KARDEŞ KISKANÇLIĞI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Çözülür?

Sıklıkla ilk çocukların yaptığı kardeş kıskançlığı Dünya üzerinde her ailede %99 olarak görülen çocuk sorunlarından birisidir. Çözümü oldukça basit olan kardeş kıskançlığı birçok ebeveyne sorun yaratmaktadır. Kardeşini kıskanan ya da kardeşlerini istemeyen çocuklara nasıl davranılması gerektiği birçok uzman tarafından ele alınsa da bazı durumlarda ebeveynler ne yapacaklarını şaşırmaktadır.

Genellikle tek çocuk olarak büyüyen çocukların bir anda aileye bir bebeğin katılmasıyla şoka girmesi ve bu sürece hazır olmamasının sonucunda görülen kardeş kıskançlığı çözümsüz değil. Bir psikolog ya da pedagog yardımıyla kolaylıkla çözülebilen kardeş kıskançlığını evde kendinizde çözebilmeniz mümkün.

“Çocuğum kardeşini kıskanıyor ve ona zarar veriyor” tarzında bir sürü soruyu kadın forumlarında ve gittiğimiz misafirliklerde görebilmemiz olası. Çocukların bu kıskançlığı yapmasındaki temel neden; ebeveynlerden sevgi isteği ve ilginin başka kanala yönelmesinden duyulan rahatsızlıktır.

Bu gibi durumlarla karşı karşıyaysanız yapmanız gerekenler listesini sizler için hazırladık.

Kardeş Kıskançlığının Sebepleri Ve Çözüm Yolları

 İlgi, sevgi ve şefkat hep kendi üstündeyken aileye katılan yeni birisine geçen bu ilgi ve alaka çocuklarda kıskançlığı doğurur. Bunu yetişkinler bile yaparken çocukların yapmaması elbette beklenemez. Son derece normal olan bu durum çocuğunuzun psikolojisini olumsuz olarak etkilemeye başlar. Sizin ona bağırmanız ya da “o senin kardeşin, sen çok kötü bir abisin/ablasın” gibi cümleler yaptığı yanlış davranışı çözümlemez aksine daha da kötü bir boyuta taşır. Bu nedenle çocuğunuzun bu davranışı neden yaptığını bulmalı ve bu davranışını yapmasının son derece anlamsız olduğunu ona izah etmelisiniz.

Peki, kardeş kıskançlığı yapan çocuğunuza nasıl yaklaşmalısınız?

ü  Çocuklara özel olarak hazırlanan kardeş kıskançlığı kitapları satın alabilir, okumayı bilen çocuğunuza hediye edilebilirsiniz. Kitap okumayı seven çocukların mutlaka okuyacağı bu kitap sayesinde yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlayacağı sürecinde siz de çocuğunuza sevgi dolu ve biraz daha ilgili davranmanız gerekecektir.

ü  İlk olarak çocuğunuza ne kadar değerli olduğunu söylemek yerine bunu hissettirmek gerekiyor.   Sürekli söylenen sözlerin tutarlığı olmadığı takdirde bir süre sonra anlamı da olmayacaktır. “Sen değerlisin seni daha çok seviyoruz” deyip saatlerce bebeğinizle ilgilenmeniz elbette ki çocuğunuz nezdinde inandırıcı olmayacaktır. Bu nedenle söylemek yerine hissettirmeye özen gösterin.

ü  Bebeğinizden arta kalan zamanlarda televizyon izlemek ya da gezmeye gitmek yerine bu süreci atlatmak için çocuğunuzla ilgilenin. Birlikte boyama veya resim yapın ve bu resimde kardeşini çizmesini isteyin. Ya da siz kardeşiyle birlikte oynadığı temalı resimleri çizin ona hediye edin. Bu şekilde yaklaşmanız doğrultusunda çocuğunuzun öfkesi yavaş yavaş dinecek ve vermek istediğiniz mesajı almasını sağlayacaktır.

ü  “Onun artık büyüdüğünü söylemek ters tepebilir” Bu tarz cümleleri kuran aileler doktorlara ne yazık ki akın ediyor. Çünkü konuşan çocuk artık “inga” şeklinde ağlıyor, altına yapmayan çocuklar altına ediyor şikayetiyle uzmanlara götürülüyor. Düz mantık kullanan çocuk “ o bebek olsaydı onu severdiniz” düşüncesiyle hareket edecektir. Bu nedenle “büyüdüğünü söyleyip bu davranışından vazgeçmesini istemek” yerine onunla da ilgilendiğinizi göstermek en doğrusu olacaktır.

ü  Çocuğunuz uyurken tüm mesajlarınıza açık olacaktır. Çünkü masal okumanız esnasında sizi can kulağıyla dinleyen çocuklarınız ne mesaj verirseniz hemen alır. Kardeş kıskançlığı ile ilgili hikaye üreterek ve ona anlatarak bu davranışını düşünmesini sağlayabilirsiniz.

Çözüm bulamadığınız veya daha da ilerleyen kıskançlık durumlarında mutlaka uzman pedagoglara çocuklarınızı götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü