Bebek Soğuk Algınlığı Belirtileri | Ne İyi Gelir ?
Bebek soğuk algınlığı, ailelerin yaşanmasını asla istemediği ancak maalesef yılda birkaç kez yaşadıkları bir durumdur. Yaşadıkları her soğuk algınlığı aslında miniklerin bağışıklığını güçlendirse de anne babalar telaşa kapılıyor ve çözüm yolları aramaya başlıyor. Bu nedenle bebeklerde soğuk algınlığı kadınlar kulübü gibi platformlarda sıklıkla aratılır.
Özellikle bebeğin ateşlenmesi anneleri en korkutan durum. Buna öksürük burun tıkanıklığı gibi durumlar da eşlik edince bebeklerle beraber anne babaları da uykusuz geceler bekliyor demek. Çocukları hasta eden virüs ve bakteri çeşitleri bir hayli fazla. Bu nedenle hastalığın kaynağının doğru tespit edilmesi ve doğru tedavi uygulanması için bir çocuk doktoru ile görüşmekte her zaman yarar var. Evde uygulayabileceğiniz bitkisel bazı tedavi yöntemleri de kullanılabiliyor. Ancak elbette bunlar hakkında da doktoru bilgilendirmek ve onayını almak gerekiyor.
Bu yazımızda bebek soğuk algınlığı konusunda merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt aradık. Bebeklerde soğuk algınlığı belirtileri nelerdir? Bebeklerde soğuk algınlığı nasıl geçer? Bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir bitkisel çözümler? Ve daha fazlası yazımızda.
Bebeklerde soğuk algınlığı kadınlar kulübü gibi platformlarda sıklıkla aratılır ancak grip ve soğuk algınlığı aslında birbirinden farklı iki enfeksiyon çeşididir. Bu nedenle her ikisinin de ayrı ayrı ele alınması gerekir.
Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığı, nezle ya da nazofarenjit isimleri ile de bilinir. Üst solunum yolları burun ve boğazı etkileyen bu viral enfeksiyon yılın her mevsiminde görülebilir. Bulaşıcılık özelliği olan soğuk algınlığı hapşırık ve öksürük ile havaya yayılan virüslerden bulaşır.
Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
- Kırıklık,
- Burun akıntısı,
- Burun tıkanıklığı,
- Ateş, (3 günden uzun sürebilir)
- Öksürük,
- Gözlerde kızarma ve yaşarma
- Hapşırık
- Boğaz ağrısı,
- Halsizlik ve vücut ağrısı,
- Seste boğuklaşma
Bebeklerde soğuk algınlığı belirtileri bu şekildedir. Peki, bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir? Öncelikle elbette doktora danışmalısınız. Hastalığın kolay atlatılabilmesi için iyi dinlenilmesi ve sağlıklı beslenme yeterlidir. Bir hafta gibi bir sürede geçebilen soğuk algınlığı; sinüzit, orta kulak iltihabı veya pnömokok gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle iyileşme süresi de uzayabilir. Doktor kontrolünde olunmasının başlıca sebebi de bu çocuk soğuk algınlığının bu gibi hastalıklara yol açmamasıdır.
Sizin İçin Seçtik
Bebeğiniz için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Tulumu 0.2 Tog | Zoo Zoo589,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 0.2 Tog | Early Birds329,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Zoo Zoo | 0.5 Tog759,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Rainbow | 0.3 Tog499,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Midnight Stars549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Space814,90 TL
-
Kidful Bitkisel Boyalı Emzik Askısı | Blush79,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
Bebek ve Çocuklarda Ateş
Bebeklerde soğuk algınlığı kadınlar kulübünde aratılırken başlıca konulardan biri ateştir. Çoçuklarda soğuk algınlığı ateş yapabilir. Oda ısısına dikkat edilmeli ve bebeğin ateşi sık sık kontrol edilmelidir. Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C’dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Çoçuklarda soğuk algınlığı ateş durumunda çocuğun üzerindeki kalın giysiler çıkarılmalı, sıvı kaybına engel olmak için bol sıvı verilmeli ve anne sütü alıyorsa sık sık emzirilmelidir. Bunun dışında ılık duş aldırmak da faydalı olacaktır. Ancak bebek soğuk algınlığı ve ateş durumunda kesinlikle bebeği soğuk suyla yıkamayınız, sirke, alkol ve ispirto kullanmayınız.
Alınan bu önlemlerle ateş düşmezse ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ateş düşürücü ilaçlar hastalığı tedavi etmezler, sadece ateşi kontrol altına alırlar. Ancak hangi ateş düşürücüyü ne dozda kullanacağınızı mutlaka doktorunuza sormalısınız.
Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam anlamıyla gelişmediği için virüslere karşı çok daha hassastır. Bu nedenle bebek soğuk algınlığı sıklıkla yaşanır. Özellikle ilk 1 yaşına kadar yaklaşık 8 kez soğuk algınlığı yaşandığı görülebiliyor.
Bebek soğuk algınlığı tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi öksürme, hapşırma yoluyla havada kalan damlacıklardan bulaşır.
Bu damlacıklar oyuncaklar ve eşyalar üzerinde kalabilir. Bu nedenle kreşe giden çocukların daha sık hastalanması normaldir. Ayrıca çocukların el hijyenine dikkat edememesi de bulaşmaların önemli bir sebebidir.
Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
- Bol sıvı alımı her hastalıkta çok önemlidir.
- Emziriyorsanız hastalık dönemlerinde gece de gündüz de daha sık emzirmelisiniz.
- Koyu kıvamlı burun akıntısı olursa burnu mutlaka açmalısınız. Bunun için burun aspiratörü ya da tuzlu burun damlası kullanabilirsiniz.
- İştahsızlık hastalık döneminde olası bir durumdur. Çorba, taze sıkma meyve suları verebilirsiniz.
- Odanın nem durumunu kontrol edin. Sık sık havalandırın ve mümkünse oda nem cihazlarından kullanın.
- Yastığının konumunu rahat nefes alabileceği şekilde hafifçe yükseltin.
- Hastalığın bulaşıcı olduğunu unutmayın ve özellikle kardeşi varsa bulaşmaması için dikkatli olun.
- Tabi ki kendi el hijyeninize de dikkat edin.
Bebek Soğuk Algınlığı Tedavisi
Antibiyotiklerin virüsleri değil bakterileri öldürmesi sebebiyle soğuk algınlığına antibiyotik önerilmez. Kaldı ki doktora danışılmadan asla antibiyotik kullanmamanız gerekir. Ayrıca bebek ve çocuklar için öksürük şurubu da önerilmez.
Bebeklerde Öksürük Şurubu
Bebeklerde öksürük şurubu kullanımı genellikle önerilmiyor. Öksürük şurupları içeriğinde birden fazla etken madde bulunması, bu şurupların öksürük üzerindeki etkilerinin kanıtlanamamış olması ve çocuklarda yan etkilerinin fazla olabileceği gibi sebeplerle özellikle 6 yaşın altındaki bebeklerde öksürük şurubu kullanılmaması gerekiyor.
Yalnızca öksürük şurubu değil, içerisinde öksürük kesici olan ateş düşürücülerin de kullanılmaması tavsiye ediliyor. Sıklıkla virüse bağlı ortaya çıkan öksürüğün ve solunum yolu enfeksiyonlarının 2-3 hafta içerisinde geçeceği ancak geçmemesi ve çocuğu rahatsız edecek bir hal alması durumunda ise doktora gitmek için zaman kaybedilmemeli.
Öksürük ve öksürük şuruplarıyla ilgili daha detaylı bilgi için: Çocuklarda öksürük ne iyi gelir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir Bitkisel
Söz konusu çocuklarsa bağışıklık sistemlerinin tam anlamıyla gelişmemiş olduğu göz önünde bulundurularak mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Soğuk algınlığının üşütmekle ilgisi yoktur. Bebek soğuk algınlığının sebebi özellikle soğuklarda virüslerin salgın oluşturmasıdır. Rhinovirus (%60), Respiratory syncytial virus, Coronavirus, Influenzae virüsü, Parainfluenzae virüsü ve Adenovirus en sık rastlanan virüslerdir. Bu nedenle belirtileri gördüğünüzde bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz ki hastalığın kaynağı belirlenebilsin ve doğru tedavi uygulansın.
Bunun dışında bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir kadınlar kulübü gibi platformlarda sık sık aratılan bir konudur.
Çoçuklarda soğuk algınlığına ne iyi gelir bitkisel çözümler;
- Tavuk ve paça çorbası
- Mandalina, portakal, greyfurt
- Havuç
- Kırmızı et suyu
- Sarımsak
- Soğan
- Bol bol su tüketimi bebek soğuk algınlığı döneminde oldukça faydalıdır. Ancak bebeğiniz soğan sarımsak ya da kırmızı eti yiyecek kadar büyük olmayabilir ya da özellikle soğan ve sarımsağı muhtemelen sevmeyecek ve yemek istemeyecektir. Bunları çorbalarına katabilir, soğan suyunu meyve suyuna karıştırabilirsiniz. Bunların dışında bebek soğuk algınlığı döneminde
- Ekinezya çayı
- Zencefilli bal
- Nane-limon
- Limonlu ıhlamur
- C vitamini
- Boğaz pastilleri
- Tarçınlı ballı süt de içirilebilir.
Ancak çoçuklarda soğuk algınlığı bitkisel tedavi yöntemlerini uygulamadan önce de mutlaka doktora danışmanızda yarar var. Kullanılacak bitkisel her madde için bebeğin ayı, yaşı önemli bir konudur. Çocuğa alerji ya da başka yan etkileri olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Doktorunuz bebeğin ayına göre belki bir çay kaşığı belki de bir çay bardağı önerecektir. Bitkisel ürünlerde de fazla kullanımın bebeğinizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.
Hemen Satın Al
Tüm kaselerini incelemek için tıklayınız.
-
Ezpz Happy Bowl (Açık Gri)359,90 TL
-
Ezpz Happy Bowl (Blush)359,90 TL
-
Ezpz Happy Bowl (Mercan)359,90 TL
-
Tyrrell Katz Melamin Çocuk Yemek Kase | İş Araçları125,00 TL
-
Tyrrell Katz Melamin Çocuk Yemek Kase | Pandalar125,00 TL
-
Tyrrell Katz Melamin Çocuk Yemek Kase | Orman Hayvanları125,00 TL
-
Oioi Vakumlu Kase Silikon | Gri399,95 TL
-
Oioi Vakumlu Kase Silikon | Mavi349,90 TL
-
Oioi Vakumlu Kase Silikon | Pembe189,95 TL
Çoçuklarda Soğuk Algınlığı Bitkisel Tedavi İbrahim Saraçoğlu Soğuk Algınlığı Kürü
Malzemeler
- 1 çay bardağı su
- Bal
- Soğan
Hazırlanışı
- Soğanı kaynatıp soğan suyu hazırlayın
- Bir miktar bal ile soğan suyunu karıştırın
- Hazırladığınız suyu karışımın içinde döküp tekrar karıştırın.
- Günde iki kere bu karışımı için.
Çoçuklarda Soğuk Algınlığı Bitkisel Tedavi Hibiskus Kürü
Malzemeler
- Bir tatlı kaşığı hibiskus,
- İki adet ceviz büyüklüğünde nar kabuğu,
- Bir bardak su
Hazırlanışı
- Bir tatlı kaşığı hibiskus, iki adet ceviz büyüklüğünde nar kabuğunu bir kaba koyun.
- Bir bardak suyu kaynatıp, karışımın içine dökün.
- Daha sonra bu karışımı da kısık ateşte beş dakika boyunca kaynatın.
- Karışımı biraz dinlenmeye bırakın.
- Günde bir defa olmak üzere aç karna içebilirsiniz.
Grip Nedir?
Bebek soğuk algınlığı ve grip sıklıkla karıştırılır ancak ikisi birbirinden farklıdır demiştik bakalım grip neymiş?
Grip (influenza), Tip A, B ve C yani influenza virüslerinin neden olduğu; ateş, burun, boğaz ve akciğerleri etkileyebilen bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. Üst solunum yollarını etkileyen bu viral enfeksiyon genellikle sonbahar ve kış aylarında görülür. Üstelik grip, soğuk algınlığına göre çok daha ağrılı ve ağır bir hastalıktır.
Bebek soğuk algınlığı (nezle) ve grip arasındaki en büyük fark soğuk algınlığı gribe göre çok daha hafif atlatılır ve gripte burun akıntısı şikayeti olmaz.
Çocuk ve Bebeklerde Grip Belirtileri
- Aşırı yorgunluk hissi,
- Kas ağrıları,
- Kuru öksürük,
- Ateşin aniden 38 derecenin üstüne çıkması,
- Ürperme-üşüme,
- Boğaz ağrısı,
- İshal, mide bulantısı ve kusma.
Çocuklarda ve Bebeklerde Grip Neden Olur?
Çoğu bebek büyük sorunlar yaşamadan gribi atlatabilir. Ancak grip, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle anne babanın ve diğer aile bireylerinin de özellikle hijyene çok dikkat etmesi gerekir. Grip kulak iltihabını ve zatürreye sebep olabilir. Bu nedenle
- Bebeğinizin ateşi 36 saat içinde düşmediyse
- Grip belirtilerinden hemen sonra döküntüler meydana geldiyse mutlaka bebeğinizi doktora götürmelisiniz.
Çocuğunuzun grip olması durumunda bol bol dinlenmesini sağlamalısınız. Bol sıvı almasını sağlamalı ancak yemek yemiyorsa çok zorlamamalısınız. Yatacağı oda ısısının 22-24 derece olması ve sık sık ateşini kontrol etmeniz önemlidir.
6 aylıktan büyük bebeklere grip aşısı yapılabiliyor. Ancak mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Anne sürü alan bebek grip ve soğuk algınlığında çok daha şanslıdır. Anne sütünün hastalıklara karşı ürettiği antikorlar bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribi çok daha hafif atlatır.
Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı Bitkisel Tedavi
Grip durumunda çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz ancak evde uygulayabileceğiniz ve bebeğinizi rahatlatabileceğiniz bazı yollar da var.
Bilinen şifa deposu tavuk suyuna çorba hastalık döneminde içirilebilir. Ancak elbette hazır çorbalardan bahsetmiyoruz. Evde yapılan mis gibi anne çorbaları hem bebek soğuk algınlığı hem de gribin atlatılasında etkili olacaktır.
Burun tıkanıklığı varsa; yastıkların konumunu rahat nefes alacak şekilde düzeltin. Ayrıca burnunu açmak için burun aspiratörü kullanabilirsiniz.
1 yaşından büyük çocuklara ballı ılık su içirebilirsiniz.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.