YÜRÜTEÇ KULLANMAK ZARARLI MIDIR?

Yürüteç Kullanmak Zararlı Mıdır?

Ebeveynler bebekleri dünyaya gelmeden önce birçok hazırlık yapar ve bu süreçte biberon, tulum, yeni doğan takımları gibi setler en kaliteli olacak şekilde hazırlanmaktadır. Ve büyük gün gelip bebek kucağa alındığı zaman ise ebeveynler için yepyeni bir dönem ve mutluluk başlayacaktır. İlk zamanlar ağlaması, gazı, emzirmesi için pervane olan aileler zaman geçtikte yavaş yavaş emeklemeye başlayan çocuklarının gelişimini yakından takip edecekleri için fiziksel ve zihinsel gelişime katkı sağlayacak ekipmanlara yönelmektedirler ve bu konuda alınan ürünlerin belli bir amaca hizmet etmesi gerekir. Bu cümleden kastımız ise 6 aylık olan bebekler çeşitli seslere yönelip çıngıraklarla oynamak isterken 20 aylık olan bebekler çevrelerine daha çok dikkat etmeye ve renklere yönelmeye başlamaktadır. Bu durumda da olacağınız oyuncaklar onların gelişimine katkı sağlayacak şekilde olmalıdır. Zaman ilerleyip emeklemeden kenarlara tutunarak yürümeye çalışan bebekler içinse aileler yakında yürüyecekleri için hazırlık mahiyetinde yürüteç almaktadır. Ancak bu konu oldukça tartışılan ve uzmanlar tarafından zıt görüşlerle desteklenen bir konu başlığıdır.

İnsanlığın gelişim sürecini olumlu yönde etkileyen tekerleğin icadını günümüz mühendisliği ile başarılı şekilde bir araya getiren yürüteçler anne ve babalar tarafından oldukça tercih edilmektedir. Ancak buna karşılık uzmanlar yürüteç konusunu bazı sebeplerden dolayı doğru bulmamaktadır. Ülkemizde satışı oldukça ciddi rakamlarda yapılan yürüteçlerin yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir ancak uzmanlara göre aileler yürüteç sayesinde sanki çocuk direkt yürüyecekmiş gibi davranmaktadır. Fakat yürütecin bebek yürümesinde hiçbir hızlandırıcı etkisi bulunmamaktadır. Hatta bu düşüncenin tam tersine yürüteçlerin yürümeyi geciktirdiği bile düşünülmektedir. Bunun dışında yürüteç kullanımına kesinlikle karşı çıkanların en büyük korkusu güvenlik konusunda toplanmaktadır. Yürüteçle birçok noktaya daha kolay erişim sağlayacak olan bebekler için görülmeyen kaza oranları da artmaktadır.

Yürüteç Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Yürüteç kullanmaya başlayan bebekler sürekli bir askı durumunda olacakları için kendi ağırlıklarının farkında olamaz ve kendilerini kaldıramazlar. Sanıldığının aksine ikinci bir negatif yön olarak yürüteç bebeklerin sırtını destekleyici bir etki göstermemektedir. Son olarak ise yürüteç kullanımı sırasında bebekler ayaklarını göremedikleri için görme ve hissetme duyusundan uzak olacaklardır. Bu durumda yürümeyi geciktirmektedir.

Genel olarak yürüteç çocukların gelişim sürecinde amaç olarak kullanılmamalıdır. Evde sıkılmaması ve farklı bir etkinlik alanı oluşturulması için belirli dakika kapsamında kullanılabilir. Ancak bu süreç içerisinde sağlığı tehdit eden ve kazaların oluşmasını sağlayacak tüm etkileri ortadan kaldırmalısınız.

Yürüteç Kazalarının Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Yürüteç sayesinde bebekler ebeveynlerinden çok kolay şekilde uzaklaşabilmektedir. Bu konuda görülen en sık kaza türü merdivenlerden düşme şeklindedir ve neredeyse tamamı ihmal edilen güvenlik önlemlerinden dolayı meydana gelmektedir. Eve yürüteç alacaksanız sağlığını tehdit etmesinin yanında güvenliği koruyacak önlemler getirmeniz gerekir. Merdiven başlarına koyulan koruma parmaklıklarla düşmeleri önleyebilir ve masaların kenarına koyacağınız silikon kenarlıklarla çarpma, kafa travması gibi durumların önüne geçebilirsiniz.

Birçok türü ve şekli bulunan yürüteçler evde işlerini kolayca halledip çocuklarının sıkılmasını istemeyen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir ancak yukarıda saydığımız tehlike unsurlarını ve vücuda verdiği zararları mutlaka göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız. Geleceğin mimarı umutlu gözler için bugün ebeveyn olarak sizler en doğru kararı vermelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü