Hamile Yogası Nedir? Nasıl Yapılır?

Hamile Yogası Nedir? | Nasıl Yapılır?

Hamile Yogası Nedir? Nasıl Yapılır?

Hamile yogası son dönemlerde oldukça popülerlik kazanmaya başladı. Hamilelik dönemini rahat geçirmek adına birtakım uygulamaları içeren bu yoga türü beli ve omurgayı desteklemek, hamilelikte yaşanan stres ve gerginlikleri azaltmak ve hatta bulantıları önlemek için yapılıyor.

Ancak yogayı yalnızca fiziksel bir aktivite olarak görmemek gerekiyor. Yoganın hem zihinsel hem fiziksel hem de ruhsal bütünlük sağlayan bir disiplin olarak görülmesi daha doğru oluyor. Bu sebeple son dönemde giderek artan popülerliğinin asıl işlevini gölgede bırakmasına izin vermemeniz gerekiyor. Yani ilk olarak yoganın ne olduğunu anlamak ve içselleştirmek gerekiyor.

Yoga fiziksel ve zihinsel birtakım disiplinleri içeren Hindistan kaynaklı bir uygulamadır. Ve kesinlikle ne jimnastik ne de başka bir spor dalı gibi performans gerektirmiyor. Yani yoga yaparken yoğun efor sarf etmeniz gerekmiyor. Aksine sakinleşmeniz, bedeninizin sesini duymanız ve kendinizle baş başa kalmanız gerekiyor. Bu sebeple esnek ya da güçlü olmadığını düşünenler dahi yoga yapabiliyor. Uzun süre yoga yapmak ise vücudu esnetiyor ve güçlendiriyor.

Zihni sadelik ve huzura ulaştırmayı hedefleyen yoga, Hindistan’ın eski dili Sanskritçe’de “bütünleşme” anlamına geliyor. Yani ruh ve bedenin bütünleşmesi, insanın kendi bedenini tanıması hem bedenini hem de duygularının bedenine etkilerini anlaması gibi öğretileri içeriyor.

Hamile yogası ise bu zihinsel ve bedensel çeşitli duruşların, nefes çalışmalarının hamilelere yönelik olarak düzenlenmiş hali. Bu sebeple annenin bedenini doğuma ve sonrasına hazırlamak için yapılabiliyor. Yoga hamilelikte yaşanan stresi azaltıyor, doğum için vücudun esnemesine yardımcı oluyor ve en önemlisi de annenin doğumdan sonra temiz bir zihinle ve sevgi dolu şekilde bebeğini karşılamasına yardım ediyor.

Hamilelikte yoga yapmak anne ve bebek arasında sağlıklı bir bağ kurulmasının da ilk adımı oluyor. Anne hamileliğin getirdiği stres, gerginlik ve endişelerden arınırken yeni bebekli hayatına da ruhen hazırlanıyor.

Hamile Yogası Faydaları

Hamile yogası faydaları saymakla bitmiyor. Hem zihinsel hem fiziksel birçok faydası bulunuyor. Anne ve bebek arasındaki bağı hem hissetmek hem de güçlendirmek için kullanılıyor.

Rahat bir doğum yapmak için de yogadan faydalanılıyor. Yoga pelvis kaslarını, boyun, omuz ve omurgayı, bel, sırt ve karın bölgesini güçlendiriyor. Kalçada ki gerginliği azaltarak güçlendiriyor ve tüm bu uzuvlara esneklik kazandırıyor. Güç, denge, esneklik ve dayanıklılığı bir arada geliştiren yoga rahat bir doğum için doğum kanalının hazırlanmasını sağlıyor.

Ayrıca uygulayacağınız kegel egzersizleri vajina kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı oluyor. Bu da rahat bir doğum geçirmenize destek oluyor.

Kadınlar hamilelik dönemlerinde yoğun stres ve kaygı yaşıyor. Değişen hormonlar anne adayını oldukça zorlarken, bebeğe iyi bakabilecek miyim, bebeğim sağlıklı mı gibi binlerce soru strese neden oluyor. Hamile yogası faydaları bu alanda da kendini gösteriyor. Yoga nefes çalışmaları ile yaşanan stres ve gerginlikleri de azaltıyor. Ayrıca yoga annenin duygu durumunun daha sakin kalmasını da sağlıyor.

Ödem ve varisler hamilelik döneminde en sık yaşanan sorunların başında geliyor. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyen yoga ödem ve varis oluşumunu da azaltıyor. Ayrıca hamilelikte yaşanması muhtemel uyku problemlerine de iyi geliyor.

Hamilelikte yaşanan en önemli problemlerden biri de bebeğin büyümesi ve karnın şişmesiyle birlikte hissedilen baskı ve nefes darlığıdır. Hamile yogası nefes egzersizleri sebebiyle hem anneye hem de bebeğe bol oksijen gitmesini sağlıyor. Düzenli ve kontrollü nefes almayı öğrenen anne nefes darlığı da çekmiyor.

Aşırı kilo alımı da hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yoga aşırı kilo alımının dengelenmesine de destek oluyor. Ayrıca mevcut kilonun korunması, kontrol altında tutulması da yoga ile destekleniyor.

Hamile yogasını yalnızca normal doğum değil, sezaryen doğum yapmayı planlayan anneler de yapabiliyor. Hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrasında yoga etkilerinden faydalanmak ve bebeği ruhen ve fiziken en iyi şekilde karşılamak için yoga tüm anneler tarafından tercih ediliyor.

Hamile Yogası Yapmaya Ne Zaman Başlanır?

Bu noktada hamile yogası yapmaya ne zaman başlanır sorusuna da yanıt aramak gerekiyor. Eğer düşük riskiniz varsa bu gibi durumlarda hekimler herhangi bir aktivite önermiyor. Düşük riski taşısın taşımasın her hamilenin, hamileliğin ilk 3 ayını tamamlamayı beklemesi daha doğru oluyor. İlk 3 ayı atlattıktan sonra sağlıklı bir gebelik geçiriyorsanız hamileliğinizin 4. Ayı itibariyle yoga yapmaya başlayabiliyorsunuz. Doktorunuz bir risk görmediği takdirde de doğuma kadar yoga yapmaya devam edebiliyorsunuz.

Haftada 1 veya 2 ders yoga hamilelik döneminde yeterli olabiliyor. Anne adayı öğrendiği temel felsefeyi daha sonra evde kendi başına da tekrar edebiliyor. Nefes ve hamileliğe uygun hareketleri evde tekrar etmeniz fayda sağlıyor.

Ancak bazen doğum yaklaştığında doktorlar gebenin sağlık durumuna göre özellikle çömelme gibi hareketler yapmayı ya da uzun süre ayakta kalmayı yasaklıyor ve anne adayının dinlenmesi isteniyor. Bu gibi durumlarda yoga yapmaya nokta koymak gerekiyor.

Yoga Evde Öğrenilebilir Mi

Yoga Evde Öğrenilebilir Mi?

Hamile yogası yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle kendi başınıza bu işe kalkışmamanız gerekiyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi yoga hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal bir süreç. Yalnızca yoga duruşlarını öğrenmek bu felsefeyi kavramak için maalesef yeterli olmuyor. Bu sebeple hamile yogası yapmak istiyorsanız işi uzmanından öğrenmeniz gerekiyor. Yalnız başınıza yapacağınız hareketlerle kendinize zarar vermeniz ne normal zamanlarda ne de hamilelikte istenen bir durum olmuyor.

Bazı yoga okulları, özel hastaneler hatta ve hatta belediyeler dönem dönem ücretsiz yoga eğitimleri düzenliyor. Eğer hamile yogasına başlamayı düşünüyorsanız mutlaka araştırmanız gerekiyor. Dilerseniz ücretli yoga kurslarına da başvurabiliyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü