İyi Bir Ebeveyn Olmanın 20 Yolu

Bebeğini kucağına alacağı zamanı hayal eden ebeveynler ona iyi bir anne baba olabilmek için bir çok araştırma yapıyor. Çünkü anne ve baba demek bebeğin ilk rehberi, ilk arkadaşı, ilk sırdaşı, ilk öğretmeni olmak demektir. Düştüğünde ne yapması gerektiğini ya da ilk kalp kırıklığında hüznünü sizlerle paylaşacak çocuklarınız bunların yanında ebeveynlerini rol model aldıkları için de tavırlarınızı çocuklarınıza fayda sağlayacak yönde sürdürmelisiniz. Tüm bunları kapsayan 20 maddelik iyi ebeveyn olmanın incelikleri ise yazımızın devamında sizleri bekliyor olacak.

1.      Çocuğunuzu korkutan bir tutum izlememelisiniz. Çocuğa fazla baskı uyguladığınızda veya şiddet eğilimi gösterdiğinizde büyüdüğü zaman herhangi bir sosyal ortama girdiğinde iletişim kurma problemi yaşayacaktır.

2.      Ailevi sorunları, tartışmaları ve küskünlükleri kesinlikle çocuğunuzun duyacağı şekilde konuşmamalısınız. Bu şekilde bir tutum sergilemediğinizde ileride çocuğunuz akrabalarına karşı negatif yaklacaktır.

3.      Çocuğunuzun yanında öğretmenini veya okulunu eleştirmemelisiniz. Bu şekilde bir tutum çocuğunuzu okuldan soğutabilir.

4.      Çocuğunuz gün içerisinde okulda yaptıklarını anlatmak istiyorsa onu mutlaka dinlemelisiniz.

5.      Çocuğunuz devamlı sürecek olan bir gelişim süreci içerisindedir ve kaç yaşına gelirse gelsin sizin çocuğunuz olmaya devam edecektir. Bunu unutmayarak onun da ayrı bir kişiliğe sahip olduğunun bilincinde olacak şekilde davranmalısınız.

6.      Çocuklar çevrelerini taklit ve deneme yoluyla öğrendikleri için bırakın hata yapsınlar. Ancak ağlayacakları ve korunacak yerin ebeveynlerinin yanı olduğunu bilecek şekilde davranmalısınız.

7.      Çocuğunuzun istekleri karşısında tutarlı ve net tavırlar sergileyin.

8.      Çocuğunuzla aranızdaki sevgi ve saygı bağına özen gösterip asla zedelememeye çalışın. Çünkü zihinleri açık ve sevgiye ihtiyacı olan çocuklarınız bu bağ sayesinde size daha da sıkı sarılacaktır.

9.      Çocuğunuzla iletişim kurarken asla bağırarak konuşmamalısınız. Sizi rol model alacak olan çocuklarınız bu tutum karşısında çevresine aynı şekilde yüksek sesle bağırarak hatalı davranış içerisinde olabilirler.

10.  Çocuğunuzu sinirlendirip korkutarak ya da suçluluk duygusu aşılayarak büyütmemelisiniz.

11.  Öğrenme çağında olan çocuklarınıza asla “bunu neden sordun” gibi cümleler kurmamalı ve mantıklı bir şekilde dinleyip o yönde cevaplar vermelisiniz.

12.  Çocuklarınızı diğer çocuklarla kıyaslayan ebeveynlerden olmamalısınız. Her çocuğun yetenekleri ve ilgi alanları farklı olduğu için kendi çocuğunuzun yetkinliklerine uygun alanlara yönlendirme yapmalısınız.

13.  Üstesinden gelebileceği işlere yönelen çocuklarınız kendilerine daha çok güvenecekleri için onlara kendilerini iyi hissedecekleri işleri yaptırmalısınız. Bu sayede neler başardıklarını görecek ve daha çok mutlu olacaklardır.

14.  Evde veya dışarda uyulması gereken kuralları çocuğunuza anlattığınızda hemen uygulamasını beklemeyin. Uygulamadığı zaman azarlamadan tekrar tekrar anlatmalısınız.

15.  Çocuğunuz bazen sizi oldukça kızdırabilir ancak oldukça sabırlı davranmalısınız.

16.  Bazen çocuğunuza haksızlık yaptığınızı düşünebilirsiniz. Bu durumu onlarla paylaşmaktan asla çekinmemeli ve gerektiği zaman özür dilemelisiniz.

17.  Çocuklarınızın mutlaka örnek çocuk olmasını beklememelisiniz. Çocuklarınız sizden böyle bir tutum değil de sevecenlik ve mutluluk dolu bir tavır beklemektedir.

18.  Yeme alışkanlığı konusunda çocuklarınıza asla zorla yedirmeye çalışmamalısınız.

19.  İyi bir ebeveyn olma yolunda çocuklarınıza mutlaka okuma alışkanlığı kazandırmalı ve onlarla keyifli okuma saatleri düzenlemelisiniz.

20.  Son olarak ise sevginizi çocuğunuzdan asla esirgemeyin ve her ne olursa olsun yanında olacağınızdan emin olmasını sağlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü