13 Aylık Bebek Gelişimi

13 Aylık Bebek Gelişimi

13 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Zaman ne kadar da hızlı geçiyor değil mi? Bebeğiniz 1 yaşına bastı bile! Beraber geçirdiğiniz 1 yıl hem size hem de bebeğinize çok şey öğretmiş olmalı. Siz bu sürede anne olmayı öğrenirken, her saniye yeni bir tecrübe edindiniz.

Minicik bebeğiniz fiziksel, duyusal, zihinsel pek çok değişim yaşadı. Doğum kilosunu neredeyse 3’e katladı, boyu uzadı, emekledi, yürüdü, ilk kelimelerini söyledi… Bebekler hayatlarındaki en hızlı değişimi 0-2 yaş arasında yaşar. Yani ilk yıl yaşanan bu hızlı değişim devam edecek.

Bakalım 13 aylık bebek gelişimi nasıl seyredecek? Kilosu, uyku düzeni, 13 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

13 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

13 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz bu ay ortalama 200-800 gram arasında kilo alabilir. Boyu ise 1-4 cm uzayabilir. Ancak 13 aylık bebek kilosu konusunda bilmeniz gereken ilk şey her çocuğun gelişim özelliklerinin, fiziksel yapısının farklı olduğudur. Boy kilo Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aranan, sorular sorulan konudur..13 aylık bebek kilosu ve bebek gelişim tablosu boy kilo baş çevresi gibi değerlere bakacak olursak;

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

13 Aylık Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 7300, üst sınır ise 12.200 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 66, üst sınır ise 82 cm,

13 aylık kız bebek baş çevresi 45,7 cm’dir.

13 Aylık Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 7600, üst sınır ise 12,900 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 70 üst sınır ise 84 cm’dir.

13 aylık erkek bebek baş çevresi 46,8 cm’dir.

13 aylık bebek kilosu değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır. Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok etken belirleyici etken vardır. Ancak bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktorunuza danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

13 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

13 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz artık hem en yakın arkadaşınız hem de en büyük eğlenceniz. Bazı direktiflerinizi artık anlayabiliyor. Ancak çok uyguladığı söylenemez. Henüz konuşamasa da pek çok kelimenin anlamını biliyor. Hatta “muz nerde” “hangisi muz” gibi sorulara parmağı ile işaret ederek cevap verebilir.

Bebeğiniz şu ara harika bir gözlemci. Gördüğü, duyduğu her şeyi kaydediyor ve taklit ediyor. Dolayısıyla burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Günlük işlerinizi yaparken bile bebeğinizle konuşmanız, anlatmanız başta dil gelişimi olmak üzere pek çok fayda ağlıyor.

Tüm eğitici oyuncaklar için tıklayınız.

13 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

13 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

Yenidoğan döneminde bebeğiniz, acıktığında, altını pislettiğinde, uykusu geldiğinde kısacası her durumda ağlıyordu. Bu onun iletişim kurma biçimiydi. Ancak büyüdükçe yeni iletişim yolları keşfetti. Artık istediği şeyi parmağı ile göstermek en sık yaptığı şeylerden biri. Ayrıca elinizden tutup sizi istediği şeye de götürebilir.

Henüz çok sosyalleştiği söylenemese de bebeğiniz etrafında çocuklar olmasından hoşlanır ancak henüz oyun kurabilmesi için biraz erken.

13 aylık bebek, sergilediği davranışların etrafta nasıl bir tepki uyandırdığını izler. Eğer gülmek ve alkışlamak gibi pozitif tepkilerde bulunursanız o davranışı yapmaya devam eder. Bu özellikle ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Çünkü bebeklerin aslında yapmaması gereken bazı davranışlar ilk etapta anne-babalara sevimli gelir ve gülerek tepki verirler. Ancak sonrasında yapma deseler bile çocuk ilk an olumlu bir tepki aldığı için, o davranışı sergilemeye devam eder. Yani diyelim ki; bebeğiniz tükürmeyi öğrendi ve bu durum size de ilk gördüğünüzde komik geldi, güldünüz. Bebeğiniz bunu “iyi bir şey yaptım” olarak algılayacak ve tekrar edecektir. Bunun yerine konuşarak neden bu davranışı tekrar etmemesi gerektiğini anlatmanız işe yarayacaktır.

13 Aylık Bebek Beslenmesi

13 Aylık Bebek Beslenmesi

13 aylık bebek beslenmesi oldukça çeşitlenmiş, bebeğiniz pek çok gıda ile tanışmıştır. Anca yine de anne sütü almaya devam etmesinde yarar var. Bebeğiniz tıpkı yetişkinler gibi günde 3 ana öğün beslenmelidir. Ancak bir yetişkin kadar yemek yemesini beklememelisiniz. Bebeğinizin porsiyonları çok daha küçük olacaktır. Bunun yanında 3 ara öğün ile de desteklemeli, her besin grubundan yiyeceği bebeğinize sunmalısınız.

Bebek beslenmesi Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aranan, sorular sorulan konu. Siz her ne kadar bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? Ne yer ne içer? diye aratsanız da bu dönemde bebeğinizin iştahı biraz azalabilir. Bu gayet normal bir durumdur. Çünkü artık bebeğiniz emekliyor, belki de yürüyor ve bağımsız bir birey olduğunu keşfediyor. Dolayısıyla etrafta ulaşabileceği, kurcalayabileceği, oynayabileceği çok fazla şey var. Onun dikkatini dağıtacak bu kadar şey varken yemeğe odaklanması biraz zor.

Tüm beslenme ihtiyaçları için tıklayınız.

13 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

13 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

Yalnızca yemek değil, eğer bebeğiniz hala anne sütü alıyorsa bu dönemde gece beslenme sayısını düşürebileceği gibi gündüz emmek de istemeyebilir. Ancak çocuğun yemeği ve emmeyi reddetmesi sizi endişelendirmesin.

Bebekler 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

Tüm bu nedenlerle bebeğinize sevebileceği yemekler hazırlamalısınız. Protein, tahıl, C vitamini, demir, kalsiyum gibi her besin gurubunun bebeğe mutlaka sunulması gerekir.

Ancak sevebileceği yemekler kadar masa düzeni de önemli. Her zaman söylüyoruz çocuğun işi oyundur! Doğal olarak minikler yemek saatlerinde de bir eğlence arar. Çocuklar için özel tasarlanan rengarenk, harika desenli bardaklar, tabaklar, çatal&kaşıklar çocukların yemeklerine eğlence katar.

Peki ya gece beslenmesi? Anne sütü alan bazı bebekler özellikle gece sık sık emmek için uyanıyor. Bu da hem bebeğin hem de annenin sağlıklı bir uyku uyumasını engelliyor. Bazılarına ise gece yalnızca 1 kere emmek yetiyor. Eğer bebeğiniz hala memede uyuyor, sık sık emmek için uyanıyor ve yeniden uyuması zor oluyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız ve gece beslenmesini uygun şekilde kesmeniz gerekiyor.

13 Aylık Bebek Uyku Düzeni

13 Aylık Bebek Uyku Düzeni

13 aylık bebek uyku düzeni bir önceki ve bir sonraki aylar neredeyse aynı olacaktır. Toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri ise maksimum 3-4 saattir. Gündüz uykusu gece uykusunu etkiliyorsa 2 saat ile sınırlandırılmalıdır.

Tüm uyku gurusu modellerini öğrenmek için tıklayınız.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

13 Aylık Bebek Neler Yapar?

13 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz her saniye bir şey öğreniyor. Bakalım 13 aylık bebek aktiviteleri neler!

  • Tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Desteksiz ayakta durabilir.
  • Eşyalara tutunarak gezinebilir.
  • Desteksiz yürüyebilir, (henüz yürümüyorsa endişelenmeyin. Biraz daha zaman ihtiyacı olabilir)
  • Minik elleriyle biberon, bardak, kaşık tutabilir.
  • Anne geldi, atta gitti basit bazı cümleler kurabilir.
  • Bol bol taklit eder.
  • Kulak, burun, göz gibi uzuvlarını gösterebilir.
  • Ağlamanın yanında ikinci bir iletişim yolu bulmuştur. İşaret etme! Ne istediğini işaret ederek gösterir.
  • Rüya görür.
  • Yan kesici dişleri çıkabilir.
  • Kitap sayfalarını çevirip, kalem tutabilir.
  • Bol bol çekmece karıştırır.
  • Emekleyerek merdiven inip çıkabilir.
  • Alkış, bye-bye yapabilir, öpücük atabilir.
  • Giysilerini giymeyi dener, hatta çıkartabilir.

Bebekler ilk dişlerini 4-6 aylardan sonra çıkarmaya başlar ve ilk çıkan dişler alt ön kesicilerdir. Diş gelişimini yan kesici dişler takip eder. 10-16. Aylar arasında alt, 1-13. Aylar arasında da üst yan kesici dişler çıkar. Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında detaylı bilgi için tıklayın!

13 Aylık Bebek Aşıları

13 Aylık Bebek Aşıları

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

13 aylık bebek için aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor.

13 Aylık Bebek Oyunları

13 Aylık Bebek Oyunları

13 aylık bebeğin ince motor gelişimi sürüyor. Hem ince hem de kaba motor becerilerinin gelişmesinde en büyük yardımcılar kesinlikle oyun ve oyuncaklar. Bebeğiniz bu ay;

  • Saklambaç oynayabilir.
  • İki küpten kule yapabilir.
  • Kitap sayfalarını çevirebilir.
  • Kalem tutabilir.
  • Bol bol çekmece karıştırır.
  • Daire, kare, silindir gibi farklı şekilleri olan bul-taklarla oynayabilir. Şekli uygun delikten atar.
  • Bir nesneyi bir kaba koyabilir.

Oyuncak seçiminin çocuğun becerilerine göre yapılması hem eğlenmesi hem de öğrenmesi ve pekiştirmesi için gereklidir. Bu dönemde çocuğunuza kalın karton ya da bez kitaplar alabilirsiniz. Minik parmakları sayfaları çevirirken ince motor becerileri de gelişir.

Ayrıca kitap sayfalarında gördüklerinizi ona anlatırsanız kelime dağarcığı da genişler. 13 aylık bebek için dokun hisset kitaplar da seçebilirsiniz. Bu kitaplar sayfalarında bulunan farklı dokuları, çocukların deneyimlemesini sağlar.

Kalemler de artık bebeğinizin sevdiği oyuncaklar arasında yerini alabilir. Renkleri ile bebekleri cezbeden kalemlerin her türlüsü etkinliklerinizde yer alabilir. Ancak elbette ebeveyn gözetiminde. Çünkü 13 aylık bebek henüz sivri uçlu şeylerle oynamak için hazır değil. Her türlü kaza göz önüne alınarak, bebeğin kalemlerle oynarken sürekli gözlenmesinde yarar var.

Üst üste konan bloklar da 13 aylık bebek aktiviteleri arasında yer alır. Bul-taklar bu dönemde çocukların hem yapmaktan hem de yıkmaktan büyük zevk duyduğu oyuncaklardır.

Bebeklerin bu dönemdeki en büyük eğlencelerinden biri çekmece karıştırmaktır. Eğer ulaşabileceği çekmecelerde ilaç, kesici-delici herhangi bir cisim varsa mutlaka o çekmeceyi boşaltmalısınız. Bunun yerine bebeğin erebileceği çekmecelere farklı oyuncaklar saklayabilirsiniz. Örneğin mutfak çekmecelerini sık sık karıştırıyorsa bir çekmeceyi oyuncak doldurun. Siz işinizi yaparken minik kaşifte oyuncakları keşfetsin.

İnce Motor Gelişimi İçin Bul-taklar!

İnce Motor Gelişimi İçin Bul-taklar!

Yap-boz oyunları çocukların ince ve kalın motor becerilerinden problem çözme yeteneklerine kadar gelişimlerine pek çok olumlu katkı sağlıyor. Küçük parçalardan oluşan bir fotoğrafı tamamlama oyunu olan puzzle çocukların sağlıklı beyin gelişimini destekliyor, el-göz koordinasyonu, hafıza, şekilleri tanıma ve problem çözme becerilerini geliştiriyor. Bebeğiniz karışık puzzle yapmak için çok küçük. Ancak bu yaş aralığı için harika bul-taklar var.

Bul-tak yaparken şekilleri tanıyan çocukların, hangi parçanın nereye konacağı hakkında düşünürken problem çözme yetenekleri de gelişiyor. Oluşturulacak bütünün parçalarını aramak, hangi parçanın nereye konacağı hakkında kafa yormak, göz gezdirmek ve her yanılgıdan sonra parçalara geri dönmek aynı zamanda hafızayı da güçlendiriyor.

Parçaların ayıklanıp sıra ile yerine oturtulması başta parmak kasları olmak üzere ince motor becerilerinin gelişimini ve zeka gelişimini destekliyor. Bunun yanında el-göz koordinasyonunu da gelişiyor.

Birbirinden renkli ve eğlenceli tüm bul-takları  buradan inceleyebilirsiniz.

1 Yaş Bebek Gelişimi için tıklayınız.

14 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü