YENİ DOĞANDA KALÇA ÇIKIKLIĞI PROBLEMİ

Yeni Doğanda Kalça Çıkıklığı Problemi

Kalça çıkıklığı sorunu günümüz yenidoğan bebeklerinde sıkça rastlanan bir problemdir. Bu durum uzmanlara göre kolayca tedavi edilebilecek bir sağlık sorundur ve hastalığın tedavisinde erken teşhis oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple de aileler gerekli önlem ve tedavilerle çocuklarındaki kalça çıkıklığını sorun yaşamadan tedavi ettirebilirler.


Kalça Çıkıklığı Nedir?

Leğen kemiğiyle uyluk kemiği arasındaki bölge gelişim sırasında uyuşmazlık yaşadığı zaman tam oluşamaz ve bu durum kalça çıkığı durumunu meydana getirir. Kalça çıkığı doğuştan olabileceği gibi doğum sırasında da oluşabilmektedir. Leğen kemiği bölgesinde bulunan yuva yani asetabulum gelişim sırasında aksama yaşayınca bacak uyluk kemiği de normal pozisyonunu doğal şekilde koruyamadığı için bu durum meydana gelmektedir. Doğuştan gelen kalça çıkığı eğer erken fark edilip tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda kalıcı sakatlıklara sebep olmaktadır. Bu problem çıkabilir kalça, yarı çıkık kalça veya direkt olarak çıkık kalça şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Kalça Çıkığı Ne Sıklıkta Görülen Bir Problemdir?
Her yıl bin çocuktan ikisinde görülen kalça çıkığı sizin ailenizde var ise çocuğunuzda da görülebilmektedir. Bunun yanı sıra bağ gevşekliği, sezaryen doğum ve ilk çocuk gibi etmenlerde kalça çıkığını etkilemektedir. Tüm bunlara ek olarak kız bebeklerde kalça çıkığı sorununa daha çok rastlanmaktadır. Yüzde kırk civarındaki bebek doğumlarında çift taraflı çıkık problemi görülmektedir.


Kalça Çıkığı Ne Gibi Belirtiler İle Ortaya Çıkmaktadır?

Yeni doğan bebeklerde yürüme evresine kadar çıkık derecesi ağır değilse hiçbir belirti gözlenmemektedir. Bu tür çıkıklar rutin doktor muayenelerinde gözlenmektedir. Bebeğinizde gözlemleyeceğiniz bacaklardaki uzunluk farkı, bacak ve kalçanın üst kıvrımlarında farklılık, ayaklardaki şekil bozuklukları ve bacaklardaki hissedilir derecede hareket ettirme farklılığı varsa mutlaka doktorunuza başvurmalı detaylı fizik muayenesi gerçekleştirmelisiniz. Bununda yanında ilk adımlarını atarken yürümede sendeleme veya zorlama gözlemliyorsanız da ortopediste başvurmalısınız.


Kalça Çıkığı Probleminde Tedavi Sürecini Asla Ertelememelisiniz!

Tedavi süreci başladığında ilk olarak kundak uygulamasından vazgeçilmektedir. İlk 6 ay içerisinde tanı konulmuşsa frejka yastığı yâda dizleri birbirinden ayırıp karna doğru çekme anlamına gelen pavlik bandaj ismiyle bilinen yöntemler uygulanmaktadır. Bebeğinizi rahatsız etmeyen bandaj yöntemi eğer 6ncı aydan sonra tanı konulmuş ise genel anestezi eşliğinde küçük bir müdahale ile kalça yerine oturtulur ve alçı yapılır. 18 ayını doldurmuş bebekler içinse durum biraz daha ciddileşeceği için kalça ameliyatı yapılması gerekebilir. Yaş ilerledikçe hastalığın derecesi de arttığı için 6 yaşına kadar tanı konulan kalça çıkıklarında azda olsa başarılı ameliyatlar gerçekleşmektedir. Ancak 10 yaş ve üzeri ameliyatlarda genellikle olumlu sonuç alınamamaktadır. İlerleyen yaşlarda hastalığın seyri kötüleşen bir grafikle devam ettiği içinde kalça protez ameliyatı veya kalça eklimi dondurulması yöntemi uygulanmaktadır.
Kalça çıkığı probleminde yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı erken tanı çok önemlidir. Yeni gelişmekte olan kemiklere müdahale edildiği zaman tedavi edilmesi ve iyileşme süreci oldukça kolay olmaktadır. Ancak yaş ilerleyip kemikler oturduğu zaman yapılan tedavi çok daha güç bir hal almakta ve iyileştirilmesi neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Kas iskelet sisteminde en sık görülen kalça çıkığında erken tanı bebeğinizin sağlığını güvence altına alacak!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü