No products in the cart.
En İyi Diş Kaşıyıcı Önerileri 2021 |Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ve Diş Kaşıyıcı
Diş çıkarma dönemi hem annelerin hem de bebeklerin en zorlu dönemlerinden biridir. Ağrı, artan salya miktarı, huzursuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk, ateş diş etlerinde kanama ya da morarma gibi diş çıkarma belirtileri bebekleri yorarken anneleri de üzüntüye ve bebeklerde diş çıkarmaya ne iyi gelir diye düşünmeye sevk ediyor. Bu dönemde annelerin büyük yardımcısı diş kaşıyıcı ürünler olarak öne çıkıyor.
Bu süreçte çevrenizde size deneyimlerine dayanarak “Bebeğin eline havuç ver” benzeri yollar ya da diş jellerini önerecekler çıksa da bu dönemin sizin için kurtarıcıları diş kaşıyıcılar olacaktır. Bu yazımızda diş kaşıyıcı ne zaman kullanılmalı, en iyi bebek diş kaşıyıcı hangisidir gibi konulara değindik.
DİŞ KAŞIYICI YOKSA…
Diş kaşıyıcı yoksa bebeğiniz aklına gelen-gelmeyen her şeyi ağzına götürür, ısırır ve kendince çözüm bulmaya çalışır. Koltuk kenarları, tv kumandaları, cep telefonları, ortada bırakılan terlik ya da ayakkabılar, kitaplar, hatta sizin çeneniz bile bebeğinizin o anlık acısını dindirmek için diyeceği yerler içinde olabilir. Bu dönemde bebeğiniz bulduğu her şeyi ağzına götürme eğiliminde olacaktır.
Bu nedenle bu yazımızda bebeklerin süt dişleri tamamlanana kadar ellerinden düşüremeyecekleri, hatta en yakın arkadaşları konumuna yükselecek olan bebeklerde diş kaşıyıcı materyalleri detayları ile irdeleyeceğiz…
DİŞ SÜRME NEDİR?
Bebeğin süt dişlerinin geldiği dönem için genel olarak diş çıkarma dense de asıl olarak “Dişlerin sürmesi”dir. Bebeklerin diş sürmesi sırasında yaşadığı ise diş kaşıntısı değil damaklarının kaşıntısıdır.
Diş sürmesi bebekten bebeğe değişen bir süreçtir. Her bebeğin diş sürme zamanı farklıdır kimi bebek erken diş sürer kimisi geç. Dişlerin gelişine göre de bebek damak kaşıntısı yaşar. Bu nedenle “diş kaşıyıcı kaçıncı ayda kullanılır” sorusunun cevabı da bebeğe özeldir.
DİŞ ÇIKARMA TAKVİMİ
Bebeklerinin dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte anne babalar için uykusuz geceler de başlar. Bu aşamada anne babaların en büyük yardımcıları bebek diş kaşıyıcısı olacaktır.
Bebeğin ortalama 5. ayda başlayan diş çıkarma serüveni 29. ay ile 3 yaşına kadar devam edebilen bir süreçtir. Çok istisnai durumlarda diş çıkarma sırası değişse de genel olarak bebekler aşağıda paylaşacağımız diş çıkarma takvimindeki gibi periyodik bir sıralama izler.
Bu sıralamaya göre ilk önce ön alt dişler çıkacak ve sonrasında genellikle bu dişlerin karşıtları olan üst kesici dişler gelecektir.
9 ile 16 aylık süreçte üst ve alt yan kesici dişler kendini gösterirken, bu dişleri bebeğiniz 2 yaşına gelmeden çıkacak olan köpek dişleri izleyecektir. En son çıkan dişler ise hem anneyi hem de bebeği en çok zorlayan azı dişleri olacaktır. Böylece çoğu bebek 3 yaşına geldiğinde 20 dişin tamamını çıkarmış olur.
