Hamilelikte Uçak Yolculuğu

Hamilelikte Uçak Yolculuğu | Hamileler İçin Uçağa Binmek Güvenli Mi

Hamilelikte Uçak Yolculuğu

Hamilelikte uçak yolculuğu anne adaylarının sıklıkla merak ettiği bir konu. Havayolu firmalarının kullanımının artmasıyla birlikte hamilelikte uçak yolculuğu yapılır mı sorusunu da çok sık duyar olduk. Malum yaz. Herkes bir yerlere tatile gitmek istiyor. Peki anne adayları evde mi oturacak? Tabi ki hayır! Uçağa binebilirsiniz. Ancak bu konuda bazı kurallar bulunuyor. Buyurun inceleyelim.

Hamilelik bir kadının ruhen ve fiziken en çok değişime uğradığı dönemdir. Bu dönemde anne adayı normal şartlarda gönül rahatlığı ile yapabildiği şeyleri kimi zaman kısıtlamak durumunda kalabiliyor. Ama merak etmeyin uçak yolculuğu bunlardan biri değil. Yani en azından hamileliğinizin 28. haftasına kadar.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu 2

Her havayolu firmasının kendine has kuralları bulunuyor. Ancak neredeyse tüm havayolu şirketlerinin hamilelikte uçak yolculuğu ile ilgili kuralları ortak. Şöyle ki; hamileliğinizin 27. haftasına kadar gönül rahatlığı ile uçak seyahati yapabiliyorsunuz. Ancak 28. haftaya geldiğinizde uçakla seyahat edebilmek için doktorunuzdan rapor almanız gerekiyor. ‘Uçakla seyahatinde herhangi bir engel yoktur’ ibaresi bulunan bu raporla hamileliğinizin (eğer tekil hamilelik yaşıyorsanız) 36. haftasına kadar uçakla seyahat edebilirsiniz. 36. hafta dememizin sebebi ise bazı firmaların 36. haftadan sonra hamile yolcu kabul etmiyor oluşu. Eğer 36. hafta ve sonrasında uçak yolculuğu yapmayı planlıyorsanız mutlaka seyahat edeceğiniz havayolu firması ile görüşmeli ve kabul şartlarını öğrenmelisiniz.

Çoğul gebeliklerde ise bu durum biraz farklı. 28. haftaya kadar rapor almadan uçabilen çoğul gebelerin bu haftadan sonra 31. haftalarına kadar rapor almaları gerekiyor. 32. haftadan sonra ise birçok havayolu firması çoğul gebeleri kabul etmiyor. Tekil gebeler 36. haftalarına kadar uçabilirken, çoğul gebeler erken doğum riskine karşı 32. haftadan sonra uçaklara kabul edilemeyebiliyor.

Havayolu Şirketinizden Mutlaka Bilgi Alın

Havayolu Şirketinizden Mutlaka Bilgi Alın

Ancak daha önce de belirttiğim gibi bazı kurallar ortak olsa bile her firmanın uçuş politikası ayrı. Bu sebeple gebelikte uçak yolculuğu öncesinde mutlaka ama mutlaka havayolu şirketini arayıp; hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu, tekil mi çoğul mu hamilelik yaşadığınızı belirtmeniz ve bilgi almanız gerekiyor.

Hamilelikte uçak yolculuğu ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta da alacağınız rapor uçuştan en fazla 7 gün öncesine ait olmalı. Daha eski tarihli raporlar uçuş için geçerli nitelikte kabul edilmiyor.

Hamilelikte uçak yolculuğu yapabilmek için öncesinde kendinizi de hazırlamanız gerekiyor. Uçak yolculuğunun doğrudan bebeğinize bir etkisi olmadığını bilmeniz ve rahat olmanız gerekiyor. Eğer uçuş korkunuz varsa ve buna ‘acaba uçakta doğurur muyum?’ sorusu da ekleniyorsa dikkatli olmalısınız. Bunun için doktorunuzdan alacağınız “72 saat içinde doğumun başlayabileceğine dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.” yazılı rapor sizi rahatlatabilir.

Mide Bulantısı, Baş Dönmesi Uçak Etkisi Değildir

Mide Bulantısı, Baş Dönmesi Uçak Etkisi Değildir

Hamilelik üç aylık periyotlar halinde 3 trimesterden oluşur. Yani ilk üç aylık döneme 1. trimester, ikinci üç aylık döneme 2. trimester ve 9. ay da dahil son üç aya da 3. trimester denir. Gebelikte uçak yolculuğu yapacaksanız hangi trimesterde olduğunuz da önem taşıyor. Hamileliğin 1. trimesterinde anne adaylarında mide bulantıları, kusmalar, baş dönmeleri görülebiliyor. Eğer 1. trimesterdeyseniz ve uçak yolculuğu yapacaksanız bu belirtileri karıştırmamanız gerekir. Hamilelikte uçak yolculuğu yapmanın anne adayına bu tarz etkileri bulunmuyor. Bunun haricinde yaşanacak yan etkiler hamile olmayan insanlarınkiyle aynı olabiliyor. Basınç kaynaklı kulak tıkanmaları, oturmaya bağlı ayaklarda şişlikler gibi.

Koridorda Yürüyüş Yapabilirsiniz

Koridorda Yürüyüş Yapabilirsiniz

Gebelikte uçak yolculuğu ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli noktaların başında kan dolaşımının rahat sağlanması geliyor. Bu olası ödemlerin de önüne geçiyor. Malum, hamilelikte eller ayaklar iki kat şişiyor. Bu sebeple sıklıkla kabin görevlilerinden yardım isteyerek koridorda dolaşmalı ve kan dolaşımınızı hızlandırmalısınız. Oturduğunuz yerde de ufak tefek esneme hareketleri yapmanız gerekiyor.

Sıvı Tüketimine Dikkat

Sıvı Tüketimine Dikkat!

Ayrıca gebeliğin her ayında su tüketimi çok önem taşıyor. Uçak yolculuklarınızda da su tüketimini unutmamalısınız. Vücutta sıvı kaybının gebeliklerde tehlike arz etiğini unutmamak gerekiyor. Dehidrasyon; yoğun egzersiz ya da yüksek rakımda bulunma gibi durumlarda ortaya çıkan sıvı kaybına deniyor. Doğal olarak uçak yolculuklarında azalan oksijen seviyesi ve soluk alma ve kalp atım sayısının arttırması sebebiyle de vücut daha çok sıvı tükettiği için dehidrasyon ihtimali artıyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için de bol bol su içmek gerekiyor.

Bebekler Uçağa Binebilir mi

Bebekler Uçağa Binebilir mi?

Yeni doğum yapmış ya da küçük bebeğiyle uçağa binecek annelerin de uçak yolculukları ile ilgili bir takım soru işaretleri bulunuyor.  Onlara da bir göz atmamız gerekiyor. Annelerin ilk çekincesi küçük bebeğim uçağa binebilir mi? Ve uçakta bebek bakımı nasıl olacak? Uçakta bebek emzirme odası var mı? sorularıdır. Evet, bebekler uçağa binebilir. Uzmanlar bebeklerin uçağa binmesin engel bir durum olmadığını belirtiyor. Yalnız burada da bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Dilerseniz bebeğinizi kucağınızda taşıyabilirsiniz. Dilerseniz de bebeğiniz için bir koltuk alabilirsiniz. Eğer bebeğini z çok küçükse uçak koltuğuna sabitlemek için yanınızda puset götürebilirsiniz.

Uçakta bebek bakımı konusunda dikkat edilecek ilk konu kesinlikle kulaklarını basınç değişiminden korumaktır. Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? Şöyle: uçakta bebek emzirme hayat kurtarır. Bunu kesinlikle bir yere not etmeniz gerekiyor. Kalkışta ve inişlerde bebeğinizi emzirmeniz emme hareketinden dolayı kulakları rahatlatacaktır. Böylelikle bebeğiniz değişen basınçtan etkilenmeyecektir. Ayrıca rahatlamasını sağlamak ve huysuzlanmasını engellemek içinde sık sık emzirmeniz gerekiyor. Meme emmeyen bebekler için de tabi ki çözüm var. Biberonla mama vermek de aynı etkiyi gösteriyor.  Ayrıca emzik kullanan bebeklere uçuş esnasında emzik vermek de sorunu çözebiliyor.

Uçakta Bebek Nasıl Emzirili

Uçakta Bebek Nasıl Emzirilir?

Peki uçakta bebek emzirme odası var mı? Hayır! Uçakların büyük çoğunluğunda emzirme odası maalesef bulunmuyor. Emzirme işini koltuğunuzda yapmanız gerekiyor. Yanımda yabancı biri oturacak emziremem diyorsanız yanınıza emzirme örtüsü almayı unutmayın.  Emzirme örtüsü ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Ayrıca birkaç küçük noktaya daha dikkat etmeniz rahat bir yolculuk geçirmenizi sağlıyor. Örneğin; bebeğinizin fazla huysuzlanmaması için gece yolculuğu tercih edebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz uzun gece uykusunu uçakta yapar ve siz de rahat edersiniz. Rahat bir yolculuk için mümkün olduğunca az gürültü olacak koltukları tercih etmeniz gerekiyor. Mesela tuvalete yakın koltuklar bebekle seyahat için pek uygun olmayabiliyor. Tuvalet kapısının sık sık açılıp kapanacağı ve bu sirkülasyon sebebiyle bebeğinizin uyanabileceği ihtimali düşünüldüğünde tuvalete uzak koltuk tercih etmek gerekiyor. Başka bir ip ucu ise koltuk aralıkları en geniş olan (ilk sıra gibi) yerlerden de bilet talep etmeniz yolculuğu rahat geçirmenizi sağlıyor.

Uçakta Bebek Bakımı Nasıl Yapılır

Uçakta Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Gelelim uçakta bebek bakımı nasıl yapılır sorusunun diğer cevaplarına… Emzirme işini hallettik. Peki altını nasıl değiştireceğiz? Merak etmeyin bunun da kolayı var. Havayolu şirketleri tabi ki anneleri düşünüyor. Uçak tuvaletlerinin hemen hepsinde bez değiştirmek için masa bulunuyor. Tıpkı AVM’lerde, hastanelerde, vapurlarda olduğu gibi burada da duvara monte masa çekilerek kolaylıkla açılabiliyor. Masanın tam açıldığına ve emniyette olduğuna emin olduktan sonra bebeğinizi yatırarak altını rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Ancak yanınızda alt değiştirme örtüsü bulundurmanız hijyen açısından daha güvenli olacaktır. Böylelikle çocuğunuzu yatırdığınız yer konusunda sizin de aklınızda soru işaretleri kalmayacaktır.

Bebek bakım çantaları bebeğin doğduğu ilk andan itibaren en büyük yardımcılarınızdan olacaktır. Uçakta bebeğin bakımını sağlıklı bir şekilde yapabilmek için gerekli tüm ihtiyaçlarınızı bebek bakım çantasında taşıyabilirsiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı güzelce yerleştirebileceğiniz, fonksiyonel bir bebek bakım çantası arıyorsanız, birbirinden kullanışlı çantaları buradan inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.