Anne Karnında Bebeğin Boyu ve Kilosu

Anne Karnında Bebeğin Boyu ve Kilosu

Bebeğin Boyu ve Kilosu

Anne karnında bebeğin boyu ve kilosu sağlıklı gelişip gelişmediğini anlamamıza yardımcı olan en önemli değerlerdendir. 

Bebekler anne karnında neredeyse 1 gram olarak başladıkları yolculuklarını 3-4 hatta 5 kiloya ulaşarak bitirebiliyor. Doğal olarak hamilelik sırasında annelerin en merak ettiği şey; bebeğin hafta hafta gelişimi, anne karnında bebeğin boyu ve kilosu, bebeğin kilosunun ayına göre normal olup olmadığı gibi konular oluyor.

Anne Karnında Bebeğin Boyu ve Kilosu

Toplum genelinde “bebek ne kadar tombul olursa o kadar iyi” gibi bir yanılgı bulunuyor. Aksine bebeğin normalden fazla kilolu olması araştırılması gereken bir konudur. Ayrıca belirli bir kilonun üzerinde ki bebeklerin doğumlarının normal yolla gerçekleşmesinin zor olduğu ve zorunlu sezaryen gerektirdiği gibi durumlarda bilinmektedir.

Bu sebeple kilo ve boy tahmini hamilelikte epey önem taşıyor. Yalnızca fazla kiloda değil düşük ağırlıktaki bebekler de gelişim geriliği ya da erken doğum riskleriyle karşı karşıya kalıyor. 

Hem düşük hem de fazla kilolu bebeklerin doğum esnasında ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonlara karşı önleminin alınabilmesi için ve hatta doğum şekline karar verilebilmesi için kilo ölçümleri bir hayli önem taşıyor.

Sizin İçin Seçtik

Bebeğinizin yenidoğan tüm ihtiyaçları için tıklayınız.

Gebelikte Bebeğin Boy ve Kilosu

Gebelikte Bebeğin Boy ve Kilosu

Gebelikte bebeğin boy ve kilosu ultrasonografi yardımıyla belirleniyor. Ancak bu verilerin çeşitli parametrelerin değerlendirilmesi sonucu elde edilen tahmini değerler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bebeğin anne karnında amniyon sıvısı içinde yüzdüğü gibi etkenler göz önünde bulundurularak tam boy ve kilosuna yakın değerler olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Ultrasonda bebek boy ve kilosunun hesaplanmasını etkileyen bazı faktörler bulunuyor. Özellikle bebeğin dik durmuyor olması yani cenin pozisyonu denilen ayakları karnına çekik şekilde durması gebelikte bebeğin boy ve kilosu ölçümünü etkiliyor. Annenin kilosu ve boyu, plasentanın boyutu, uterus kalınlığı ve amniyotik sıvı miktarı gibi daha başka faktörler de incelemeyi etkileyebiliyor.

Sizin İçin Seçtik

Bebeğinizin yenidoğan tüm ihtiyaçları için tıklayınız.

Hamileyken Bebeğin Boyu ve Kilosu Hesaplama

Hamileyken Bebeğin Boyu ve Kilosu Hesaplama

Anneler hamileyken bebeğin boyu ve kilosu hesaplama işini kendi kendilerine yapıp yapamayacaklarını merak ediyor ancak bebeğin anne karnında boyu ve kilosu tahminleri ultrason aracılığı ile yapılıyor. Bazı ölçüm parametrelerinin çeşitli formüller aracılığı ile değerlendirilmesi bebeğin yaklaşık boyu ve kilosunu veriyor.

Bebeklerin anne karnında kilo ve boy tahmini yapılırken;

HC : Baş çevresi.
BPD : Biparietal çap veya fetus başının kenarı arasındaki mesafe.
AC : Karın çevresi
FL : Uyluk kemiği uzunluğu 

Gibi parametreler kullanılıyor ve bu parametreler ultrason cihazında tanımlı olan formüller sayesinde değerlendirilerek yaklaşık değerleri veriyor.

Anne karnında bebek boyu hesaplama ise 20. haftaya kadar boyun ile popo arasındaki mesafe ölçülerek yapılıyor. Bu sürede yapılan ölçümlerde bacak boyu hesaba katılmıyor.  20. Haftadan sonra ise Femur kemiği uzunluğu da ölçülerek baştan topuğa kadar olan mesafe özel bir formül ile hesaplanıyor.

Bu sebeple en güvenilir sonuçlar için hamileyken bebeğin boyu ve kilosu hesaplama işinin kesinlikle doktorlara bırakılması gerekiyor.

Sizin İçin Seçtik

Bebeğinizin yenidoğan tüm ihtiyaçları için tıklayınız.

Gebelikte Bebeğin Kilosu Ayına Göre Normal Mi?

Gebelikte Bebeğin Kilosu Ayına Göre Normal Mi?

Bebekler yumurta ve spermin buluşmasının ardından susam tanesinden bile daha küçük olarak başladıkları yolculuklarını neredeyse bir karpuz büyüklüğünde sonlandırıyor ve dünyaya merhaba diyor. Anneler ise bu süreçte en çok gebelikte bebeğin kilosu ayına göre normal mi diye merak ediyor.

Bebeğinin hafta hafta boy ve kilo tablosunu merak eden anneler aşağıdaki tablomuzu inceleyebilir. Boy kilo cetveli bebeklerin hafta hafta boy kilo oranını yaklaşık olarak belirtiyor. Anne karnındaki 7 aylık bebek kaç kilo olmalı? 31 haftalık bir bebek kaç kilo olmalı? Gibi tüm sorularınıza yaklaşık olarak cevap bulabilirsiniz.

Hamilelikte “Anne karnındaki bebek en çok hangi haftalarda kilo alır?” sorusu da sıklıkla soruluyor. Bebekler en çok hamileliğin son 3 ayında kilo alıyor. Örneğin; 4 kilo doğan bir bebek bunun 3 kilosunu son 3 ayda alıyor. Bebekler son ayda günde yaklaşık 25-30 gram almaya devam ediyor. Anne karnındaki bebek son ayda kaç kilo alır? Diye merak eden anneler, son ayını da anne karnında başarıyla tamamlayan bir bebek yaklaşık 750 gram- 1 kilo alabiliyor.

Sizin İçin Seçtik Owli Uyku Gurusu 0-36 Ay

Owli uyku gurusu ürünlerini detaylı incelemek için tıklayınız.

Bebeğin Doğum Kilosu Kaç Olmalıdır?

Bebeğin Doğum Kilosu Kaç Olmalıdır?

Günden güne içinde yeni bir yaşam büyüyen anneler bebeğin doğum kilosu kaç olmalıdır diye merak ediyor. Ancak bu bebekten bebeğe farklılık gösteren bir durumdur. Her bebek için doğduğunda kesinlikle şu kiloda olmalı diye bir şey söylenmesi mümkün değildir.

Ancak normal süresi içerisinde gelen yani 40 haftasını doldurmuş bir bebeğin 3000-3600 gram ağırlığında, boyunun ise 48 ila 52 cm arasında olması bekleniyor.  

Anne Karnında Bebek Kilosu Nasıl Artırılır

Anne Karnında Bebek Kilosu Nasıl Artırılır

Son olarak anne karnında bebek kilosu nasıl artırılır konusuna da değinmek gerekiyor. Hem sağlıklı bir hamilelik geçirebilmeniz için hem de bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ilk olarak yeterli ve dengeli beslenmeye mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.

Anne karnında bebeğin boyu ve kilosunun gelişimi için; süt ürünleri, yumurta, baklagiller, tatlı patates, somon balığı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, et ve et ürünleri, meyve, tam tahıllar ve su bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı için oldukça önemlidir. 

Hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de annenin sağlığı için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Neler Yapılmalı

Doğum Sonrası Kilo Verme Teknikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü