16 Haftalık Gebelik Rehberi

16 Haftalık Gebelik Rehberi

Zaman su gibi akıp giderken geldik 16 haftalık gebelik dönemine. Bu haftaya kadar organ oluşumu son hız devam eden bebekler artık kilo alımına başlıyor. Gebeliğin 16. Haftasını takiben bebeklerin kilosu, boyundan daha fazla artış göstermeye başlıyor.

Baş ve popo uzunluğu 11 ile 11,5 cm, kilosu ise yaklaşık 100 grama ulaşan bebeklere bu haftada bir avokadoya benzetilebiliyor. Her geçen gün başını daha dik tutmaya başlayan miniklerin, sinir sistemi gelişimi bu haftalarda neredeyse tamamlanıyor. Peki, bebeklerde 16 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde başka neler oluyor? 16 haftalık gebelik kaç aylık? 16 haftalık gebelikte annedeki bazı değişimler nelerdir? Ve en önemlisi bu hafta sizi ve bebeğinizi bekleyen testler nelerdir?

Henüz cildi şeffaf olan bebeklerin bu hafta organları ultrason cihazında oldukça net bir şekilde görülebiliyor. El ve ayak tırnakları tamamen oluşuyor ve bacakları uzamaya devam ediyor.

16 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi

16 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Omurga ve sırt kasları güçlenen bebekler başını ve boynunu daha dik tutabiliyor. İçeride oldukça hareketli olan bebeklerin bu haftadan sonra küçük hareketlerini hissetmeniz de mümkün. Ancak amniyotik sıvı dolu kesede yaşamını sürdüren minikler hala çok küçük ve koruyucu bir tampon olan bu kese hareketleri hissetmenizi zorlaştırabilir.

Kafatası ve ayak tırnakları da 16 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde oluşuyor. kas gelişimi vücudun her yerinde devam ediyor. Sırt ve omurgada olduğu gibi yüzündeki kaslarda artık çok daha güçlü! Dolayısıyla bebekler bu haftalarda kaşlarını çatabiliyor, gözlerini oynatabiliyor ve çeşitli mimik hareketleri yapabiliyor. Ayrıca bebekler 16 haftalık gebelik döneminde az da olsa ışığı algılayabiliyor.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

16 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu

16 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur Mu?

Kuvvetle muhtemel! Artık bebeğiniz isterse size minik bir kız mı yoksa erkek mi olduğunu gösterebilir.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Bazı Değişimler

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Bazı Değişimler

Bebeğin büyümesine paralel anne adaylarının da karnı günden güne büyümeye başladı. Gebeliğin 16. Haftasına geldiğinizde karnınız artık hamileliğinizi belli eder kıvama gelmiştir. 16 haftalık gebelik anne karnı özellikle bel bölgesi kalınlaşmış ve pantolonlar sıkar duruma gelmiştir.

Bu hafta mide bulantısı, ruh durumunda dalgalanma ve halsizlik şikayetleri büyük ihtimalle son bulmuş oluyor. Ancak yeni bazı sıkıntılar gündeme gelebilir. Şöyle ki;

  • Diş eti rahatsızlıkları,
  • Nefes darlığı,
  • Kasık ağrısı
  • Vajinal akıntı

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

Gebelikte Diş Sağlığınıza Dikkat

Gebelikte Diş Sağlığınıza Dikkat!

Hamilikte hormonal değişiklikler diş eti iltihaplarını tetikleyebiliyormuş. Dişlerde oluşan bu problemler ise erken doğuma dahi yol açabilecek çok ciddi sonuçlar doğurabiliyormuş. Bu sebeple henüz hamilelik planlarken sağlık kontrolleri listesine bir diş uzmanını da eklemekte yarar var. Eğer hamileliğiniz planlı bir hamilelik değilse, geç kalmadan mutlaka bir uzmana danışın.

Diş etlerinin hassaslaşması 16 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde diş eti kanamalarına sebep olabilir. Uzmanlar halk arasında yaygın inanışa sahip olunan; gebelikte diş tedavisi yapılamayacağı ve hamilelik döneminde annenin dişlerinde kalsiyum çekilmesi yaşanacağı gibi inanışların doğru olmadığının altını çiziyor.

Diş hekimleri, gebelik dönemindeki annelerin  ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A-C-D vitaminleri, fosfor ve kalsiyum açısından zengin temel yiyecekler, meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurtanın dengeli olarak tüketmesi gerekliliğine vurgu yapıyor.

Hamilelikte Diş Sağlığı Ve Tedavisi İçin Dikkat Edilecekler

Hamilelikte Diş Sağlığı Ve Tedavisi İçin Dikkat Edilecekler

  • Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır,
  • Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalıdır,
  • ‘’Diş etlerim kanıyor’’ düşüncesiyle dişleri fırçalamadan kaçınılmamalıdır,
  • Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanma ile etkili diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır,
  • Hamilelere uygun ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır,
  • Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir,
  • Zorunluluk yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir,
  • İlk 3 ay etkili diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler 2. üç aya; yani 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ay da oldukça önemlidir acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalıdır,
  • Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır,
  • Lokal anestezi yapılmasında özel bir durum yoksa sakınca yoktur; ama yine de öncelikle kadın doğum doktorunun önerisi alınmalıdır.

Kaynak: Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin 10 Öneri

Gebelikte Nefes Darlığı

Gebelikte Nefes Darlığı

Alınan nefesin az gelmesi, nefes darlığı yaşıyormuş hissi de gebelik ilerledikçe sıkça duyulan şikayetlerden biridir. Uzmanlar bu durumun sebebini gebelikte artan hormonlara ve oksijen ihtiyacına bağlıyor.

Gebelik döneminde vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyuyormuş. Vücudunuz ise bunu sağlamak için bazı düzenlemeler yapıyormuş. Başta progesteron olmak üzere, hormonal değişim direkt olarak akciğerleri etkiliyor ve beyindeki solunum merkezinizi uyarıyormuş.

Son aylarda ise, büyüyen rahim, diyaframı yukarı iterek, akciğerlere bası yapıyor ve bu durumda özelikle de çoğul gebelik ya da bebeğin suyunun fazla olduğu durumlarda, anne adayının nefes alması zorlaşabiliyormuş.

Doğuma yakın son birkaç haftada bebeğin başı doğum kanalına yerleştiğinde karın seviyesinin aşağı düşmesi ile rahatlama yaşanıyormuş. Yavaş hareket etmek ve kendinizi yormamak bu duruma çözüm olurken, oturur pozisyondayken, sırtınızı arkaya yaslayarak dik oturmaya çalışmak da akciğerlere genişleme için yeterli alan yaratıyormuş.

Kaynak: Gebelikte nefes darlığı

Nefes Darlığına Fayda Sağlayabilen Önlemler

Nefes Darlığına Fayda Sağlayabilen Önlemler

Yatarken yastığınızı yükseltmek de nefes darlığına fayda sağlayabilen bir başka önlem imiş. Hamilelik döneminde annelerin en büyük problemlerinden biri de gece yatış pozisyonudur. Uzmanlar gebelikte yatış pozisyonunun, sadece konfor açısından değil, tıbbi açıdan da çok önemli olduğunu belirtiyor.

25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabileceğinizi belirten uzmanlar, korkulan yüz üstü pozisyonda, bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde zarar görmeyeceğini ancak, 6. ayda sonra büyüyen karnınız sebebiyle yüz üstü pozisyonda rahat edemeyeceğinizi belirtiyor.

Sırt üstü yatmanın bebek açısından sakıncalı olabileceğini belirten uzmanlar bunun sebebini şöyle açıklıyor; Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kg a varan ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir.

Gebelik boyunca en çok önerilen yatış biçimi, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.

Birkaç not;

  • Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık da koyabilirsiniz.
  • Bir veya her iki diziniz kıvrık şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına yastık da koyabilirsiniz.
  • Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.
  • Gebeliğe özel yastıklardan da fayda görebilirsiniz.

Kaynak: Hamilelikte Yatış Pozisyonu

16 Haftalık Gebelik Testleri

16 Haftalık Gebelik Testleri

16-20 haftalar arasında kromozom anomalisi ve Spina Bifida taraması için üçlü veya dörtlü test yapılıyormuş.

İkili, üçlü, dörtlü tarama testleri ve anne kanında serbest fetal DNA testi tarama testleri olarak biliniyor. Bu nedenle bu testlerde yüksek risk çıktığı durumlarda kesin tanıyı koymak için gebelik haftasına göre koryon villus biopsisi, amniosentez veya kordosentez yapılması gerekiyormuş.

Doktorunuz gerekli testler konusunda sizi önceden bilgilendirecektir. Endişe etmeyin.

17. haftada görüşmek üzere…

15 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

17 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü