No products in the cart.
Sezeryan Doğum Nedir? | Kaçıncı Haftada Olur ?
İçerik
gizle
Sezaryen doğum bebeğin cerrahi bir operasyonla dünyaya getirilmesidir. Her ne kadar normal doğum korkusu olan anneler sezeryan doğum istese de aslında bu doğum yöntemi, normal doğumun anne ve bebek için tehlikeli olabileceği durumlarda uygulanan mecburi bir yöntemdir.
Doğuma hazırlanan anne adayları elbette normal doğum, sezeryan doğum ve suda doğum gibi seçenekleri merak ediyor. Bu doğum yönteminin artıları ve eksileri nelerdir? Sezaryen kaçıncı haftada olur? Toparlanma süreci ne kadar sürer? Bu yazımızda sezaryen doğum ile ilgili tüm sorularınızı cevaplıyoruz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezeryan doğumun, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda karın ve rahmin cerrahi bir kesikle açılarak bebeğin alındığı yöntemdir.
Cerrahi kesi yatay ya da dikey olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. En yaygın olanı karnın alt kısmına, yatay bir kesi açılarak bebeğin çıkarılmasıdır. Dikey keside ise karın ve rahmin üzerine dikey bir kesi açılarak bebek alınır.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Gurusu Safari | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Palm Springs | 0.3 Tog499,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Blue99,00 TL
-
Jack N Jill Şampuan Simplicity | Yenidoğan Saç ve Vücut | 300 ML109,90 TL
-
Skip Hop Küvet | Moby 3’ü 1 Arada Akıllı Küvet649,99 TL
-
Baby Banana Diş Kaşıyıcı Diş Fırçası Muz304,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Sezeryan Doğum Nasıl Olur?
Her iki yöntemin de içinde bulunulan duruma göre farklı avantajları vardır. Bu nedenle hangi yöntemin seçileceğine, annenin ve bebeğin durumuna göre doktor karar verir. Yatay kesi en sık kullanılan yöntemdir. Karnın alt kısmına yaklaşık 11-15 cm’lik bir kesi açılır. Karın boşluğuna ulaşıldıktan sonra rahmin bulunduğu bölgeye ulaşılır ve buraya da bir kesi atılır.
Rahme ulaşılmasının ardından bebek çok hızlı bir şekilde çıkarılır ve göbek kordonu kesilir. Ardından bebek hemşiresine teslim edilir ve doğumda bulunan çocuk hastalıkları uzmanı tarafından ilk muayenesi yapılır. Eğer herhangi bir problem yoksa bebek temizlenmek ve giydirilmek üzere bakım odasına alınır. Eğer bebekte gelişen bir komplikasyon, şüpheli bir durum söz konusuysa bebek özel bakım ünitesine götürülür.
Yatay kesinin avantajları şunlardır;
- Ameliyattan sonra kanama riski düşüktür,
- Ameliyat esnasında daha az kan kaybına neden olur,
- Ameliyattan sonra fıtık oluşması gibi durumlar daha az görülür,
- Yatay keşide, kesi yeri dikey kesiye göre daha kolay iyileşir,
- Anne sezeryan sonrası yeniden doğum yapmak istediğinde normal yolla doğurabilir,
- Ayrıca yatay kesi bikini bölgesinde olduğu için estetik açıdan da daha çok tercih edilir.
Dikey kesinin avantajı ise rahme çok daha hızlı ulaşılması ve bebeğin daha kısa sürede çıkarılmasıdır. Bebekte çok acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunu yaşanması durumunda, doktorun inisiyatifinde olmakla beraber dikey kesi tercih edilebilir. Ancak bu gibi acil durumlar dışında dikey kesi ile sezeryan doğum pek tercih edilen bir yöntem değildir.
Bebeğin çıkarılması ve çocuk doktoruna teslim edilmesinin ardından doğumu gerçekleştiren kadın doğum uzmanı anne ile ilgilenmeye devam eder. Plasenta çıkarılır, rahim temizlenir ve kesiler dikilmeye başlanır.
Sezeryan doğum operasyonu doğum anında herhangi bir problem yaşanmaması durumunda genellikle 40 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır. Annenin dikişleri tamamlandığında, yani kesiler kapatıldığında eğer operasyon genel anestezi altında yapıldıysa annenin uyandırılması aşamasına geçilir.
Sezaryen Doğumda Kullanılan Anestezi Yöntemleri
Sezeryan operasyonu lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezide ameliyathaneye alınan anne adayına anestezi uygulandıktan yaklaşık 20 saniye sonra anne uykuya dalar ve solunum makinasına bağlanır. Genel anestezi ile sezeryan doğum yapanlar, doğum sonuna kadar anestezi uzmanının kontrolünde olur. Anne dikişleri tamamlandıktan sonra uyandırılır.
Lokal anestezi de ise ilaç omurganın yanına enjekte edilir ve böylece annenin karın ve belden aşağısı uyuşur. Ameliyat boyunca uyanık olan anne ağrı ve sancı hissetmezken, doğum sürecine ve anına şahitlik edebilir. Lokal anestezi ile sezeryan doğum yapanlar bebek çıkarılır çıkarılmaz bebeğini görebilir ve ten tene temasa izin verilir.
Doğum eğer genel anestezi altında yapıldıysa anne uyandıktan sonra odasına alınır ve odada da bakımları devam eder. Pek çok hastanede anne odaya alındıktan sonra fundal masaj ya da fundus masajı denen masajı uygular. Bu masaj rahim içine kalan dokuların dışarı atılmasını kolaylaştırır. Rahmin üzerine gelen bölgeye yapılan masaj genellikle ebeler tarafından uygulanır.
Ve ardından büyük buluşma! Anne ve bebek hazır olduğuna göre kavuşmalarının zamanı geldi. Bebek hemşiresi bebeği odaya getirir ve anneye teslim eder. Kimi zaman bebek anneden öne odaya alınmış da olabilir. Bebek hemşiresi ilk buluşmanın ardından hemen emzirme için anneyi yönlendirir.
Sezeryan doğum cerrahi bir operasyon olduğu için, anne ve bebeğin mikrop kapmaması adına pek çok hastane baba ya da başka bir yakını ameliyathaneye kabul etmez. Doğum fotoğrafçısı istiyorsanız ve sezeryan doğum yapacaksanız bu konuyu da öncesine doktorunuz ve hastane yönetimi ile görüşmelisiniz. Bazı hastaneler doğumhaneye fotoğrafçı da kabul etmeyebiliyor.
Sezaryen Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Sezeryan, normal doğumun anne ve bebek açısında risk taşıdığı durumlarda bir zorunluluktur. Pek çok anne yaşadıkları doğum korkusundan ya da çekecekleri sancıdan korktukları için doktorlarına sezeryan olmak istediklerini söyleyebiliyor. Ancak doğumun sezeryan ile gerçekleştirilebilmesi için bu bazı zorunluluklar gerekiyor. Tamamı anne ve bebeğin sağlığı ile ilgili olan bu zorunluluklar şöyle;
- Bebeğe ait sıkıntılı durumlar (kordon dolanması, kalp atışlarının düşmesi gibi)
- Normal doğum için bebeğin başının önde gelmesi gerekir. Ancak kimi zaman bebeklerin poposu (makat geliş), ayak veya kolu önde gelir. Bu da sezeryan gerektiren durumlardan biridir.
- Bebeğin başının önde olmasına rağmen normal doğum için başın annenin makat kısmına bakması gerekir. Eğer bebeği başı aşağıda olmasına rağmen başı yukarı (vajinaya) bakıyorsa alın ve yüz gelişlerde de sezeryan yapılır.
- Bebeğin fazla kilolu olması da normal doğumu zorlaştırır. Özellikle 4 kg üzerindeki bebekler için sezeryan doğum önerilir.
- Kimi zaman bebeğin eşi yani plasenta doğum yolunu kapar. Bu durumda sezeryan gerektirir.
- Plasentanın doğumdan önce ayrılarak kanamaya yol açması durumunda da sezeryan uygulanabilir.
- Daha evvel rahim ameliyatı geçiren annelere sezeryan doğum önerilir.
- Kalça kemikleri dar olan annelere sezeryan önerilir.
- Doğum kanalında miyon ya da enfeksiyon olması durumunda da sezeryan önerilir.
Bunlar anne ya da bebeğe bağlı olan sezeryan doğum nedenleridir. Bir de normal doğum olarak başlayan ancak sonrasında sezeryan doğuma dönülmek zorunda kalan operasyonlar var. Bunların nedenleri de şöyle sıralanabilir;
- Doğum süresinin çok uzaması, annenin çok uzun süre sanı çekmesi rahmi çok fazla yorar
- Doğum sırasında bebekte saptanan sıkıntılar
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Merli&Rose Deri Çift Bantlı Bebek Ayakkabı | Siyah159,00 TL
-
Merli&Rose Deri Bebek Bağcıklı Ayakkabı | Pembe109,00 TL
-
Minacles Bebek Banyo Havlusu | Sütlü Kahve/Zürafa Desenli379,90 TL
-
Neko Halka Sling | Basic Ocean Rise299,00 TL
-
Badger Pişik Kremi | Diaper Cream 87ml249,90 TL
-
Badger Baby Balm | Bebek Kremi229,90 TL
Sezaryen Doğum Yapanlar Ne Kadar Sürede İyileşir?
Sezeryan doğum kadınlar kulübü sorularından biri de iyileşme süresi. Sezeryan doğumlarda iyileşme süresi normal doğumlardan biraz farklıdır. Normal doğumda herhangi bir problem yoksa aynı gün içinde bile taburcu olunabilir. Ancak sezeryan doğumlarda hastanede kalma süresi en az 2-3 gündür.
Sezeryan kesiğinin iyileşmesi 4-6 haftayı bulabilir.
Sezeryanden sonra ameliyata bağlı olarak gaz problemi yaşanması oldukça normaldir. Hatta odaya alındığınızda hemşireler sıklıkla gaz çıkarıp çıkarmadığınızı ve hatta büyük abdestinizi yapıp yapmadığınızı soracaktır.
Yaklaşık ilk 6 saat dinlenmeniz önerilirken sonrasında destekle ayağa kalkmanız ve kısa yürüyüşler yapmanız sağlanacaktır. Hareket etmek de gaz sorununa yardımcı olacaktır. Doktorlar hem gaz hem de ağrılarınız için ilaç verecektir. Bunların dışında ameliyat bölgenize her gün pansuman yapılacak ve taburcu olduktan sonra da uzun bir süre evde kendi pansumanınızı yapmanız istenecektir.
Günümüzde, sezeryan yerinde iz kalmaması için genellikle estetik dikiş atılıyor. Ancak yine de özel yara bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Ne zaman duş alabileceğinizi taburcu olduğunuz sırada doktorunuz söyleyecektir.
Sezeryan Doğum Sonrası Korse
Sezeryanin alt karın bölgesine yapılmış cerrahi bir operasyon olması sebebiyle alt karın bölgesinde olan ağrı birkaç gün hastanın ayağa kalkışında ve hareketlerinde kısıtlamaya neden olabilir. Sezeryan doğum yapanlar ilk saatlerde ve hatta ilk gün özellikle ayağa kalktıklarında organlarının yere düştüğü gibi bir hisse kapıldıklarını söylüyor. Bu nedenle uzmanlar sezeryan doğum sonrası korse kullanımını öneriyor.
Bu hissi en aza indirmek için sezeryan doğum sonrası korse kullanabilirsiniz.
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Ten459,90 TL
-
Owli Doğum Sonrası İnceltici Korse | Siyah459,90 TL
Korse kullanımı özellikle sezeryan doğum sonrasında kadınlar kulübü platformlarda aranıyor. Birçok uzman doğum sonrası inceltici korse kullanımının vücudun sıkılaşmasına yardımcı olduğunu destekliyor. Korseler hem normal doğumlardan hem de sezeryan doğumlardan sonra rahatlıkla kullanılabiliyor.
Özellikle yenidoğan döneminde bir hayli uzun süren emzirme seansları özellikle annede bel ve sırt ağrılarına sebep oluyor. Doğum sonrası inceltici korse, aynı zamanda balenleri sayesinde emzirme sırasında dik duruşu da destekliyor. Böylece bel ve sırt ağrılarını azaltıyor. Uzun sureli korse kullanımı sarkan derileri toparlamaya ve sıkılaşmaya da yardımcı oluyor.
Operasyon sonrası bol bol dinlenmeniz gerekir. Bu nedenle doğumdan sonra yanınızda size yardımcı olacak en az iki kişi olması işinizi epey kolaylaştıracaktır.
Hemen Satın Al
Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Mambino Organics Toparlayıcı Çatlak Karşıtı Balmı (109gr)229,90 TL
-
Mambino Organics Hamile Bakım Seti405,00 TL
-
Mambino Organics Göğüs Ucu Balmı134,90 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Kırmızı Puantiye)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Snowy Leopard)629,99 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Sezeryan doğum kaçıncı haftada olur Kadınlar Kulübü gibi platformlarda sık sorulan sorulardan biridir. Son ana kadar normal planlanan ancak zorunlu sezeryane dönen doğumlarda net bir gün vermek mümkün değildir.
Ancak doğumunuz planlı bir sezeryanse genelde uzmanların uygun gördüğü tarih 39. gebelik haftasıdır. Ancak elbette 39. Haftadan önce suyun gelmesi (suyun bitmesi bebeğin hayatını tehlikeye sokar), açılmanın başlaması gibi durumlarda normal doğum yapılamıyorsa sezeryan doğum tercih edilir.
Yani sezeryan doğum kaçıncı haftada olur sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Bu tarihi belirleyecek olan gebeliğinizi takip eden doktorunuzdur.
2 Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Sezeryan doğum kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında, hamile annelerin diğer annelerin tecrübelerinden yararlanmak istediği onlarca soru ile dolu. Bu sorulardan en çok sorulanı da 2 sezeryanin kaçıncı haftada olduğu. 2 sezeryan doğum kaçıncı hafta yapılır sorusunun cevabı da ilk sezeryanle aynıdır. Doktorlar genellikle 39. Haftanın bitimine kadar beklemeyi uygun görür. Ancak olası bir komplikasyon halinde daha erkene de çekilebilir.
Sezaryen Doğum Riskleri
Sezeryan doğum her ne kadar güvenli bir operasyon olsa da bazı riskler de barındırır. Bu riskleri şöyle sıralayabiliriz;
- 39. Haftadan önce yapılan sezeryanlarda, bebekte solunum problemleri oluşabilir,
- Annede enfeksiyon görülebilir,
- Normal doğuma göre daha fazla kanama görülebilir,
- Kan pıhtıları,
- Normal doğuma göre iyileşme süresi daha uzundur,
- Bağırsak veya mesane gibi bir organın yaralanması,
- Kullanılan ilaç ve anestezi annede olumsuz reaksiyonlara sebep olabilir,
Sezaryen Doğum Çantasında Neler Olmalı?
Sezeryan doğum çantasında neler olmalı sorusunun cevabı normal doğum hastane çantası ile aynıdır. Anne ve bebeğin hastanede kalma süresine bağlı olarak, kıyafet, kişisel bakım, şarj aleti gibi tüm ihtiyaçları çantada yer almalıdır. Hastane Çıkışı Alışverişinde Neler Almalısınız? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bunların haricinde sezeryan doğumda kanamanız daha fazla olabileceği için yetişkin bezi, yedek gecelik ya da pijama takımı gibi ürünlerden bolca koymanız faydalı olabilir.
Sezaryen Doğum İzlemek Doğru Mu?
“Sezeryan doğum izle” bu cümleler belki de annelerin arama motorlarına en sık yazdığı şey. Pek çok anne hazırlıklı olmak, sürecin nasıl ilerlediğini görmek için doğum videoları izliyor.
Doğum videoları izlemek annelerin tercihine kalmış bir durumdur. Ancak süreci öğreneyim derken durumun ters tepeceğini de göz önünde bulundurun. İzlediğiniz videolar sizi daha da strese sokacaksa, korkutacaksa izlememeniz belki de en doğrusudur.
Normal Doğum yazımızı okumak için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.