4 - 5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

4 – 5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

4 - 5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

4 5 yaş sendromu tıpkı 2 ve 3 yaşlarında görülen davranışlar gibi, çocuğunuzun büyümesine; kendisini ve etrafını keşfetmesine bağlı gösterdiği çeşitli davranışlardır. Sendrom olarak nitelendirilmesinin sebebi ise çocuğun normalde yapmadığı şeylerin 4. Yaşla beraber ortaya çıkmasıdır. Bunlar genellikle 4 yaş sendromu ağlama krizi, saldırganlık, inatçılık gibi belirtilerdir.

Çocuğunuz 4 yaşına gelene kadar pek çok kez sendrom geçirdiğini düşündünüz ya da geçirenleri duydunuz değil mi? İlk kez 2 yaşında kendini gösteren 2 yaş sendromunda; inat, öfke nöbetleri, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi davranışlar ön plandaydı. Neredeyse tüm belirtileri 2 yaş sendromu ile aynı 3 4 yaş sendromu ise tamamen çocuğun kendini kanıtlama çabasından kaynaklanıyordu.

4 5 yaş sendromu görülen tepkiler açısından diğer yaşlara oldukça benzer. Çocuğunuz artık her yaşında deyim yerindeyse huy değiştirecek, kişiliğini geliştirecek ve kendini bulacak. Bu nedenle 4 yaş sendromu, 5 yaş sendromu nedir ya da 6 yaş sendromu diye ayrı ayrı, uzun uzun uzun anlatılacak belirtiler yok. İnatçılığı, huysuzluğu tamamen sizin tavrınıza bağlı olarak zamanla azalacak.

4 yaş artık çocukluk dönemi olarak kabul edilir. Bebeklikten çıkıp çocukluğa adım atan miniğinizin kazandığı bilgi ve beceriler de buna göre şekillenir. Çocuğunuz artık kendini daha iyi ifade edebilir, sosyalleşmek ister, cinsel kimliğini keşfeder, bolca soru sorar. Peki kendini ifade edecek kadar geliştiyse 4 5 yaş sendromu da ne? Neden oluyor? Bakalım 4 yaş sendromu tam olarak nedir?

4 - 5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

4 – 5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

  • İyi ya da kötü her şeye hayır deme,
  • Aşırı inatçılık,
  • Merak,
  • Sürekli soru sorma, (cinsellikle ilgili sorular da sorarlar)
  • Öfke kontrolü sağlayamama,
  • Ağlama nöbetleri,
  • Yüksek sesle konuşma,
  • Sinir krizi geçirme,
  • Çevreye saldırma,
  • Yumruklar atma,
  • Sızlanma,
  • Çığlık atma 
  • Çevreye zarar verme
  • Kendine zarar verme,
  • Huzursuzluk, mutsuzluk ve iştah azalması 
  • Hayali arkadaş
  • Yalan söyleme
  • Öfkeden eşyaları, oyuncakları kırma

Sizin İçin Seçtik

Bebeğiniz için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Yemeyeceğim, Giyinmeyeceğim, Uyumayacağım: Hayır! Hayır! Hayır!

Yemeyeceğim, Giyinmeyeceğim, Uyumayacağım: Hayır! Hayır! Hayır!

4 5 yaş sendromu belirtileri arasında en sık görüleni çocuğun her şeye hayır demesidir. Özellikle ebeveynlerle sürekli bir inatlaşma çabasına giren minik çoğu zaman hayır dediğin şeyin iyi ya da kötü olup olmadığının ayrımına varamaz.

Bu dönemde baş gösteren uyum sorunu bir hastalık değil, çocuğun gelişim sürecinin normal bir parçasıdır. Çünkü artık bağımsızlık duygusu gelişmiştir. Her şeyi kendi başına yapmak ve her alanda özgür olmak isterler.

Şimdiye dek gördükleri her şeyi kendileri yapmak isteyen çocuklar bağımsızlık konusunda epey ısrarcı, inatçı ve öfkeli olabilirler. İstediği herhangi bir şeyin reddedilmesi, öfke nöbetlerine, saldırgan tavırlara neden olabilir. 4 yaş sendromu ağlama krizi de en sık görülen belirtilerden biridir.

4 5 yaş sendromundaki çocuğun her şeye hayır deme, inatçılık ve uyumsuzluğunun devam etmemesinde en önemli etken ebeveynlerinin tavrıdır. Mümkün olduğunca sakin ve sabırlı olmanız, çocuğunuz sakinken bir şeyi neden yapmaması gerektiğini anlatmanız en doğrusudur.

Çocukla gereksiz yere inatlaşmak süreci daha da uzatabilir. Bu nedenle özellikle hayır dediği konularda seçenekler sunmayı deneyebilirsiniz. Örneğin ayakkabı giymek istemiyorum dediğinde beyaz ve mavi iki ayakkabı çıkarıp hangisini giymek istersin? Diye sorabilirsiniz. Böylece kendi kararını inatlaşmadan verebilir. Üstelik kendi seçimini yapabilmesi özgürlük ihtiyacını da karşılamış olur.

Anneler hamilelik haberini aldıkları günden itibaren gebelik ve bebekleri ile ilgili binlerce konuyu araştırır. Çeşitli anne paylaşım platformlarında sorurlar sorarlar. 4 yaş sendromu Kadınlar Kulübünde aratılan, annelerin diğer annelerin tecrübelerine başvurduğu konulardan biridir. Bu dönemin en merak edilen konularından biri de çocuklarda günden güne artan meraktır.

Bitmek Bilmeyen Sorulara Hazır Olun

Bitmek Bilmeyen Sorulara Hazır Olun

4 5 yaş sendromunda çocuklar oldukça meraklı olur. Aklınıza gelebilecek ve hatta aklınıza dahi gelemeyecek pek çok konuda sorular sorarlar. Çocuklar bu dönemde kendi cinsel kimliğini ve karşı cinsi keşfeder, bu konuda sorular sorabilir. Anlayabileceği şekilde basit ve kısa cevaplar vererek öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Şimdiye dek etrafta olup bitenleri tam anlamıyla anlayamayan çocukların kavrama yetenekleri de bu dönemde gelişmeye başlar. Dolayısıyla her şey hakkında sorular sorarlar. Hatta aynı soruyu defalarca da sorabilirler. Bilgiye aç miniklere anlayabileceği şekilde cevaplar vermelisiniz.

Hemen Satın Al

Tüm etkinlik için ürünleri için tıklayınız.

Erkek Çocuklarda 4 5 Yaş Sendromu Nedir?

Erkek Çocuklarda 4 5 Yaş Sendromu Nedir?

4 5 yaş sendromunun daha çok erkek çocuklarda görüldüğü söylenir. Bunun nedeni gelişimin bir parçası olarak 4 yaşından itibaren testosteron hormonu daha fazla salgılanmaya başlar. Erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron hormonu özellikle sperm üretiminde etkilidir. Ayrıca erkeklerde kas ve kemik gelişimi açısından da önemlidir.

Hormonun bebekliğe göre daha çok salgılanması erkek çocuklarında öfke ve sinir yapabilir. Erkek çocuklarda 4 yaş sendromu ağlama krizi daha sık yaşanan bir durumdur.

Ancak yalnızca erkek çocuklar değil kız çocuklar da 4 5 yaş sendromu yaşayabilir. Peki, 4 5 yaş sendromu nasıl atlatılır? 4 yaş çocuğuna nasıl davranmalı?

4 Yaş Çocuğuna Nasıl Davranmalı?

4 Yaş Çocuğuna Nasıl Davranmalı?

4 5 yaş sendromunda en önemli konu anne baba ve özellikle aynı ev içinde yaşayan yetişkinlerin tutumudur. Sık sık öfke nöbetleri geçiren, sinirlenen, her şeye hayır diyen çocukla inatlaşmak yalnıza bebeğinizin daha da inatçı bir çocuk olmasını sağlar. Çocuğun süreci en hafif şekilde atlatması için mümkün olduğunca sabırlı, sakin ve sevgi dolu olmalısınız.

Ancak öfke kontrolsüzlüğü, ağlama krizleri kendine ve çevreye zarar verme azalmak yerine artıyorsa, çocuğunuz sinir krizleri geçiriyorsa mutlaka uzman yardımı almalısınız.

  • 4 5 yaş sendromu aslında kriz değil gelişimin doğal bir parçasıdır. Bunu yalnızca sizin çocuğunuzun yaşadığını düşünmeyin. Geçici bir süreçtir.
  • Ebeveynlerin tavrı her zaman sakin ve sabırlı olmalıdır. Anne babanın da bağırması çocuğun duyduğu öfkeyi arttırır.
  • Katı kurallar ya da sert cezalardan uzak durmalısınız. Bu da öfkesini arttıracaktır.
  • Çocuğunuzla iletişim kurmalı, sohbet etmeli ve onu dinlemelisiniz.
  • Sağlıklı iletişimi çocuğun gördüğü, duyduğu her an sergilemelisiniz. Özellikle aile içinde kavgalara, yüksek sesle tartışmalara şahit olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Sevgi en büyük ilaç ve bu dönemde ihtiyaçtır. Bol bol sevginizi belli etmeli ve her fırsatta sarılmalısınız.
  • Paylaşma, yardım etme gibi güzel davranışlarını ya da herhangi güzel bir sözünü takdir etmeniz, kendini daha mutlu ve özgüvenli hissetmesini sağlayacaktır.
  • Başka çocuklarla kıyaslamanız gelişme aşamasındaki özgüvenini zedeler. Kıyas kesinlikle yapmamalısınız.
  • Çocuğunuza ihtiyacı olan ilgiyi göstermelisiniz. Özellikle zor geçen dönemlerde yeterli ilgi görmeyen çocuklar ileriki yaşamlarında da özgüvensiz ve uyumsuz insanlar olabilir.
  • Kimi zaman dikkat çekmek için bazı hareketler yapacaktır. Sınırları çok zorlamadığı sürece tepki vermemelisiniz.
  • Eğitici oyun ve oyuncaklarla, çeşitli aktivitelerle ilgisini bir alana yönlendirebilirsiniz.
  • Öfkeli ve sinir krizi durumlarında sakin kalmalı konu her ne ise ısrarcı olmamalısınız.
  • Hangi davranışı niçin yapmaması gerektiğini sakin bir şekilde anlatmalısınız. Bu konuşma için elbette çocuğun da sakin anını beklemelisiniz.
  • Bebekler bu dönemde kendi cinsel kimliğini ve karşı cinsi keşfeder, bu konuda sorular sorabilir. Anlayabileceği şekilde basit ve kısa cevaplar vererek öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bu dönemde çocukların soracağı sorular sizi korkutmasın. Cinsel kimliğini keşfeden çocuk kız ve erkeklerin fiziksel olarak neden farklı olduğunu sorgulamaya başlayacaktır. Hatta kimi zaman cinsel organına dokunup keşfetmek isteyecektir.

Çocuk Cinsel Kimliğini Keşfederken Anne Babanın Tavrı Ne Olmalı?

Çocuk Cinsel Kimliğini Keşfederken Anne Babanın Tavrı Ne Olmalı?

Anne babanın el ele tutuşması ya da öpüşmesini taklit etmek de bu dönemde sıklıkla görülür. Bebekler nereden geldiklerini sorgulayacak, size cinsellikle alakalı çeşitli sorular soracaktır. Peki, cinsellik konusunda 4 yaş çocuğa neler öğretilmeli?

Yapmanız gereken en önemli şey çocuğun sorularına açık ve anlayabileceği gibi cevap vermektir. Nereden geldiğini sorduğunda annesinin karnında büyüdüğünü söylemeniz yeterli olacaktır. Bunun yanında cinsel organlarını, poposunu toplum içinde açamayacağını, bunun yanlış olduğunu anlatmalısınız.

Çocuğa özel bölgeleri öğretmeli ve kimsenin dokunmaması gerektiğini söylemelisiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsa bağırmasını, oradan uzaklaşmasını ve her kim olursa olsun anne babasına söylemesi gerektiğini özenle anlatmalısınız.

Bu ufak noktalar 4 5 yaş sendromu nasıl atlatılır konusunda size yardımcı olacaktır. Ancak 4 5 yaş sendromu yaşayan çocuklarda görülen belirtiler ileri boyutlara taşınıyorsa, azalmak yerine artıyorsa; sinir krizi geçirme, çevreye saldırma, yumruklar atma, ağlama, sızlanma ve çığlık atma gibi tepkiler gösteriyorsa mutlaka bir uzmana danışmanızda fayda var.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü