Gebelik Hesaplama Cetveli 2021
Gebelik Hesaplama Aracı
Son adet tarihinizin ilk gününü girin, hemen detayları inceleyin.
Tebrikler, hamilesin!
Bebeğinin tahmini doğum tarihi
Doğumunuz yaklaşırken satın almanızda fayda olan anne bakım ürünlerini incelemek için tıklayınız.
Gebelik haftası hesaplama, anne adaylarının epey kafasını karıştıran bir konudur. Gebelik hesaplama cetveli oluştururken anne hesabıyla doktor hesabı bir türlü birbirini tutamaz. Bunun sebebi ise tıp literatüründe hamileliğin hafta hesabı ile ölçülmesidir. Toplumun geneli ise ay hesabı ile doğumun tarihini öğrenmek ister.
Aslına bakarsanız konu oldukça basit. Yıllardır süre geldiği gibi gebelik haftası hesaplama 2021 yılında da aynı şekilde devam etmektedir. Bu yazımızda gebelik hesaplama cetveli 2021 yılında nasıl yapmak gerekir detaylıca inceledik.
Hamileliğin gerçekleştiği, yani döllenmenin olduğu günü tam olarak bilmek normal yolla oluşan hamileliklerle imkansızdır. Bu sebeple hamileliğin başlangıcı son regl günü olarak kabul görür. Gebelik haftası hesaplama da buna göre yapılır. Yumurtlama ovülasyon takvimine göre adet tarihinden yaklaşık 10-15 gün sonra olur. Yani muhtemel döllenme ve hamileliğin gerçekleşmesi de bu tarihlerde olur. Aslında hamileliğin 1. Ayına geldiğinizde bu bebeğinizin 2. Haftası demektir. İlk 2 hafta henüz bebek ortada yokken hamilelik başlangıcı kabul edilir. Bu dönemde rahim hamilelik için hazırlanır. Rahmin iç çeperi kalınlaşarak, spermle buluşmuş yumurtanın gelişi için yavaş yavaş hazırlanır.
Gebelik hesaplama jinekoloji uzmanı tarafından daha ilk muayenenizde mutlaka yapılacaktır. Ancak her ne kadar hamilelik hesaplama jinekolog tarafından yapılsa da anneler de evde kendileri hesaplamak ister.
Hamilelik hesaplama cetveli 2021 ile gebelik haftası nasıl hesaplanır kısaca bahsedelim. Hamilelik, son adet tarihinizin ilk gününü baz alarak hesaplarız. Bu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki; son regl tarihinizin ilk günü 10 Aralık 2020 idi. 8-10 Ocak tarihinde geldiniz ve regliniz gecikti. Doktora gittiğinizde size tahminen 4 haftalık hamile olduğunuzu söyleyecektir. Hamilelik hesaplama cetveli 2021’e göre tahmini doğum tarihiniz ise 17 Eylül 2021 olacaktır.
Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?
Hamilelik son adet tarihinin ilk gününde itibaren 40 hafta sürer. Gebelik haftası hesaplama da buna göre yapmak mümkündür. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında bunun ilk 2 haftası rahmin gebeliğe hazırlandığı süredir. Bebek hamileliğin 3. Haftasında oluşur ve büyümeye başlar. Yani hamileliğinizin 3. Haftası genelde bebeğin 1. Haftasıdır.
Doğumlar genellikle 38-41. Haftalar arasında gerçekleşir. 37. haftadan sonra gerçekleşen doğumları normal doğum (zamanında gelen bebek) kabul ederiz. 37. Haftadan önce doğan bebekler erken doğum, 42. Haftadan sonra gelen bebekler ise geç doğum olarak isim alır.
Kafa karışıklığına mahal vermemek için hazırlanan gebelik hesaplama cetveli 2021 oldukça işe yarıyor. Ay ay gebelik hesaplaması yapabileceğiniz gebelik cetveli yardımı ile bebeğinizin ne kadarlık olduğunu öğrenebilirsiniz. Üstelik gebelik hesaplama cetveli içerisinde yer alan bilgiler de epey işinize yarar. Hangi haftada hangi testin yapılacağı, bebeğin hangi hafta da kaç gram olduğu gibi bilgiler gebelik hesaplama cetveli 2021 sayesinde kolaylıkla takip edilebilir.
İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama
İlişki tarihine göre gebelik hesaplama olası döllenme tarihini verir. Hamilelik hesaplama cetveli 2021 ile olası döllenme tarihini bulabilirsiniz. Özellikle tüp bebek gibi tedavilerde döllenme tarihi bellidir. Ancak normal yolla oluşan gebeliklerde döllenme tarihi net olarak bilinemez.
Bu nedenle 4 haftalık gebelik aslında bebeğin 2. Haftasıdır. Yani ilk 2 hafta ortada bebek yoktur ancak rahim olası döllenme için hazırlık aşamasındadır. Ovülasyon yani yumurtlama tarihinizin öncesi ya da sonrası 3-4 gün döllenme için en uygun günlerdir. Dolayısıyla bu dönemde ilişkide bulunan anne babalar İlişki tarihine göre gebelik hesaplama yöntemlerini de araştırır.
Yine aynı örnek üzerinde ilerleyecek olursak son regl tarihinizin ilk günü 10 Aralık 2020 olduğunu varsayalım. Buna göre tahminen yumurtlama tarihiniz 23-24 Aralık civarında olacaktır. Çoğu doğum hesaplama cetveli tahmini gebe kalma gününü de verir. Son regl tarihinizi, adet döngünüzü girdiğinizde tüm bu verilere ulaşabilirsiniz.
Bebeğim Ne Zaman Doğacak?
Hamile annelerin en merak ettiği konu bebeğim ne zaman doğacak sorusudur. Hamilelikte bebeğin doğacağı muhtemel tarihi de hesaplamak mümkündür. Bebeğin dünyaya gelmesi beklenen tarih ve gebelık hesaplama net olarak “Negele Yöntemi” ismi verilen bir hesaplama yolu ile belirleniyor. Doğum cetvelinde son adet tarihine 7 gün eklenerek 3 ay geriye gidilmesi bebeğin doğacağı tahmini tarihi veriyor. Gebelik hesaplama profesörler tarafından dahi bu yöntemle belirleniyor. Bu tarih gebeliğin yaklaşık 40. haftasına denk geliyor. Ancak bebeklerin büyük bir kısmının tam olarak 40. Haftayı beklemediğinin de bilinmesi gerekiyor. Zamanında doğumların çoğu genellikle 38. Haftalarda gerçekleşiyor.
Yukarıda gebelik haftası nasıl hesaplanır diye bahsetmiştik. Bir de olası doğum tarihine örnek verelim. Yukarıdaki örnekte son adet tarihini 10 Aralık 2020 olarak baz almıştık. Buna göre bu tarihe 7 gün eklersek 17 Aralık 2020 sonucu çıkar. sonucu çıkar. Şimdi bir de 3 ay geriye gitmek gerekiyor ki bu da 17 Eylül yapar. 9 aylık hamilelik yolculuğunda senenin de değişeceğini göz önünde bulundurursak; hamilelik hesaplama cetveli 2021’e göre bebeğinizin olası doğum tarihi 17 Eylül 2021 olacaktır.
Sitemizde bulunan online gebelik hesaplama cetveli ile son regl tarihinize göre olası doğum tarihinizi hesaplayabilirsiniz.
Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Gebelik ay hesaplaması da annelerin kafasını karıştıran bir konudur. Gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu anlamak için aşağıdaki hamilelik cetveli tablosundan yararlanabilirsiniz.
Gebelik ay hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılır;
- 4-5 hafta bittiğinde 1 ay
- 8-9 hafta bittiğinde 2 ay
- 12-13 hafta bittiğinde 3 ay
- 16-17 hafta bittiğinde 4 ay
- 20-21 hafta bittiğinde 5 ay
- 24-25 haftalar bittiğinde 6 ay
- 28-29 haftalar bittiğinde 7 ay
- 32-33 haftalar bittiğinde 8 ay
- 36 hafta bittiğinde 9 ay
- 40 hafta bittiğinde ise 9 ay 10 günlük hamilelik maratonu tamamlanmış kabul edilir.
Gebelik zaman çizelgesi bu şekildedir. Gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuza bakarak, gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Gebelik hesaplama sezaryen ya da normal doğumlar için farklı değildir. Ancak planlı sezaryenlerin çoğu genellikle 38. Hafta da yapılır. Kendi gebelik hesaplama takviminizi kullanırken eğer planlı bir sezaryene hazırlanıyorsanız tahmini doğum tarihinizden en az 15 gün öncesini olası doğum tarihiniz olarak hesaba katmalısınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.