Gebelikte Detaylı Ultrasonda Hangi Hastalıklar Belli Oluyor

Gebelikte Detaylı Ultrason Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte Detaylı Ultrason Nedir ?

Gebelikte detaylı ultrason nedir? Detaylı ultrason ne zaman yapılır? soruları gebeliğinin 18. Haftasına yaklaşan her annenin araştırma konularının başında geliyor.

Elbette her anne baba çocuklarının sağlıklı olmasını ister. İlerleyen teknoloji bebeklerin daha anne karnındayken sağlık sorunlarının tespit edilmesini ve hatta düzeltilebilmesini mümkün kılıyor.

Gebelikte Detaylı Ultrason Nedir

Ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason, ikinci düzey ultrason, anomali taraması gibi pek çok isimle anılan bu inceleme bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından en verimli bilgiyi veriyor.

Gebelikte detaylı ultrason, bebekte herhangi bir gelişim geriliği ya da sakatlık olup olmadığını daha anne karnında belirleyebilmeyi mümkün kılıyor. 4 boyutlu görüntüleme imkanı sunan bu tarama bebeğin el, ayak, vücut yapısı, yüz gibi tüm uzuvlarının ve organlarının detaylı olarak incelenmesini sağlıyor.

Sizin İçin Seçtik

En çok tercih edilen anne & bebek ürünlerini detaylı incelemek için tıklayınız.

Gebelikte Detaylı Ultrasonda Hangi Hastalıklar Belli Oluyor

Gebelikte Detaylı Ultrasonda Hangi Hastalıklar Belli Oluyor?

Gebelikte detaylı ultrason ile bebekte gelişim geriliği olup olmadığı, tüm organlarının tam olup olmadığı, vücudunda herhangi bir sakatlık olup olmadığı belirlenebiliyor. Ayrıca beyinde su toplanması (hidrosefali, nöral tüp defektleri) hastalığı, bebeğin kalbinde delik (VSD) olması, down denromu, iç organlarının dışarıda olması gibi hayati önem taşıyan sağlık problemleri bebek henüz anne karnındayken detaylı ultrason ile tespit edilebiliyor.

Gebelikte Detaylı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gelelim gebelikte detaylı ultrason ne zaman yapılır sorusuna. Detaylı ultrason 18-23 haftalar arasına yapılıyor. Detaylı ultrason hassas ölçümler yapabilen ultrason cihazıyla yapılıyor.

Hamileliğin ilk 4 ayı yani 18 haftası geride bırakıldığında bebeğin organları da yeteri kadar gelişiyor. Ayrıca içinde bulunduğu amniyon sıvısı da detaylı tarama için uygun düzeye geliyor. Bu sebeple 18-23 haftalar arası detaylı ultrason taraması yapılabiliyor. Kısaca detaylı ultrason ne zaman yapılır sorusuna 19. Hafta itibariyle cevabı verilebilir.

Gebelikte Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır

Gebelikte Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır?

Detaylı ultrason taraması bebeğin neredeyse tüm organlarının tek tek incelendiği ve yaklaşık 30-45 dakika süren bir işlemdir.

Ayrıntılı taramada ilk olarak bebeğin 9 ay boyunca içinde gelişeceği ana rahmi inceleniyor ve ana rahmini besleyen damarlarda kan ölçümü yapılıyor.

Ayrıca bebeği besleyen göbek kordonunun yapısı ile plesentanın yapısı, yerleşimi ve gelişimi inceleniyor.

Gebelikte Detaylı Ultrasonda Hangi Hastalıklar Belirlenebiliyor?

Annede yapılan incelemelerin ardından bebekte yapılacak incelemelere geçiliyor. Bebeğin sağlık durumunu incelemek için birçok ölçüm yapılıyor. Gebelik döneminde annenin son adet tarihi oldukça önem taşıyor.  Normal yolla oluşan gebeliklerde gebelik tarihinin tam olarak bilinmemesi sebebiyle son adet tarihi baz alınıyor. Bebeğim tahmini doğum tarihi ve gelişimi bu tarihe göre hesap ediliyor.  Ayrıntılı ultrasonda da ölçülen değerler annenin son adet tarihine göre olması gereken gelişim rakamları ile karşılaştırılıyor. Herhangi bir gelişim geriliği olup olmadığı bu değerler ile tespit edilebiliyor.

Gebelik hesaplama cetveli için tıklayınız.

Detaylı incelemede bebeğin yüzü de ayrı olarak inceleniyor.  Göz, çene, kulak gibi uzuvların incelenmesi sonucu olası birtakım hastalıkların ipuçları elde edilebiliyor.

Bir başka inceleme konusu ise bebeğin merkezi sinir sistemidir. Bebeğin kafatası incelenerek bazı beyin ölçüleri yapılıyor. Beyni besleyen damarlardaki kan akış hızı ölçülüyor. Nöral tüp defekti gibi hastalıklar bu ölçümler sayesinde tespit edilebiliyor.

Bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyan kalp ve kalp damarları da detaylı taramada inceleniyor.

Bebeğin böbrekleri, idrar yolları, göğüs kafesi, kol, bacak ve tüm iskelet sistemi yapısal hastalıklara ve gelişim geriliğine karşı tek tek inceleniyor.

Karın içi organların incelenmesi de büyük önem taşıyor. Karın duvarı, bağırsaklar, karaciğer gibi organlar ve gelişimleri detaylı şekilde inceleniyor.

Ayrıntılı Ultrason Şart Mı

Ayrıntılı Ultrason Şart Mı?

Ayrıntılı ultrason şart mı? Yaptırmazsam olur mu? gibi düşünceler taşıyorsanız özellikle 4 boyutlu ultrason ile tespit edilebilen tüm bu hastalıkları göz önünde bulundurmanızda yarar var. Bebeğin her uzvunda yapılan bu ölçümler sonucu bebeğin vücut yapısındaki değişiklikler ile bazı sendromlar tespit edilebiliyor. Bu sebeple detaylı ultrason taraması oldukça önem taşıyor.

Ayrıca bebeğin kime benzeyeceği gebelikte en merak edilen konulardan oluyor. 4 boyutlu ultrason ebeveynlerin bebekle ilgili sağlık durumunun yanında kime benzediğini de rahatlıkla görmelerini sağlıyor.

Ayrıntılı ultrasonda tıpkı diğer ultrason muayeneleri gibi yapılıyor. Sedyeye uzanan annenin karnına jel sürülüyor ve görüntüler monitöre yansıtılıyor.

Bebek sağlığı hakkında en güvenilir bilgiyi veren 4 boyutlu ultrasonların güvenli olup olmadığı da merak ediliyor. Uzmanlar detaylı ultrason cihazı ile ilgili sorun teşkil edecek bir bulguya rastlanmadığının ve güvenli olduğunun altını çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü