Bebekle Uçak Yolculuğu | Dikkat Edilecekler

Bebekle uçak yolculuğu yapmak seyahate hazırlanan tüm ebeveynlerin gözünü korkutuyor. Malum uçak yolculukları yetişkinlerde bile zaman zaman basınç kaynaklı kulak tıkanması, kulak ağrısı, mide bulantısı gibi etkiler yaratıyor. Hal böyle iken oldukça hassas minik yavrularınızın uçağa nasıl bineceğini, ne tür etkilerle karşılaşacağını merak ediyorsunuz. Hatta bebekle uçak yolculuğu yapmaktan korkuyorsunuz. Ancak bebekle uçak yolculuğu yapanlar bunun o kadar da zor bir durum olmadığını biliyor. Doğru planlama ile oldukça rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.

Peki doğru planlama nasıl yapılır? Yeni doğan bebekle uçak yolculuğu yapılabilir mi? Uçakta bebek bakımı nasıl olacak? Bebekle uçak yolculuğu nasıl yapılır? Bebekle uçak yolculuğu kaç aylık olunca yapılır? Bebekle uçak yolculuğu yapanlar neler öneriyor? Uçak yolculukları ile ilgili tüm soru işaretlerine çözüm yazımızda bulunuyor.

Öncelikle belirtmemiz gereken ilk konu bebekler uçağa binebilir. Uzmanlar bebeklerin uçağa binmesine engel bir durum olmadığını belirtiyor. Yalnız burada da bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Bu noktalardan ilki; kesinlikle bebeğinizin kulaklarını basınç değişiminden korumak. Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? Şöyle: uçakta bebek emzirme hayat kurtarır. Bunu kesinlikle bir yere not etmeniz gerekiyor. Kalkışta ve inişlerde bebeğinizi emzirmeniz emme hareketinden dolayı kulakları rahatlatacaktır. Böylelikle bebeğiniz değişen basınçtan etkilenmeyecektir. Ayrıca rahatlamasını sağlamak ve huysuzlanmasını engellemek için de sık sık emzirmeniz gerekiyor. Meme emmeyen bebekler içinde tabi ki çözüm var. Biberonla mama vermek de aynı etkiyi gösteriyor.  Ayrıca emzik kullanan bebeklere uçuş esnasında emzik vermek de sorunu çözebiliyor.

Ancak uçakların büyük çoğunluğunda emzirme odası bulunmadığını bilmeniz gerekiyor. Bu sebeple emzirme işini koltuğunuzda yapmanız gerekiyor. Yanımda yabancı biri oturacak emziremem diyorsanız da mutlaka yanınıza emzirme örtüsü almalısınız.

Bebekle Uçak Yolculuğu Doğru Planlamanın Önemi

Bebekle Uçak Yolculuğu | Doğru Planlamanın Önemi

Doğru planlama yapmak da uçak yolculuklarında anne-babaların işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Doğru planlama, uygun uçuş saatini belirlemek, bebekle seyahat için en uygun koltuğu seçmek, ihtiyaç olabilecek her şeyi önceden hazır ederek bir çantaya yerleştirmek gibi birçok detayı içeriyor.

Uçak yolculuklarında bebeklerinizi dilerseniz kucağınızda taşıyabiliyor, dilerseniz de ayrı bir koltuk alarak puseti ile yerleştirebiliyorsunuz. Eğer bebeğiniz çok küçükse uçak koltuğuna sabitlemek için yanınızda puset götürmeniz oldukça yararlı oluyor. Uçakta bebeğinize koltuk alıp almama kararınızı verdikten sonra dikkat etmeniz gereken ikinci nokta koltuğun yeri. Check-in işlemlerinizi yaptırırken, görevlilere koltuk aralığı geniş yerlerde uygun koltuk olup olmadığını mutlaka sormanız gerekiyor. Örneğin; uçakların ilk koltuk sıraları her zaman diğerlerine göre daha geniştir. Bu alan rahat yolculuk yapmanızı sağlar.

Bebekle uçak yolculuğu nasıl yapılır diye düşünen sevgili ebeveynler, rahat bir yolculuk için mümkün olduğunca az gürültü olacak koltukları da tercih etmeniz gerekiyor. Mesela tuvalete yakın koltuklar bebekle seyahat için pek uygun olmayabiliyor. Özellikle uzun yolculuklarda tuvalet kapısının sık sık açılıp kapanacağı ve bu sirkülasyon sebebiyle bebeğinizin uyanabileceği ihtimali düşünüldüğünde tuvalete uzak koltuk tercih etmek isabetli bir karar oluyor.

Bebeğinizin fazla huysuzlanmaması için gece yolculuğu tercih edebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz uzun gece uykusunu uçakta yapar ve siz de rahat edersiniz.

Uçaklarda bebeklerin altını değiştirmek de oldukça kolay. Uçak tuvaletlerinin hemen hepsinde bez değiştirmek için masa bulunuyor. Tıpkı AVM’lerde, hastanelerde, vapurlarda olduğu gibi burada da duvara monte masa çekilerek kolaylıkla açılabiliyor. Masanın tam açıldığına ve emniyette olduğuna emin olduktan sonra bebeğinizi yatırarak altını rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Ancak yanınızda alt değiştirme örtüsü bulundurmanız hijyen açısından daha güvenli olacaktır. Böylelikle çocuğunuzu yatırdığınız yer konusunda sizin de aklınızda soru işaretleri kalmayacaktır.

Yenidoğan Bebekle Uçak Yolculuğu

Yenidoğan Bebekle Uçak Yolculuğu

Yenidoğan bebekle uçak yolculuğu yapacaksanız bilmeniz gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Yenidoğan bebekler, doğumlarının ardından ilk 48 saat boyunca uçuşlara kabul edilemiyor. 2-8 gün aralığındaki bebekler ise yalnızca ‘uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’ ibaresinin bulunduğu doktor raporu ile uçuşlara kabul edilebiliyor. 8. Gününü dolduran bebekler ise refakatçisinin kucağında özel bebek kemeri ile ya da pusetinde uçuş yapabiliyor. Bu kurala dikkat edilmesi durumunda yenidoğan bebekle seyahat etmek oldukça kolay oluyor. Çünkü bebekler ilk doğdukları aylarda günlerinin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçiriyor. Hatta öyle ki ilk aylarda bebeği uyandırmak ve emzirmek için anneler bir hayli çaba sarf ediyor. Bu sebeple yenidoğan bebekle uçak yolculuğu daha büyük bebeklere kıyasla daha kolay oluyor.

1 Aylık Bebek Uçak Yolculuğu Yapabilir Mi

1 Aylık Bebek Uçak Yolculuğu Yapabilir Mi?

1 aylık bebek uçak yolculuğu yapabilir mi? diye düşünüyorsanız meraklanmayın, yapabilir. Yenidoğanla uçuşlarda dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin 8. Gününe gelmiş olmasıdır. Yani bebeğiniz 8 günden büyükse rahatlıkla uçak yolculuğu yapabiliyor. Herhangi bir doktor raporu almanız da gerekmiyor.

Yukarıda bahsettiğimiz genel uçuş kuralları bebekle seyahatlerinizde işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Ancak temel bebek bakımının dışında problemlerle de karşılaşmak mümkün bunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin; 1 aylık bebek uçak yolculuğu yapabilir mi? diye düşünürken gaz sancıları, uykusuzluğu, huzursuzluğu ve ağlama krizlerini de göz önünde bulundurmanız ve önleminizi almanız gerekiyor. Malum bebeklerin yaklaşık 20. Günden sonra başlayan gaz sancıları 3-4 ay sürebiliyor.

Gerek gaz damlaları gerekse de gaz masajı ile bebeğinizin gaz sancısı çekmemesini sağlamanız gaz kaynaklı ağlamaları önlüyor. Uçak yolculuklarında da bebeğinizin gaz sancısını engellemek için gerekli önlemleri almanız gerekiyor. Bu hem diğer yolcuların hem de sizin rahat bir yolculuk yapmanız açısından bir hayli önem taşıyor.

Ancak hepiniz biliyorsunuz ki bazen ne yapılırsa yapılsın sancılara çözüm olmuyor. Eğer elinizden geleni yapmanıza rağmen uçuşunuzda böyle bir durumla karşılaşırsanız da sakin olmanız gerekiyor. En önemli olan şey bebeğiniz ve onun sağlığı. Diğer yolcular bu durumu anlayışla karşılayacaktır.

2 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

2 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

2 aylık bebekle uçak yolculuğu yaparken de aynı kurallar geçerli oluyor. Hala zamanının büyük çoğunluğunu uyuyarak geçiren minik meleğinizin altı temiz ise, gazı yoksa ve karnı da toksa 2 aylık bebekle uçak yolculuğu hiç de zor olmuyor.

3 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

3 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

3 aylık bebekle uçak yolculuğu yapacaksanız biraz daha şanslı bile sayılabilirsiniz. Çünkü her geçen gün siz bebeğinize bebeğiniz de size alışıyor ve artık birbirinizin dilinden anlar hale geliyorsunuz. 3 aylık bebekle uçak yolculuğu yapacaksanız artık gazını, aç olup olmadığını ve uyku saatini daha net bildiğiniz için işiniz biraz daha kolaylaşıyor.

Ayrıca bu aylarda bebekler eğer anne sütü alıyorsa yanınızda başka gıda taşımanıza gerek kalmıyor. Ancak devam sütü ile besleniyorsa mutlaka uçuş sürenizi hesaplayıp yeterli miktarda mamayı yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

6 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

6 Aylık Bebekle Uçak Yolculuğu

6 aylık bebekle uçak yolculuğu yapmak yenidoğan ile yolculuktan biraz farklılık taşıyor. Çünkü 6. Ay demek ek gıda demek. Bebeğinizin biraz daha büyümesi ve etrafı daha çok keşfetmesi demek. Yani artık dikkat etmeniz gereken noktalar değişiyor.

Öncelikle uçakta emzirme konusuna değinmiştik ancak uçaklarda bebeklere özel yemek de bulunduğunu bilmeniz gerekiyor. Havayolu firmaları önceden talep edilmesi durumunda uçuşlarında bebeklere özel yiyecekler de hazırlıyor. 6 aylık bebekle uçak yolculuğu yapacaksanız biletinizi alırken bebeğiniz olduğunu ve onun için ek gıda talep ettiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Hava yolu şirketleri bu talepler doğrultusunda uçuş günü bebeğiniz için meyveli ya da sebzeli bebek mamalarını hazır ediyor.

Eğer çocuğunuz ek gıdaya geçtiyse ve uçuş yapacaksanız yanınızda da mutlaka yiyecek bulundurmanız gerekiyor. Uçuş sürenize göre bebeğinizin tüketeceği gıda miktarını hesaplamalı ve yanınızda bulundurmalısınız. Uçuş esnasında katı ya da sıvı bebek mamalarını 100 ml’lik kaplarda yanınızda bulundurabiliyorsunuz.

Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilecekler

Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilecekler

Bebekle uçak yolculuğu yapanlar için dikkat edilmesi gereken birkaç husus daha bulunuyor. Özellikle yanınıza yeterli miktarda eşya almanız yolculuğu sıkıntısız geçirmenizi kolaylaştırıyor. Anne olur olmaz sırtınızdan ayırmadığınız bebek çantaları kabin içinde de en büyük yardımcınız oluyor.

Uçuş süresince valizinize ulaşamayacağınızı göz önünde bulundurarak ihtiyacınız olacak her şeyi bebek çantasına koymanız gerekiyor. Bebeğin altını pisletmesi ve kıyafetlerine çıkması, kusması gibi ihtimalleri göz önünde bulundurarak mutlaka çantada yedek kıyafet taşımak gerekiyor. Ayrıca çantada yeteri kadar bebek bezi de olması gerekiyor. Bunların haricinde ise pişik kremi, ateş ölçer, yedek kaşık, alt değiştirme örtüsü, emzirme örtüsü, ıslak mendil, biberon gibi olmazsa olmazların da her daim çantanızda olması gerekiyor.

Bebekle uçak yolculuğu nasıl yapılır diye araştıranlar mutlaka bir yerlerde okumuşlardır. Uçakların kabin ısılarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Her daim biraz serin olan uçaklar bebekler için hasta edici olabiliyor. Bu sebeple çantanızda mutlaka bebek battaniyesi olması gerekiyor.

Ayrıca battaniyenin ve yedek kıyafetlerin yanı sıra çantanıza mutlaka çorap da atmalısınız. Üşüyen ayak demek gaz sancısı demek, karın ağrısı demek.

Uçak yolculuğu yapacak bebek kaç aylık olursa olsun yanınızda mutlaka oyuncak da bulundurmanız gerekiyor. Sıkıldığı anlarda onu oyalayabilmek, ağlamasının önüne geçmek ve keyifli zaman geçirebilmek için çantanıza mutlaka birkaç oyuncak atmanız gerekiyor.

Tüm ihtiyaçlarınızı güzelce yerleştirebileceğiniz, fonksiyonel bir bebek bakım çantası arıyorsanız,birbirinden kullanışlı çantaları buradan inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer nokta da her bir bebeğe bir refakatçinin eşlik etmesi gerekliliği. Hava yolu firmaları her bebeği bir refakatçi ile uçuşlarına kabul ediyor. Yani bir ebeveyn iki bebekle tek koltukta uçuş yapamıyor. Bu tarz durumlarda ise bir bebek uçuş yapacak ebeveynin kucağında diğeri ise ücretli alınan ikinci bir koltukta seyahat edebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü