No products in the cart.
Bebeklerde Rezene Çayının Faydaları ve Zararları
Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları, özellikle gaz problemi yaşayan bebek annelerin en sık aradığı, merak ettiği bir konu. Rezene çayının bilinen onlarca faydası var. Peki ya bu faydalar söz konusu bebekler olduğunda da aynı etkiyi gösteriyor mu? Bebeklere rezene çayı verilir mi?
Rezene Nedir?
Öncelikle rezene bitkisini tanıyarak başlayalım. Rezene Maydonozgillerden bir bitkidir. Yaklaşık 2 metre boyuna ulaşabilen ve çiçekleri sarı olan rezene Türkiye’nin hemen her yerinde yetişebilir. Genellikle çay olarak tüketilen rezenenin hafif kurutulmuş tohumları çay demlemek için kullanılır.
Sizin İçin Seçtik
Bebeğiniz için gerekli tüm yenidoğan ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Kidful Emzik Askısı | Pool99,00 TL
-
Owli Uyku Gurusu Zoo Zoo | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Safari | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Rainbow | 0.3 Tog499,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Safari (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Mavi (70cm x 70cm)199,90 TL
-
Kidful Bitkisel Boyalı Emzik Askısı | Blush79,00 TL
-
Kidful Emzik Askısı | Cherry79,00 TL
-
Posh Baby Müslin Örtü 3’lü | Pembe (70cm x 70cm)119,90 TL
-
Bibs Colour Emzik – Blush99,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Blue99,00 TL
-
Bibs Colour Emzik – Baby Pink99,00 TL
Rezene Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Söz konusu emziren anneler ve bebeklerse her bitkide olduğu gibi rezenede de bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararlarına bakmak lazım.
Rezene çayının bilinen onlarca faydası vardır. Bilinen en şifalı bitkilerden olan rezene ve bu bitki ile yapılan rezene çayı, kansızlığa, ses kısıklığına, mide bağırsak rahatsızlıklarına, depresyona, baş ağrısı, regl sancısı ve tansiyona… iyi geliyor.
İçeriğinde bolca C, A, B ve D vitaminleri bulunan rezenenin; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengin olduğu söyleniyor.
İçeriğindeki C vitamini, vitamin ve minerallerle vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Bu mucizevi bitkinin başlıca faydaları şöyle;
Mide ve bağırsakları rahatlatır
Bağırsak hareketliliğini artıran rezene; şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılabilir. Akşam yemeklerinden sonra ya da yemeği fazla kaçırdığınızda sindirime yardımcı olması için kullanılabilir. Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararlarını ayrı ayrı ele alalım: Önce yararları;
Solunum Sistemi Problemlerine İyi Gelir
Grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrıları ve öksürüğe iyi gelir. Solunum yollarını rahatlatır.
Kan Basıncını Düzenler
Rezenenin içeriği oldukça zengindir. Zengin Potasyum sayesinde gerilen damarları rahatlatır ve hipertansiyona iyi gelir.
Metabolizmayı Hızlandırır
Rezene bitkisi metabolizmayı hızlandırır.
Regl Sancılarını Azaltır
Vücut kaslarının gevşemesine yardımcı olan rezene regl dönemlerinde yaşanan ağrı ve kramplara iyi gelir.
Baş Ağrısını Azaltır
Kasları gevşeten etki baş ağrılarında da çözüm niteliğindedir.
Anne Sütünü Artırır
Rezene tıpkı havuçta olduğu gibi süt kanallarını açıp süt yapımını arttırır. Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen rezene süt üretimini artırır bu nedenle özellikle yeni doğan döneminde lohusalara en fazla önerilen bitki çayıdır. Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları hakkında internette yüzlerce bilgi var ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.
Hemen Satın Al
Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Hugs & Kisses)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Siyah)629,99 TL
-
Snugabell PumpEase Hands Free | Süt Sağma Büstiyeri (Kırmızı Puantiye)629,99 TL
-
Kiinde Foodii Başlangıç Seti449,99 TL
-
Kiinde Squeeze Doğal Biberon – 2 Adet309,99 TL
-
Kiinde Twist Pouches Süt Saklama Poşeti – 40 adet169,99 TL
Bebeklerin Gaz Sancılarını Azaltır
Bebeklere 6 ay öncesinde anne sütü haricinde herhangi bir şey verilmesi önerilmiyor. Mucizevi anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri tek başına karşılayabiliyor. Rezene çayının 6 ay üzerindeki bebeklerde uyku düzeni oluşmasına yardımcı olduğu söyleniyor ancak bebeklere rezene ya da başka herhangi bir başka çay vermeden önce mutlaka hekime danışmak gerekiyor.
Rezene Çayının Zararları
Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları listemizde şimdi sıra zararlarda. Bebeklere rezene çayı kadınlar kulübü ya da diğer internet platformlarında aratılırken elbette zararları da merak ediliyor.
- Epilepsi hastalarının, hastalığı tetikleyebileceği sebebiyle rezene çayı kullanması önerilmez.
- Hamilelere rezene çayı kullanımı tavsiye edilmemektedir.
- Kanser tedavisi görenlerin rezene çayı kullanması tavsiye edilmez.
Rezene Çayının fazla tüketimi
- Ciltte döküntülere sebep olabilir
- Ciltte kabarıklık ve kızarmalar oluşabilir
- Mide bulantısı, kusma gibi sorunlara yol açabilir.
Rezene Çayı Bebeklerde Gaza İyi Gelir Mi?
Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları denince akla onlarca madde gelir. Ancak bunlardan kesinlikle en bilineni rezenenin süt artırmaya olan etkisi ve lohusa annelerin en yakın dostu olmasıdır.
En sık kullanılan anne sütü arttırma aracı bitki rezenedir. Ancak bunun yanında gaz problemi içinde en çok rezene kullanılır. Dolayısıyla rezene çayı bebeklerde gaza iyi gelir mi? sorusuna cevap olarak, rezene için hem lohusa annelerin hem de bebeklerin en büyük dostu dememiz yanlış bir tabir sayılmaz.
Bebekler dünyaya gözlerini açtığında mide-bağırsak sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Gaz sancılarının da ana nedeni budur. Yaklaşık 2-3 haftalıkken başlayan sancılar, 4-6. haftalarda daha da sıklaşır. Mide ve bağırsak sistemi geliştikçe, bebek kolaylıkla gaz çıkarmaya başladıkça yani yaklaşık 3-4. Aylarda gaz problemi de ortadan kalkar.
Rezene bağırsak hareketliliğini arttırıyor bu nedende gaz sancısı, mide krampları için kullanılabiliyor. Dolayısıyla anne sütünü arttıran rezene aynı zamanda annenin ve bebeğin gaz problemlerine de çözüm olabiliyor.
Emzirirken Rezene Çayı Ne Kadar İçilmeli
Her bitkide olduğu gibi bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları vardır. Bu neden kullanım dozu ve miktarı oldukça önemlidir. Ne demişler; “azı yarar çoğu zarar”
Rezene süt artırıcı olarak bilinen en ünlü bitkilerdendir. Süt kanallarını genişleten, süt üretimini hızlandıran rezene, bebeklerin gaz problemi içinde kullanılır. Annenin yedikleri ve içtikleri anne sütü yardımıyla bebeğe geçer. Annenin rezene çayı tüketmesi bebeği de rahatlatır.
Rezene en sık kullanılan bitki çaylarından biridir. Özellikle emzirme dönemindeki annelere de herkes tarafından önerilir. Ancak ebette, maksimum fayda için uygun dozda ve doğru şekilde demlenerek kullanılması gerekir.
Emzirirken rezene çayı ne kadar içilmeli sorusu için günde 4-5 fincan denebilir. Ancak elbette en doğrusu uzman bilgisine danışmaktır. Eğer bebeğinizde gaz problemi de varsa, doktorunuz farklı dozlar önerebilir.
Bebeklere Rezene Çayı Verilir Mi?
Rezenenin sindirim sistemi üzerindeki etkisi, bebeklerin gaz sancılarını önlemek amacıyla da kullanılıyor. Özellikle yeni doğan döneminde yaşanan ağır kolik ağrılarında bebekler saatler süren ağlama krizlerine girebiliyor. Anne baba ve bebek için oldukça yorucu olan bu süreçte ebeveynler Yenidoğan bebeğe rezene çayı verilir mi sorusunu soruyor.
Anneler her ne kadar kendileri kullansa da Bebeklere rezene çayı verilir mi diye de merak ediyor. Uzmanla “yenidoğan bebeğe rezene çayı verilir mi” sorusuna cevap olarak, bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararlarını göz önünde bulundurarak günde 1-2 çay kaşığı rezene çayı verilebileceğini söylüyor.
Bebeklerde Rezene Çayı Ne Kadar İçilmeli?
Bebeklerde rezene çayı ne kadar içilmeli konusu da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Miktar bebeğin ayına göre değişiklik gösterebilir. Uzmanlar çok küçük bebekler için miktarın 1-2 çay kaşığı olması gerektiğini söylüyor, ancak bazı uzmanlar daha büyük aylardaki bebekler için günlük miktarın maksimum 100 ml olması gerektiğini belirtiyor. Dolayısıyla bebeğinizin ayına göre doğru dozu belirlemek için bebeklerde rezene çayı ne kadar içilmeli sorusunu mutlaka doktorunuza sormalısınız.
Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları baz alınarak; Alman Bitki Komisyonu ve İngiliz Bitki Kompendiyumu’nun uygun gördüğü rezene kullanım miktarı;
- 0–1 yaş arasında 1-2 gram,
- 1–4 yaş 1.5–3 gram,
- 4–10 yaş 3-5 gram,
- 10–16 yaş ve üzeri 5–7 gram.
Hemen Satın Al
Tüm biberon ve sulukları incelemek için tıklayınız.
-
Sophie Alıştırma Bardağı Mascot409,90 TL
-
Tyrrell Katz Kulplu Suluk | Unicorn259,50 TL
-
Tyrrell Katz Kulplu Suluk | İş Araçları259,50 TL
-
Tyrrell Katz Kulplu Suluk | Gizli Bahçe259,50 TL
-
Suavinex Damla Akıtmaz Eğitim Bardağı Booo | Pembe (6+ Ay) – (200 ml)79,90 TL
-
Suavinex Damla Akıtmaz Eğitim Bardağı Booo | Yeşil (6+ Ay) – (200 ml)79,90 TL
-
Suavinex Damla Akıtmaz Eğitim Bardağı Booo | Mavi (6+ Ay) – (200 ml)79,90 TL
-
Twistshake Biberon Şeftali | 260 ml (Anti-Colic)59,90 TL
-
Twistshake Biberon Mor | 260 ml (Anti-Colic)59,90 TL
-
TwistShake Biberon Beyaz | 330 ml (Anti-Colic)64,90 TL
-
Mimijumi Not So Hungry Biberon | 0 -12 Ay Biberon Emziği (120ml)229,90 TL
-
Mimijumi Very Hungry Biberon | 6 – 18 Ay Biberon Emziği (240 ml)239,90 TL
Uyumayan Bebeklere Rezene Çayı Verilir Mi?
Uyumayan bebeklere rezene çayı verilir mi konusu oldukça tartışmalı bir konudur. Normal şartlarda bebeklere 6 ay öncesinde anne sütü haricinde herhangi bir şey verilmesi önerilmiyor. Mucizevi anne sütü bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri tek başına karşılayabiliyor. Rezene çayının 6 ay üzerindeki bebeklerde uyku düzeni oluşmasına yardımcı olduğu söyleniyor ancak bebeklere rezene ya da başka herhangi bir başka çay vermeden önce mutlaka hekime danışmak gerekiyor. Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları olduğu kesinlikle unutulmamalı verilecek fazla dozlar bebeğin bağırsaklarını da bozabilir.
Tüm uyku gurusu ve tulumları incelemek için tıklayınız.
-
Owli Uyku Tulumu 0.2 Tog | Zoo Zoo589,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 0.2 Tog | Early Birds329,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Zoo Zoo | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Safari | 0.3 Tog709,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Rainbow | 0.3 Tog499,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.5 Tog609,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Milk | 0.3 Tog499,90 TL
-
Owli Uyku Gurusu Early Birds | 0.3 Tog549,90 TL
-
Owli Uyku Tulumu 2.7 Tog | Midnight Stars549,90 TL
Bebeğe Rezene Çayı Ne Zaman Verilir?
Rezene çayının ne zaman verileceğine karar verirken belirlemeniz gereken en önemli ne kadar vereceğinizdir. Eğer yalnızca 1-2 çay kaşığı veriyorsanız, kolik ağrılarının en sık yaşandığı saatleri seçmeniz yararlı olabilir. Ancak bebeğiniz daha büyükse ve doktorunuz örneğin 8-10 kaşık önerdiyse bunu sabah-öğle ve akşam gibi çeşitli saatlere bölebilirsiniz.
Bebeklerde Rezene Çayı Uyku Yapar Mı?
Gaz sancılarının yanında uykusuzlukta özellikle ilk 3-4 ay en sık yaşanan problemlerdendir. Kolik ağrılarının getirdiği ağlama krizleri, bebeğin yatağına koyar koymaz uyanması hem anne babaların hem de bebeğin uykusuz kalmasına neden olur. Dolayısıyla uyku için çeşitli yollar aranmaya başlanır. Bu nedenle bebeklerde rezene çayı uyku yapar mı? ya da Uyumayan bebeklere rezene çayı verilir mi? gibi sorular da sık sık soruluyor.
Peki, gaz sancılarından süt oluşumuna kadar pek çok faydası olan rezene bebeklerde uykusuzluğa da iyi gelir mi? Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları listesinin olumlu kısmına uyku eklenebilir mi?
Rezenenin bilinen etkileri arasında sakinleştirme özelliği de yer alıyor. Bebeklerde rezene çayı uyku yapar mı ya da uyumayan bebeklere rezene çayı verilir mi? sorularınıza, olumu bir cevap verilebilir. Rezenenin bu rahatlatıcı etkisi bebeğin gaz sancılarını hafifletir ve dolayısıyla rahat bir uyku uyumasını da sağlar.
Bebeklerde Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
Bebeklere rezene çayı kadınlar kulübünde, annelerin gaz problemine çözüm ararken en sık arattığı, diğer annelerden yardım istediği konulardan biridir. Bakalım bebeklerde rezene çayı nasıl yapılır?
İlk olarak suyu kaynatın ve biraz ılınmasını bekleyin. Daha sonra hazır poşet rezene çayı ya da aktarlarda bulunabilen rezene tohumunu suya ilave edin ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Son olarak poşet çayı çıkarın rezene tohumu kullandıysanız çayı süzün. Çay kaşığı ile doktorunuzun önerdiği miktarda bebeğinize verin.
Kimyonlu Rezene Çayı Bebeklere Verilir Mi?
Kimyonlu rezene çayı bebeklere verilir mi yanıtına geçmeden önce kimyon ve kimyonlu çay nedir ona bir bakalım.
Kimyon da tıpkı rezene gibi esansiyel ve oldukça faydalı bir bitkidir. Kimyon sindirimi hızlandırarak hazımsızlığı önlüyor, gaz problemlerine iyi geliyor. Ayrıca içeriğindeki esansiyel yağlar ve B vitamini sayesinde rahat bir uyku da sunuyor. Dolayısıyla rezene ile bir araya gelinde rahatlatıcı etkisi de katlanıyor.
Gelelim “kimyonlu rezene çayı bebeklere verilir mi?” sorusuna. Elbette verilebilir ancak burada da önemli olan miktardır. Kimyonlu rezene çayı da tıpkı rezene çayı gibi birkaç çay kaşığı verilebiliyor. Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararlarından bahsetmiştik. Kimyonunda fazlasının bebek için zararlı olabileceğini göz önünde bulundurun.
Piyasada en bilinen kimyonlu rezene çayı Hümana markasına ait olan. Humana kimyonlu rezene çayı kullananların neredeyse ortak görüşü çayın işe yaradığı; bebeklerinde gaz sorunu ve dolayısıyla uyku probleminin en aza indiği yönünde.
Humana kimyonlu rezene çayı kullananlar, 100 ml kaynamış ılımış suya tepeleme 1 tatlı kaşığı Humana kimyonlu rezene ilave edilerek hazırladıkları çayı günde birkaç defaya bölerek bebeklerine verdiklerini belirtiyor.
Yetişkinler İçin Rezene Çayı Tarifi
Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararlarından bahsettik, çayın yapılışında bahsettik. Bir de yetişkinler için rezene çayı tarifi verelim ki annelere bol bol süt olsun.
Cezvede yaklaşık 1 bardak su kaynatılır ve içerisine 2 çay kaşığı rezene otu ilave ederek 10 dakika demlenmeye bırakılır. Çayınızı süzgeç yardımı ile fincana süzerek içebilirsiniz. Dilerseniz 1 çay kaşığı bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz.
Rezene çayını hazırlamak için kullanılacak suyun içme suyu olması, rezene üzerine dökülmeden birkaç dakika kaynatılıp ılıtıldıktan sonra kap içerisindeki rezenelerin üzerine dökülmesi ve 10 dakika kaynatılmadan kap içerisinde bekletildikten sonra süzülmesi gibi önemli ayrıntılara da dikkat etmek gerekir. Daha yüksek etki sağlamak için kullanılmadan hemen önce rezene meyvelerinin bir havan içerisinde parçalanması yararlı olacaktır.
Uzmanlar rezene bitkisini kullanırken mutlaka bir havanda ezmenizi ve bu şekilde kullanmanızı öneriyor. Ezilen rezenenin uçucu yağları bulundurduğu diğer maddeler böylece suda çok daha rahat çözünebiliyor ve istenen etkiyi sağlıyor. Parçalanmamış halde, tohum rezenenin suya karışması daha zor oluyor ve uzun sürüyor.
Bir tatlı kaşığı rezeneyi sıcak suda demleyerek süt arttırıcı çay elde edebilirsiniz. Dilerseniz içine kimyon da atarak hem sütünüzü arttırabilir hem de bebeğinizde gaz problemi varsa azalmasını sağlayabilirsiniz.
Sütünüzü artırmak için diğer tüm yöntemler yazımızda: Anne Sütünü Nasıl Arttırabiliriz
***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.