30 Haftalık Gebelik Rehberi

30 Haftalık Gebelik Rehberi

30 haftalık gebelik dönemiyle beklenen doğum tarihine 10 hafta kalıyor. Ancak unutmamak gerekir ki bebeklerin hepsi 40. Haftayı beklemiyor. Eğer planlı bir sezaryen yapacaksanız doktorlar genellikle 38. Haftadan sonra uygun bir gün belirliyor. Normal doğumlarda ise 38-40. Haftalar arası bebek gelebiliyor. Yani doğum hazırlıklarını tamamlamak için 8-10 haftan var!

30 haftalık gebelik döneminde büyük bir lahana boyutlarına ulaşan bebeklerin bu hafta boyu yaklaşık 40 cm, kilosu 1.300-1.400 gram civarı. Ancak her bebeğin gelişimi aynı değil. Bebeğinizin daha kilolu ya da daha zayıf olması da mümkün. Doktorunuz gelişiminde herhangi bir problem görmediği sürece ortalama değerlere takılmamak gerekiyor.

Bu hafta bebeğinizin tırnakları uzamaya devam ediyor, vücudu yeni yağ hücreleri oluşturuyor, damağının altında diş tomurcukları gelişmeye devam ediyor. Peki, 30 haftalık gebelik döneminde başka neler oluyor? Buyurun bakalım.

30 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

30 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Uzun bir zaman önce bebeğinizin vücudunda lanugo tüyleri çıkmaya başlamıştı. Bu tüyler bebeğinizin minik vücudu sıcaklık değişimlerinden korumaya yarıyordu. Ancak artık fetüsün vücudu yağ hücreleri oluşturmaya ve depolamaya başladı. Bu yağ hücreleri bebeğinizin vücut sıcaklığını koruyacak. Dolayısıyla bu ince tüylere artık gerek kalmadı. Doğum yaklaştıkça bu tüyler dökülecek.

Ancak bebeğiniz doğduğunda sırtında, hatta biraz da alnına, kulaklarında bu tüyleri görmek mümkün. Kızım doğduğunda bu tüyler beni de çok korkutmuştu. Ama neyse ki doğumdan sonra ilerleyen günlerde hepsi dökülüyor.

Bebeğinizin beyin gelişimi rahme düştüğü ilk zamanlarda başlamıştı. 30 haftalık gebelik döneminde de beyin gelişimi sürüyor. Şimdiye dek pürüzsüz ve kıvrımsız olan beyni bu haftadan sonra şekil almaya başlayacak.  Böylece bebeğinizin minik beyni gerçek bir beyin görüntüsüne kavuşacak.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

30 Haftalık Bebek Hareketleri

30 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu haftaya kadar dalak ve bazı dokular yardımıyla üretilen kırmızı kan hücreleri artık bebeğinizin kendi kemik iliği tarafından üretiliyor. 30 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin akciğer gelişimi sürüyor, tırnakları uzuyor, boy uzaması yavaşlasa da kilo alımı devam ediyor. Bebeğiniz son haftalara doğru daha da kilo alacak. Bu kilo artışı elbette size de yansıyacak. Gebeliğin son ayları annenin de en fazla kilo aldığı dönemdir.

Bebeğinizin büyümesi aynı zamanda rahimdeki alanının da daralmasına sebep oluyor. Gebeliğin 30. haftasında bebek hareketlerinde yaşana değişiklikler kimi zaman anneleri endişelendiriyor. Bebeğin eskisi kadar hareketli olmaması tamamen yerinin daralmasından kaynaklansa da bebek hareketlerinin azalması elbette ki anneleri korkutuyor.

Bu dönemde bebeğinizin iyi olduğuna emin olmak için, sabah ve akşam hareketlerini kontrol edebilirsin. Bebeğin hareketleri her gün farklılık gösterebilir. Yediklerinin bile bebeğin hareketlerini etkileyeceğini aklında bulundurmalısın.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Azalır Mı?

30 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Azalır Mı?

30 haftalık gebelik yorumları arasında sıklıkla yer alan bir konu da bebek hareketlerinin sıklığı. Her bebeğin hareket sıklığı farklı. Ancak son haftalara doğru hareketlerde azalma yaşayan anneler bebek hareketleri kaçıncı haftada azalır? Ya da 30 haftalık gebelik döneminde bebek hareketlerinin azalması doğum belirtisi mi? gibi bazı soru işaretleri taşıyor.

Bebek hareketlerinde azalma hissederseniz, hareketleri saymalı ve not etmelisiniz. Bebek hareketlerinin sayılması için en sık kullanılan yöntem şu şekildedir;

  • Bebeğinizin en hareketli olduğu bir zamanı seçin.
  • Oturuyor ya da sol yan yatıyor pozisyonda olun.
  • 10 adet hareket sayın ve ne kadar zaman geçtiğine bakın.
  • Bu hareketler güçlü tekmeler olabileceği gibi hafif ittirmeler ve yer değiştirmeleri de saymalısınız.
  • 2 saat içerisinde, 10 hareket alamazsanız, bebeğinizi uyandırmak için; açsanız, karnınızı doyurun ve şekerli bir şeyler yiyin.
  • Yine uyanmazsa, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verin.
  • Yine hareket etmezse, 30 haftalık gebelikte doktor kontrolü gerekebilir. Bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu durumda bebeğin sıkıntıda olup, olmadığına dair NST, ultrason, biyofizik profil, doppler gibi diğer testler yapılacaktır.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

30 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

30 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 3. Trimesteri hem bebeğin hem de annenin en fazla kiloyu aldığı dönemdir. Dolayısıyla vücudunuz her geçen gün ağırlaşacak. Kendinizi patlamaya hazır bir bomba gibi hissetmeniz, nefes nefese kalmanız, terlemeniz, hareketlerinizin yavaşlaması, hatta yatağa yatıp kalkmanın bile zorlaşması artık çok normal şeyler. Endişelenmeyin doğuma çok az bir zamanınız kaldı ve hepsi geçecek.

Normal bir kilo ile hamile kaldıysanız gebeliğiniz boyunca 9-14 kilo almanız uygun görülüyor. Ancak çok zayıf bir anne adayı iseniz 16 kiloya kadar limitiniz var. Elbette ki her kadının fiziksel yapısı farklı ve aldığı kilo, karının büyüklüğü bir değil. Bu yüzden kilonuz konusunda en doğru ilgiyi doktorunuz verecektir.

Doktorunuz sizin için farklı bir kilo uygun görmediyse 30 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? Sorusunun cevabı ortalama 500 gramdır.

30 Haftalık Gebelik Döneminde Yaşanan Şikayetler

30 Haftalık Gebelik Döneminde Yaşanan Şikayetler

Bebeğin büyümesi tüm organların sıkışıyormuş hissine kapılmana neden olabilir. Mesanenizdeki baskının artması gebeliğin son zamanlarında en çok gittiğiniz yerin tuvalet olmasına sebep olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamamak adına mümkün olduğunca idrar kesenizi tamamen boşaltmaya çalışmanız doğru olacaktır.

Karnınızın büyümesi denge problemleri yaşamanıza sebep olurken, 30 haftalık gebelik döneminde bel, sırt ve bacak ağrıları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca rahmin diyaframa uyguladığı baskı sebebiyle nefesinizin yetmediği hissine kapılmanız da oldukça normal ve geçicidir.

Hormon değişikliğine bağlı ruh durumunda dalgalanmalar, doğum korkusu, acaba iyi anne olabilecek miyim, çocuğuma bakabilecek miyim diye düşüncelere kapılmanıza sebep olabilir.  Annelik içgüdüsü tüm kadınlarda doğuştandır. Bu dönemde hormonların etkisine teslim olup, modunuzu düşürmeyin. Elbette çok iyi bir anne olacaksınız! Ancak bebek bakımı ile alakalı şüpheleriniz varsa 30 haftalık gebelik döneminden sonra bir aktivite olarak emzirme danışmanları ile görüşebilir, doğum veya bebek bakım kurslarına katılabilirsiniz.

30 Haftalık Hamilelik Döneminde Beslenme

30 Haftalık Hamilelik Döneminde Beslenme

Son olarak beslenme konusuna da değinmek gerekiyor. Çünkü bu haftalar bebeğinizin beyin kıvrımlarının oluşacağı zamanlar. Sağlıklı beyin gelişimi için gebeliğinizin ilk haftalarından bu yana omega-3 alımı büyük önem taşıyordu. Hamileliğin 30. Haftasına geldiğinizde de omega alımını aksatmamanızda yarar var.

Omega-3 en fazla somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya, chia, keten ve kendir tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Çok Sorulan Sorular

30 haftalık gebelik kaç aylık: Gebeliğinizde 7. Ayın içindesiniz.

30 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler: Artık ağırlaştınız. Ani hareketlerden kaçınmalısınız. Ani hareketler baş dönmesine sebep olabilir. Ayrıca yerden bir şey alacaksanız yavaş yavaş dizlerinizin üzerine çömelmeniz doğru olacaktır.

29 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

31 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü