AY AY AŞI TAKVİMİ

Herkesin kolunda mutlaka bir aşı izi vardır değil mi? Özellikle kolun üst kısımlarında olan bu izler bebekken yaptırılan aşılarınızdır ve tüm aşılar sizi hastalıklara karşı korumak için geliştirilmiştir. Kızamık, suçiçeği gibi aşılar yapıldıktan sonra bebeğinizin vücudu korumaya alınmaktadır. Aşıların insan vücudundaki çalışma mekanizması sayesinde de bebeğinizin vücuduna gelen mikroplar bozguna uğratılır.

Aşılar sayesinde mikropların en zayıf halleri bebeklerin vücutlarına enjekte edilerek enfeksiyonlarla mücadele etmeleri sağlanır. Aşı ile bebeğinizin bağışıklık sistemi mikroplarla karşılaştığı zaman çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmeye başlar. Tabi hiçbir aşı tam koruma sağlamaz ancak çok güçlü bir şekilde bebeğinizi korumaya alabilir. Bebeği mikroplarla savaşmaya hazır hale getirmesinin yanı sıra oldukça güvenli bir yöntem olan aşı uygulaması yapıldıktan sonra ufak ve kısa süreli etkiler görülebilir. Hafif şişlik ve kızarıklık aşının yapıldığı yerde gözlenirken bunun haricinde bebeğinize hiçbir sakıncası olmamaktadır. Sonrasında bebekteki tedirginlik ve korkunun beraberinde getirdiği ağlama kaçınılmaz olsa da asla aşıları aksatmamalısınız. Özellikle aşağıda vereceğimiz ay ay aşı takvimi listesini mutlaka dikkate almalısınız.

1.Ay Aşısı: İlk ay aşısında Hepatit B hastalığına karşı önlem almak için Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Bitkinlik, kusma, eklem yerlerinde ağrılara sebep olan hastalığı önlemek için yapılan aşının yapılma şekli doğumdan sonra ilk doz 1.ay içerisinde de ikinci dozun vurulması ile gerçekleşmelidir.

2. Ay Aşısı: Bu ay bebeğinizin takviminde oldukça kabarık bir aşı listesi olacak ve biraz ağlamayla karışık endişeli dakikalar sizi bekliyor olabilir. Ancak her aşının bebeğinizin sağlığı için olduğunu unutmamalısınız. Yapılacak aşılarsa Karma, Pnömokok, Verem ve Rotavirus aşılarıdır. Tüm hastalık grupları için birer doz vurularak gerçekleştirilen aşılar emin olun çocuğunuzu gelişim sürecinde birçok hastalıktan koruyacaktır.

4. Ay Aşısı: 4 aylık bebeğin aşıları 2. ayda hangi aşıların yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. Eğer ki bebeğiniz 2 aylıkken Rotavirus, DaPT-IPA-Hib ve Pnömokok aşılarını yaptırdıysanız 4. ayda da u aşıların ikinci dozlarını vurdurmanız gerekmektedir. Ama 3. ayda bu aşılara başlandıysa bu ay yaptırmanıza gerek yok.

6. Ay Aşısı: Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde 6. ay içerisinde olunması gereken aşılardan olan Hepatit B aşısı bu aydan sonra bir daha 18. ayda karşınıza çıkacaktır. Sonrasında 3 ile 4. aylarda yaptırılan DaPT-IPA-Hib aşı grubunun 3. dozu yine bu ayda minik yavrunuzun bedeniyle buluşacak diğer aşılardandır. Aşı takip sistemi içerisinde yaptırmanız gereken bir diğer grupta polio yani çocuk felci aşısıdır.

12. Ay Aşısı: 6 ay aradan sonra tekrar aşı ile buluşacak bebeklerinizin takvimi bu ay yine biraz yoğun olacaktır. 12. aydan önce bebeğiniz kızamık aşısı olmuş olabilir anca Sağlık Bakanlığı takvimine göre bu aşı 12. aya eklenmiştir. Herkesin bildiği kabakulak, suçiçeği, kızamıkçık aşıları da yine bu aya eklenmiş diğer aşılardır.

18. Ay Aşısı: 2, 4 ve 6. aylarda yapılan çoğu aşının son dozu 18. ayda vurulmaktadır. Bunlara ek olarak Hepatit A yapılacaktır ve Hepatit A aşısının son dozu da 2 yaşında da vurulacaktır.

Saydığımız aylara göre vurulan aşılarla ay ay aşı takvimi bebeğinizin sağlığı için tamamlanmış olacaktır. Aşılardan sonra görülecek ateş, ağlama, halsizlik ve iştahsızlıksa aileleri hiçbir şekilde endişelendirmemelidir. Bebek aşı takvimi ile çocuklarınız sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü