Suda Doğum Nedir ? | Nasıl Olur Ve Faydaları Nelerdir ?

Suda Doğum Nedir ? | Nasıl Olur Ve Faydaları Nelerdir ?

Suda doğum son zamanlarda ülkemizde sıklıkla duyulmaya başlayan ancak özellikle Avrupa ve Amerika’da 30 yılı aşkın bir süredir uygulanan alternatif bir doğum yöntemidir.

Suya doğum aslında vajinal, yani normal yolla doğumdur. Tek farkı doğumhanede, jinekolojik muayene masasında yani meşhur çatalda değil, doğum için hazırlanan özel bir küvette doğumun gerçekleşmesidir. Yani aklınıza sezaryen gibi bir operasyon gelmesin. Doğumun suda olmasının sebebi ise suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanmaktır.

Suda doğumun hem anne hem de bebek için onlarca faydası bulunmasına karşın tehlikeleri anne ve bebekte herhangi bir sağlık sorunu oluşmadığı sürece, diğer doğum şekillerinden eksik ya da fazla değildir. Bakalım suda doğum nedir? Suda doğum nasıl yapılır? Faydaları ve suda doğum fiyatları ne kadardır?

Suda Doğum Nedir?

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum nedir cevabı ile başlayalım. Suda normal doğum, doğum eyleminin 37 derece su ile doldurulmuş bir havuz ya da küvette, uzmanlar yardımı ile gerçekleştirilmesidir. Bu havuzlar doğumdan önce şişirilebilen bot tarzı havuzlar olabileceği gibi, jakuziyi andıran büyük küvetler şeklinde de olabilir.

Anneyi rahatlatan, kasları gevşeten sıcak su, doğumun daha hızlı ilerlemesini ve daha kolay olmasını sağlar. Aynı zamanda 9 ay boyunca anne karnında amniyon sıvı içinde yüzen bebek, yakın sıcaklıkta bir suyun içine doğar ve dünyaya yumuşak bir geçiş yapar.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda doğum nasıl yapılır konusuna geçmeden önce anne henüz gebelik döneminde böyle bir talebi olduğunu doktoruna belirtmelidir. Çünkü suda normal doğum yapabilmek için anne ve bebeğin sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Üstelik her hastane bu talebi karşılamayabilir. Doğum için seçtiğiniz hastane suya doğum yapan hastaneler arasındaysa öncesinde bir hazırlık gerekecektir.

Suda normal doğum için gereken şartlar;

  • Riskli gebeliklerde suya doğum önerilmez,
  • Çoğul gebeliklerde suya doğum tavsiye edilmez,
  • Erken doğumlarda, yani 37 haftanın altındaki gebeliklerde suya doğum önerilmez,
  • Annede herhangi bir enfeksiyon varsa suya doğum önerilmez, çünkü enfeksiyon bebeğe geçebilir.
  • Annede vajinal kanama varsa suya doğum yapılamaz,
  • Bebeğin henüz doğum pozisyonu almamış olması durumunda suya doğum yapılamaz,
  • Kilolu bebeklerin suda doğması tavsiye edilmez,

Eğer tüm bu şartlar uygunsa ve anne adayı suda doğum yapmaya karar verdiyse, öncesinde hem anne hem de baba profesyonel bir hazırlık eğitimi almalıdır.

Suya doğum normal yolla doğumun rahatlatıcı bir yoludur. Aile ne kadar rahat ve huzurlu olursa doğum o kadar rahat gerçekleşir. Annenin panik olması, korkması, paniğe kapılması doğumu zorlaştıracağı gibi bebeği de tehlikeye sokabilir.

Anne ve babanın dışında, doğum anında destek verecek ekibin de tecrübesi oldukça önemlidir. Doğal doğum konusunda eğitimli, anne ile iletişimi kuvvetli ve güven veren sağlık personelleri rahat bir doğum için olmazsa olmazdır.

Doğum yapacağınız hastanenin acil durumlar için eğitimli ve yeterli personeli olması da oldukça önemlidir.

Suda Doğum Nasıl Olur?

Suda Doğum Nasıl Olur?

Suda doğumu 2 aşamada inceleyebiliriz. İlk aşama bebeğin başının rahim ağzından geçebileceği düzeye gelene kadar suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanılmasıdır.

Ancak burada bazı uzmanlar açılmanın su dışında beklenmesi gerektiğini, erken evrelerde havuz kullanımının doğumu durdurabileceğini belirtiyor. Bu nedenle suya girmek için ideal zamanın bir miktar açılmadan sonra, doğumun yaklaşan evreleri olduğu belirtiliyor.

Bu sürede sürekli doktor ve hemşireler anne adayının durumunu kontrol eder. Tabi bir yandan da küvet ya da su havuzu hazır edilir. Suyun derecesi 37 olmalıdır. Aynı şekilde su ısısı da sık sık kontrol edilmelidir.

Doğum başladığında anne adayı göğüs kısmına kadar suya giriyor. Su ağrıları hafiflettiği gibi vajinal açılmayı da kolaylaştırıyor. Anne dilerse suda doğuruyor, dilerse de yeterli açılma sağlandıktan sonra su dışında doğurabiliyor.

Bebeğin su içinde doğurulmasına ise suya doğum deniyor. Anne yeterli açıklığa rağmen sudan çıkmıyor ve bebek direkt olarak suyun içine doğuyor. Bu aşamada anne daha önce yeterli eğitimi ve desteği aldıysa süreci kendi başına yönetebiliyor.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Doğar Doğmaz Ten Tene Temas

Doğar Doğmaz Ten Tene Temas

Yani bebek vajinadan çıkarken anne bebeğini tutuyor ve çıkar çıkmaz kucağına alıyor. Ancak elbette tüm bunlar doktor, ebe ve hemşire kontrolünde gerçekleşiyor.

Bildiğiniz gibi normal ya da sezaryen doğumlarda bebek dünyaya gelir gelmez doktor kontrolünden geçiyor. Sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra annenin yanına götürülüyor. Suda doğumda bebeğin ilk kontrolleri, eğer mümkünse, çocuk doktoru o an orada bulunuyorsa anne kucağında yapılabiliyor.

Bilinmesi gereken bir başka nokta ise suya doğumlarda, bebekler ani soğuk şoku yaşamıyor ve ciğerleri birden hava ile dolmuyor. Yani suya doğumda bebek doğar doğmaz ağlamıyor ve deyim yerindeyse aktifleşmesi biraz zaman alıyor.

Henüz kordonu kesilmediği için oksijen ihtiyacında herhangi bir problem olmayan bebeklerin kendi başına nefes almaları suya doğumlarda biraz daha geç oluyor. Ancak el bette bu korkulacak bir durum değil.

Normal doğumlar her zaman 3 aşamadan oluşuyor. İlk aşama doğum belirtilerinin başladığı, sancının çekildiği ve açılmanın beklendiği aşamayken, ikinci aşama doğumun başladığı ve bebeğin çıktığı evre kabul ediliyor.

Doğumun son aşaması ise plasentanın düşmesi ve rahmin temizlenmesi. Suya doğumlarda plasenta çıkışı suda olabileceği gibi dışarda da olabiliyor.

Suda doğum ekibi oldukça kalabalık bir ekip. Doktor, hemşire, ebe, kimi hastanelerde annenin doğum korkularından arınmasını sağlayan doğum psikoloğu bulunuyor. Anne doğum boyunca asla yalnız kalmıyor ancak elbette ihtiyacı olan mahremiyet bölgesi de sağlanıyor.

Suda Doğum Faydaları

Suda Doğum Faydaları

Suya doğumun anne ve bebek açısından onlarca faydası bulunuyor. Su içinde normal doğum annenin sancılarını hafifletirken, doğum sürecini hızlandırıyor. Bebek açısından faydası ise amniyon sıvı içinden, su ünitesi içine doğan bebek uzmanlara göre çok daha az travma yaşar. Dünyaya adaptasyonu kolaylaşır.

Suda doğum faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Suyun rahatlatıcı etkisi doğum sancılarını hafifletir.
  • Su hem anneyi hem de bebeği rahatlatır.
  • Suyun kaldırma kuvveti ile anne vücut ağırlığını daha az hisseder. Bu da annenin daha rahat hareket etmesini sağlar.
  • Annenin gevşemesi ve daha az ağrı hissetmesi doğum süresini kısaltır.
  • Sıcak su içindeyken endorfin salgılanması artar. Böylece doğum sancıları, ağğrıları daha az hissedilir.
  • Su bebeğin çıkış kanalların yumuşamasını sağlar, esnekliğini artırır.
  • Kanalların yumuşaması, esnekliğin artması ise vajinal bölgeye kesi yani tıp dilinde epizyotomi uygulanması ihtimali azalır.
  • Su içinde doğum vajinal yırtılmaları önler.
  • Suyun verdiği gevşeme hissi vajinal açılmaya da destek olur. Çoğu zaman, suni sancıya gerek kalmaz.
  • Suya doğum bebeğe güven hissi verir ve doğum stresini azaltır.
  • Amniyon sıvıdan suda doğum havuzuna doğan bebek için rahat bir geçiş sağlar.
  • Strese bağlı kan basıncı yükselebilir. Su yükselen kan basıncını azaltır.
  • Anne doğumuna an be an şahit olur ve bu esnada sıcak suyun verdiği rahatlıkla oldukça huzurludur.

Hemen Satın Al

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Suda Doğum Fiyatları 2020

Suda Doğum Fiyatları 2021

Doğumda suyun rahatlatıcı etkisinden yararlanmanın anneye ve bebeğe faydaları yadsınamaz. Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da günden güne daha çok duyulur, bilinir hale geldi. Peki ya suda doğum fiyatları 2021 yılında ne kadar?

Suda doğum ne kadar? Konusu hastane, doktor ve donanım gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Her hastanede suya doğum imkanı olmadığından bahsetmiştik. Olan hastanelerde ise özel donanımlar gerekiyor. Bu donanımlar da ekstra bir ücret gerektiriyor.

Ayrıca suya doğum kalabalık bir ekiple gerçekleştiriliyor. Burada doktorun, hemşirenin, ebenin kısacası tüm ekibin tecrübesi de fiyatları etkiliyor.

Bu yazımızda “Suda doğum nedir?” sorunuza cevap aradık. Ancak elbette anne adaylarının soru işaretleri asla bitmez. Eğer kendinizi daha iyi hissedecekseniz, doğum korkularınızı yenmenize yardımcı olacaksa suda doğum videosu Youtube gibi platformlarda bulunabiliyor. “Suda doğum nasıl olur” yazarak izleyebilirsiniz.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü