir.
14 aylık bebek emzirme düzeni ise biraz değişebilir. 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.
Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.
14 aylık bebek beslenmesinde en önemli konu bebeğin kendi kendine beslenmesi için desteklenmesidir. Yerlere döküp saçacağı bir gerçek ancak yine de kendi başına beslenmeyi öğrenmesi, özgüven kazanması ve gelişimi açısından ona ihtiyacı olan bu alanı sunmak oldukça önemli.
Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.
-
Ezpz First Foods Set | Siena624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Mercan624,90 TL
-
Ezpz First Foods Set | Yeşil624,90 TL
-
OiOi Bardak | Sarı69,95 TL
-
OiOi Bardak | Mavi129,95 TL
-
OiOi Bardak | Pembe129,95 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Yeşil359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Gri359,90 TL
-
OiOi Vakumlu Mama Tabağı Silikon | Mavi359,90 TL
14 aylık bebek beslenmesini etkileyen en önemli konulardan biri de diş çıkarma dönemleridir. Bebeğiniz bu ay azı dişlerini çıkarmaya başlayacak. Alt birinci azı dişler 14-18 ay, üst birinci azı dişleri ise 13-19 ayları arasında çıkıyor. Bu nedenle bebeğinizin iştahı azalabilir. Geçici bir süreçtir endişelenmenize gerek yok. Bu dönemde ona sevdiği ve besleyici ürünler sunmanın yanında damaklarını rahatlatmasına da yardımı olmalısınız. Soğuk meyve ve sebzeler dişlerini kaşımasına yardımcı olacaktır. Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Tüm diş kaşıyıcı ürünlerini incelemek için tıklayınız.
14 Aylık Bebek Uyku Düzeni
14 aylık bebek uykusu bir önceki ve bir sonraki aylar neredeyse aynı olacaktır. Bu ay bebekler toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri de gündüz uykusu sayısına göre değişiklik gösterir. Eğer bebeğiniz gün içinde tek uyku yapıyorsa 4,5-6 saat uyanık kalabilir. Ancak eğer iki gündüz uykusu yapıyorsa uyanık kalma süresi 3-4 saat olmalıdır.
Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Sheep549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Midnight Stars549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Space814,90 TL
14 Aylık Bebek Neler Yapar?
- Yürüyebilir.
- Koşabilir.
- Merdiven çıkabilir.
- Birkaç küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
- Kutunun içerisine çeşitli nesneler koyabilir.
- Bye-bye, alkış yapabilir, öpücük atabilir, göz kırpabilir.
- Oyuncaklarını arayabilir.
- Yere düşen bir şeyi eğilip alabilir.
- Elindeki bir cismi fırlatıp atabilir.
- Kendi başına bir şeyler yiyebilir.
- Kağıda bir şeyler karalayabilir.
- Giydirilirken size yardımcı olabilir. Kollarını kaldırır, ayaklarını uzatır.
14 Aylık Bebek Aşıları
İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.
Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.
14 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor. en yakın aşı tarihiniz 18. Ay.
14 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları
Bebeğiniz hızla büyüyor ve hem fiziksel hem de zihinsel becerileri gelişiyor. Tırmanmak, kaymak, sallanmak 14 aylık bebek için yeni birer keşif. Motor becerilerini de geliştiren bu eylemler, bebekleri bir hayli mutlu eder. Bu da demek oluyor ki bebeğiniz artık parka gidip oynayabilir!
Bebeğin artık bin-sür ya da bisiklet gibi çocuk araçları ile de tanışabilir. Bu oyuncaklar çocukların kaba motor becerilerini ve dengelerini geliştirir, el ve ayak kaslarını güçlendirir, el-göz koordinasyonunu geliştirir.
Kalemler de artık bebeğinizin sevdiği oyuncaklar arasında yerini alabilir. Renkleri ile bebekleri cezbeden kalemlerin her türlüsü etkinliklerinizde yer alabilir. Ancak elbette ebeveyn gözetiminde. Çünkü 13 aylık bebek henüz sivri uçlu şeylerle oynamak için hazır değil. Her türlü kaza göz önüne alınarak, bebeğin kalemlerle oynarken sürekli gözlenmesinde yarar var.
Üst üste konan bloklar da 14 aylık bebek aktiviteleri arasında yer alır. Bloklar bu dönemde çocukların hem yapmaktan hem de yıkmaktan büyük zevk duyduğu oyuncaklardır.
Bebeğiniz artık ağzını, burnunu, gözlerini gösterebilecek kadar büyüdü. Ona diğer organları da öğretmeye başlayabilirsiniz. Aynada uzuvları göstermek ve adlarını söylemek birlikte geçirilecek eğlenceli anlar sunabilir. Bunun yanında organları, vücudumuzu öğreten kartlar ve oyuncaklar da eğitici olacaktır.
-
Çek Öğren – Karşıtlar117,00 TL
-
Çek Öğren – Renkler ve Şekiller78,00 TL
-
Çek Öğren – Sayılar117,00 TL
13 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
15 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.