Diş çıkarma tablosu ortalama aşağıdaki gibidir:
- 2 adet alt ön kesici diş: 6-8. ay
- 2 adet üst ön kesici diş: 7-9. ay
- 2 adet üst yan kesici diş: 8-10. ay
- 2 adet alt yan kesici diş: 10-12. ay
- 4 adet alt ve üst ilk azı dişler: 12-18. ay
- 4 adet alt ve üst köpek dişleri: 18-24. ay
- 4 adet alt ve üst arka azı dişleri: 24-36. ay
- 6-7 yaş : Kalıcı dişler
İLK DİŞ PARTİSİ YA DA DİŞ BUĞDAYI
Bebeğiniz ilk dişini çıkardığında bir kutlama yapmak isteyebilirsiniz. Bu kutlamaya geleneksel olarak diş buğdayı diyenler var ama günümüzde diş partileri olarak da adlandırılan bu kutlama bebeğin yaş gününden önce yapıldığı için daha da özel bir anlam ifade eder. Çünkü bu kutlama ile bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçireceğine ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olunacağına inanılır. Bu partinin unutulmaz olması için davetlilerinize lavanta keseleri, bebeğinizin fotoğrafının olduğu magnetler gibi ufak hediyeleriniz olabilir.
Diş partinize gelenler de bebeğiniz için ufak tefek hediyelerle geleceklerdir. Siz de bir başka bebeğin diş buğdayına giderken elinizde minik bir hediyenizin olması şık bir davranış olacaktır. Hediyeniz günün anlam ve önemine uygun olarak diş kaşıyıcı olabileceği gibi, artan salyasının kıyafetini ıslatmaması için önlük de olabilir. Tercihinizi klasik bir şekilde bebek kıyafetinden yana da kullanabileceğiniz gibi oyuncak da bir başka hediye alternatifi olabilir.
BEBEKLERDE GEÇ DİŞ ÇIKARMA
Bebeğiniz 1 yaşına kadar hiç diş çıkarmadıysa mutlaka bir doktora göstermeniz gerekiyor. Bebeklerde diş çıkarma yaşının 1’i geçmesinin altına genetik faktörler olduğu gibi vitamin ve mineral gibi eksiklikler de yatabiliyor. Bu sebeple diş çıkarma sırasının takip edilmesi ve 1 yaşına kadar herhangi bir diş çıkmaması durumunda doktora başvurulması gerekiyor.
Diş çıkarma sırası değişiyor mu diye de merak ediyor olabilirsiniz. Bu zaman zaman yaşanabilecek bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sıralama her zaman literatürde olduğu gibi gitmeyebiliyor.
BEBEKLERDE DİŞ KAŞIYICI NE ZAMAN KULLANILIR?
Diş çıkarma ve dönemlerinden bahsettik. Peki ya, bebeklere diş kaşıyıcı ne zaman verilir?
Diş kaşıyıcı hangi ayda kullanılır konusu tamamen bebeğin dişlerinin ne zaman çıktığına bağlıdır. Bebek ne zaman diş çıkarma belirtileri gösterirse o zaman bebeklerde diş kaşıyıcı kullanılabilir. Bu nedenle bebeklere diş kaşıyıcı ne zaman verilir sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Bazı bebekler daha 4. Ayda diş çıkarmaya başlar bazıları ise 6-7. Ayda. Yani 4 aylık bebek diş kaşıyıcı kullanırken bazen 5-6 aylık arkadaşları henüz ihtiyaç duymuyor olabilir.
Eğer bebeğinizde diş sürme belirtileri görüyorsanız ve kaşıyıcıya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bir diş kaşıyıcı edinebilirsiniz.
BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ
Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtileri arasında ilk sırada artan salya miktarı yer alır. Özellikle dişlerin patlamasına yakın dönemlerde artan salya miktarı bebeğin sürekli üstünün ıslanmasına sebep olacaktır. Bu dönemde önlük kullanmak bebeğin özellikle göğüs kısmının kuru kalmasını sağlar. Ayrıca yanınızda bulunduracağınız pamuklu bezlerle de sık sık bebeğinizin ağzını silmeniz gerekecektir. Ancak tabii ki bebek cildini tahriş etmemeye dikkat etmek gerekiyor. Bu sebeple kullanacağınız bez ve önlüklerin mutlaka alerjik özellikte olmayan, yumuşak, pamuklu ya da müslin kumaşlar olmasına özen göstermeniz gerekir.
Diş kaşıyıcı kaç aylıkken kullanılır sorusunun belki de ilk işaretlerinden biri salyadır. Eğer bebeğinizin salya miktarında artış gözlemliyorsanız kaşıyıcı edinme vaktiniz gelmiş demektir.
DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ATEŞ
Diş çıkarmada ateş en yaygın görülen belirtilerden biridir. Diş çıkarmada ateş kaç derece olur sorusuna genelde 38 cevabı veriliyor. Ancak bazı durumlarda ateş 38’in üzerine de çıkabiliyor. Özellikle dişlerin patlayacağı günden 3-4 gün önce başlayan ateş dişin damağı yardığı gün en üst noktaya ulaşıyor. Ancak diş çıkarmada ateşin diğer hastalıklarla karıştırılmaması gerekiyor. Eğer çocuğunuzun ateşi birkaç gün içinde geçmezse ve ateş hariç başka bir diş belirtisi yoksa doktora göstermenizde yarar var. Ateşin sebebi yalnızca diş olmayabilir.
Diş çıkarmada ateşin yanı sıra huzursuzluk, halsizlik, öksürük, diş etlerinde morarma ya da şişme görülebiliyor. Bu belirtilerin de takip edilmesi gerekiyor. Uzmanlar diş çıkarma belirtileri kaç gün sürer sorusuna genellikle 1 hafta yanıtı veriyor. Bu süre sonunda belirtilerin kaybolacağının da altını çiziyor.
Bebeklerde diş belirtileri nelerdir sorusuna yanıt verdikten sonra bebeklerde diş çıkarma yaşı nedir ve bebeklerde diş çıkarma ne kadar sürer sorularını da cevaplamak gerekiyor.
DİŞ ÇIKARAN BEBEĞE NE İYİ GELİR?
Diş çıkarma döneminde çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor. Bu dönemde Parasetamol içeren ilaçlar kullanılabiliyor. Ancak tabi ki doktor reçetesi ile.
Bebeklerde dişler çıkmaya başlamadan önce diş etinde kaşıntı ve şişlik, kızarıklık, salya artışı, bazen de ateş görülebilir. Ayrıca bebeğiniz sık sık elini ağzına götürecek, bazen de eli hep ağzında olacaktır. Elini ağzına götüren bebek kendisine rahatsızlık veren bölgeyi kaşıyacaktır.
Burada bebeklere diş çıkarma döneminde ne iyi gelir? Sorusuna da yanıt vermek gerekiyor. Bu dönemde bebeğin ağrısını dindirmek için soğuk meyveler, havuç gibi sert gıdalar bebeğin diş kaşıma ihtiyacını karşılamak için bir yetişkin kontrolünde bebeğe verilebiliyor. Ancak hem güvenlik hem de belirli bir süre sonra ısınacağı, bebeğin damak darbeleri sonrası parçalanacağı için dikkatle uygulanması gereken bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz diş kaşıyıcılar ise bebeğinizin en sevdiği ürünler olacaktır.
DİŞ KAŞIYICI KULLANMAK ZARARLI MIDIR?
Anneler her üründe olduğu gibi diş kaşıyıcılar konusunda da oldukça hassastır. Bu nedenle bebek dişlik tavsiye edilir mi? sorusuna özellikle uzman cevabı duymak isterler.
İçeriğinde sağlığa zararlı maddelerin bulunmadığı bir bebek diş kaşıyıcısı kullanmanın herhangi bir zararının bulunmadığı bizzat çocuk doktorları tarafından dile getiriliyor. Diş kaşıyıcı kullanmak bebeğinize zarar vermez tam tersine bebeğinizi rahatlatacağı ve huzursuzluğunu gidereceği için fayda sağlar.
Sulu diş kaşıyıcı zararlı mı? sorusu da annelerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Söz konusu bebekse kullanılan her ürünün ebeveyn gözetiminde kullanılması en uygunudur. Sulu kaşıyıcıların da bir zararı yoktur ancak sık sık kontrol edilmeli, herhangi bir deformasyon olup olmadığına bakılmalıdır. Minik dişler kaşıyıcıyı delerse içindeki su sızmaya başlayacak ve üstünü ıslatacaktır.
DİŞ JELİ KULLANMAK ZARARLI MI?
