37 Haftalık Gebelik Rehberi

37 Haftalık Gebelik Rehberi

37 haftalık gebelik dönemiyle beraber bebeğinizin erken doğum ve prematüre kabul edilme ihtimali son buluyor. Bu haftadan sonra doğacak bebekler zamanında doğmuş sayılıyor. Artık doğumun her an başlayabileceğini bilmelisin! Doğum çantan hazır mı? Eğer hala eksiklerin varsa Yenidoğan İhtiyaç Listesi | Buyurken.Com yazımıza göz atabilirsin. Bak bakalım eksiklerin nelermiş.

Bebeğiniz bu hafta doğduktan sonra yapabileceği hareketlerin hepsini yapabiliyor. Doğum için şafak sayan miniklerin 37. Haftada boyu yaklaşık 48,6 cm, kilosu ise 2.850 gram civarına ulaşıyor. Hıçkırıyor, duyduğu seslere tepki verebiliyor, ani bir seste irkilebiliyor, ışığı algılayabiliyor.

Bakalım 37 haftalık gebelik döneminde başka neler oluyor? Anne ve bebek gelişimi nasıl seyrediyor? 37. Haftalık gebelikte vajinada baskı ve sancı normal mi?

37 Haftalık Bebek Gelişimi

37 Haftalık Bebek Gelişimi

Hamileliğin son ayında bebekler her hafta yaklaşık 200-300 gram arasında kilo alır. 2. Trimester sonuna kadar ancak 1 kilo alabilen bebekler, 3. Trimesterle beraber hızlı bir kilo artışına başlar ve doğum kilolarının neredeyse 3’te 2’ini bu dönemde alır.

Bebeğinizin tüm organ gelişimi tamamlandı. Akciğerleri ise doğumdan sonra da gelişimini sürdürecek. Ancak bebeğiniz 37 haftalık gebelik döneminde ilk nefesi için antrenmanlarını sürdürüyor. Ciğerleri amniyon sıvı ile dolup boşalıyor.

Bebek gelişimi bu haftaya kadar neredeyse tamamlanıyor. Artık organları oluştu, gelişti ve çalışmaya hazır. Bebekler anne karnında son haftalarını kilo almakla geçiriyor. Kemikleri ise henüz tam anlamıyla sertleşmedi ve kıkırdak bir yapıda. Özellikle kafatasındaki kemiklerin birbirine geçmemiş olması doğumda kolayca rahimden çıkabilmesini sağlayacak. Ancak sonrasında yaklaşık bir yılda kafatasındaki kemikler birbirine kenetlenerek bir bütün haline gelecek, diğer kemikleri de sertleşecek.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Tüyler ve Verniks Tabaka Kayboluyor

Tüyler ve Verniks Tabaka Kayboluyor

Bu haftalarda bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri ile verniks kazeoza tabakası yok olmaya başlıyor. Bebeğin yüzünde, sırtında, kulaklarında kısacası vücudunun her yerinde çıkabilen Lanugo tüyleri incecik zar gibi olan bebek cildini sıcak tutmaya yarıyor. Bebeğin kilo alması ve vücudunda yağ tabakası oluşması sonrası lanugo tüyleri 37 haftalık gebelik dönemiyle neredeyse ortaydan kayboluyor.

Beyaz-sarı kremsi bir dokuya sahip verniks tabakası ise sürekli su içerisinde olan bebek cildini koruyor, sıvı dolu rahim içinde zarar görmesini engelliyor. Verniks tabakası da 37 haftalık gebelik döneminde azalmaya başlıyor. Ancak doğumdan sonra bebek vücudunda bir miktar vernik kalması oldukça sık görülüyor.

Neredeyse günümüze kadar bebekler doğar doğmaz hastanede yıkanıp, giydirilip anneye teslim ediliyordu. Ancak son zamanlarda bu gelenek yerini yeni bir uygulamaya bıraktı. Şöyle ki; bebekler doğduğunda vücutlarında kalan verniks tabakası hemen yıkanmıyor.

Anne karnında bebeği koruyan bu tabaka, doğumdan sonra da henüz bağışıklık sistemi olmayan, cildi ultra hassas olan minikleri koruyor. Bu sebeple bebeğin doğar doğmaz yıkanması uygun görülmüyor. Bunun yerine cildin verniks tabakasını emmesi ve dış dünyaya adapte olması bekleniyor.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

37 Haftalık Gebelikte Bebek Pozisyonu

37 Haftalık Gebelikte Bebek Pozisyonu

Bebeklerin bu haftaya kadar doğum pozisyonu almış olması beklenir. Rahat bir doğum için bebeğin baş aşağı pozisyonda yüzünün ise annenin sırtına doğru olması doğum pozisyonu olarak adlandırılır. Bazı uzmanlar doğum başlayana kadar bebeğin doğum pozisyonu alabileceğini söylüyor ve eğer normal doğum planlanıyorsa son ana kadar bebeğin dönmesini bekleyerek bunun için çeşitli egzersizler öneriyor.

Bebeğin doğum pozisyonu alması ve kafasının leğen kemiği içine inmesi ile göğüs kafesiniz bir nebze de olsa boşalıyor. Böylece bu haftaya kadar yaşadığınız nefes darlığı hafifleyebiliyor. Bunun yanında mide yanması problemi de hafifliyor. Toplum arasında “bebek aşağı inmiş denen bu durum” doğumun ilk habercilerinden biri kabul ediliyor.

Ancak doğum sancıları başladıysa, su geldiyse ve rahim ağzı açılmasına rağmen bebek doğum pozisyonu almadıysa genelde sezaryen doğum uygun görülüyor. Eğer bebek tersse ve doğum baladıysa doktorların gerekli görmesi halinde 37 haftalık gebelik sezaryen ile nihayete erdirilebiliyor. Elbette durum 37. Haftadan sonra da tam olarak böyle.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

37 Haftalık Gebelik Döneminde Normal Doğum Yapılır Mı?

37 Haftalık Gebelik Döneminde Normal Doğum Yapılır Mı?

Normal doğum kaçıncı haftada yapılır? Normal şartlarda, eğer herhangi bir problem yoksa, zamanında bir doğum 38-40 haftalar arası her an başlayabilir. Bu tamamen bebeğin keyfine bağlıdır. Her bebek 40. Hafta doğar gibi bir kural kesinlikle yok.

Ancak bazen son ana kadar normal planlanan bir doğum sezaryenle sonuçlanabiliyor. Henüz hiç açılma yokken su gelebiliyor. Ya da sancı tutuyor ancak yeterli açılma (10 cm) sağlanamıyor. Bu gibi durumlarda mecburi sezaryen de anne ve bebeğini kavuşturan bir seçenek. Elbette gönül ister ki her kadın normal doğursun ancak annenin ve bebeğin sağlığı her şeyden önemli. Anne adayı ve doktoru gebeliğin gidişatına göre doğum şekline birlikte karar vermeli.

37 haftalık da sancı olur mu? Anneler son haftalarda yaşadıkları her sancıyı doğum başladı sanabiliyor. 37. haftalık gebelik sancılarını ve son haftalarda yaşanan sancıların çoğu doğuma hazırlık niteliği taşıyor. Doğum belirtileri yalnızca sancıdan oluşmuyor. Su gelmesi, nişan gelmesi, kasıklarda baskı gibi pek çok belirti daha baş gösteriyor.

37. haftalık gebelikte vajinada baskı da sık yaşanan bir durumdur. Bebeğin leğen kemiğine inmesi, bedenin iyice ağırlaşması pubik kemiğinde, pelvis bölgesinde ve makatta baskının artmasına sebep olabilir.

37 Haftalık Gebelik Döneminde Normal Doğum Yapılır Mı

Çok Sorulan Sorular

37 haftalık gebeler bebeğiniz kaç kilo: Bu soru Kadınlar Kulübü ve Uzman TV gibi platformlardan en çok sorulan sorulardan biri. Her bebek farklı kilolarda doğar. Bebeğinizin genetik yapısı gibi pek çok faktör kilosunu etkiler. Ayrıca amniyon sıvı nedeniyle anne karnında bebeğin kilosu net bir şekilde hesaplanamayabilir. Bu sebeple doktorunun bebeğinizin gelişimi ile ilgili herhangi bir gerilik bildirmedikçe, lütfen kilosunu başka gebelerin bebekleri ile kıyaslamayın.

37 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu: Bu hafta bebeklerin boyu yaklaşık 48,6 cm, kilosu ise 2.850 gram civarındadır. Bu değerler ortalama değerlerdir.

37 haftalık gebelik kaç aylık: Gebeliğinizin 9. Ayındasınız.

37 haftada bebeğin çok hareketli olması normal mi: Gebelikte bebeğin çok hareketli olması da korkulacak bir şey değildir. Kafası pelvise indiğinde hareketleri eskiye göre azalacaktır. Bebek hareketlerindeki azalma son haftalarda normaldir. Ancak yine de sabah ve akşam günde iki kez sayılmasında yarar var. 2 saatte en az 10 hareket alacak şekilde bebeğinizin tüm hareketlerini saymalısınız.

36 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

38 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü