31 32 33 Aylık Bebek Gelişimi

31 32 33 Aylık Bebek Gelişimi

31 32 33 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğiniz artık çok daha sosyal, arkadaşlarıyla iletişim kurmaya hatta paylaşmaya bile başlayabilir. Taklit hala en çok kullandığı öğrenme yolu. Minik kuzunuz artık özellikle ev işlerinde en büyük yardımcınız olacak.

31 32 33 aylık bebek boy kilo değerleri eskisi gibi hızlı artmaz. Bebeğiniz bu aylarda yalnızca 100-200 gram kilo alacaktır. Boyu ise 1-2 cm uzayacaktır. Bakalım bu 3 aylık dönemde sizleri neler bekliyor? 31 32 33 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor? Zeka, dil, diş, boy kilo gelişimi nasıl?

31 32 33 Aylık Bebek Gelişimi

31 32 33 Aylık Bebek Gelişimi

Bebek hangi ayda olursa olsun annelerin en merak ettiği konuların ilki bebeğin boyu ve kilosudur. Bu aylarda bebek boy kilo değerleri eskisi gibi artmaz, artık bir miktar yavaşlamıştır. Bu yavaşlamada elbette en büyük etkenlerden biri bebeğin eskisinden çok daha aktif olması. İçindeki merak ve keşfetme duygusu yemek ve uykudan daha ağır basıyor. Yani iştahsızlık ve uykuya direnme görülebilir.

31 32 33 aylık bebek boy kilo persentil değerleri ve 31 32 33 aylık bebek boy kilo hesaplaması Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Doğal olarak bebeğin içinde bulunduğu ay neler yapabileceğinin yanında, fiziksel gelişimi, boy ve kilosunun ne olacağı da anneler tarafından merak ediliyor.

31 32 33 aylık bebek gelişiminde verdiğimiz, kız ve erkek bebekler için olması gereken alt ve üst sınırı içeren bu değerler ortalama değerlerdir. 31 32 33 aylık bebek boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır.

Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak bebeğinizin değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Fiziksel aktiviteleri artıkça bebeğiniz bir miktar kilo kaybedebilir. İnsan gelişiminde 0-2 yaş bebeklik, 3-6 yaş ise ilk çocukluk (oyun dönemi) kabul ediliyor. 31 32 33 aylardaki bebekler çocukluğa doğru hızla ilerlemektedir. Artık yürüyebilir, koşabilir, tırmanabilir. Oyun yemek ve uyumaktan çok daha fazla ilgisini çekiyor. Bu nedenle bir miktar zayıflaması sizi korkutmasın.

Kız ve erkek bebeklerin gelişimi boy kilo tablosu şöyle;

31 Aylık Kız Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Kilo alt sınır 10,300, üst sınır ise 15.500 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 84,7 üst sınır ise 98,2 cm,

Kız bebek baş çevresi ise ortalama 48,0 cm

32 Aylık Kız Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Kilo alt sınır 10,400, üst sınır ise 16,800 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 85,4 üst sınır ise 99 cm,

Kız bebek baş çevresi ise ortalama 48,1 cm

33 Aylık Kız Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Kilo alt sınır 10,500, üst sınır ise 17,000 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 86,0 üst sınır ise 99,8 cm,

Kız bebek baş çevresi ise ortalama 48,2 cm

31 Aylık Erkek Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Erkek bebek kilo alt sınır 10,800, üst sınır ise 16.900 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 86,2 üst sınır ise 99,2 cm,

Erkek bebek baş çevresi ise ortalama 49,0 cm

32 Aylık Erkek Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Erkek bebek kilo alt sınır 10,900, üst sınır ise 17.100 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 86,8 üst sınır ise 100 cm,

Erkek bebek baş çevresi ise ortalama 49,1 cm

33 Aylık Erkek Bebek Boy ve Kilo Değerleri

Erkek bebek kilo alt sınır 11,100, üst sınır ise 17.300 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 87,4 üst sınır ise 100,8 cm,

Erkek bebek baş çevresi ise ortalama 49,2 cm

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

31 32 33 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

31 32 33 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

Bu döneme kadar yanında akranları varken onlarda çok fazla ilgilenmeyen, oyun kuramayan bebeğiniz bu 3 aylık dönemle birlikte daha da sosyalleşiyor ve arkadaşları ile iletişim kurmaya başlıyor.

31 32 33. Aylardaki bebekler yavaş yavaş paylaşmaya başlayabilir. Paylaşma için onu yüreklendirmeli, paylaşmanın güzel bir şey olduğunu öğretmeli ve siz de onunla bir şeyler paylaşmalısınız. Bebeğiniz hala paylaşmayı sevmiyorsa endişelenmeyin. Daha çok küçük. Çocuklar gerçek anlamda paylaşmaya 3 yaşından sonra başlar.

Sosyal becerilerini geliştirmenin en etkili yolu hala taklittir. Kendini yetişkin gibi hissettiren her türlü objeye bayılır. Bu nedenle yanında yaptıklarınıza eskisinden çok daha fazla dikkat etmenizde yarar var. Örneğin ilaç içerken ya da makyaj yaparken gördüğünde o da aynısını yapmak isteyecektir. Özellikle ilaç konusunda gerekli güvenlik önlemlerini almanızda yarar var.

31 32 33 Aylık Bebek Beslenmesi

31 32 33 Aylık Bebek Beslenmesi

31 32 33 aylık bebek beslenmesinde 3 ana, 2-3’te ara öğün şeklinde beslenme düzenine devam etmelisiniz. Ayrıca süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve ve tahılları yeterli ve dengeli bir şekilde bebek beslenmesine dahil etmelisiniz.

Bebeğiniz birey olma yolunda hızla ilerlerken yemek konusunda da kendi kararlarını vermek isteyecek. Ödül, ceza, ısrar bebeği zorlama yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Ona saygı göstermeli, yemediği yemekler için ısrar etmemeli ancak bunun yerine “yeter ki bir şey yesin” düşüncesiyle de abur cubur vermemelisiniz. Tadını beğenmediği şeyleri başka yemeklerin içine katarak yedirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin yemediği sebzeleri tarhana çorbasına katabilirsiniz.

Bebeğin büyümesi demek onu bekleyen tehlikelerin de çeşitlenmesi demek. Söz konusu beslenme olduğunda da bu durum değişmiyor. Siz her ne kadar sağlıklı beslensin diye gözünün içine bakıyor olsanız da etrafında abur cubur, şeker, çikolata görecek ve isteyecektir. Bebeğinize sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak için şimdiden sağlıksız gıdalardan uzak tutmakta yarar var.

Paketli ürünlerden uzak durmanız, bebeğinizin yemeğini hazırlarken mevsimine uygun, katkı maddesi içermeyen doğal ürünler kullanmanız oldukça önemli. Organik doğal gıda seçeneklerimize göz atabilirsiniz.

Asla yapmamanız gerekenlerden biri de TV, tablet karşısında çocuğu beslemek! Ebeveynler iştahsız bebeklerini bazen tablet ya da TV karşısında besleyebiliyor. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Bunların dışında bebeğiniz artık her şeyi yiyebilir. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmenizde yarar var.

Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

31 32 33 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Uzmanlar en az 2 yaşına kadar emzirmeyi öneriyor. Ancak elbette ki bebeğinizi 24. aydan sonra da emzirmeye devam edebilirsiniz. Peki bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli?

Uzmanlar uzun süreli emzirmenin anne ve bebeğin psikolojik gelişimine negatif bir etkisi olmadığını belirtiyor. Aksine pek çok faydası olan emzirmenin, anne ve bebek hazır olduğunda kesilmesi gerekiyor.

Ancak 2 yaşından sonra anne sütü alımı bebekte iştahsızlığa da neden olabiliyor. Sık emzirme bebeğin diğer tüm ek besinleri reddetmesine, iştah kapanmasına neden olabilir.

31 32 33 Aylık Bebek Uyku Düzeni

31 32 33 Aylık Bebek Uyku Düzeni

31 32 33 aylık bebekler toplam 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. Bu aylarda gündüz uykusu da 1’e düşer. Uyanık kalma süreleri 5-7 saati bulabilir.

Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20:00 olarak ayarlanabilir.

Özellikle gündüz uykusuna yatırmak epey zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin çok daha aktif olması, sürekli keşfetmek istemesidir. Uyumak yerine oyun oynamak çok daha çekici gelir.

Ancak bebeğinizin gece uykuları da sizi zorluyorsa, gece çok sık uyanıyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyorsa, bir uzman yardımıyla uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bir uyku rutini oluşturmak da işe yarayacaktır. Uyku saati öncesi ılık bir duş aldırmak, masal okumak, hareketli aktivitelere uyku saatine yakın son vermek işe yarayabilir.

Artık çok hareketli olan bebeklerin gece sık sık üstünü açması 24 aylık bebek annelerinin en büyük sorunlarından biridir. Bu dönemde gece uykuları için uyku tulumu kullanabilirsiniz. Uyku tulumu bebeğinizi tıpkı bir yorgan gibi sararak sıcak tutar.

Tüm uyku tulumu seçeneklerimize buradan göz atabilirsiniz.

31 32 33 Aylık Bebek Neler Yapar?

31 32 33 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • “Bu ne” “o ne” “neden” sorularının sıkça durabilirsiniz,
  • Küçük eller ambalaj açabilir,
  • 8’den fazla parçalı kuleler yapabilir,
  • Fermuar, çıt çıt açıp kapatabilir,
  • Basit parçalı kıyafetlerini giyebilir,
  • Zıplayabilir,
  • Kısa süreli olarak tek ayağının üzerinde durabilir,
  • 10’a kadar sayabilir,
  • Sayıları parmakları ile göstermeyi deneyebilir. Örneğin kaç yaşındasın sorusuna 2 parmağını göstererek cevap verebilir,
  • Vücudunun bazı bölgelerinin isimlerini söyleyebilir,
  • Birkaç rengi tanır,
  • Cinsiyetini söyleyebilir.
  • Geçmiş zaman ekini bebeğinizden duyabilirsiniz. Baba gitti gibi.
  • Geri geri yürüyebilir,
  • Çift ayakla sıçrayabilir,
  • Kapı kollarını ve tokmaklarını çevirebilir, kendi başına açabilir,
  • Merdivenleri tek başına inip çıkabilir,
  • Kalemleri düzgün bir şekilde tutabilir,
  • Taklit oyunları oynayabilir,
  • Bakarak dik bir çizgi çizebilir,
  • Her şeye itiraz edebilir,
  • Anne ve babasından başka kişilerle de iletişim kurabilir,

Motor ve sosyal beceriler gibi 31 32 33 aylık bebek zeka gelişimi de her çocukta farklılık gösterebilir.  Bebeğiniz yukarıda sıraladığımız her şeyi yapabiliyor olabilir, ancak bazılarını henüz yapamıyor da olabilir. Yine de bebeğiniz de bir tuhaflık olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşmeli ve zeka testi yaptırmanın uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

31 32 33 Aylık Bebek Aşıları

Bu aylarda bebeğinizi olması gereken herhangi bir aşı yoktur.

31 32 33 Aylık Bebek Dil Gelişimi Özellikleri

31 32 33 Aylık Bebek Dil Gelişimi Özellikleri

Bebeğinizin kelime haznesi her geçen gün genişliyor. Kaç kelime konuşur? diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: 31 32 33 aylarda bebeğiniz yaklaşık 300 kelime bilir. Bunun yanında ben, bana, bu, şu ifadelerini kullanabilir ve sesinin tonunu kontrol edebilir.

Bebeğinizin dil gelişiminde onunla bir yetişkin gibi konuşmanız oldukça önemlidir. Yetişkinlerin yaptığı en büyük hatalardan biri bebek gibi konuşmaktır. Bu çocuğun kelimeleri düzgün öğrenmesini, konuşmasını engeller. Aksine bebeğiniz tıpkı bir yetişkinmiş gibi tane tane ve doğru bir şekilde konuşmalısınız.

Ağız-dil kasları gelişen bebek zamanla kelimeleri de doğru telaffuz edecektir. Eğer bir kelimeyi yanlış söylüyorsa ona mutlaka doğrusunu söylemelisiniz. Bunun yanı sıra nitelik, nicelik, sıra, renk, yer gibi sıfatları da eklemenizde yarar var. (Kırmızı araba, küçük top gibi)

Ancak 31 32 33 aylık bebek konuşmuyorsa bir uzmana danışmakta yarar var. Çünkü bu aylardaki bebeklerin konuşmamasının altında yatan pek çok neden olabilir.

Uzmanlar Gecikmiş Konuşmaya Neden Olan Durumları şöyle açıklıyor;

  • Ailesel dil gecikmesi,
  • Gelişimsel dil gecikmesi,
  • Prematüre doğum veya büyüme gelişme geriliği,
  • İki dil konuşulması, sağ el- sol el kullanılması gibi çatışma yaratan durumlar,
  • İşitme kayıpları, işitmenin algılanması bozuklukları,
  • Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri,
  • Otizm, zekâ geriliği yapan hastalıklar,
  • Psikososyal uyaran eksikliği,
  • “Üzerine titrenen çocuk”; çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusu bu aylarda annelerin en önemli soru(n)larından biri. Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar konusu aslında her bebeğe göre farklılık gösteriyor. Ancak genellikle çocukların idrar keselerini yaklaşık 20. Aydan önce kontrol etmesi pek mümkün olmuyor. Bu sebeple uzmanlar tuvalet eğitimine 24. Aydan sonra başlanmasının daha uygun olacağını belirtiyor. Yani artık bebeğinizin vereceği işaretlere bağlı olarak eğitime başlayabilirsiniz.

3 yaşına kadar tuvalet eğitiminin tamamlanması normal süre olarak kabul ediliyor. Ancak çocuğunuzun tuvalet eğitimini 4 yaş ve sonrasına bırakmamanız gerekiyor. Bu sebeple 24-36 aylar arasında tuvalet eğitiminin verilmesi doğru bulunuyor. Tuvalet eğitiminde gece ve gündüzün ayrı ayrı ele alınması gerekiyor.

Tuvalet eğitimi nasıl verilir, tuvalet eğitiminde gece gibi tüm konularda daha detaylı bilgi için:

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir? Yazımızı mutlaka okumalısınız.

31 32 33 Aylık Bebek Diş Gelişimi

31 32 33 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebekler 23-31. Aylar arasında alt, 25-33. Aylar arasında ise üst ikinci azı dişlerini çıkarır. Diş sayısının fazlalaşması ısırma eylemini de beraberinde getirebilir. Bebeğiniz bu dönemde özellikle de 2 yaş sendromu ile birleşince, hırçınlığı katlanabilir. Sinirlendiğinde, kızdığında ısırabilir. Ayrıca diş çıkarma, damaklarda yoğun kaşıntıya da neden olur. Bu da çocuğu ısırmaya iter.

Ayrıca merakta ısırmaya teşvik eden başka bir nedendir. Bebeğiniz henüz her şeyi ağız yolu ile tanımaya çalışıyor ve bu nedenle eline geçirdiği her şeyi ağzına sokuyor. E artık dişleri de olduğuna göre ısırıp tadına bakmak, tanımak istemesi çok normal.

Ancak çocuğunuz ister kaşıntı gidermek için olsun isterse de öfkeden ya da meraktan ısırsın onuna konuşarak bu davranışın yanlış olduğunu anlatmalısınız.

31 32 33 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

31 32 33 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

31 32 33 aylık bebek zeka gelişimi yanında; ince ve kalın motor becerileri, el-göz koordinasyonu, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmesi önemlidir. Motor becerileri iyice gelişmiş olan bebeğiniz ile evde de çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz. Ev etkinlikleri hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de eğlenceli geçirmenizi sağlar.

İşte birkaç oyuncak önerisi;

Puzzle ise hem el becerisini hem göz koordinasyonunu geliştiren en sevilen zeka oyunlarından biridir.

31 32 33 aylık bebek zeka gelişimi geliştirmesi için 3 boyutlu kitaplara ve oyun kartlarına da mutlaka göz atın.

28-29-30 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.

34-35-36 Ay Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.