Diş jelleri bebeklerin kaşıntılarını ve ağrılarını hafifletmek amacıyla piyasaya sürülen ürünlerdir. Doktorlar kimi zaman diş jelleri öneriyor. Ancak kullanacağınız ürünün mümkün olduğunca doğal ve zararsız olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü zaten her şeyi ağzına götürme eğiliminde olan bebekler diş jellerini de yutuyor.
DİŞ KAŞIYICI OYUNCAKLAR
Bebeklerde diş kaşıyıcı kullanımı bu dönemde önemli bir yarar sağlıyor. Bebeğinize vereceğiniz diş kaşıyıcılar ısırarak damaklarını kaşımasını ve biraz rahatlamasını sağlıyor.Diş kaşıyıcı tavsiyesi arayan anneler için sulu ve soğutulabilen kaşıyıcıları önerebiliriz.
Sulu diş kaşıyıcıları buz dolabında soğutarak bebeğinize vermeniz diş kaşıyıcı kullanımında oldukça faydalı bir yöntem oluyor. Bebeğe zarar vermeyecek kadar soğuk, bebeğin hem kaşıntısını hem de ağrısını dindirmesine yardımcı oluyor. Bu dönem için özel düşünülmüş diş kaşıma oyuncakları da bulunuyor.
Diş kaşıyıcılar aynı zamanda oyuncak olarak da tanımlanabilir. Diş kaşıyıcı eldiven, çıngıraklar, çeşitli hayvan ve meyve şekilleri ile satılan diş kaşıyıcı oyuncaklar bebeğinizin bu ürünleri daha kolay benimsemesini sağlar. Diş kaşıyıcı tavsiyesi arayan annelere bir diğer önerimiz de bu eğlenceli ürünler olacaktır. Oyuncak kaşıyıcılar hem bebeğin ilgisini çekecek hem de dişlerini kaşımasına yardımcı olacaktır.
DİŞ KAŞIYICI MARKALARI
Piyasada işlevi aynı olsa da çok sayıda diş kaşıyıcı var. Farklı farklı markaların satışa sunduğu diş kaşıyıcı malzemelerin hepsinin ortak özelliği bebeğinizin çektiği acıyı azaltma v
aadinde bulunmalarıdır. Bu markalardan bazılarını kısaca burada incelemekte, artılarını eksilerini belirtmekte fayda var.
Siz de ailenizin minik üyesinin hayli uzun sürecek olan diş çıkarma macerası sırasında kullanacağınız diş kaşıyıcı hakkında detaylı bilgi edinmiş ve en iyi diş kaşıyıcı hangisi sorusunun cevabını bulmuş olursunuz.
Piyasada en ucuzundan en pahalısına kadar çok sayıda diş kaşıyıcı var diye belirttik. Bunlar arasında muz diş kaşıyıcı ya da diş kaşıyıcısı diş fırçası olarak da bilinen Baby Banana, Sophie diş kaşıyıcı, Philips Avent diş kaşıyıcı, Chicco sulu diş kaşıyıcı, Nuk diş kaşıma çubuğu öne çıkıyor. İşte bizden size birkaç diş kaşıyıcı tavsiyesi…
BABY BANANA DİŞ KAŞIYICI DİŞ FIRÇASI
Amerika’dan ithal edilen Baby Banana diş kaşıyıcı, anneler arasında muz diş kaşıyıcı olarak da tanınıyor. Tam adı ise diş kaşıyıcı diş fırçası…
Bir ağız bakım uzmanı anne tarafından yaratılan Baby Banana diş kaşıyıcı diş fırçası, aynı zamanda bebekler için bir diş fırçalamaya alıştırma aracıdır. Bebeğiniz Baby Banana ile dişlerini kaşırken çıkan minik dişlerin de üstünden geçeceği için dişlerini de temizlemiş olur. Bu özelliği ile muz diş kaşıyıcı diş fırçası hem bebeklere hem de ailelerine rakiplerinde olmayan bir işlevsellik sunuyor. Baby Banana diş kaşıyıcı diş fırçası ürününe ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.
BABY BANANA’NIN ÖZELLİKLERİ
Baby Banana diş kaşıyıcı piyasada bulunan rakiplerinden benzersiz özellikleri ile hemen ayrışıyor.
- Eğlenceli muz şekli ile bebeklerin dikkatini hemen çeker.
- Yüksek esnekliği ile geleneksel diş fırçalamaya alıştırma ürünlerinden daha güvenlidir ve ağız yaralanma riskini düşürür.
- Geniş muz kabuğu kolları sayesinde bebeklerin kolayca kavramasını sağlar.
- Yumuşak silikon yüzey, hassas dişetlerinin rahatlamasına yardımcı olur.
- Kaynatarak ya da bulaşık makinesinde yıkanarak temizlenebilir.
- Derin dondurucuya konarak soğutulabilir.
- 3 ay ve üzeri bebekler için tasarlanmıştır.
- Emzik askısı ile de kullanılabilir.
- %100 gıda sınıfı, en yüksek kalite silikon malzeme ile Amerika’da üretilir ve Amerikan Devlet Standartları ile uyumludur.
- Toksik değildir, BPA, fitalat, kurşun içermez.
- Bulaşık makinesinde yıkanırken ve kaynatılırken içine su kaçmadığı için kullanım ömrü rakiplerine göre daha uzun olan Baby Banana diş kaşıyıcı diş fırçası, ilk bebekte kullanıldıktan sonra saklanıp ikinci bebekte de rahatlıkla kullanılabilir.
Sophie Diş Kaşıyıcı
Sophie The Giraffe yarım asrı aşkın süredir hem bebeklerin hem de annelerin en sevdiği diş kaşıyıcılardan biri. %100 doğal kauçuktan üretilen Sophie The Giraffe kaşıyıcı ürünleri kauçuk ağacından (Hevea) üretiliyor.
Onlarca farklı çeşidi olan diş kaşıyıcı zürafa Sophie La Girafe zürafa Sophie kauçuk gövdesi ve çıkardığı seslerle bebekleri ve dolayısıyla anneleri mutlu etmeye yetiyor.
Sophie, bebeğinizin işitme, dokunma, tat alma, koklama ve görme olmak üzere 5 duyusunun gelişimini destekliyor. Hafif ve ergonomik olması sebebi ile bebeğiniz Sophie kaşıyıcıyı minik elleri ile kolayca kavrayabiliyor.
Diş Kaşıyıcı Eldiven
Kaşınan damakları rahatlatmanın bir başka yolu da eldiven. Eldiven kaşıyıcılar bebeklerin eline cırt cırtlarla bağlanabiliyor ve düşme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Hem sağ elde hem de sol elde kullanıma uygun tasarım silikon yüzeyinde bulunan kabarcıklarla bebeklerin damaklarını rahatlatıyor.
Eldiven kaşıyıcılara ulaşmak için tıklayın.
DİŞ KAŞIYICI HİJYEN SORUNU
Diş kaşıyıcılarda en büyük sorun, sürekli bebeğinizin elinde olduğu için ve bebeğiniz onu sürekli bir yerlere koyduğu, çoğu zaman elinden de düşürdüğü için hijyendir. Bu sorunu doğal olarak diş kaşıyıcıyı yıkayarak çözmeye çalışırsınız. Ama bazı diş kaşıyıcı modellerinin üzerinde bulunan küçük delikler hem annelerin hem de bebeklerin kabusu haline gelebiliyor.
Gerek elde gerekse de bulaşık makinesinde yıkanan diş kaşıyıcıya üzerindeki delikten dolan su kullanım sırasında bebeğinizin üzerini ıslatıp hasta olmasına neden olabileceği gibi, içinde yosunlaşmaya da yol açabilir. Bu da ürünün kullanım ömrün azaltır. Bunu aşmak isteyen bazı markalar sadece silmek yeterlidir dese de bu sefer de ciddi bir temizlik sorunu ortaya çıkıyor.
Baby Banana kolayca yıkanabilir yapısı ile bu sorunu da ortadan kaldırıyor.
EN İYİ DİŞ KAŞIYICI HANGİSİ
Yazı boyunca verdiğimiz bu bilgiler bebekleri için her şeyin en iyisini isteyen annelere ışık tutacaktır. En iyi diş kaşıyıcıyı arayan anneler bu bilgiler ışında tercih yapabilecekleri gibi, daha geniş kapsamlı araştırma yaparak ya da deneyimliannelerden tavsiyeler alarak bebeğinin ortalama 2- 2.5 yaşına kadar kullanacağı en iyi diş kaşıyıcıyı bulabilirler.
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.