HER ANNE ADAYININ YAŞADIĞI DOĞUM KORKUSU : NORMAL DOĞUM

Her Anne Adayının Yaşadığı Doğum Korkusu: Normal Doğum

 Doğum yapmanın kutsallığını yaşayan anne adayları hamilelik sürecinde bir sürü telaş yaşarlar. “Acaba bebeğime bakabilecek miyim, acaba doğum sırasında bir şey olur mu, acaba ben doğumda ölür müyüm” gibi yüzlerce soruyu akıllarından geçiren anne adaylarının yaşadığı en büyük korku ise nasıl doğum yapacağıdır. Birçok anne adayı normal doğum yapamayacağı endişesine kapılarak sezaryen olmayı bile istemektedir. Bugün, dünyanın en güzel anne adaylarının yaşadığı doğum korkusunu ele alacağız ve doğum korkusunu nasıl yenebileceğinizi sizlerle paylaşacağız.

Normal Doğum Nedir?

Doğum; Fetüsün anne karnından çıkışı ve dünyaya gelişi olarak adlandırılsa da en kısa haliyle Dünya’ya kendi türünden canlı getirmektir diyebiliriz. En eski doğum yöntemlerinden olan normal doğum süreci her anneye bahşedilmiş özel bir yetenektir. Hiçbir kimsenin müdahalesi olmasa bile doğum esnasında tüm kaslar koordineli bir şekilde çalışır ve bebekte kendini bu kaslarla birlikte dışarıya iter. Normal doğum olarak adlandırılan bu doğum yöntemi hiçbir kimsenin katkısı olmadan da gerçekleşebilir. Ancak bebeğin kordonunun kesilmesi, plasentanın alınması gibi bir takım işlemler ve kontrollerin yapılması anne sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle doğumdan sorumlu doktorlar, hemşireler ve ebeler ilgili fakülte ve okullarda eğitim görmektedir.

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?

Büyük bir merakla ve heyecanla bebeklerini kucaklarına almak isteyen anneler doğumu sürekli düşünür ve endişeye kapılırlar. Ara sancıları bile doğum olarak algılayabilen anneler çoğu zaman boş yere hastaneye bile gitmektedir. Bu gibi durumları en aza indirgemek için biraz doğum belirtilerini sizlerle paylaşmakta fayda görüyoruz. Normal doğum belirtileri net belirtiler olup “acaba doğuruyor muyum” gibi arada kalan belirtileri olan belirtiler değildir.

En Yaygın Doğum Belirtileri

Ø  Nişan Gelmesi: İşaret dediğimiz bu kavram belirli bir leke ya da suyun akmasıyla ilgilidir.

Ø  Suyun Gelmeye Başlaması: İdrar geliyormuş gibi bir hissi olan suyun gelmesi, bir anda yaşanabilir.

Ø  Bebeğin Aşağı İnmesi

Ø      Rahim Ağzında Açılma Başlaması  gibi çeşitli belirtileri olan doğum belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermez. Net olarak nişan gelir, amniyon sıvısı gelir, bebek aşağı iner ve rahimde cm derecesinde açılmalar başlar. Nişan gelmesiyle doğumun başladığı anlaşılır ve ara ara kasılmalar yaşanır. Kasılmaların dakikası ve şiddeti giderek artar ve rahim gerekli açıklığa ulaştığında bebek kendisini dışarıya atmaya zorlar. Bu nedenle, nişanın geldiği süreden itibaren kısa bir süre içerisinde hastaneye gitmek çok önemlidir.

Anne Adaylarının Uykularını Kaçıran Doğum Acısı Korkusu Hakkında Genel Bilgi

Normal doğum yapacak anne adaylarının en büyük korkusu olan doğum sancısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Adet sanıcısına çok benzetilen doğum sancısının derecesi sizin ağrı eşiğinizle de ilgili olacaktır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda doğum sancısının adet sancısına benzediğini söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle adet sancısına benzer kramplar doğum krampları olarak nitelendirilir. 37. Haftadan sonra 1 dakika kadar süren sancılar kramp olarak değil de doğum sancısı olarak nitelendirilir.

Doğum sancısını hafifletmek için yol arayan annelere uzmanlar sık sık yürüme tavsiyesini veriyorlar. Çünkü yürüyerek bacaklarınızın arasındaki çat bölgesinde bulunan rahminiz açılacak ve doğum daha da kolaylaşacaktır. Sık sık yürüyerek doğum sancılarınızı azaltabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü