Blw nedir

BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi 2021

BLW NEDİR?

BLW nedir, BLW yöntemleri nelerdir, bebeğinize en uygun BLW tablosu bu yazımızda.

Yeni anne olmuş, bebeği ek gıda almaya başlamış hemen herkesin duyduğu, bir şekilde kulak aşinalığı olduğu ve cevabını aradığı soru: “BLW” nedir?

“Bebek liderliğinde beslenme” anlamına gelen BabyLedWeaning’in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, bebek mama sandalyesinde oturabilen ve besinleri kendi kendine ağzına götürüp yiyen bebekleri anlatıyor.

Gelin BLW nedir, BLW yöntemi nasıl uygulanır sorusunun cevabını birlikte verelim ve bebeklerin kendi kendine beslenmesi ile ilgili detaylara göz atalım.

Blw’nin ilk adımları

BLW’NİN İLK ADIMLARI

BLW teknik olarak bebek mama sandalyesine oturabilen, yiyecekleri yakalayıp elinde tutabilen ve ağzına götürebilen, bebeğin kendisinin seçeceği yiyeceklerle beslenmesi üzerine kurulu alternatif bir beslenme şekli olarak tanımlanıyor. BLW yönteminde bebekler daha özgür ve seçici olabilirken, istedikleri yiyeceği istedikleri miktarda tüketerek kendilerine özel bir damak tadı da oluşturuyor.

Blw yönteminin ilk kuralı: bebeği zorlamamak

BLW YÖNTEMİNİN İLK KURALI: BEBEĞİ ZORLAMAMAK

BLW yönteminin ilk kuralı bebeği hiçbir şey için zorlamamak, sevmediği herhangi bir yiyeceği yemesi için baskı yapmamak. Ömrünün ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin ek gıdaya geçiş süreci zaten zorken bebeği istemediği yiyecekleri yemeye zorlamak çok da iyi sonuçlar vermeyecektir. Bu nedenle BLW yönteminin başarılı olması için bebeğin buna hazır ve istekli olması gerekir.

blw nasıl uygulanır

BLW NASIL UYGULANIR?

Gelelim BLW nasıl uygulanır? sorusunun cevabına.

Mevsim meyve ve sebzelerini, özellikle buharda ya da fırında pişirerek, bebeğinizin minik parmakları ile kavrayabileceği şekilde kesip ona vererek, bebeğin o yiyeceği kavramaya, ağzına götürmeye çalışması ve bunu başarması sürecin en önemli adımları olarak karşımıza çıkıyor. Tabii bu aşamada ebeveynlere büyük bir görev düşüyor: Bebeği sürekli gözlemlemek ve olabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı tetikte olmak.

BLW’NİN FAYDALARI

Bebeğin BLW yöntemi ile yemek yemeye alıştırılmasının pek çok faydası da var. Bebeğin yeni bir şeyler keşfetme duygusunu tatmin etmesinin yanı sıra, kendi kendine bir şey başarmanın ona kazandıracağı özgüven paha biçilemez… Tabi el- kol kasları ile göz koordinasyonun sağlaması da cabası…

Bebeğin kendi kendine yemek yemesinin kötü tarafı var mı sorusu aklınıza gelirse bu soruya verilecek tek yanıt yoğurda bulanmış duvarlar, yerlere saçılmış yemekler olur. Bu da bebeğinizin gelişimi açısından göze alınabilir bir durum olsa gerek.

blw’ye ne zaman başlamak gerekir

BLW’YE NE ZAMAN BAŞLAMAK GEREKİR?

Bebekler genellikle 6. ay itibari ile ek gıdaya başlayabilir. Bu durumda BLW ile beslenme yönteminin başlama zamanı için de 6. ay uygun olarak kabul edilir. Bunun için bebeğinizin desteksiz ya da az bir destekle oturuyor olması gerekir. Merak duygusu ön plana çıkıp sürekli elini kullanmaya çalışıyor ve nesneleri tutmak için uğraşıyorsa, hemen her şeyi ağzına götürüp tadına bakıyorsa ve çiğneme hareketleri yapıyorsa bebeğiniz BLW’ye hazır demektir.

blw listesi hazırlamak

BLW LİSTESİ HAZIRLAMAK

Bebeğinizin BLW’ye hazır olduğunu düşünüyorsanız, size düşen görev BLW listelerini uygulamak olacak. Bebeğinize hangi meyve ve sebzeleri hangi aydan sonra yedirebileceğinizi gösteren bir liste olan BLW listesinde yer alan yiyeceklere göre bebeğinize farklı yiyecekler tattırabilir, damak tadına uygun olan, sevdiği ve kendisi için yararlı yiyecekler ile yola devam edebilirsiniz. Özellikle 7 ve 8. aydan sonra bebeğinize BLW listesinde yer alan yiyecekleri sırasına göre tattırırsanız işiniz biraz daha kolaylaşır.

Burada her annenin kendi BLW listesini hazırlayabileceğine dikkat çekelim ve BLW listelerinin hem mevsimine göre sebze ve meyvelerle hem de bebeğinizin hangi ayda ne yiyebileceğine bağlı olarak hazırlanabileceğinin altını çizelim.

Sonuçta bebeğinizin neyi sevip yiyeceğini neyi sevmeyeceğini BLW listesi ile takip edebilirsiniz.

blw tablo ne işe yarar

BLW TABLO NE İŞE YARAR?

BLW tablo mevsiminde yetişen sebze meyveler göz önünde bulundurularak hazırlanır. Sonbahar BLW tablosu, kış BLW tablosu, yaz ve ilkbahar BLW tablolarında bu mevsimde yetişen sebze meyveler yer aldığı gibi, bebeğinizin verdiğiniz yiyeceğe tepkisi, yiyip yemediği, sevip sevmediği, alerji reaksiyonları olup olmadığı gibi ayrıntılar da eklenebilir.

BLW YEMEKLERİNE ÖRNEK

BLW’ye başlandığında buharda ya da fırında pişirilmiş havuç, tatlı patates, brokoli gibi sebze ve elma, armut gibi meyveler bebeğinize gönül rahatlığı ile verilebilir. Sonrasında hem bebeğinizin ayına göre hem de mevsimine göre bu sebze ve meyveler değişkenlik gösterecek.

blw'de hangi ayda ne yenir

BLW’DE HANGİ AYDA NE YENİR?

BLW ile yemek yiyen bebeğin sağlıklı beslenmesi için öncelikle mevsimine uygun sebze ve meyve kullanılması tavsiye ediliyor. Bebeğin ayına ve mevsimine göre verilen meyve ve sebze bebeğinizin sağlıklı beslenmeye küçükken alışmasını sağlar.

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeğinize alerji riski düşük patates, havuç, kabak gibi sebzeleri buharda haşlayarak verebilirsiniz. Haşladığınız sebzeleri bebeğinizin tutabileceği boyutlarda kesip mama sandalyesinde uzanabileceği bir yere koyarsanız ilk BLW uygulamanızı gerçekleştirmiş olursunuz.

Meyvelerde ek gıdaya geçişin en risksiz ve bebeğin reddetme olasılığının en az olduğu meyvesi elmayı yedirebilirsiniz. Özellikle kabızlık sorunu çeken bebekler için armut rahatlatıcı bir meyve olarak verilebilir.

Ayrıca yoğurt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar da 6 aylık bebeğin BLW yöntemi ile beslenmesinde kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken, yumurtanın sadece sarısının bebeğe yedirilmesidir. Bu dönem bebeğin ek gıdaya alıştırılma süreci olarak kabul edilen bir dönemdir.

bebek beslenmesinde dikkat edilecekler

BEBEK BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

6. aydan itibaren ek gıdaya geçen ve kendi kendine yemek yemeye alışmaya başlayan bebeğinizin beslenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. Küçük taneli olan bezelye, kiraz, baklagiller bebeğin boğazına kaçma riski ve gaz yapmaları nedeniyle 9. aydan sonra verilmelidir.

Yapraklı ve taneli olan semizotu, ıspanak, taze fasulye, marul, pazı, maydanoz, dereotu, kuşkonmaz gibi sebzeler de boğaza yapışma riski taşıması nedeniyle 8-10 ay aralığında verilirse daha az risk oluşur. Patlıcan içindeki nikotinin bebeğe zarar verecek oranda olması nedeniyle 2 yaşından önce yedirilmemelidir.

Beyaz lahana, turp, bamya, kereviz, brokoli, karnabahar, muz, brüksel lahanasının, hem gaz yapıcı hem çiçekli yapıda olup soluk borusunu kapama ya da boğaza yapışma gibi riskleri nedeniyle 8-10. aylar arasında verilmesi tavsiye edilmektedir.

Et ve tavuk yemesi, çiğnemesi zor besinlerden olduğu için 9 ay sınırı vardır.  Balık ise alerji olmayan bebekler tarafından 10. aydan sonra rahatlıkla yenebilir. Alerjisi olan bebekler için tavsiye edilen zaman ise 1 yaş.

Kivi, portakal, mandalina gibi meyveler içerdikleri asit ile bebeğinizi rahatsız edebilir. Özellikle 1 yaş öncesinde verilirse alerji yapma özellikleri yüksektir. Çilek ise en alerjik meyvelerden biridir. Çilekte de 1 yaş sınırı bulunuyor.

annelerin yardımcısı blw türkiye

ANNELERİN YARDIMCISI BLW TÜRKİYE

Son yıllarda trend haline gelen BLW’yi öğrenmek isteyen annelerin en büyük destekçisi ise “BLW Türkiye” internet sayfası. Sosyal medya aracılığı ile tanışan ve hemen hemen aynı süreci aynı dönemde yaşayan 8 kadının kurduğu bu site BLW nedir, nasıl uygulanır, BLW yiyecekleri nelerdir, BLW tarifleri, BLW tabloları gibi konularda annelere bir anlamda danışmanlık yapıyor, aynı zamanda da annelere kendi deneyimlerini paylaşmaları için bir platform sağlıyor.

blw kitapları

BLW KİTAPLARI

BLW kitapları da bu aşamada anne babaların başvurabileceği kaynaklar arasında. Konunun uzmanlarının yazdığı bu kitaplar başucu kitabı haline gelebiliyor. Bu kitapların belki de en ünlüsü “ BLW El Kitabı- O tabak bitecek mi “ adını taşıyor.

Diğer taraftan “Bebek Liderliğinde Beslenme BLW” (BLW Türkiye Bebeklerinin Ek Gıdaya Geçiş Hikayeleri ve Temel Tarifler) isimli kitap da BLW yolculuğunda annelere rehberlik yapıyor.

blw tarifleri

BLW TARİFLERİ

BLW ile beslenen bebeğiniz için uygun sebze ve meyveleri kullanarak deneyerek kendi oluşturduğunuz tarifler ya da denenmiş uygulanmış tarifleri kullanabilirsiniz. Sadece BLW tariflerinin verildiği internet siteleri olduğu gibi, BLW yöntemini uygulayan yaratıcı annelerin tariflerine de sosyal medya sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Buraya BLW Türkiye sayfasından bir kahvaltı örneği, bir sebze yemeği, bir de et yemeği tarifini örnek olarak alıyoruz.

blw tarifleri Sebzeli omlet

Sabah Kahvaltısı: Sebzeli Omlet

+10 ay için hazırlanacak sebzeli omlet için malzemeler:

1 adet organik yumurta (beyazı ancak +12 ayda kullanılabilir)

2 yemek kaşığı rendelenmiş organik tuzsuz dil peyniri

İnce doğranmış kapya biber

Buharda pişirilmiş 2-3 çiçek brokoli

İnce kıyılmış maydanoz, nane, dereotu, taze soğan

1 tatlı kaşığı organik tereyağ

Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırıp yağlanmış tavada önlü arkalı pişirirseniz bebeğinizin kahvaltısı hazır.

Sebze Yemeği: Fırında Mücver

blw tarifleri fırında mücver

9 ay itibari ile bebeğinizin yiyebileceği fırında mücver için malzemeler:

1 kabak

1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı tam tahıl unu (tam buğday unu, ruşeym, irmik, yulaf unu, çavdar unu vb.)

Lor veya tuzsuz dil / kaşar peyniri

Maydanoz, nane, dereotu

Yapılışı: Kabak rendelenir ve suyu sıkılır.  Derin bir kaba alınan kabak rendesinin içine bir yumurta sarısı, 2 kaşık tam tahıl unu, rendelenmiş peynir, ince kıyılmış yeşillikler eklenir ve karıştırılır. Cam fırın tepsisine kaşıkla hazırlanan harçtan dökülür. Üzerine az zeytinyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirilir. Mücveri soğuyunca bebeğinizin eline verebilir ve afiyetle yemesini seyredebilirsiniz.

blw tarifleri havuçlu peynirli köfte

Et Yemeği: Havuçlu Peynirli Köfte

Bebeğinizin 8. aydan sonra yiyebileceği bu yemek için malzemeler:

İki kere çekilmiş kıyma

1 soğan

1 diş sarımsak

¼ havuç

Dil peyniri

1 yumurta sarısı

1 çay kaşığı ruşeym

1 tatlı kaşığı irmik

1 tatlı kaşığı tam buğday unu

Baharatlar

Yapılışı: Havuç, soğan, sarımsak ve peyniri rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Bütün malzemeleri karıştırın. Şekil vermeden önce 10 dakika buzdolabında bekletin. Köfte şekli verilip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarınca üzerine fırça ile zeytinyağı sürün ve bebeğinize verin.

bebek beslenme gereçleri

BEBEK BESLENME GEREÇLERİ

Bebek beslenme gereçleri, evinizin en küçük üyesinin yemek yemeye alıştığı bu dönemde bebeğinize ve size yardımcı olacak gereçlerden oluşur. Mama sandalyesi, mama kaşıkları, mama tabakları, mama önlükleri, bebek tabak kaşık çatal setleri, bebek bardakları diye uzayıp giden bu listenin olmazsa olmazları elbette var.

Öncelikle bebeğinizin kendini üzerinde rahat hissettiği ve oturmaktan zevk aldığı bir mama sandalyesi olmalı.

Sandalyeye oturan bebeğinizin üzerini kirletmemesi için bebek mama önlüğünü takıp, bebek mama tabağındaki yemeğini ona verebilirsiniz. Gerisi bebeğinize kaldı.

Değişik markalarda satılan bebek beslenme gereçleri bebeğinizin bu süreci daha kolay atlatmasını sağlar.

Bu yazımızda beslenme gereçlerinden örnekler verip özelliklerine de değineceğiz.

oioi mama önlüğü

OİOİ MAMA ÖNLÜĞÜ

OiOi mama önlüğü ayarlanabilir kemerleri sayesinde 6 ay ile 4 yaş arasındaki çocuğunuz tarafından rahatlıkla kullanılabilecek bir mama önlüğü olarak ön plana çıkıyor. OiOi Mama önlüğü kullananların vazgeçilmez tercihi haline gelen bu mama önlüğü boyun yerine sırtta birleşen kemerleri sayesinde bebeğinizin boynuna rahatsızlık vermez ve vücutta dönmez. Böylece bebeğiniz önlüğü çıkarma ihtiyacı hissetmez. Düşen yiyecekler önlük cebinde toplanır, cebindeki yiyecekleri toplamak bebeğinizin ince motor becerilerinin gelişimini destekler.

Silikonun doğal yapısı sebebiyle elde yıkanması tavsiye edilir.

OiOi silikon mama önlüklerine güzel bir örnektir. Plastik ürünlere sağlıklı bir alternatiftir. Yumuşacık yapısı ve kilit sistemi sayesinde çantanızda da az yer kaplar, leke de tutmaz.

OiOi silikon mama önlüğü kullanan annelerin bebeklerinin kıyafetleri önlük su geçirmediği için kuru kalır. Oioi ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

SKIP HOP SİLİKON MAMA ÖNLÜĞÜ

Skip Hop silikon mama önlüğü de kolay temizlenebilir, bulaşık makinasında yıkanabilir. Deri cebi sayesinde yemek kırıntılarının yere düşmesini engeller. Gıda güvenliğine uygun silikon malzemeden yapılmıştır. Ayarlanabilir yakası özelliği sayesinde bebeğinizin rahat etmesini sağlar. Skip Hop silikon mama önlüğünde sağlık açısından zararlı BPA, PVC ve Ftalat gibi kimyasal maddeler bulunmaz.

Skip Hop ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

diğer beslenme gereçleri

DİĞER BESLENME GEREÇLERİ

Mama önlüklerini takan bebeğiniz kendisi için özel üretilmiş mama tabaklarına konan leziz yemeğini yine kendisine göre üretilmiş çatal ya da kaşığıyla yiyecektir. Bebek tabakları da genellikle onların sağlığını tehdit etmeyecek ürünlerden üretiliyor.

OogaaSkip HopEZPZTyrrell Katz ve Boon bebek tabakları işlevsellikleri ile bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık veriyor.

Vakumlu tasarımları ile mama sandalyelerine yapışan tabaklar, bebeklerin yemeği ve tabağı yere atmasını önlüyor. Çoklu gözlere sahip tabaklar ise aynı anda birden fazla seçeneği tek tabakta bebeğe sunma imkanı veriyor. Minik gurmeye özel bir yemek hazırlamak için  bebek mama tabağı kategorimize göz atabilirsiniz.

Ayrıca Skip Hop Çatal & Kaşık Seti, Oogaa Kaşık, Boon Çatal Kaşık Seti, OiOi Bambu Saplı Silikon Kaşık Seti, Tyrrell Katz Çatal & Kaşık & Bıçak Seti içindeki beslenme gereçleri de bebeğinizin yemek serüveninde tercihiniz olabilir.

Bebeğinizin yemeklerine eşlik edecek; hem motor becerilerini geliştirecek hem de kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacak birbirinden sevimli çatal kaşık seçenekleri için bebek mama kaşığı ve çatalı çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bu süreçte bebek için bardak da bulmalısınız ki bu tercihinizi pipetli bardaktan yana kullanırsanız bebeğiniz kendi kendine su içmeye daha kolay alışacaktır. Tüm ürünlere ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

 

 oioi tabakları

OiOi TABAKLARI

Vakum tabanlı silikon tabakları ev yine vakum tabanlı kapaklı kaseleri ile en çok tercih edilen bebek tabaklarından. Vakumlu tabanı sayesinde tabak masaya sabitleniyor. Gıda sınıfı silikon malzemeye sahip olması sayesinde plastik ürünlere sağlıklı bir alternatiftir. Fırına ve mikrodalga fırına girebilir (200°C’ye kadar). Silikonun düşük ısı iletkenliği sayesinde yiyecekler ısıtıldıktan sonra minik eller tabağa güvenle dokunabilir. 3 bölmeli tabağı ile bebeğinize 3 çeşit besini aynı anda sunabilirsiniz. Bu sayede kendi istediği sıra ile tercihini yaparak keyifle yemeğini yiyebilir.

Oioi ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

skıp hop tabakları

SKIP HOP TABAKLARI

Skip Hop, çukur yemek kasesi, 2 bölmeli geniş tabakları, saklama kaplı tabakları, Skip Hop Zoo Tabak ve Kase Hediye Seti ile her ihtiyaca cevap veriyor.

6 ay üzeri bebeklerin kullanabileceği Skip Hop tabaklar küçük ellerin kavramasına uygundur. Çok dayanıklı % 100 melamin malzemeden üretilmiştir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir. Mikrodalga kullanımına uygun olmayan Skip Hop tabaklar BPA, PVC ve Fitalat içermez.

Bebeğiniz Skip Hop çatal kaşık setlerinin çatal kaşıklarını kullanarak yemeğini yiyebileceği gibi tercihinizi OiOi bambu saplı kaşıklardan yana da kullanabilirsiniz.

Skip Hop ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

oioi bambu saplı kaşık

OİOİ BAMBU SAPLI KAŞIK

Plastik ürünlere sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor. Ucu doğal silikondan, sap kısmı ise %100 bambudan üretilen OiOi kaşığın yumuşak silikon ucu hassas ve kaşınan damaklara zarar vermez. Kaşık ucu sterilizatöre girmek üzere sapından ayrılabilir Ama elde yıkamak daha uzun kullanım ömrü verecektir. Oioi bambu saplı kaşıklara ulaşmak için tıklayınız.

skıp hop çatal kaşık setleri

SKIP HOP ÇATAL KAŞIK SETLERİ

12 ay ve üzeri bebeklerin kullanabileceği Skip Hop çatal kaşık setleri yumuşak kenarları bebeklerin kolayca tutabilmesini sağlar. Bebeklere kendilerini büyümüş hissettiren bu çatal kaşık setler de BPA, PVC ve Fitalat içermez.

Skip Hop ürünlerine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

bebek beslenme gereçleri temizliği

BEBEK BESLENME GEREÇLERİ TEMİZLİĞİ

Bebeğinizin tüm beslenme gereçlerini kaynatarak ya da mikrop kırıcı tabletlerle sterilize edebilirsiniz. Önce elde yıkadığınız beslenme gereçlerini 5 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Ama günümüzün beslenme gereçlerinin hemen hepsi bulaşık makinasında yıkamaya uygundur. Burada bulaşık makinesinin sıcak kurutma özelliğini de içeren yıkama programını kullanmak en doğru yol olabilir. Yüksek ısı sayesinde bakteriler yok olabilir.

Ayrıca elde yıkama da yapılabilirken, alıştırma bardakları ya da biberonların sterilizatörde temizlenmesi de alternatif bir yöntemdir.

Boon biberon temizleyiciler için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Sepetim

No products in the cart.