Yerleşme Kanaması

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur? | Üstüne Görme

Yerleşme kanaması halk arasında bilinen adıyla üstüne görme hamileliğin ilk belirtilerinden biridir. Ancak hamileliğin ilk anda bilinememesinden dolayı bu kanama tüm anne adaylarını korkutur. Her kadın implantasyon kanaması yaşayacak diye bir kural yok fakat yine de karşılaştığınızda korkmamanız aksine mutlu olmanız gereken bir durumdur.

Gebeliğin ilk aylarında en sık yaşanan pembe akıntı yerleşme kanamasıdır. Tıp dilinde implantasyon kanaması ismi verilen bu kanama çoğu zaman regl ile karıştırılır. Döllenmiş yumurta tüplerde ilerleyerek rahme ulaşır ve tutunma çabası başlar. İmplantasyon kanaması da bu dönemde yani hamileliğin henüz çok taze olduğu günlerde görülür.

Gebelik planlayan ya da karşılaştığı kanamanın implantasyon kanaması olmasından şüphelenen anne adaylarının implantasyon kanaması ile ilgili aklında pek çok soru işareti oluşur. Yerleşme kanaması ne zaman olur? Yerleşme kanaması nasıl olur? Kaç gün sürer, rengi nasıldır… tüm sorularınızın cevapları hepsi yazımızda.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme Kanaması Nedir?

İmplantasyon kanaması bebeğin rahme yerleşmesi esnasında oluşabilen ufak lekelenme ve kanamadır ve gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Ancak elbette ilk kez anne olanlar ya da daha önceki gebeliklerinde bu kanamayı yaşamayanlar, ilk defa implantasyon kanaması ile karşılaştıklarında korkabiliyor. Yerleşme kanaması yaşayanlar Kadınlar Kulübü gibi anne paylaşım platformlarında deneyimlerini paylaşırken, konuyu merak eden anneler de bu deneyimlerden faydalanıyor.

Sizin İçin Seçtik

Bebeğiniz için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Tıp dilinde İmplantasyon, halk arasında üstüne görme yani en genel tabiri ile implantasyon kanaması döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi esnasında oluyor. Cinsel birleşmeden sonra milyonlarca sperm yumurtaya doğru hızlı bir yarışa başlıyor ve 1 spermin nihai hedefe ulaşmasıyla döllenme gerçekleşiyor.

Ardından döllenmiş yumurtanın 9 ay büyüyeceği rahme ulaşana kadar yolculuğu başlıyor. Sperm ile buluşan yumurtanın, 9 ayını geçirip, gelişeceği rahme yerleşmesi bir hafta sürüyor. 3 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde, döllenmiş yumurta rahme ulaşıyor. Döllenmiş yumurtanın rahme ulaşması ve tutunması yaklaşık 8-9 hatta 12 günü bulabiliyor. Yani yerleşme kanaması ne zaman olur konusunda net bir gün söylemek mümkün değil.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

Döllenmiş yumurta rahme yerleşirken hafif lekelenmeler, minik kanamalar olabiliyor. Yerleşme kanaması nasıl olur sorusunun cevabı da bu. Bu minik lekelenmelere implantasyon kanaması deniyor. Kendini gebeliğe hazırlamak için kalınlaşan rahim dokusu, embriyonun yerleşmesi esnasında hafif zedelenmeler yaşayabiliyor. Lekelenme gibi olan bu kanamaların regl kanaması ile karıştırılmaması için adet kanamasından daha az ve çok daha hafif bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması kaç gün sürer konusuna geldiğimizde, akıntının yoğunluğu, kıvamı, süresi gibi tüm belirtiler her kadında farklılık gösterir. Bazı kadınlar yalnızca 1 kez çamaşırınızda lekelenme görürken bazıları birkaç gün görebilir.

Şiddeti ve sürekliliği her kadında farklı olmakla beraber, implantasyon kanaması ortalama 6-12 gün sürebilir.

Üstüne Görme Nedir?

Üstüne Görme Nedir?

İmplantasyon kanaması genelde regl kanamasından kısa bir süre önce gerçekleşir. Bu nedenle adet kanaması ile karıştırılabiliyor. Beklenen adet gününüze yaklaşık 5-6 gün kala yerleşme kanamasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu iki kanamanın bu kadar yakın olması birbirine karıştırılmasında en büyük sebep. Dolayısıyla annelerin aklında üstüne görme adet gününde mi olur gibi soru işaretleri de oluşabiliyor.

Çoğu anne adayı, özellikle de bebek sahibi olmayı isteyenler implantasyon kanamasını gördüğünde regl olduğunu düşünerek üzüntüye kapılıyor. Bazı anneler ise yerleşme kanamasını regl zannedip gebe kaldığını fark etmiyor. Buna halk arasında üstüne görme deniyor. Halk arasında üstüne görme denen bu durum, gebeliğin 2. Ayında regl kanaması yaşanmadığında fark edilebiliyor.

Hemen Satın Al

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Yerleşme Kanaması Hesaplayıcı

Yerleşme Kanaması Hesaplayıcı

Yaşadığı kanamanın implantasyon olmasından şüphelenen anneler, yerleşme kanaması hesaplayıcı arayışına koyuluyor. İnternette son adet tarihinizi ve adet döngünüzü yazarak, hesaplama yapabileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar aracılığı ile yerleşme kanaması ne zaman olur sorunuza yanıt buşlabilirsiniz.

Bunun dışında küçük bir hesapla siz de aşağı yukarı tarihler için tahminde bulunabilirsiniz. Yerleşme kanaması takvimi son adetin ilk gününden itibaren hesaplanıyor.

  • En son hangi tarihte regl olduğunuzu not edin,
  • Bu tarihten 14-16 gün sonrası yumurtlama günlerinizdir,
  • Olası döllenme tarihleri 18-20. günlerdir,
  • Son adet tarihinden yaklaşık 24-26. Gün sonra da implantasyon kanaması görülebilir.
  • Eğer gebelik oluşmamışsa son adetten 28 gün sonra yeniden adet görülür.
Yerleşme Kanaması Rengi ve Kıvamı

Yerleşme Kanaması Rengi ve Kıvamı

Merak edilen bir başka konu da yerleşme kanamasının rengi ve kıvamıdır. Yerleşme kanaması yaşayanlar durumu ilk anda regl başladı zannetse de regl kadar sürmediğini fark edince korku ya da endişeye kapılabiliyor.

Adet kanamasından ayırt edilebilmesi için implantasyon kanamasının rengi, kıvamı ve şiddetinin nasıl olabileceğini bilmekte yarar var.

Bebek yerleşirken rahim duvarında olan minik akıntı, vajinal yolla atılır. Minik akıntı diyoruz çünkü çoğu kadın implantasyon kanamasını fark etmeyebilir. Kanama miktarı çok az olabilir ya da renksiz akıntı ile karışıp belli olmayabilir. Yani hamilelikte ilk hafta akıntı nasıl olur? Sorunuzun cevabı pembedir ve akıntı ilk haftalarda oldukça normaldir.

İmplantasyonda yaşanan kanama şekli daha çok lekelenme gibidir. Regl kanaması gibi birkaç gün yoğun şekilde gelmez. Yerleşme kanaması rengi ise genellikle pembe veya kahverengidir. Oysa regl kanamasında görülen kan rengi daha çok kırmızı ve sonlara doğru pembemsidir.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?

Uzmanlar implantasyon kanamasının genelde ağrısız olduğunu belirtiyor. Ancak eğer ağrınız varsa, kanamanın rengi kırmızıya dönüyorsa, lekelenme gibi değil de şiddetli kanama gibiyse kısacası implantasyon ya da regl kanamasına benzemiyorsa bir uzmana danışmakta fayda var.

Yerleşme Kanamasından Kaç gün Sonra Gebelik Belli Olur?

İmplantasyon kanaması beklenen regl kanamasına yakın tarihlerde gerçekleşir. İmplantasyon kanamasından yaklaşık 2-3 gün sonra gebelik testi yaparsanız pozitif sonuç alma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Zaten yukarıdaki takvimde de belirttiğimiz gibi yumurtanın olası döllenme tarihi, son adet tarihinizden yaklaşık 18-20 gün sonrasıdır. Son adet tarihinden yaklaşık 24-26 gün sonra da implantasyon görülebilir. Eğer gebelik oluşmamışsa son adetten 28 gün sonra yeniden adet görülür.

Ancak gebelik oluşmuşsa, implantasyon kanamasından 2-3 gün sonra regl başlamaz. Dolayısıyla bu tarih gebelik testi yapmak için uygun bir tarihtir. İdrar testi yapmanız halinde çift çizgiyi görebilirsiniz.

Hafta Hafta Gebelik Rehberi yazımızı okumak için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü