ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE DİYABET HASTALIĞI

Çocuklarda Ve Bebeklerde Diyabet Hastalığı

Herkesin şeker hastalığı olarak bildiği diyabet, tıp dilinde Latince olarak diabetes mellitus olarak ifade edilmektedir. Şeker sebebiyle artmış idrar çıkarımı anlamına gelmektedir. Kan şeker düzeyi normal sınırda seyrettiği zaman herhangi bir şekilde böbreklerden şeker atımı olayı gerçekleşmez ancak sınır aşılınca idrarla beraber şeker atılımı başlar ve bu durum şeker hastalığının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Şeker Hastalığı Sınıflandırması Nasıl Yapılmaktadır?

Vücut insülini yetersiz olarak yaptığında veya hiç yapamadığındaki oluşan şeker hastalığına Tip 1 diyabet denmektedir. Bu tür hastalığın tedavisi içinse insülin kullanımı esas ve şart olmaktadır.

Göreceli insülin eksikliğinde insülin direncine bağlı olarak görülen şeker türü ise Tip 2 diyabet olarak adlandırılmaktadır. Bu türde insülin direncini azaltmayı hedeflemek esas amaçtır. Diyet beslenme programı ile giderilebilen rahatsızlık çeşitli ilaçlarla da giderilebilir.

Diyabet Hastalığı Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkmaktadır?

Diyabet hemen her yaşta görülebilen bir hastalık türüdür. İnsüline bağlı olarak ortaya çıkan Tip1 diyabet genelde 5-7 yaş aralığında görülmektedir. Tabi çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülmektedir.

Tip 2 diyabet hastalığının ise eskiden sadece yetişkinlerde görüldüğü bilinirdi. Ancak dünya genelinde gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda şişmanlık problemi giderek arttığı için araştırmalar sonucu durumun Tip2 diyabete bağlı olduğu görülmüştür. Hiç spor yapılmaması, poliskistik over hastalığı ve şişmanlık durumu Tip 2 diyabeti tetiklemekte ve obez riskini de arttırmaktadır.

Şeker Hastalığının Çocuklarda Görülen Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı veya diyabet çocuklarda çok çeşitli şekillerde belirtiler gösterebilir. Ebeveynler çocuklarını takip ederek konu hakkında araştırma yaptıkları takdirde ne kadar erken fark ederlerse tedavi süreci o kadar verimli geçecektir. Eğer çocuğunuzda;

·         Çok susama

·         Çok idrara çıkma

·         Yorgunluk ve kilo kaybı

·         Tuvaletini gece yapan bir çocuğun altını ıslatması

·         Kız çocuklarda genital bölgede görülen mantar hastalıkları

·         Nadir olarak da görülse büyüme geriliği ve

·         Cilt enfeksiyonları gözlemlediğinizde mutlaka doktora başvurmalı ve gerek testleri hızlıca yaptırmalısınız.

Çocuklarda Görülen Şeker Hastalığında Niçin Erken Tanı Önemlidir?

Çocuğunuzun sağlıklı yaşantısı içerisinde beklenmeyen durumlar gözlediyseniz hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalı ve çocuğunuzun hayatı içerisinde ciddi bir yer edinmesini önlemelisiniz. Uygun olan tedaviye hemen başlandığı takdirde de diğer sağlık sorunlarının oluşması önlenecektir.

Çocuklarda Diyabet Tedavisinde Neler Hedeflenmektedir?

Tedavi için gözlem altında tutulması amacıyla hastaneye yatırılan çocuğunuza uygun tedavi süreci uygulanarak çeşitli enfeksiyon ve kan şeker düzeyinin normal seyrine getirilmesi hedeflenmektedir.

Çocuklara diyabet tedavisi verilirken aileye de diyabet eğitimi verilmelidir. Çünkü hastanedeki tedaviden sonra evde başlayacak olan iyileşme sürecinde günlük yaşamını kapsayacak kuralları hem aile hem çocuk mutlaka öğrenmelidir. Aile çocuğu için glukometre cihazını kullanmayı öğrenmelidir ve kayıtları mutlaka arşiv haline getirmelidir. Hedeflenen aralıkların belirlenmesi için oldukça önemli olan bu metot doktor kontrolüne gidildiğinde de takibin yapılmasına kolaylık sağlayacaktır.

Gelişen zaman ve değişen yeme alışkanlıkları ile birlikte artık anne karnında şeker hastası olan bebekler yâda gelişim döneminde hastalıkla karşı karşıya kalan çocuklar kendileri fark edemeyecekleri için sizler ebeveynleri olarak her davranış ve durum değişimini mutlaka kontrole edip önleminizi almalısınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü