ilk diş partisi ya da diş buğdayı

DİŞ BUĞDAYI PARTİSİ İÇİN ALINABİLECEK HEDİYELER

Diş Buğdayı Partisi İçin Alınabilecek Hediyeler

Diş buğdayı için alınacak hediyelerden önce ne olduğunu açıklamamamız gerekirse diş buğdayı çok eski zamanlardan bizlere kalan bir Anadolu geleneğidir. Bazı bölge ve yörelerde diş buğdayına diş hediği de denmektedir. Hedikte buğdayın dayanıklı ve sert bir türüdür. Bu dayanıklı sert buğday türü tencerede haşlama usulüyle yenecek kıvama getirilir ve hala pek çok bu etkinliğe diş hediği denmektedir.

Peki, neden böyle bir etkinlik yapılıyor diye soracak olursanız Anadolu’dan kalma çok eski bir gelenek olduğu için içerisinde sakladığı anlam bebeğin sağlıklı dişlerinin olması ve hayatının bereket ile dolmasıdır. Ama tabi ki saydığımız bu iki anlamın şehir efsanesi olma niteliği çok yüksek çünkü konunun biraz daha derinine inildiği zaman önümüze sosyolojik ve psikolojik nedenler çıkıyor.

Bebeğin diş çıkarmaya başladığı dönemler anne için biraz zor ve yardıma ihtiyacı olduğu zamanlar demektir. Çıkan dişlerinden dolayı mızmızlanan ve sürekli ağlama eğilimi gösteren bebek karşısında ne yapacağını bilemeyip yardım istemeyi bilen unutan annelerin imdadına yetişmek için diş buğdayı partisi adı altında çeşitli yardımlar edilir ve hediyeler alınır. İşte Türk geleneklerinin inceliği de burada bir kez daha kendini göstermektedir. Yardıma ihtiyacı olan anneyi sıkmadan ve bunaltmadan bebeği oyalayacak olan dostlar bir araya geldikleri zaman hedik dediğimiz buğdaydan yapılma yemek yapılır ve tatlandırılarak konuklara sunulur. Bu sırada da anne biraz olsun rahat bir nefes alır ve konuklarıyla keyifli sohbet eder.

İşte böyle keyifli ve ince düşüncelerle oluşturulmuş bir davette diş çıkarma konusunda biraz zorlanan bebeklere alınacak hediyelerde oldukça önemlidir. Anne ve bebeğin ihtiyacına göre alınması gereken hediyeler arasında ilk diş çıkarma konusunda olmazsa olmaz hediyelerden biri olan diş kaşıyıcısı tercih edilebilir. Alınacak hediye kişiden kişiye farklılık göstereceği için süt dişi çıkan bebeklere neşeli tulumlar ya da eğlenceli patikler alınabilir. Hem anne hem bebek düşünülerek emzirme takımı alınabilir. Alacağınız kişi yakın arkadaşını ya da akrabanızsa hediye konusunda biraz daha geniş tercih seçeneğine sahip olabilirsiniz.

Diş buğdayının amacından ve alınacak hediyelerden bahsettikten sonraysa geriye bu geleneksel âdeti uygulamak kalıyor. Tavsiyemiz diş buğdayını fazla pişirmeniz çünkü ne kadar fazla dağıtılıp yenilirse bebeğinizin o kadar sağlıklı ve güzel dişleri olacağına inanılıyor. Diş buğdayı partisi için toplanan arkadaşlarınıza dağıttıktan sonra kalanı ise kuşlara ve apartmandaki diğer komşulara dağıtılmaktadır.

Bu partide yapılan ikinci bir adetse bebeğin gelecekteki meslek seçimiyle alakalı olmaktadır. Dilediğiniz gibi çeşitlendirebileceğiniz objeleri bebeğin önüne koyuyorsunuz. Eğer bebek kitap, makas, boya gibi objelerden hangisini tutarsa ilerde o mesleği seçeceğine inanılmaktadır.

Çok eskiden yapılan ve günümüze taşınamayan son adetse bebeğin diş çıkardığını gören ilk kişinin ona tam takım kıyafet almasıdır. Ama köylerde daha sık gerçekleştirilen bu adet günümüze kadar taşınamamış elbette.

Yapılan etkinlik içerisinde kullanacağınız süslemelerse birçok mağaza ve semtte satılmaktadır. Hatta toplu olarak satın alabileceğiniz gibi şeker, kurabiye tarzında atıştırmalıkları bir şirketle anlaşarak da yaptırabilirsiniz. Tabi bu dediğimiz çok kapsamlı bir diş buğdayı partisi yapacaklar için geçerli. Önemli olan âdetin yerini bulması ve bebeğinizin sağlıklı dişlerle mükemmel gülücükler saçmasıdır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü