8 Aylık Bebek Gelişimi

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz büyük bir hızla büyüyüp gelişiyor. Geride bıraktığınız 8 ayda ne kadar çok şey öğrendi ve de büyüdü değil mi? Ancak bebeğinizin gelişimi her zaman aynı hızla seyretmeyecek. Özellikle bu aydan sonra gelişiminin fiziksel kısmı bir miktar yavaşlayabilir.

Bu aya kadar, ayda yaklaşık 500-600 gram hatta kimi zaman neredeyse 1 kilo alan bebeğiniz artık daha az kilo alacak. Ancak endişe etmeyin bu gayet normal bir durum. Bebeğinizin doğum kilosu üzerine her ay 1 kilo aldığını düşünsenize! 1 yaşına geldiğinde neredeyse 15 kilo olurdu. Bu da normal bir bebek için biraz fazla.

Bakalım 8 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor? Kilosu, boyu, beslenmesi nasıl olmalı? 8 aylık bebek neler yapar, hangi oyuncaklarla oynar?

8 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

8 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Doğum kilosunun üzerine neredeyse 4-5 kilo daha almış, oldukça sosyal ve çok daha aktiftir. Bebeğin kilosu kadınlar kulübü gibi platformlarda annelerin en çok aradığı, normal olup olmadığını sorguladığı konulardan biridir.

Burada bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. Ortalama kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;

8 aylık bebek Kilosu/ Kız

Kız bebek kilosu alt sınır 6150, üst sınır ise 10350 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 61,5, üst sınır ise 75 cm,

8 aylık bebeğin baş çevresi 43,4 cm’dir.

8 aylık bebek Kilosu / Erkek

Erkek bebek kilosu alt sınır 6300, üst sınır ise 10,900 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 63, üst sınır ise 77 cm’dir.

8 aylık bebeğin baş çevresi 44,5 cm’dir

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

8 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Yetişkinler kadar iyi duyulara sahiptir. Bu ay odanın uzak bir ucundaki küçük bir nesne bile bebeğinizin ilgisini çekebilir. O oyuncağa ulaşmak ve oynamak ister. Her ay daha da gelişen dokunma duyusu 8. ayda da oldukça belirgindir. Farklı dokulara dokunmaktan keyif alır.

Bebeğiniz bu aya kadar görüş açısından çıkan nesnelerin ortadan kaybolduğunu sanıyordu. Özellikle annesini göremediği zamanlarda kaybolduğunu zannedip ağlıyordu. Ancak bebeğiniz artık nesnelerin kalıcılığını fark etmeye başlıyor. Nesne devamlılığı gelişiyor.

Artık görüş açısından çıkan nesnelerin kaybolmadığının, geri geleceğinin farklında. Elindeki oyuncakları yere atması ve geri vermenizi beklemesinin de temel nedeni nesne devamlılığını fark etmesidir.

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

8 aylık bebekler artık çok daha meraklı. Etraftan gelen sesleri dinlemeyi oldukça seviyor ve artık birleşik heceler söyleyebiliyor. Anne, baba ya da dede demesine hazır olun.

Pek çok kelimenin, evet-hayır anlamında kafa sallama gibi işaretlerin anlamını biliyor. Artık çok daha iyi neden-sonuç ilişkisi kurabiliyor. Örneğin mama sandalyesine oturduğunda mama yiyeceğini, küveti gördüğünde banyo yapacağını biliyor. Hatta bebeğinize evet ya da hayır dediğinizde bunu kızgınlıkla mı yoksa onaylamak için mi söylediğinizi anlayacak kadar gelişmiş durumda.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Her insan yaşıtını arar diye bir söz duydunuz mu? 8 aylık bebek bile olsa insan kendine arkadaş arıyor. Bebeğiniz de bu dönemde kendi aylarında ya da biraz büyük çocuklar gördüğünde heyecanlanır ve oynamak ister.

Bebeğinizin günden güne sosyalleşmesi, istediklerini anlatmak için yeni yollar bulması her şey için ağlamasını da azaltır. Bebeğiniz artık istediği şeyi eliyle gösterebilir, kucak istediğinde kollarını açarak onu almanızı bekler.

Tanıdık ve yabancı kişileri de ayırabilir. Tanıdığı birini gördüğünde gülerek, çığlık atarak tepki verebileceği gibi yabancılara karşı hala ağlayarak tepki verebilir.

8_aylik_bebek_beslenmesi

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Peki 8 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Bebek bu dönemde ne yiyebilir? 8 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? 6 ve 7. Ayda yediklerine neler eklenmelidir? Ne yememeli?

Ana öğün hala anne sütü olsa da ek gıdaları da çeşitlendirmek gerekir. 6-8. Aylar arasında verilen püreler bu aydan itibaren biraz daha koyu kıvamlı hale getirilebilir. Besinlerin koyu kıvamlı ya da pütürlü olması bebeğin çiğnemeyi öğrenmesini sağladığı gibi ağız ve çene gelişimi açısından yararlıdır.

3- 3.5 saat aralıkla beslenmeli, ana öğünü anne sütü, anne sütü yoksa formül mama verilmelidir. Ek gıdalar da yine ara öğün olarak kullanılmalıdır.

Bu dönemde kuru baklagillerden yapılan çorbaları (Kırmız mercimek, yeşil mercimek vb) menüye ekleyebilirsiniz.

Tüm Beyorganik ürünlerini incelemek için tıklayınız.

8 aylık bebek kahvaltısı için karışım kahvaltılar hazırlanabilir. Karışı kahvaltı bebe bisküvisi, süt, yumurta sarısı gibi ürünlerin bir kasede ezilip karıştırılması ve bebeğe verilmesi anlamına geliyor.

Ancak karışım kahvaltılar bebeğin damak zevkinin gelişmesini engellediği görüşü nedeniyle çok tavsiye dilmiyor. Damak tadının ve çiğneme becerisinin gelişmesi için 8 aylık bebek kahvaltısında yiyecekleri ayrı ayrı sunmanız daha doğru kabul ediliyor.

Yine de bebeğiniz yumurta ya da yoğurt gibi beslenmesinde mutlaka olması gereken yiyecekleri yemiyorsa bir şeylere karıştırarak verilebilir.

8 aylık bebek beslenmesine artık parmak gıdalar eklenebilir. Havuç, kabak, armut, elma gibi besinlerin uzun uzun (parmak şeklinde), bebeğin rahatlıkla kavrayabileceği ve kendi başına yiyebileceği gibi kesilmesine parmak gıda ismi veriliyor. Bu gıdalar bebeğe kendi kendine beslenmeyi öğrettiği gibi çene ve motor gelişimini de olumlu yönde destekliyor.

Ancak bebekler için boğulma tehlikesi her zaman vardır. Üstelik bu dönemde bebek yalnızca ilk dişlerini çıkarmıştır ve ısırsa dahi tam anlamıyla çiğneyemez.

8 Aylık Bebek Örnek Beslenme Tablosu

8 Aylık Bebek Örnek Beslenme Tablosu

Kahvaltı
Yumurta sarış ı1 dilim tuzsuz beyaz peynir, yarım dilim buğday ekmeği,
Öğlen
Yoğurtlu makarna
Ara yemek
Muz
Akşam
Kılçığından tamamen ayrılmış balık

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

8 Aylık Bebek Uyku Düzeni

8 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Günde toplam 14-15,5 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu, 2-2,5 saati ise gündüz uykusudur. Günde 2-3 defa gündüz uykusu uyur.

Ancak pek çok faktör bebeğin uykusunu etkiler. Gaz sancısı, kabız, diş çıkarma dönemi, ayrılık kaygısı, gün içinde aktifliğinin artması gibi pek çok neden gece ve gündüz uykularını etkileyebilir. Özellikle diş çıkarma döneminin getirdiği ishal, pişik, ağrı, sızı gibi durumlar bebeğin gece uyuyamamasına neden olur. Emeklemeye başlamak gibi yeni beceriler de uykuları etkiler ve bebek uyumak yerine sürekli yeni becerisini geliştirmek ister.

8 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Yere düşen oyuncağını arayabilir.
  • Size bay bay yapabilir.
  • Ce-ee oynayabilir.
  • Sesin geldiği yöne bakar.
  • Desteksiz, dik bir şekilde oturabilir.
  • Tuttuğu bir şeyi bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Uzağında bulunan oyuncaklara uzanır.
  • Oyuncağını almak isterseniz size tepki gösterebilir.
  • Tutunarak ayağa kalkmaya başlayabilir.
  • Önceleri ardışık heceleri olan birkaç kelimeyi bilinçli bir şekilde söyleyebilir.
  • Elindeki oyuncakları yere atıp, arayabilir.

Tüm uyku gurusu modellerini öğrenmek için tıklayınız.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeğiniz bu ay emekliyor olabilir. Ancak emeklemiyorsa da üzülmemek gerekir. Her bebeğin emeklediği zaman ve stil farklıdır. Bazıları popoları üzerinde zıplaya zıplaya giderken, bazıları yerde sürünerek ilerler. Bazıları da bildiğimiz klasik emekleme stilini konuşturur.

8. ay bebeğin kasları ve motor becerileri emeklemek için uygundur. Ancak tabi ki her bebeğin gelişim seyri farklıdır. 6. Aydan 10. Aya kadar bebeğiniz emekleyebilir. Hatta bazı bebekler hiç emeklemeden direkt olarak yürümeye başlar.

Bebeğinizi emeklemeye teşvik etmek istiyorsanız çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Örneğin bebeğinizi yüz üstü yere ya da oyun halısına yatırarak ulaşamayacağı kadar bir uzaklığa ilgisini çekebilecek bir oyuncak koyabilirsiniz.

Bebek ilgisini çeken oyuncağı almak için çabalamaya başlayacaktır. Bu çaba size de eğlenceli anlar sunacaktır.

8 Aylık Bebek Aşıları

8 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

8 aylık bebek için ise yapılması gereken herhangi bir aşı yoktur.

8 Aylık Bebek Oyunları

8 Aylık Bebek Oyunları

Farklı dokulara dokunmaktan keyif alır. Bebeğinize tüylü, sert, yumuşak, gibi farklı yüzeyler oluşturarak oynamasını sağlayabilirsiniz.

Desteksiz oturabilir. Dolayısıyla etrafını daha çok incelemeye, daha çok merak etmeye ve daha aktif bir hale gelmeye başlayacaktır. İlk zamanlar denge kurmakta biraz zorlanıp, devrilse de zamanla kendi başına yatar pozisyondan oturur pozisyona geçmeye ve dengesini sağlamaya başlayacaktır.

8. ayda bebeğinizin el becerileri de oldukça gelişmiş durumdadır. Oyuncakları eli ile rahatça tutabilir, bir elinden diğerine geçirebilir. Ayrıca bebeğiniz artık bir oyuncağı yere düşürdüğünde peşine düşer, arar ve bulur.

Ek gıda döneminin başlaması ve el becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeği kaşıkla tanıştırmak yararlı olacaktır. Elbette ilk zamanlar bir yetişkin gibi yemek yiyemeyecek olsa da küçük alıştırmalar yapacak, kimi zaman dişlerini kaşıyacak, kimi zaman ağzına iki lokma sokmayı başaracaktır.

Ce-ee 8. Ayda da favori oyunlar arasındadır. Üstelik artık bebeğiniz de minik ellerini yüzüne kapatıp size cöö yapabilir.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

Yürüme Çalışmaları Başlasın!

Yürüme Çalışmaları Başlasın!

Bebeğiniz desteksiz oturmaya başladı. Çok yakında yürüme çalışmaları da başlayacak. Peki, 8 aylık bebek oyuncakları nasıl seçilmeli?

Bu aylarda bebeğin fiziksel gelişimine uygun seçilebilecek en güzel oyuncaklardan biri ilk adım arabalarıdır. Yürüteç ve ilk adım arabaları 6. Aydan sonra kullanılabilen, bebeklerin enerjilerini atmasını, dilediği yere gitmesini ve annelerin de bu arada günlük işlerini halletmesini sağlayan önemli oyuncaklardandır.

Tüm mamatoyz ürünleri için tıklayınız.

İlk adım arabası ve yürüteç modelleri 8 aylık bebek oyuncakları listesine eklenebilir. Sağlıklı ve doğal malzemeler ile üretilen birbirinden eğlenceli modelleri de inceleyebilirsiniz.

7 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

9 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü