Slime Malzemeleri

Slime Yapımı | Slime Malzemeleri

Slime Yapımı

Slime yapımı çocuğunu mutlu etmek, evde birlikte eğlenceli vakit geçirmek hatta biraz da kendi eğlenmek isteyen ebeveynlerin en çok aradığı etkinliklerden biri. Ancak kıvamını tutturma, yapımında kullanılan malzemelerin sağlıklı olup olmadığı ve çocuklar için ne kadar güvenli olduğu konularında annelerin bazı çekinceleri olabiliyor.

Bu yazımızda slaym yapımı, malzemeleri, malzemelerin sağlık standartlarını taşıyıp taşımadığı gibi aklınızı kurcalayan tüm sorulara cevap aradık. Önce nedir ne değildir öğrenelim, sonra birbirinden renkli slimelar yaparak eğlenelim.

Slime Nedir?

Slime Nedir?

Slime oyun hamurunun farklı bir çeşididir. Oyun hamuruna göre daha yumuşak, akışkan ve ele yapışmayan bir kıvamı olan slime Türkçe balçık anlamına geliyor ve sılaym ya da slaym olarak da sıkça telaffuz ediliyor. Zıp zıp hamuru ismini de duyabilirsiniz.

Slime yapımı kolay ama en güzeli slaym yapımı da oynaması kadar eğlenceli. Polimer malzemeden (birçok parça) yapılan modern oyun hamuru slime, birbirinden canlı renkleri, pullu, simli çeşitleri ile hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çekiyor. Çocuklar hayal dünyalarını renklendirirken yetişkinler ise stres atmak için slime ile oynuyor. Hatta oynamaktan ziyade pek çok kişi slime yapımı videoları izleyerek stres atıyor.

Her ne kadar bizler bu kadar renklileri ile yeni tanışmış olsak da slime tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Nobel kimya ödüllü Alman bir kimyager tarafından 1920’de bulunan bu yapışkan oyun hamuru, ABD’li bir oyuncak firması tarafından 1976 yılında piyasaya sürülüyor. Yalnızca yeşil rengi ile sunulan ürün o dönemde çocuklar tarafında oldukça seviliyor.

Hemen Satın Al

Tüm sling ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.

Yapımı Da Oynaması Kadar Eğlenceli

Yapımı Da Oynaması Kadar Eğlenceli

Ülkemizdeki popülerliğinin artması hatta neredeyse tüm dünyada bir ‘çılgınlık’ haline gelmesi ise 2000’li yılları buluyor. Ülkemizde yayın yapan bir çizgi film kanalı kendi bünyesindeki oyuncak markalarına çeşitlilik getirmek üzere yola çıkıyor ve bu seçeneklere slime da dahil ediyor.

Slaymın elden ele dolaşması da o tarihten sonra başlıyor. Tüm sosyal medya mecralarında geniş yer bulan slime yapımı videoları izlemek slime ile oynamaktan bile daha çok ilgi görüyor. Pek çok insan içine farklı renkler, simler, pullar, boncuklar eklediği kendi slime yapım videosunu çekiyor. Böylece bu yeni nesil oyun hamuru hem yetişkinleri hem de çocukları etkisi altına alıyor.

Peki izlemesi de oynaması da bu kadar eğlenceli sılaym sağlıklı ve güvenli mi? Faydası nedir? Hadi tek tek inceleyelim!

Slime Faydaları

Slime Faydaları

  • Çocukların hayal gücünü destekler.
  • İnce motor becerilerin gelişmesini sağlar.
  • Duyu gelişimini destekler.
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Ebeveynlerle birlikte kaliteli zaman geçirilmesini sağlar.
  • Yetişkinlerin stres atmasını sağlar.
  • Kavrama güçlüklerinde, kasları çalıştırmak için kullanılır.
  • Slaym yapımı çocuklar için deney niteliği taşır.
  • Ele yapışmaz,
  • Halı, mobilya ya da evin herhangi bir yerinde kolay kolay iz bırakmaz

Yapımından oynamasına her anında farklı bir etki yaratan bu oyuncağın faydalarını da iki şekilde ele almak gerekiyor. Öncelikle birazdan slime tarifi vereceğim fakat bilmeniz gereken ilk şey; eğer içerikte kimyasal madde kullanacaksanız, çocuğun tek başına slime yapmasına izin vermemeniz ve mutlaka bir yetişkin gözetiminde, birlikte yapılması gerektiği.

Yapım aşamasında malzemelerin karıştırılması, renk verilmesi, hamurun kıvam alması, çocuklar için bir nevi deney niteliği taşıyor. Ayrıca ebeveynlerle birlikte yapılması, bir aile zamanı yaratılmasını da sağlıyor. Aile ile kaliteli vakit geçirmek, oynamak, eğlenmek hangi çocuğun gelişimine katkı sağlama ki?

Yaratıcılığınızı Konuşturun: Sim, Pul, Renkli Boncuklar…

Yaparken eğlendiren ve öğreten sılaymın bir de oynaması var. O da en az yapımı kadar eğlenceli hatta belki de çok daha eğlenceli. Ancak eğlencenin yanında başka getirileri de bulunuyor.

Özellikle rengarenk oluşu ile çocukların ilgisini çeken akışkan oyun hamuru, içerisine eklenen pul, sim, boncuk gibi farklı materyaller sayesinde duyu gelişimini de destekliyor. Ele yapışmaması da büyük bir avantaj. Ayrıca bir avantaj daha var ki sanırım o en çok anneleri mutlu ediyor. O da halı, koltuk, duvar gibi yüzeylerden kolayca temizlenmesi. Ancak burada belirtmemiz gereken bir şey var; slime kıvamı sayesinde yüzeylerden kolayca temizleniyor ancak içerisinde gıda boyası gibi renklendiriciler varsa halı ve koltuk ya da kıyafetlerin yüzeyine yapıştığında boyaması olası. Çocukları her durumda gözden ayırmamakta fayda var.

Hem çocukların hem de yetişkinlerin en çok oynadığı oyuncaklar nedir diye sorsalar sanırım slime ilk 3’te rahatlıkla yer alır. Peki yetişkinler bu akışkan hamuru neden bu kadar seviyor? Hemen ona da bir bakalım.

Hemen Satın Al

Tüm sling ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.

Slime Yapımı Yetişkinlere De Stres Attırıyor

Slime Yapımı Yetişkinlere De Stres Attırıyor

Bir kere slime yapım aşaması oldukça eğlenceli. Çocuklar için taşıdığı deney niteliği pek tabi yetişkinleri de cezbediyor. Malzemeleri karıştırmak, kıvamı tutturmak bir nevi yemek yapmak gibi. Hele elde oynaması, evirip çevirip renkleri birbirine karıştırması da işin içine girince slime stres atmaya birebir.

Ayrıca slime kıvamı dolayısıyla kaslarını güçlendirmek isteyenlerin de sıkça tercih ettiği bir oyuncak. Kavrama güçlüğü çekenler, elinde parmaklarında herhangi bir kaza yaşamış olanlar, el kaslarını güçlendirmek için slime ile oynamayı deneyebiliyor.

Slime alırken mutlaka güvenlik standartlarına uygunluğuna bakmanız gerekiyor. Ürünün Avrupa Birliği güvenlik standartlarına uygun olması sağlık açısından fayda sağlıyor. Ancak piyasada satılan, içeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz slimelerı almak yerine evde kendiniz denemek isteyebilirsiniz. Slime yapımı evde de tutkalsız, borakssız bir şekilde kolayca yapılabiliyor.

Slime Malzemeleri

Slime Malzemeleri

Slaymın ana maddeleri tutkal, su, gıda boyası ve boraks. Ancak şampuan, jel gibi, sıvı sabun, tıraş köpüğü gibi pek çok farklı madde kullanılarak farklı şekillerde de yapılabiliyor. Slime yapımı evde harika bir etkinlik. Dilerseniz çocuklarınıza hem yapımı hem de oynaması esnasında eşlik edebilirsiniz. Pofuduk slaym yapımı, boraksı, boraksız, tutkallı, tutkalsız slaym yapımı gibi pek çok çeşidi de bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken tutkalın, slime tutkalı olması. Normal tutkal kullanılmaması gerekiyor.

Borakslı Slime

Borakslı Slime

  • 1 bardak oda sıcaklığında su,
  • 1 bardak sıcak su,
  • Yarım çay kaşığı boraks,
  • Yarım bardak tutkal,
  • İstediğiniz renk gıda boyası,
  • İsteğe bağlı sim, pul, boncuk vs.
  • Karıştırmak için genişçe bir kap.

Öncelikle oda sıcaklığındaki 1 bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı boraksı koyuyoruz. İyice çözülene kadar karıştırmanız gerekiyor. Çözüldükten sonra boraksı bir kenara alıyor ve diğer malzemelere geçiyoruz.

Hazırladığımız geniş kabı alıyoruz ve 1 bardak sıcak su ile yarım su bardağı tutkalı karıştırıyoruz. Burada yaratıcılığımızı devreye sokuyor ve istediğiniz miktarda sim, pul, boncuk ve gıda boyasını ekliyoruz. Gıda boyasını çay kaşığının ucu ile koymak yeterli oluyor.

Şimdi sıra iki malzemeyi karıştırmakta. Hazırladığımız boyalı karışıma borakslı suyu yavaş yavaş eklememiz gerekiyor. Eğer çok elersek parçalanır, az eklersek de kıvamı tutmaz. Kıvamın yerinde olması için borakslı suyu eklerken hem yavaş olmak hem de sürekli karıştırmakta fayda var.

Bir süre karıştırmak ve elde biraz yoğurmak kıvamın oturması için yeterli oluyor.  Karışımınız fazla sıvı olursa borakslı su, katı olursa da sıcak su ekleyebilirsiniz.

Slime Yapımı Borakssız ve Tutkalsız

Slime Yapımı Borakssız ve Tutkalsız

Slimeın yapımı kolay ve oldukça eğlenceli. Yapımında ise onlarca farklı malzeme kullanılabiliyor.  Tutkalsız ve borakssız slime da yapmak mümkün. Bakalım Slime yapımı borakssız nasıl oluyor? Alternatif malzemelerimiz şöyle;

  • 1 bardak oyun jeli,
  • Yarım bardak ılık su,
  • Yarım bardak şampuan,
  • İstediğin renkte gıda boyası,
  • İsteğe bağlı Sim, pul vs.
  • Genişçe bir kap.

Ayrı bir kapta yarım bardak su ve şampuan güzelce karıştırılır. Daha sonra geniş kaba oyun jeli dökülür, üzerine gıda boyası ve sim ilave edilir. Gıda boyasını her zaman çay kaşığının ucu ile koymak yeterli olacaktır. Fazla kaçırmamak gerekiyor. Son olarak başka bir kapta hazırladığımız su ve şampuan karışımını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bir süre karıştırmaya devam ediyoruz.

Kıvam aldığını göreceksiniz. İşte slime yapımı borakssız bu kadar basit.

Slime Yapımı Tutkalsız (Sıvı Sabun ile)

Slime Yapımı Tutkalsız (Sıvı Sabun ile)

Sabunlu slime malzemeleri şampuanlı slime ile neredeyse aynı. Sılaym yapımında en önemli kural malzemelerin doğru sıra ile karıştırılması.

  • Sıvı sabun,
  • Tuz,
  • Çubuk,
  • Kap.

Slime malzemeleri ve yapımı açısından sanırım en kolayı bu tarif hem de mis kokulu. İstediğin slime büyüklüğüne göre kabın içine sıvı sabun döküyoruz ve çubukla köpürene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş tuz eklemeye ve karıştırmaya devam ediyoruz. Slime kıvam almaya başlayınca tuz miktarına karar verin. Eğer çok tuz eklenirse kıvamı katı olabilir. Ancak bu karışımı 1-2 saat kadar buzlukta bekletmek gerekiyor. Slime yapımı tutkalsız hazır.

Pofuduk Slime Yapımı

Pofuduk Slime Yapımı

Pofuduk slime yapımı da oynaması da epey zevkli. Harika kıvamı, renkleri saatlerce oynama garantisi veriyor. Malzemeleri ise şöyle;

  • 1 bardak sıcak su,
  • Yarım bardak tutkal,
  •  Yarım bardak tıraş köpüğü,
  • Yarım bardak köpüren duş jeli veya sıvı sabun,
  • 1 yemek kaşığından biraz fazla mısır nişastası,
  • 1 tatlı kaşığı boraks,
  • İstediğiniz renk gıda boyası,
  • İsteğe bağlı losyon veya krem
  • Genişçe bir kap.

Gelelim nasıl yapılır kısmına. Yine en önemli püf nokta malzemeleri doğru sıra ile karıştırmak. Slime yapabilmek için yine her zaman olduğu gibi boraksın çözülmesini sağlayarak başlıyoruz. 1 bardak suyun içine boraks tozunu ekleyerek, tamamen eriyene kadar karıştırmak gerekiyor.

Ardından başka bir kapta tutkalı, tıraş köpüğünü ve biraz köpürttüğümüz duş jeli ya da sıvı sabunu ekliyoruz. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp pofuduk bir kıvam elde ediyoruz.

Daha sonra elde ettiğimiz karışıma nişastayı ekleniyor ve yine iyice karıştırılıyor. Nişasta hem kıvamı ayarlıyor hem de oynandıktan sonra eski haline dönmesine yardımcı oluyor. Pofuduk slime yapımında losyon da önemli bir yer tutuyor. Losyon ya da krem ise sılayma esneklik kazandırıyor.

Geldik renk vermeye.  Dilediğiniz renk için gıda boyası ekliyoruz. Şimdi sıra boraksta. Elde ettiğimiz karışıma borakslı su karışımından 3 tatlı kaşığı kadar ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz ve istenen kıvama gelene kadar kaşık kaşık borakslı su eklemeyi sürdürüyoruz. Son olarak iyice yoğurmak gerekiyor.

Tıraş Köpüğü ile Slime

Tıraş Köpüğü ile Slime

Sılaym yapımında tıraş köpüğü de kullanabilirsiniz.

  • 150 ml slime tutkalı,
  • 50 ml sıcak su,
  • 1 silme çay kaşığı boraks,
  • Tıraş köpüğü,
  • Dilediğiniz renk gıda boyası,
  • Bebe yağı

İşe yine ilk olarak boraksı eritip başlıyoruz.  Ardından ayrı bir kapta slime tutkalı, tıraş köpüğü, gıda boyası ve bebe yağını karıştırıyoruz. Son olarak da boraksı ekliyoruz ve bir süre karıştırdıktan sonra elimize alıp güzelce yoğuruyoruz. İşte bu kadar kolay ve bu kadar eğlenceli.

Slime yapımı tutkalsız çeşitleri de bulunuyor. Ancak tutkal kullanılacaksa slime tutkalı tercih edilmesi gerekiyor.

Slime Nerede Satılır

Slime Nerede Satılır?

Rengarenk bir eğlence sunan slime kırtasiyelerde, oyuncakçılarda, internet sitelerinde bulunabiliyor. Elbette slime malzemeleri de öyle. Slime yapımı evde de harika bir etkinlik sunuyor. Dilerseniz hazır ürünleri alabilir, dilerseniz de malzemelerini temin ederek evde kendiniz yapabilirsiniz. İnternette yüzlerce slime yapımı videoları mevcut. Dilerseniz onlara da göz atabilirsiniz.

Eğer hazır almak isterseniz slime çeşitlerimize göz atabilirsiniz.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü