Hamilelikte Kasık Ağrısı
Hamilelikte kasık ağrısı sıklıkla baş gösteren bir şikayettir. Gebeliğin ilk aylarında bebeğe bir şey oldu korkusu ile anneleri endişelendiren bu ağrı, son aylara doğum başladı telaşına da sebep olabilir. Peki hamilelikte kasık ağrısı olur mu? Hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Buyurun birlikte bakalım.
Hamilelikte sağ kasık ağrısı, gebelikte sol kasık ağrısı cinsiyetini etkiler mi, hamilelikte kasık ağrısı neden olur, gebelikte kasık ağrısı ve akıntı gibi aklınızı kurcalayabilecek tüm konu başlıklarını sizin için ele aldık.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Başlar
Hamilelikte kasık ağrısı olur mu diye merak eden sevgili anneler, içiniz rahat olsun hamilelikte kasık ağrısı sık rastlanan bir durumdur. Hamilelikte kasık ağrısı kadınlar kulübü gibi platformlarda en sık aranan konulardan. İlk olarak hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar sorusuna bakalım. Hamilelikte kasık ağrısı her zaman oluşabilir. Ancak sıklıkla ilk ve son trimesterlerde görülür.
Gebelik 3 ayrı trimesterden oluşur. 1-2-3. Aylar 1 trimester, 4-5-6. Aylar 2. Trimester ve 7-8-9. Aylar ise 3. Trimester adını alır. Bu 3’er aylık 3 periyotta farklı belirtiler, etkiler görülebilir. Hamilelikte kasık ağrısı 1. ve 3. Trimesterlerde yaşanabilir.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.3 Tog549,90 TL
-
Owli Kundak – Uyku Tulumu Minty139,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Cloud99,00 TL
-
Jack N Jill Şampuan Simplicity | Yenidoğan Saç ve Vücut | 300 ML109,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Geçer?
Hamilelikte kasık ağrısı genellikle 4. Haftada başlar, 5 aylık hamilelikte kasık ağrısı hafiflemeye başlar. İlk dönemler yaşanan bu kasık ağrısının sebebi rahmin günden güne büyümesi, organlara baskı yapması ve karnın genişlemesidir. Rahim bebeğe yeterli alan açmak için büyürken etrafındaki tüm organlar da yukarı doğru çekilir. 7. Aydan sonra ise vücut iyice ağırlaştığı için kasık ağrıları yeniden artabilir. Yani 4 haftalık gebelikte kasık ağrısı başlar ve uzun bir süre hatta hamilelik boyunca yaşanabilir. Hamilelikte kasık ağrıları her dönem yaşanabilir. Ancak eşlik eden belirtileri iyi gözlemlemek gerekir.
İlk Trimesterde Kasık Ağrısı
Gebeliğin 1-2-3. Aayları ilk trimesterdir. Gebeliğin ilk 6 ya da 8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşmesi ve rahmin büyümesi hafif bir ağrıya neden olabilir. Bu gayet normal bir durumdur ve korkulacak bir şey yoktur.
Ancak her ne kadar hamilelikte kasık ağrısı, sık rastlanan ve genellikle ciddi bir soruna işaret etmeyen bir rahatsızlık olsa da yine de dikkatli olmak ve belirtileri çok iyi takip etmek gerekir.
Eğer kasık ağrınıza; kanama, baş ağrısı, baş dönmesi, vajinadan sıvı gelmesi, idrar yaparken yanma, idrarda kan, ateş, ishal gibi belirtiler de eşlik ediyorsa hemen bir uzmana başvurmanız gerekir.
Uzmanlar hamilelikte kasık ağrısını değerlendirirken pek çok farklı faktörü göz önünde bulundurur. Az evvel yukarıda bahsettiğimiz, hamilelikte kasık ağrısına eşlik eden belirtilerin yanında, gebelik haftası, bebeğin kalp atışları, amniyon sıvısının durumu gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur.
Doktorunuz hamilelikte kasık ağrımanızı oldukça basit bir şekilde değerlendirebilir. Korkulacak hiçbir şey yoktur. Ultrason muayenesi ve gerekiyorsa kan, idrar tahlili gibi bir dizi test yapabilir. Ancak gebelikte kasık ağrısı ve akıntıya vajinal kanama ya da su gelmesi eşlik ediyorsa doktorunuz vajinal muayeneyi de uygun görebilir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte kasık ağrısının pek çok sebebi olabilir. Kadın bedeni gebelik boyunca hormonal ve fiziksel pek çok değişikliğe uğrar. Dolayısıyla kasık ağrılarına sebep olan da bu değişimlerdir. Yuvarlak bağ ağrıları, gaz sancıları, doğuma hazırlık kasılmaları kasık ağrılarına sebep olabilir.
Yuvarlak Bağ (Round Ligament) Ağrıları
Hamilelikte kasık ağrısına neden olan konulardan ilki bağ dokularda yaşanan değişimlerdir. Yuvarlak bağ dokuları rahmin üst kısmından başlayarak, kasıklara, genital organa kadar uzanır. Bebek büyüdükçe rahim de genişler. Dolayısıyla zamanla gerilmeye başlar. Gerilme kasıklarda çekme hissine benzer ağrılar oluşturabilir. Yuvarlak bağ ağrıları ani hareketlerde ya da özellikle yatakta dönmeye çalışırken hissedilebilir. Kramp ağrılarını andıran bu çekilmeler en çok 2. Trimesterde görülür.
Doğuma Hazırlık Kasılmaları
Gebeliğin son aylarında yalancı doğum kasılmaları yaşanabiliyor. Vücudun kendini doğuma hazırladığına işaret eden bu kasılmalar karın, kasıklar ve bel bölgesinde ağrılara yol açıyor.
Braxton Hicks (yakancı kasılma) kasılmaları da sık sık erken doğum belirtileri ile karıştırılıyor. 24 haftalık gebelik döneminde başlayan bu kasılmalar aslında doğuma hazırlık niteliği taşıyor.
Yalancı kasılmalar rahmi doğuma hazırlıyor, doğum sonrası kasılarak küçülmesini kolaylaştırıyor ve plasentaya giden kan akımını arttırıyor. Braxton Hicks kasılmaları genellikle sancısız, düzensiz, kısa süreli ve genellikle ağrısız oluyor.
Ancak vajinal akıntıda değişiklik (şeffaf akıntının yerini kanlı, mukuslu akıntıya bırakması) ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde bebek aşağı iniyormuş hissi veren basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar varsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Hamilelikte kasık ağrısını ciddiye almak gerekiyor.
Hemen Satın Al
Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Mambino Organics Hamile Bakım Seti405,00 TL
-
Mambino Organics Göğüs Ucu Balmı134,90 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Kırmızı Puantiye)629,99 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
Sindirim Sorunları: Gaz Sancısı ve Kabızlık
Progesteron gebelik boyunca en çok artan hormonlardan biridir. Ancak bu hormondaki artış bağırsak hareketlerini azaltıyor. Dolayısıyla gebelik döneminde sık sık kabızlık ve gaz problemleri ortaya çıkabiliyor. Bağırsaklarda yaşanan bu değişim kasık ağrısına da neden olur.
Hormonal Değişimler
Hamilelik döneminde pek çok hormon değişir. Progesteron gibi artış gösteren bir başka hormon da relaksindir. Relaksin kasları ve eklemleri gevşeterek vücudu doğuma hazırlar. Ancak bu durum bazen karın ve kasık ağrılarına da neden olabilir.
3. Trimesterde Kasık Ağrısı
3. trimester; 7-8-9. Ayları içeren son 3 aylık dilimdir. Hamilelikte kasık ağrısı 3. Trimesterde de sıklıkla görülebilir. Bebeğiniz son 3 aylık döneme gelene kadar bir hayli yol kat eder. Büyür, gelişir. Tabi organlarınız da büyüyen bebeğinize yer açar.
Rahim pelvis bölgesinde bulunur. Rahim bebeğe yer açmak için günden güne büyür ve diğer organlara baskı yapar. Hamileliğin 25-30. Haftalarına gelindiğinde büyüyen bebeğiniz alt karına ve kasıklara baskı yapmaya başlar. Bu baskı hamilelikte kasık ağrısına sebep olabilir. İlk hamileliklerde bu ağrının, daha şiddetli olabileceği söylenir.
Ancak burada da dikkat etmek gereken noktalar vardır. Her ne kadar son aylarda kasık ağrısı normal kabul edilse de ağrıya eşlik eden belirtileri iyi gözlemlemek hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
Eğer hamilelikte kasık ağrısı 38. Haftadan sonra yaşanıyorsa, kasıklarınızda ani kramplar, kasılmalar hissediyorsanız bu doğumun başladığına da delalet olabilir. Doğum başladığında oluşan rahim kasılmaları pelvik bölgedeki diğer kasları da etkiliyor. Böylece kasık ağrısı hissi oluşuyor. Eğer kasık ağrınıza eşlik eden doğum belirtileri varsa geç kalmadan doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
İlk ve son trimesterlerde yaşanan hamilelikte kasık ağrısının en genel sebepleri bu şekilde. Ancak şiddetli kasık ağrınız varsa altında yatan başka nedenler olabilir. Dış gebelik, idrar yolu enfeksiyonu, preeklampsi gibi problemler de kasıklarda ağrıya yol açabilir ve mutlaka hekime danışmak gerekir.
Hamilelikte kasık ağrılarını iyi değerlendirebilmeniz, bu tür ciddi problemleri, karşılaştığınızda anlayabilmeniz için, tek tek ele almakta yarar var.
Preeklampsi – Gebelik Zehirlenmesi
Hamilelikte kasık ağrısının bir diğer sebebi de preklampsi olabilir. Preeklampsi gebelikte yüksek tansiyonla, idrarda protein olması durumudur. Vücutta özellikle ellerde ve yüzde şişme [ödem] ile belirti veren önemli bir hastalıktır.
26 haftalık gebelik döneminden sonra özellikle gebeliğin son aylarındatansiyonun yükselmesi de sık görülen bir durum. Gebeliğin ikinci yarısında görülen yüksek tansiyon, gestasyonel hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Bu tip kan basıncı bebek doğduktan sonra kayboluyor. Gestasyonel hipertansiyona idrarda protein kaybı, ayaklarda şişlik gibi farklı bulguların da eşlik etmesine preeklampsi deniyor.
Gebeliklerin yüzde 2-5’ini etkileyen Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tüm organları etkileyebiliyor. Ayrıca erken doğum, annede organ hasarı, bebekte gelişim yetersizliğine sebep olabiliyor. Eğer bebek yeterince gelişmeden doğarsa beraberinde çeşitli komplikasyonlar da gelişebiliyor. 26 haftalık gebelik döneminde yüz bölgesinde şişlik, aşırı ödem, birden 2-3 kilo artış gibi durumlar yaşıyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar var.
Önceki gebelikte preeklampsi öyküsü olanlar ile gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlar, 35 yaş üstü anne adayları, çoğul gebelikler, diabetüs ya da böbrek hastalığı gibi medikal durumlar yaşayanlar, şişman anneler ve bağışıklık sistemi bozuklukları yaşayanlar, bu hastalık açısından daha fazla risk taşıyor. Preeklampsi olan kadın, kendisinin ve bebeğinin izlemi için, hastaneye yatırılması uygun görülüyor.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelikte kasık ağrısı bir diğer sebebi de idrar yolu enfeksiyonları olabilir. İdrar yollarında oluşan enfeksiyonlar da karın ve kasık ağrısına neden olabilir. İdrar yolundaki enfeksiyonlar basit idrar testleri ile kolayca tespit edilebilir.
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu 6-24. Haftalar arasında sıklıkla görülebiliyor. Büyüyen uretusun mesaneye baskı yapması, mesanenin tam anlamıyla boşalmasını engelliyor. Böylece enfeksiyon oluşumu artıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarında kasıkta ağrı ve krampların yanında;
- İdrar yaparken ağrı ya da rahatsızlık,
- Sık idrara çıkma,
- İdrarda kan ya da mukus,
- Kasıkta ağrı ve kramp,
- İlişkide ağrı,
- Terleme, ateş titreme ve idrar kaçırma,
- Gece idrar yapma isteği ile tuvalete kalkma,
- İdrar miktarında değişiklik; azalma veya artma,
- İdrar torbası bölgesinde ağrı, baskı ve hassasiyet,
- Eğer böbrek enfeksiyonu gelişirse sırt ve yan ağrısı, titreme, ateş, bulantı ve kusma
Gibi belirtiler de görülebiliyor.
Dış Gebelik
Dış gebelik de hamilelikte kasık ağrısına yol açan bir durumdur. Dış gebelik: gebeliğin rahim içinde değil de tüpte ilerlemesine deniyor. Ancak kesenin ultrasonda görülmesine kadar tespit edilemeyebiliyor.
Gebelik kan ve idrar testlerinde kolaylıkla tespit edilebiliyor. Ancak gebelik kesesini görebilmek için bir süre beklemek gerekiyor. Dolayısıyla dış gebelik de hemen fark edilemeyebiliyor. Yoğun kasık ağrısı yapabilen dış gebelik, hamileliğin ilerleyen haftalarında gebelik hormonu artmasına rağmen kese görülmemesiyle tespit edilebiliyor.
Düşük Riski
Hamilelikte kasık ağrısı kimi zaman düşük tehlikesine de işaret ediyor olabilir. Gebeliğin 20. Haftasından önce ve bebek 500 grama ulaşamadan sonlanan gebelikler düşük olarak isimlendiriliyor.
- Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar,
- Tiroid hastalıkları,
- Obezite,
- Alkol ve tütün ürünleri kullanımı,
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
- Enfeksiyon,
- Bazı ilaçların kullanımı,
- Rahimde myom olması
Gibi durumlar düşük riskini artırıyor.
Kasıklarda ağrının yanında, doku parçalı kanama, sır ve bel ağrıları, yüksek ateş, kusma, halsizlik, bulantı gibi belirtiler de düşük riskinde ortaya çıkabiliyor.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte kasık ağrısı, büyüyen rahmin yaptığı baskı sonucu oluşuyorsa gayet normaldir ve yapılacak pek fazla bir şey yoktur. Ancak ağrıyı hafifletmek için bazı yollar deneyebilirsiniz;
- Rahat bir pozisyon seçmek,
- Bol bol sıvı tüketmek,
- Yürüyüş yapmak,
- Bol bol dinlenmek,
- Uyumak, uzanmak,
- Ayakları sıcak tutmak,
- Karnı sıkan giysi ve çamaşırlardan uzak durmak
Hamilelikte kasık ağrısını hafifletebilir.
Hamilelikte Kasık Ağrısını Geçirmek İçin Bunları Yapmayın!
- Kasıklara sıcak su torbası koymak,
- Hekime danışmadan ağrı kesici kullanmak,
- Hekime danışmadan bitki çayı kullanmak (bazı bitkilerin gebelik boyunca tüketilmemesi gerekir, bazı bitkiler düşük gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir)
- Karına baskı uygulamak
Hamilelikte Kasık Ağrısı Cinsiyeti Belirler Mi?
Hamilelikte kasık ağrısı Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık konuşulan konular arasında yer alır. Ancak bunun yanında hamilelikte sağ kasık ağrısı, gebelikte sol kasık ağrısı cinsiyet hakkında ipucu verir mi? ya da hamilelikte sağ kasık ağrısı kadınlar kulübü paylaşımlarında sık sık yer alan başka konular.
Hamilelikte sol kasık ağrısı kadınlar kulübünde aratılsa da hamilelikte kasık ağrısının bebeğin cinsiyetine dair bir ip ucu verdiği gibi inanışlar hiçbir kesinlik taşımıyor. Bilimsellikten oldukça uzak bu inanış maalesef bir gerçekliğe sahip değil. Yani gebelikte sol kasık ağrısı cinsiyet üzerinde herhangi bir etkiye sahip değil.
1 Haftalık Gebelik Rehberi yazımızı okumak için tıklayınız.
Hafta Hafta Gebelik Rehberi yazımızı okumak için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.