26 Haftalık Gebelik Rehberi

26 Haftalık Gebelik Rehberi

26 haftalık gebelik dönemiyle birlikte doğuma 14 hafta kaldı. Muhtemelen bebek odası, kıyafetleri, ihtiyaç listesi derken her gün kendinizi farklı bir heyecanın içinde buluyorsunuz. Bebeğinizde bu süreçte boş durmuyor ve büyümeye devam ediyor.

Bakalım gebeliğin 26. Haftasında sizde ve bebeğinizde ne gibi değişiklikler oluyor? 26 haftalık gebelik ultrason görüntüsü nasıl? Anne ve bebeğin kilosu ne durumda?

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

26 Haftalık Bebek Gelişimi

26 Haftalık Bebek Gelişimi

Bu hafta bir kabak boyutlarına ulaşan bebeklerin boyu yaklaşık olarak 35,6 cm, kilosu ise 800 grama ulaşıyor. Bir yandan kilo alan bebeğin bir yandan da organ gelişimi sürüyor. Akciğerleri günden güne gelişimini sürdürürken bebekler 26 haftalık hamilelik döneminde ilk nefes alma çalışmalarına başlıyor.

Bebeklerin gözleri 26 haftalık gebelik dönemine kadar kapalıdır. Bu haftayla beraber yavaş yavaş açılmaya başlayan gözleri sayesinde bebekler ışığa tepki vermeye başlıyor. 26 haftalık bebek hareketleri, gözlerinin açılması ve işitme duyusunun her hafta çok daha iyi hale gelmesi sebebiyle artıyor.

Bebeğin gözleri bu hafta açılıyor ancak henüz ne renk olacağı belli değil. Göz pigmentleri henüz oluşmadığı için bebeğin göz rengi doğduktan birkaç ay sonra kalıcı rengini alıyor.

Hamileliğin 26. Haftasına gelindiğine bebeklerin burun delikleri de açılmaya başlıyor. Bebeğiniz bu haftaya kadar gelişen kaslarını ve akciğerlerini kullanarak doğumdan sonra alacağı ilk nefes için antrenmana başlıyor. Fakat elbette ki bu denemeler hepimizin yaptığı gibi hava alışverişi değil. Bebeğiniz doğacağı güne kadar nefes alışverişini rahmin içindeki amniyotik sıvıyı soluyup vererek yapıyor.

26 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketlerinin Azalması

26 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketlerinin Azalması

Bebeğin gözlerinin açılması ve işitme duyusunun gelişmesi daha da hareketlenmelerine sebep oluyor. Ancak 26. haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması durumu da yaşanabiliyor.

Bu haftalarda bebek hareketlerinin azalması bebeğinizin uyku rutininin oluşmasından kaynaklanıyor olabilir. Artık bebeğiniz günün belirli saatlerinde uyuyor belirli saatlerde ise uyanık. Fakat elbette ki bu rutin sizin uyku saatlerinizle aynı değil.

Siz yatağa yatar yatmaz tekmeler başlayabilir ya da gün içinde siz hareket halindeyken bebeğiniz hiç hareket etmeyebilir. Endişelenmeyin! Bilmelisiniz ki minik kuzunuz uyuyor olabilir. Uzmanlar normal olanın 24. Haftadan sonra, 4 saat içerisinde bebeğinizin 10 defa hareket etmesi olduğunu söylüyor.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

26 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

26 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 26. Haftası aynı zamanda 6. Ayın da sonu. Hamileliğinizin üçte ikisi geride kaldı. 26 haftalık gebelik belirtileri kilo artışına bağlı olarak çeşitli bölgelerde ağrılara yol açıyor. Gebeliğinizin bu döneminde sırt ve bel ağrısı, bacaklarda kramp, baş ağrısı, varis, ayaklarda ve bileklerde şişlik görülebiliyor.

Büyüyen uterusun vücudun ağırlık merkezini değiştirmesi bu ağrıların muhtemel nedeni görülüyor. Ayrıca hamilelik boyunca artan hormonların büyüyen uterusla birlikte eklem ve bağ dokuyu gevşetmesi de bir başka neden olarak kabul ediliyor.

Sık sık dinlenmek, sıcak-soğuk kompres, sıcak bir banyo ve özellikle geceleri ayakların arasına ve bele yastık koyarak yan yatar pozisyonda uyumak ağrıları azaltabiliyor. Hamile yastıkları bu dönemde epey işinize yarayabilir.

Gebeliğin son aylarında ayrıca ani kasılmalar da görülebiliyor. Rahmin büyümesinden kaynaklanan bu kasılmaların normal olduğunu belirten uzmanlar rahmin kendini doğuma hazırladığını söylüyor.

Gebelik ilerledikçe kan hacmi de artıyor. Yaklaşık 35.haftaya kadar devam eden kan hacmindeki artış bileklerde ve parmaklarda şişkinliğe neden olabilir.

Preeklampsiye Dikkat!

Preeklampsiye Dikkat!

26 haftalık gebelik döneminden sonra özellikle gebeliğin son aylarında tansiyonun yükselmesi de sık görülen bir durum. Gebeliğin ikinci yarısında görülen yüksek tansiyon, gestasyonel hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Bu tip kan basıncı bebek doğduktan sonra kayboluyor. Gestasyonel hipertansiyona idrarda protein kaybı, ayaklarda şişlik gibi farklı bulguların da eşlik etmesine preeklampsi deniyor.

Gebeliklerin yüzde 2-5’ini etkileyen Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tüm organları etkileyebiliyor. Ayrıca erken doğum, annede organ hasarı, bebekte gelişim yetersizliğine sebep olabiliyor. Eğer bebek yeterince gelişmeden doğarsa beraberinde çeşitli komplikasyonlar da gelişebiliyor. 26 haftalık gebelik döneminde yüz bölgesinde şişlik, aşırı ödem, birden 2-3 kilo artış gibi durumlar yaşıyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar var.

Önceki gebelikte preeklampsi öyküsü olanlar ile gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlar, 35 yaş üstü anne adayları, çoğul gebelikler, diabetüs ya da böbrek hastalığı gibi medikal durumlar yaşayanlar, şişman anneler ve bağışıklık sistemi bozuklukları yaşayanlar, bu hastalık açısından daha fazla risk taşıyor. Preeklampsi olan kadın, kendisinin ve bebeğinin izlemi için, hastaneye yatırılması uygun görülüyor.

26 Haftalık Gebelik

Çok Sorulan Sorular

26 haftalık gebelik kaç aylık: Gebeliğinizde 6. Ayın son haftasındasınız.

26 haftalık gebelikte annenin kilosu kaç olmalıdır: Uzmanlar bu hamileliğin 26. Haftasına kadar toplamda yaklaşık 7 kilo alınmış olmasını uygun buluyor. Ancak kaç kilo ile gebe kaldığınız, vücut kitle indeksiniz, sağlık durumunuz gibi pek çok faktör hamilelikte kilo alımına etki ediyor. Bu sebeple kendi kilonuzu asla başka hamilelerle kıyaslamamalı, doğru kilo artışının ne olduğu konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

26 haftalık gebelikte neler yenmeli: Gebeliğin ikinci trimesterinde günlük kalori ihtiyacınıza ek yalnızca 300 kalori almanız yeterli görülüyor. Kan şekerinizin düşmemesi açısından 3 ana, 3 ara öğün yapmanız yararlı oluyor. Bunun yanında bir de ne yememeliyim sorusuna cevap vermek gerekiyor. Hamileliğiniz boyunca pastorize edilmemiş gıdalar ile çiğ, az pişmiş et, tavuk veya balık, salam, sucuk, sosis ve midye gibi deniz ürünlerini tüketmemeye özen gösterin.

25 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

27 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü