gebelikte detaylı ultrason

Ay Ay Bebek Gelişimi | Büyürken Rehberi 2021

Ay Ay Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebek Gelişimi

Ay ay bebek gelişimi, anne adaylarının hamilelik haberini aldığı ilk andan itibaren en sıkı takipçisi olduğu konu. Hepimiz içimizde filizlenen yeni yaşamın günden güne nasıl büyüdüğünü, nasıl geliştiğini bilmek istiyoruz. Daha kucağımıza almadan her anını yakından takip etmek bir mercimek tanesinden karpuza kadar olan yolculuğunu izlemek anneliğin en güzel yanlarında biri.

Yumurtanın spermle buluşmasının ardından yeni bir yaşamında ilk anları başlamış oluyor. Bebek ana rahminde 9 aylık uzun bir maratona başlıyor. Peki bu maratonda neler oluyor?  Anne karnında bebek gelişimi nasıl seyrediyor?

Anne Karnında Bebek Gelişimi: 1. Trimester

Anne Karnında Bebek Gelişimi: 1. Trimester

Öncelikle yumurtanın döllenmesinin ardından, 9 ay boyunca büyüyeceği ana rahmine yerleşmesi yaklaşık bir haftayı buluyor. Bu dönemde bebeğe embriyo ismi veriliyor. Yalnızca hücrelerden oluşan minyatür bir top görünümündeki embriyo ana rahmine ulaştıktan sonra, rahme sıkıca tutunmaya çalışıyor. Bebeğin rahme yerleşmesiyle birlikte 9 ay boyunca onu besleyecek plesenta da bu süreçte oluşuyor. Birinci ayın sonuna gelindiğinde bebeğinizin boyu bir susam tanesi kadar bile olmuyor ama içinizde yeni bir dünya çoktan kurulmaya başlamış oluyor.

Siz hamilelik haberinizi alana kadar bebeğiniz karnınızda 1. Ayını doldurmuş oluyor. Gelelim 2. Aya. Büyük bir hızla büyüyen bebeğinizi bu ayda da hızlı bir değişim bekliyor. Yavaş yavaş şekil almaya başlayan bebeğinizin dolaşım ve kalp fonksiyonları bu ayda gelişiyor. Böylece içinizde var olan o minik kalp dakikada yaklaşık 150 kez atmaya başlıyor.

Anne-babaların hatta yakın çevrenizdeki herkesin en merak ettiği şey bebeğin kime benzeyeceği değil mi? Ay ay bebek gelişimi ilk aylarda muhteşem bir ivme ile başlıyor. Bebeğinizin yüzü belirginleşmeye başlıyor. Dudakları, kulakları, göz kapakları hatta burnu yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. Aynı zamanda organ gelişimi de devam ediyor. Dalak, karaciğer gibi organları oluşumlarına başlıyor. Hatta minik hücre yumağının elleri, ayakları, kol ve bacakları bile şekillenerek gelişmeye başlıyor. 2. Ayda bebeğinizin en büyük yeri kafası olsa da toplam ağırlığı yalnızca 1 gram. Ne kadar olduğunu hayal edemediyseniz 2. Ayda bebeğinizi minik fasulyem diye sevmeye başlayabilirsiniz. Çünkü o artık küçük bir fasulye kadar.

1. Trimester

Anne karnında bebek gelişimi devam ederken, geride bırakılan 8 haftanın ardından git gide büyüyen bebeğiniz artık hücre yumağından çok bir insana benzemeye başlıyor. 9. Hafta itibariyle artık embriyo değil fetüs adını alıyor. Pankreas, makat, bağırsaklar, safra kesesi büyük bir hızla oluşuyor ve gelişmeye başlıyor. Göz kapakları oluşan bebeğinizin gözleri ise hala kapalı. 3. Ayın sonunda bebeğinizin bütün iç organları temel gelişimini tamamlıyor. Bu ayda bebeğinizin genital yapısı da belirmeye başlıyor. Ancak henüz cinsiyetini öğrenmek için erken sayılıyor. En kesin cinsiyet tahmini 16. Haftada yapılabiliyor.

9 aylık hamilelik yolculuğu 3 farklı trimester olarak anılıyor. 1, 2 ve 3. Aylar 1. Trimester, 4, 5 ve 6. Aylar 2. Trimester, 7, 8 ve 9. Aylar ise 3. Trimester adını alıyor. Hamileliğin en zorlu trimesteri genellikle 1. Trimester olarak anılıyor. Çünkü bu dönemde bebek büyük bir hızla gelişip büyürken anne adayında da birtakım değişiklikler oluyor. Özellikle sık mide bulantıları, baş dönmeleri, halsizlikler, sürekli uyku hali gibi negatif değişiklikler çoğunlukla 1. Trimesterle birlikte sona eriyor. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi: 2. Trimester

Anne Karnında Bebek Gelişimi: 2. Trimester

Hamileliğinizin 12. Haftasını da geride bıraktıysanız rahat bir nefes alın. Bundan böyle hafta hafta bebek gelişimi devam ederken sizi daha keyifli bir hamilelik bekliyor. Gebeliğin 13. Haftasıyla birlikte 3. Ayını tamamen bitirmiş ve 4. Aya adım atmış oluyorsunuz. Bu arada 4. Aya girerken bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak ediyorsanız hemen söylüyoruz: yaklaşık 13-14 gramlık küçük bir limon.

Gelelim hamileliğin 4. Ayına. Bu ayın sonunda bir avokado büyüklüğüne ulaşacak olan bebeğiniz, gelişimine büyük bir hızla devam ediyor. Üreme sistemi hızla gelişen bebeğinizin cinsiyeti kız ise yumurtalıklarında milyonlarca yumurta oluşmaya başlıyor. Eğer erkek ise de prostat bezi oluşuyor. 4. Ayın sonuna geldiğinizde yani 16. Haftada büyük ihtimalle bebeğinizin cinsiyetini öğrenebiliyorsunuz. Nadir durumlarda (bebeğin sırtı dönükse gibi) ultrasonda görüntülenemiyor.

Bu ayda bebeğinizin kaşları ve hatta saçları çıkmaya başlıyor. Bu haftalarda tırnakları da oluşmaya başlıyor. Kas ve iskelet sistemi de gelişmeye devam ediyor. Öyle ki yüz kaslarında çeşitli mimikler oluşturabilecek kadar kas gelişti bile. Ayrıca göz kapakları hala kapalı olsa da gözlerinde ışığa hassasiyet taşıyor. Bu ayın sonunda bebeğinizin yaklaşık 10-12 cm ve 80 gr ağırlığında olması bekleniyor.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 16 Hafta Sonrası

16. Hafta Sonrası

Geride bırakılan 16 koca haftada hem bebeğiniz büyük bir hızla büyüdü hem de sizde inanılmaz değişiklikler oldu değil mi? Muhtemelen bebeğinizin cinsiyetini de öğrendiniz ve hazırlıklara başladınız. Eğer öğrenemediyseniz 20. Haftada net sonucu alabilirsiniz. Bakalım 5. Ayda sizi neler bekliyor?

Anne karnında bebek gelişimi 5. Ayda da büyük bir hızla devam ediyor. 17, 18, 19 ve 20. Haftaları içine alan bu ayda bebeğinizin iskeleti yumuşak kıkırdaktan sertleşerek kemiğe dönüşüyor.  Ayrıca uzmanlar görme, tat alma, işitme, koku ve dokunma gibi duyuların bu ay geliştiğini belirtiyor. Motor nöronlar geliştikçe bebeğiniz bilinçsiz kas hareketlerinin yanına bilinçli bazı hareketlere de başlıyor. Örneğin: Parmak emmek. Muhtemelen doğuma kadar bebeğinizin en sevdiği hareket olacak. Bebeğinizin cildini koruyan verniks tabakası da bu haftalarda oluşuyor. 5. Ayın sonuna geldiğinizde bebeğiniz artık yaklaşık 16 cm ve 250-260 gram ağırlığına ulaşmış oluyor.

Anne karnında bebek gelişimi 6. Ayında da devam ediyor. Tat alma ve dokunma gibi duyuları bu ayda da devam ediyor. Bebeğiniz bu haftalarda aynı zamanda yutmayı da öğreniyor. Yutma refleksinin gelişmesiyle beraber bebeğiniz içinde yüzdüğü amniyon sıvıdan yutmaya başlıyor ve bu onun sindirim sistemini geliştirecek ilk adımlar oluyor. Ay ay bebek gelişiminde bu ay oldukça önem taşıyor. Bebeğinizin ciğer gelişimi bu ayda hızla gelişiyor. Dünyaya geldiğinde uyum sağlayabilmesi ve rahatlıkla nefes alabilmesi için ciğerlerindeki damarlar büyüyor ve gelişiyor. 6. Ayda bebeğinizin ciğerlerinde oluşan bu gelişim bu ayın sonunda doğması halinde hayatta kalma şansını artırıyor. Uzmanlar 6. Ayın sonunda doğan bebeklerin yaşama ihtimalini %50’den fazla olarak görüyor. Hafta hafta bebek gelişimi ilerledikçe erken doğumda hayatta kalma ihtimali de artıyor. 6. ayın bitmesiyle birlikte hamileliğin 2. Trimesteri de sona ermiş oluyor.

Ay Ay Bebek Gelişimi: 3. Trimester

Ay Ay Bebek Gelişimi: 3. Trimester

25. haftayla beraber hamileliğinizin 3. ve son Trimesteri de başlıyor. 7. Aya gelene kadar organları bir bir oluşan ve gelişen bebeğiniz bu aydan sonra yavaş yavaş yağ depolamaya ve kilo almaya başlıyor. Karnınızda düzenli bir şekilde uyuyup uyanan bebeğinizin gözleri de açılıp kapanmaya başlıyor. 28. Haftanın sonuna geldiğinizde bebeğinizin boyu yaklaşık 25 cm ve ağırlığı ise yaklaşık 1000-1300 grama kadar ulaşabiliyor.

Hamilelik maratonunda da sona doğru yaklaşıyorsunuz. 8. Ayda bebeğiniz dış dünyaya iyice hazır hale geliyor. Ciğerleri iyice gelişiyor. Hızla kilo almaya başlıyor. Bu ayda bebeğinizin hareketlerinde azalmadan şüphelenirseniz meraklanmayın. Çünkü iyice büyüyen bebeğiniz karnınıza sığmamaya başlıyor ve doğal olarak hareket alanı da daralıyor.

Biliyorsunuz hamilelik 9 ay 10 gün, yani 40 hafta olarak hesaplanıyor. Doktorlar hamileliği son adet tarihinizden itibaren hesapladıkları için hamileliğin muhtemel 3. Haftası aslında bebeğin oluşmaya başladığı ilk haftası oluyor. Bu sebeple 9. Ay 36 hafta ile son buluyor ancak muhtemel doğum 38 ila 40. Haftalar arasında bekleniyor.

Bebek Gelişiminde Son Evre

Bebek Gelişiminde Son Evre

Gebeliğin 9. ve son ayında bebeğiniz gelişimini neredeyse tamamen bitiriyor. Beyin ve sinir sistemi iyileşirken, bebeğiniz tombullaşmaya da devam ediyor. Her bebek farklılık gösterse de beklenen ortalama doğum kilosu her şey normal seyrederse 3200-3700 gram arasında olması bekleniyor. Bebeğinizin boyu ise 46 santimetreden 52 santimetreye kadar değişebiliyor. Ay ay bebek gelişimi yapan sevgili anneler, bebeğiniz bu ayda bir karpuz büyüklüğüne ulaşıyor. Son ayında bebeğinizi saran verniks tabaka azalmaya, tüyler de dökülmeye başlıyor. Ayrıca bebeğinizin başı aşağıya doğru dönerek yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaya başlıyor.

38. hafta itibariyle her an bebeğinizi kucağınıza alma ihtimaliniz artıyor. Tıp literatüründe de 38. Haftada gerçekleşen doğumlar normal doğum olarak kabul ediliyor. 37. Haftadan önce doğan bebeklere ise prematüre ismi veriliyor. Gebelik en fazla 42 hafta sürüyor ve bu tarihler arasında doktorunuz uygun görürse normal doğumu bekleyebiliyor. Ancak her hafta bebeğin anne karnında kakasını yapma ihtimali de artıyor. Bu sebep ile anne ve bebeğin hayatını riske atacak herhangi bir durumda doktorunuz sezaryen kararı alabiliyor.

Bebeğinin gelişim takibini merakla yapan sevgili anne adayları, ay ay bebek gelişimi tablo olarak da bulunabiliyor. Ya da telefonunuza indirebileceğiniz gebelik uygulamalarıyla da hafta hafta bebek gelişimi takibinizi yapabilirsiniz. 

Ay ay bebek gelişimi videolarına ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü