No products in the cart.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir | Ne Zaman Başlar
Hamilelik belirtileri özellikle çocuk planlayan ebeveynlerin dört gözle beklediği belirtilerdir. Bunun yanında çocuk planlamayan, ancak gebelik şüphesi olan herkes hamilelik belirtileri nelerdir diye aramaya koyulur.
Hamilelik belirtileri çok geniş bir yelpazede incelenebilir. Çünkü 1 haftalık hamilelik belirtileri ile 1 aylık hamilelik belirtileri birbirinden farklıdır. Gebeliğe dair tüm belirtiler, merak ettiğiniz tüm konu başlıkları yazımızda. Ancak öncesinde gebeliğin doğal sürecinden bahsetmek gerekiyor. gebelik ne zaman gerçekleşir, ilk belirtiler ne zaman ortaya çıkar?
Gebeliğin İlk 2 Haftası Karnınızda Bir Bebek Yok
Hamilelik belirtiler Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık paylaşılan konulardan biridir. Ancak halk arasındaki hesapla doktor hesabının farklılığı biraz kafa karıştırabilir.
Gebeliğin 1. Haftası aslında regl dönemimizin olduğu haftadır. Yani ortada henüz bir bebek yoktur ve rahim olası bir hamileliğe hazırlanıyordur. Peki ortada bir bebek yokken neden hamile kabul ediliyoruz?
Pek çok anne adayı bebeklerinin varlığını ilk adet gecikmesinden sonra, yani tahminen en erken 4 ya da 5 haftalıkken öğreniyor. Bebek bu haftalarda resmen anne karnına yerleşiyor ve büyümeye başlıyor.
Uzmanlar hamileliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü belirtiyor. Yıllardır 9 ay bildiğimiz gebelik süreci bu hesaba göre 10 ayı da geçiyor. Evdeki hesaba uymayan bu hesap eminim ki benim gibi pek çok anne adayının aklını karıştırıyor.
Tıp literatüründe bu durum şöyle açıklanıyor; 1 haftalık gebelik aslında ortada henüz bebeğin olmadığı dönem. Gebeliğin 4. Haftası aslında bebeğin var oluşunun ikinci haftasına denk geliyor. Yani ilk iki hafta rahmin gebelik için hazırlanması ve yumurtanın oluşumunu içeriyor.
Tüp bebek tedavilerinde yumurta ve spermin döllenerek, rahme yerleştirildiği gün tam olarak bilinebiliyor. Ancak normal yolla oluşan hamileliklerde döllenmenin olduğu günü tam olarak bilmek çok mümkün olmuyor.
SAT Tarihine Göre Gebelik Hesaplama
Bu belirsizlik nedeniyle uzmanlar gebelik başlangıcını, son adet tarihini (SAT) baz alarak hesaplıyor. Gebelik haftası, bebeğin tahmini doğum tarihi gibi diğer tüm hesaplamalar da Negele yöntemi ile hamilelik haftası hesaplama yöntemine göre yapılıyor.
Anlayacağınız gebelik haftası hesap kitap işleri birazcık karışık. Ama gözünü sevdiğim teknoloji pek tabi gebelik hesaplama konusuna da bir çözüm getirmiş. Geliştirilen hamilelik hesaplama cetveli sizin için otomatik olarak hesaplama yapabiliyor. Sitemizde yer alan Detaylı gebelik haftası hesaplama cetveline son adet tarihinizin ilk gününü girerek hızlı bir şekilde bebeğinizin kaç hafta, kaç günlük olduğunu ve tahmini doğum tarihini öğrenebiliyorsunuz.
Sizin İçin Seçtik
Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Gurusu Milk | 0.3 Tog499,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Indie Girl | 0.3 Tog499,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Blue99,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Pink99,00 TL
-
Jack N Jill Şampuan Simplicity | Yenidoğan Saç ve Vücut | 300 ML109,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Detaylı Bir Hazırlık: Hamileliğin İlk İki Haftası
Son adet tarihinden yaklaşık 10-15 gün sonra yumurtlama gerçekleşiyor. Yani muhtemel hamilelik, regl başlangıcından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşiyor. Hamileliğin ilk iki haftası aslında resmen bebeğin ana rahminde olmadığı, ancak rahmin olası gebeliğe hazırlandığı dönem olarak kabul ediliyor.
Yumurtlamadan sonraki 24 saat içinde, korunmasız ilişki olması yumurta ve spermin döllenmesi için en uygun zaman dilimi kabul ediliyor. Hamilelik planlayanların bu tarihlere dikkat etmesi, hatta var olan regl uygulamalarından faydalanması işlerini kolaylaştırabiliyor.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar
Hamilelik belirtileri nelerdir, anlayacağınız gebeliğin 4. Haftası aslında bebeğin 2. Haftası. Yani döllenme son adet tarihinizde yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşir. Ancak diğer regl dönemine kadar ve gerekli hormon artışı yaşanana kadar gebeliğin kesinliği netlik kazanmaz. Peki, hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
Belirtiler her annede farklılık gösterir. Bazı anne adayları daha ilk haftadan hamile olabileceğini fark ederken bazı annelerin gebeliğini öğrenmesi adet gecikmesinden de sonra olur. Gebeliğin ilk belirtileri hormon düzeylerinde yaşanan artıştır.
Gebeliğin oluşumuna dair bilgileri beta HCG hormonu verir. Bu nedenle gebelik hormonu da denir. Hem kan hem de idrar testi ile tespit edilebilir. Ancak kan sonucu idrardan daha erken sürede sonuç verir.
Hamilelik Belirtileri İlk Hafta
Normal zamanlarda 5 ile 50 (mIU/L) aralığında olan beta HCG değeri gebeliğin 3. Haftasında da yaklaşık bu değerlerde seyreder. Ancak gebeliğin 4. Haftasıyla birlikte artmaya başlayan Beta HCG değeri 4. haftada 5-426 mlU/mL ve 25-40. Haftalar arasında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığına ulaşıyor.
Döllenmenin ardından plesenta hücreleri tarafından salgılanmaya başlayan Beta HCG hormonu, döllenmenin ardından 11 gün sonra kanda, birkaç gün sonra da basit idrar testlerinde saptanabiliyormuş.
Eczanelerden alınan gebelik testleri beta HCG idrar tahlili yaparak gebeliği belirleme de kullanılır. Ancak kan testi, idrar testinin tespit edemeyeceği düzeyde HGC hormonunu ölçebilir. Dolayısıyla en erken dönemde hamileliği anlamak için en güvenilir yol kan testidir.
Yerleşme kanaması da ilk hamilelik belirtileri arasında sayılır. Adet öncesi hamilelik belirtileri Kadınlar Kulübü gibi annelerin paylaşımda bulunduğu internet sitelerinde sık sık aranır. Özellikle yerleşme kanamasını, annelerin bunu nasıl deneyimlediğini mutlaka okumuşsunuzdur. Peki, yerleşme kanaması nedir?
Hemen Satın Al
Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Kırmızı Puantiye)629,99 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Badger Nursing Balm | Göğüs Ucu Nemlendirici Krem159,90 TL
-
Badger Çatlak Kremi | Karın Çevresi Nemlendirici (56gr)329,90 TL
-
Badger Çatlak Yağı | Karın Çevresi Nemlendirici (118 ml)599,90 TL
Üstüne Görme Nedir?
Tıp dilinde İmplantasyon, halk arasında üstüne görme yani en genel tabiri ile yerleşme kanaması döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi esnasında oluyor. Üstüne görme nedir sorusunun cevabı hamilelik belirtileri ilk hafta da yani 3 haftalık gebelik döneminde döllenmiş yumurta rahme yerleşirken hafif lekelenmeler, minik kanamalar olabiliyor. Kendini gebeliğe hazırlamak için kalınlaşan rahim dokusu, embriyonun yerleşmesi esnasında hafif zedelenmeler yaşayabiliyor. Lekelenme gibi olan bu kanamaların regl kanaması ile karıştırılmaması için adet kanamasından daha az ve çok daha hafif bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor.
Erken Hamilelik Belirtileri
Erken hamilelik belirtileri, yumurtanın rahme yerleştiği ilk haftalardan görülebilir. Bu durum hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusuna da cevap niteliğindedir. 3 hafta gebelikte zaman zaman mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti, herhangi bir şeyden tiksinme, uyku hali gibi erken dönem belirtileri görülebiliyor. Ancak özellikle göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı gibi regl ile ortak bazı belirtileri erken hamilelik belirtilerinden ayırt etmek biraz zor görünüyor.
Hamilelik Belirtileri Nedir?
Adet öncesi hamilelik belirtileri Kadınlar Kulübü gibi platformlarda çok aratılıyor demiştik. Bunun yanında anneler; hamilelik belirtileri ilk hafta, ilk ay hamilelik belirtileri, geleneksel hamilelik belirtileri, enteresan hamilelik belirtileri nedir, hamilelik belirtileri ilk ay, hamilelik belirtileri ne zaman başlar kadınlar kulübü gibi pek çok farklı arama yapıyor. Hamilelik belirtileri nelerdir önce hamilelik boyunca yaşanan tüm belirtileri sıralayalım;
- Yerleşme kanaması,
- Adet gecikmesi,
- Bulantı,
- Kusma,
- Sık idrara çıkma,
- Göğüslerde hassasiyet, karıncalanma,
- Meme başlarında koyulaşma,
- Halsizlik,
- Şişkinlik,
- Gaz,
- Koku hassasiyeti,
- Vücut sıcaklığının yükselmesi,
- Çatlaklar,
- Hemoroid,
- Kaşıntı…
Bu belirtilerin tamamı gebelik boyunca görülebilir. Ancak elbette bulantı, kusma gibi bazıları erken dönem belirtisiyken, çatlaklar, hemoroid gibi bazı belirtiler ise hamileliğin ileri dönem belirti ya da yan etkilerdir.
O halde sıra ile gidelim. Bakalım hamilelik belirtileri ilk hafta ve hamilelik belirtileri ilk ay birbirine oldukça yakındır. Pek nedir bu belirtiler;
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
- Yerleşme kanaması
- Adet gecikmesi,
- Göğüslerin hassaslaşması,
- Meme uçların hassasiyet,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Baş dönmesi ve bayılma,
- Aşerme,
- Sık idrara çıkma
- Koku hassasiyeti,
- Sırt ve bel ağrısı
- Karın bölgesinde şişkinlik,
- Vajinal akıntı,
- Vücut sıcaklığının yükselmesi
Göğüslerin Hassaslaşması
Rahme minicik bir bebek yerleştiğinde kadın mucizevi kadın vücudu, bebeği besleyip büyütebilmek için hazırlanmaya başlar. Meme dokuları ile süt kanalları doğuma kadar hazırlığını tamamlar. Hamilelik boyunca süren bu hazırlığın sonunda memeler bebeği besleyebilmek için süt üretimine başlar. Bu nedenle 9 ay boyunca memelerde çeşitli değişiklikler gözlemlenebilir.
Meme ucunda ya da tamamında hassasiyet ilk dönem belirtileri arasındadır. Gebelik hormonlarının ve kan dolaşımının artmasıyla beraber meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve koyulaşır.
7,8 ve 9. Aylara gelindiğinde, yani gebeliğin 3. Ve son trimesterinde memeler iyice dolgunlaşır, büyür ve emzirmeye hazır hale gelir. Bu hızlı değişim meme dokusunda gerilmelere ve çatlamalara da sebep olabilir. Bu sebeple göğüs ucu kremi kullanmanızda yarar var.
Mide Bulantısı ve Kusma
Hamilelik belirtileri nelerdir sorunun en bilenen cevabı bulantı .. Özellikle ilk aylarda ve sabahları görülür. 3. Aydan sonra da azalarak kaybolur. Gebelikte bulantı ve kusmaya sebep olan şey tam olarak bilinemiyor ancak sebep olarak artan gebelik hormonları gösteriliyor.
Geleneksel hamilelik belirtileri Bulantı ve kusma yüzde yüz hamilelik belirtileri arasında gösterilir. Gebe olduğu henüz bilinmeyen birine midesi bulanıyorsa ilk olarak “hamile misin?” sorusu yöneltilirken, baş dönmesinde de durum aynıdır. Peki klasik Türk filmi klişesi bulantı ve kusma yüzde yüz hamilelik belirtileri arasında yer alır mı?
Tabi ki hayır. İlla mideniz bulanacak kusacaksınız diye bir şey yok. Gebeliği boyunca ilk aylar da dahil hiç mide bulantısı yaşamayan anne adayları da var. Ancak elbette mideniz bulanıyor ve kusursanız bu da bir problem var demek değildir. 3. Aydan sonra düzelecektir.
Bulantıyı hafifletmek için;
- Sizi rahatsız eden kokulardan uzak durmanız,
- Günde 3 öğün, ağır yemek yerine, öğün sayınızı arttırmanız,
- Proteini yüksek, yoğurt gibi atıştırmalıkları, gün boyunca almanız,
- Yataktan kalkmadan, tuzlu kraker türü atıştırmalıklar almanız,
- Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız,
- Bol bol istirahat etmeniz öneriliyor.
Halsizlik, Uyku hali ve Yorgunluk
Gebelikte rahmin yanında tüm vücut kaslarında yaşanan gevşeme aşırı uyku ve yorgunluk hissedilmesine neden oluyor. Ayrıca fetüsün beslenmesi için plasenta oluşumunun da enerji kullanımı annenin halsiz, yorgun, bitkin kalmasına neden oluyor. İlk dönem oluşan yorgunluğun gebeliğin 4. Ayında ortadan kaybolduğu bildiriliyor.
Ancak gebeliğin son aylarına doğru vücudun giderek ağırlaşması, alınan kilolar ve gece uyumanın zorlaşması annede yeniden yorgunluk yaratabiliyor. Bunun için de gece hamile yastığı kullanabilirsiniz. Ayrıca kilo alımınıza gebe kaldığınız günden itibaren dikkat etmenizde yarar var.
Hamilelikte hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem de anne adayının kendi sağlığı için çok iyi beslenmesi, kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekiyor. Ancak tabi ki çok iyi beslenme derken çok yemek değil, sağlıklı beslenmek.
Uzmanlar gebelikte kaç kilo alınmalı sorusunun her gebe için özel hesaplanması gerektiğini söylüyor. Yani eğer kilolu hamile kaldıysanız hem bebeğin hem de kendi sağlığınız için gebelik boyunca alacağınız kiloyu minimum seviyede tutmanız gerekecek.
Normal kilolu anne adaylarının 11-14 kg,
Azıcık kilolu anne adaylarının 12.5-18,
Fazla kilolu anne adaylarının 7-11,
Obez anne adaylarının ise 5-9 kg arasında kilo alımının normal kabul edildiğini belirtiyor.
Baş Dönmesi
Baş dönmesi de geleneksel hamilelik belirtileri arasında gösteriliyor. Genişleyen rahmin kan damarlarına baskı yapması sonucu baş dönmesi de yaşanabileceği belirtiliyor.
Aşerme
Anne adayının herhangi bir yiyeceği ya da akla hayale sığamayacak herhangi bir maddeyi (kömür, toprak, kireç gibi) yemeyi çok istemesi durumudur. Aşermenin genellikle 7-16 haftalar arasında görüldüğü belirtiliyor. Hormon dengesinin değişmesi, yeni hücre oluşumunun sürekli devam etmesi ve elbette karnınızdaki bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri anneden alması aşermenin sebepleri olarak gösteriliyor.
Koku Hassasiyeti
Yoğun hormon değişiminin yaşandığı 3-4. Aylarda koku hassasiyeti görülebiliyor.
Sırt ve Bel Ağrısı
Hamilelik belirtileri nelerdir sırt ve bel ağrısı.. Gebelikte sırt, bel, bacak ağrılarının en önemli sebebi kilo artışıdır. Vücudun günden güne ağırlaşması, rahmin büyümesi, karın ve sırt kasları arasında dengeyi bozuyor. Yani rahim ağırlık yapmaya başlıyor. Buda başta bacakları, beli ve sırtı yoruyor.
Karın Bölgesinde Şişkinlik, Gaz
Yükselen progeston hormonu, 12. Hamilelik haftasından itibaren bağırsak faaliyetlerini etkiliyor. Hormon dengesinin değişini annede kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin oluşmasına da neden olabiliyor.
Vajinal Akıntı
Gebelikte vajinal akıntı dasık görülen gebelik belirtilerinden biridir. Hamilelik belirtileri akıntı iki şekilde değerlendirilmeli. Gebelikte normal vajinal akıntı, ince, beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olabilir. Bu korkulacak bir durum değildir. Ancak kaşıntı, koku varsa doktora görünmelisiniz.
Vücut Sıcaklığının Yükselmesi
Gebelik hormonlarının artması vücut ısısında da artışa neden olur. Bu nedenle gebe olanlarla olmayan kadınların vücut sıcaklığı farklılık gösterir. Anne adaylarının vücut sıcaklığı 37 derecenin üstünde olabilir.
Sık İdrara Çıkma
Rahmin büyüdükçe idrar torbasına baskı yapmaması, sürekli idrarınız varmış hissine kapılmanıza neden olur. Özellikle son aylarda tuvaletin önüne bir koltuk çekecek duruma gelebilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri Kasık Ağrısı
Embriyonun rahme yerleşmesi esnasında kasık ağrısı da görülebilir. Hamilelik belirtileri kasık ağrısı genellikle gebeliğin 4. ve 5. haftalarında görülür. Şiddetli ağrı, kanama kurumunda uzmana başvurmak gerekir.
Hamilelik Belirtileri Üşümek
Kansızlık, demir eksikliği gebelikte sık sık görülür. Yaklaşık 4. Ayda demir ilacı başlanır. Kansızlık yanında düşük kan şekeri ve tiroid bezi kaynaklı da üşüme görülebilir. Özellikle tiroid için mutlaka bir endokrin uzmanına danışmak gerekir.
Enteresan Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Enteresan hamilelik belirtileri nedir;
- Aşırı tükürük üretimi,
- Aşırı terleme,
- Ağız tadında değişiklik, metalik tat,
- Duygu patlamaları, duygu durumunda ani değişiklikler,
- Cildin güzelleşmesi,
- Saçların parlaması,
- Kuyruk sokumunda ağrı,
- Basenlerin genişlemesi,
- Aşırı gaz,
- Aniden beliren dudak uçukları,
Bu maddeler enteresan hamilelik belirtileri arasında sayılabilir. Elbette bu belirtilerin de bilimsel açıklamaları vardır. Ancak bildiğimiz en önemli şey yaşanan pek çok değişime, yan etkiye artan hormon düzeyinin etki ettiği.
Örneği; artan Progesteron hormonu, kasları gevşetiyor ve sonuç olarak aşırı gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleri ortaya çıkıyor.
Tıpkı bunun gibi hormon seviyelerinin hızla artması, kan akışının artması ve vücut sıcaklığının yükselmesi de aşırı terlemeye sebep oluyor.
Hamilelikte ciltte oluşan değişiklikler de kimi zaman gebe olduğunuzu bilmeyenler tarafından bile fark ediliyor. “Yüzüne bir güzellik gelmiş, sen kesin hamilesin” söylemlerini illaki duymuşsunuzdur. Elbette bu konuya da bilimsel bir açıklama getirilmiş.
Bu duruma gebelik ışıltısı ya da gebelik maskesi de deniyor. Hamilelikte yükselen steroid hormonları ile ”melanosit” pigment hücrelerinin artışı, kanda yükselen estrojen ve MSH hormonunun gebelik ışıltısına sebep olduğu belirtiliyor.
Pigment artışı cildin hafif koyulaşmasına, böylece daha alımlı ve pembemsi bir görünüme neden oluyor. Kan akımının artışı da yüze, yanaklara, dudaklara yansıyan kırmızımsı görünümün sebebi. Son olarak cilt altı sıvının artışı da yüz ve cildi geriyor ve parlamasına sebep oluyor.
Bunları dışında, hamilelik döneminde annenin cildi güzelleşiyorsa bebeğinin erkek, çirkinleşiyorsa da kız olacağı ve kızın annenin güzelliğini çaldığı söylenir. Bu durum salgılanan hormonların anne üzerindeki etkisi ile ilişkilendirilse de elbette cinsiyet tayini için yeterli değil. Cinsiyeti tam olarak öğrenebilmek için 16. Haftayı beklemelisiniz.
İlk Hamilelikle İkinci Hamilelik Belirtileri Arasında Fark Var Mı?
Annelerin merak ettiği konulardan biri de hamilelik belirtilerinin ilk ve sonraki gebeliklerde nasıl seyrettiği. Şöyle ki; gebelik belirtileri yukarıda sıraladığımız gibidir. Ancak her kadın birbirinden farklıdır ve her anne adayı bu belirtileri farklı şiddette yaşar. Dolayısıyla her anne adayının gebelik serüveni farklıdır.
Bununla beraber bir anne adayının farklı gebelikleri de farklı belirtiler gösterebilir. Örneğin bir gebeliğinizde mideniz çok bulanırken, diğerinde bulanmayabilir. Bunda yaş, vücudun durumu, gerekli vitamin, minerallerin durumu gibi pek çok farklı etken vardır. Bu sebeple ayrı her hamileliğinizin aynı etkileri göstereceğini söylemek imkansızdır.
Ancak elbette hamileliği kanıtlayan tek şey gebelik testleridir. İdrar ya da kan testleri gebe olup olmadığınızı net olarak bilmenizi sağlar.
1 Haftalık Gebelik Rehberi yazımızı okumak için tıklayınız.
Hafta Hafta Gebelik Rehberi yazımızı okumak için tıklayınız.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.