Normal Doğum Yapanlar Ne Diyor?

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir ? | Kaçıncı Haftada Olur ?

Normal Doğum

Normal doğum bir diğer adıyla doğal doğum bebeğin vajinal yolla dünyaya gelmesidir. Eğer annenin ve bebeğin sağlığı müsaitse, özellikle doğum sonrası hızla toparlanmak için doğal yolla doğum en ideal doğum şeklidir.

Ancak gerek kulaktan dolma bilgiler gerekse de yaşanacak doğum sancıları normal doğum konusunda anneleri biraz korkutur. Bu yazımızda vajinal doğum hakkında merak ettiğiniz her şeyi inceleyeceğiz. Bakalım vajinal doğum sanıldığı kadar korkulacak bir durum mu? Normal doğum belirtileri neler? Normal doğum kaçıncı haftada olur? Faydaları ve toparlanma süreci nasıldır?

Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Önce elbette en merak edilen konu ile başlayalım: Normal doğum nasıl gerçekleşir? Vajinal doğumun 3 ayrı aşaması vardır. İlk evre sancıların başladığı rahim ağzının açılmaya başladığı evredir. İkinci evre rahmin doğum için uygun açıklığa ulaştığı ve doğumun başladığı evredir. Son evre ise plesentanın rahimden çıkarılması evresidir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Doğum Sancıları Nasıl Anlaşılır?

Doğum Sancıları Nasıl Anlaşılır?

Sancılar doğumun en önemli habercilerinden biridir. Doğuma yakın başlayan sancılar giderek sıklaşır şiddeti artar ve son zamanlarda düzenli bir periyotta oluşmaya başlar.

Başlangıçta hissedilen sancılar yalancı doğum sancılarıyla karıştırılabilir ancak gerçek doğum sanıcıları belirli aralıklarla ve giderek artan şiddette gelir.

Giderek sıklaşan sancılar 3-5 dakikaya kadar düşer. Kasılmaların şiddeti ile rahim ağzındaki tıkaç düşer ve nişan gelir. Nişan doğumun başlamasından birkaç gün önce de görülebilir. Hafif lekelenme şeklindedir.

Normal doğum belirtilerinden biri de su gelmesidir. Ancak su gelmesi her anne adayında görülmeyebilir. Su gelmesi bebeğin içinde bulunduğu kese amniyon sıvısı ile doludur. Bebek bu sıvı içine büyür ve gelişir. Bu kesenin yırtılması ile içindeki su boşalır. Ancak bazı anne adaylarında kese doğum anına kadar sağlam kalabilir. Yani hiç suyu gelmeyebilir.

Normal doğum zor mu? Yaşanan sancı dayanılmaz mı? soruları annelerin en merak ettiği konuların başında gelir. Ancak bu da her kadında farklı seyreden bir durumdur. Ağrı eşiği yüksek kadınlar doğum sancılarını çok daha hafif hissederken bazı anne adayları ise yoğun sancı çekebilir.

Sancıların sıklaşması ve şiddetinin artması doğumun yaklaştığı anlamına gelir ve mutlaka doktora haber verilmeli hatta bir an evvel hastaneye gidilmelidir.

Normal Doğum Belirtileri

Normal Doğum Belirtileri

Normal doğum belirtileri kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en çok aranan sorulardan biridir. Anneler yalancı kasılmalarla gerçek sancıları ayırmak için doğum belirtilerini çok iyi bilmelidir.

Doğumun başladığını gösteren belirtiler şunlardır;

Yerleşme: bebeğin başı doğumdan birkaç hafta önce pelvise yerleşir ve doğum pozisyonu alır. Göğüs kafesinizdeki baskı azalır ve daha rahat nefes almaya başlarsınız.

Nişan gelmesi: Çamaşırınızda pembemsi ve yapışkan bir akıntı olması durumudur. Normal doğumun başlamasından 2-3 gün önce görülebilir.

Kasılma: 40. hafta gebelik kasılmaları başlaması beklenen bir durumdur ve şimdiye kadar yaşadığınız doğuma hazırlık Braxton Hicks kasılmalarından kolaylıkla ayırt edilebilir. Düzenli aralıklarla kasılmalar başlar. Sıklığı ve şiddeti giderek artar. Yalancı sancılar ise dinlenince geçer ve düzensizdir.

Su gelmesi: Bebeğin 9 ay boyunca içinde geliştiği amniyon kesesinin yırtılması ve amniyotik sıvının akmasıdır. Su bazen damla damla bazen de şiddetli bir şekilde akabilir. Su gelmesi idrar kaçırma ile karıştırılabilir. 40 haftalık gebelik döneminde Su gelmesi ve idrar kaçırmayı ayırabilmek için uygulayacağınız basit bir yöntem bulunuyor. Şöyle ki; kegel egzersizi yapmayı (pelvik taban kaslarını sıkmayı) deneyebilirsiniz. Eğer akıntı durmuyorsa suyunuz gelmiş olabilir. Ancak her iki durumda da doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

Suyunuzun geldiğine eminseniz, sancılarınız başlamamış olsa bile hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Amniyotik sıvının bitmesi bebeğin enfeksiyona karşı korumasız kalmasına neden olabilir.

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Hastaneye gittiğinizde sizi neler bekliyor?

Hastaneye gittiğinizde sizi neler bekliyor?

Normal doğum sancılarınız sıklaştı ve hastaneye ulaştınız peki şimdi ne olacak? Tüm aşamaları bilmeniz sizi rahatlatacak en büyük unsurlardan biridir. Bu nedenle sancınız tutup hastaneye ulaştığınızda izlenecek prosedürden de bahsedelim.

İlk olarak doktorunuz bebeğinizin alp atışları dinlenecek ve yine doktorunuz ya da hemşire, ebe rahim ağzınızın ne kadar açıldığı muayene edecek. Sancılarınız başladığında, suyunuz geldiğinde ya da diğer belirtilerle hastaneye gittiğinizde çok çok büyük ihtimalle rahim ağzı açıklığınız henüz 10 cm’e ulaşmamıştır.

Burada annelerin korktuğu bir nokta da “çatal” denilen jinekolojik muayene masasıdır. Hastaneye gider gitmez saatlerce o masada bekleyeceğini düşünen anneler varsa lütfen düşünceyi kafanızdan atın.

Diyelim ki açılmanız hastaneye ulaştığınızda 5 cm idi. Hemşire ya da doktorunuz belirli aralıklarla açılmanızı kontrol edecek ve 10 cm’e ulaştığında sizi doğumhaneye alacak. Bu süreye kadar normal bir odada dinlenmeniz, doğumu kolaylaştırıcı bazı egzersizler yapmanız mümkün. Elbette her şey yolundaysa, sizin ve bebeğinizin sağlığı yerindeyse, yani normal doğum için herhangi bir engel yoksa.

Hastaneye gittiğinizde mutlaka NST (Fetal Non-Stres Testi) cihazına bağlanacaksınız. NST, doğum anına kadar annedeki sancı durumunu ve bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek amacıyla yapılıyor. Zaten 32. Haftadan beri bebeğin kalp atışlarını ve sancı durumunu kontrol etmek için kullanılan bu cihaz doğumda da durumunuzun kontrol edilmesini sağlayacak.

Doğumhaneye Ne Zaman Alınılır?

Doğumhaneye Ne Zaman Alınılır?

NTS cihazında %40 ve üzerindeki değerin 20 dakikada 3 defa izlenmesi vücudun doğum için hazır olduğu anlamına geliyor. Annenin doğuma alınması da bu süreçten sora oluyor. Rahim ağzı açıklığının 10 cm ulaşması doğumun için hazır olunduğu anlamına geliyor.

Doğumhaneye alındıktan sonra doktorunun belirli aralıklarla ıkınmanızı isteyecektir. Bu ıkınmalar bebeğin doğum kanalında daha hızlı ilerlemesini sağlar. Nihayetinde bebeğin başının görünmesi ile doğum olayı gerçekleşir.

Normal doğumun en güzel yanı da işte tam olarak budur. Çekilen tüm sancılara, acılara rağmen bebeğiniz dünyaya gözlerini açar açmaz sesini duyar ve kucağınıza alırsınız ve çektiğiniz acılar bir anda son bulur.

Ancak elbette bebek rahimden çıktığı anda doğum sonlanmış sayılmıyor. Doğumun 3 evresi olduğundan bahsetmiştik. İlk iki aşama bebeğin çıkasıyla sonlanıyor. 3. Aşamada ise bebeğin 9 ay boyunca beslendiği plasentanın düşmesini bekleme.

Bu evrede rahme üstten masaj yapılarak plasentanın düşmesi kolaylaştırılır. Plasentanın düşmesinin ardından doktorunuz plasentanın tek parça çıkıp çıkmadığını, vajina, vajina girişi ve kanama durumunu kontrol edecektir. Bu kontrollerden sonra doğum tamamlanır.

Normal Doğum Dikişleri

Doğum esnasında kimi zaman yırtık oluşabilir. Kimi zaman da doktorlar yırtık oluşmaması için, doktorlar bilinçli bir şekilde, vajinal doğumun 2. evresinde, bebeğin daha rahat çıkışını sağlayabilmek için vajinayla, makat arasına bir kesi uygulayabilir. Epizyotomi adı verilen bu doğum kesisinin amacı; bebeğin çıkarken, vajina ve etrafında yırtığa sebep olmasının engellenmesidir.

Bu kesi doğum sonlandıktan sonra kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilir. Uzmanlar normal doğum dikişlerinin iyileşme süresinin yaklaşık 6 hafta olduğunu belirtiyor.

Hemen Satın Al

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Normal Doğumun Faydaları

Normal Doğumun Faydaları

Çağlardır kadınlar bebeklerini normal doğumla dünyaya getiriyor. Her kadının ağrı eşiğine bağlı olarak yaşadığı doğum tecrübesi, acısı farklı olsa da vajinal doğum günümüzde hala en sağlıklı doğum yöntemi olarak kabul ediliyor. Ancak tabi ki her zaman dediğimiz gibi anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durum yoksa.

Normal doğumun hem anne hem de bebek açısından onlarca faydası bulunuyor.

  • En önemli fayda bebeğinizle ten temasınız hemen o an gerçekleşebiliyor. Bebeğinizi doğar doğmaz kucağınıza alabilirsiniz. Aranızdaki kuvvetli bağ daha ilk andan gelişmeye başlar. Odasına bebeğiniz kucağınızda dönebilirsiniz.
  • Normal doğumun faydaları arasında anne açısından en önemlisi çok kısa bir sürede toparlanabilmesi ve normal yaşamlarına dönebilmeleridir.
  • Sezaryen doğumdaki gibi herhangi büyük bir kesik, ameliyat izi yoktur. Dolayısıyla doğum sonrasında ağrı şikayeti, sezaryen ile doğum yapan annelerden çok daha azdır.
  • Vajinal doğumda anneler, hastaneden daha erken taburcu olur. Bu durum da hem risk hem de ekonomik açıdan avantajlıdır.
  • Sütünüz sezaryen doğuma göre çok daha erken gelir.
Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Geldik en önemli sorulardan birine: Normal doğum kaçıncı haftada olur?

38- 40. haftaları arasında gerçekleşen doğulara zamanında doğum denir. 37. haftadan önce gelen bebekler erken doğum, 42. Haftaya kadar bekleyen bebekler ise geç doğum ismini alır.

Normal yolla doğumun ne zaman başlayacağına dair tam bir zaman dilimi vermek mümkün değildir. Ancak 38-40. Haftalar arasında herhangi bir gün doğum belirtileri başlayabilir.

Nişan gelmesi doğum başlamadan birkaç gün öncesinde bile görülebilir, ancak suyun gelmesi hemen doktorun bilgilendirilmesi gereken bir konudur.

Normal Doğum Yapanlar Ne Diyor?

Normal Doğum Yapanlar Ne Diyor?

Normal doğum yapanların pek çoğu, ikinci gebeliklerinde yine vajinal doğum yapmak istediklerini söylüyor. Her ne kadar doğum anı ağrılı, acılı bir süreç olsa da çekline acı kısa süreli ve bebeğinizi kucağınıza alır almaz neredeyse son buluyor.

Üstelik normal doğum yapanların toparlanma süreleri de oldukça kısa. 1 gün gibi kısa bir sürede hastaneden taburcu olabilen anneler, hem kendileri için bir başkasının bakımına ihtiyaç duymuyor hem de hemen bebekleriyle ilgilenmeye başlayabiliyor. Bakımına, emzirmesine kaliteli zamanlar ayırabiliyor.

Vajinal doğum yapanların dikkat etmesi gereken en önemli nokta genital bölgenin bakımıdır. Genital bakımınızı nasıl yapacağınız, herhangi bir ilaç, krem vs kullanıp kullanmayacağınız taburcu olurken doktorunuz tarafından anlatılacaktır.

Normal doğum sonrası, cinsel ilişkiye başlanması içinde en az 6 hafta beklenmesi uygun görülüyor. Ancak elbette derin bir yırtık varsa, genital bölge henüz iyileşmediyse bu süre uzayabiliyor.

Hamileyken Normal Doğum İzlemek Doğru Mu?

“Normal doğum izle” “normal doğum izle anestezi olmadan” bu cümleler belki de annelerin arama motorlarına en sık yazdığı şey. Pek çok anne hazırlıklı olmak, sürecin nasıl ilerlediğini görmek için doğum videoları izliyor.

Pek çok anne normal yollarla doğurmak ister ve dolayısıyla normal doğum izlemek de annelerin tercihine kalmış bir durumdur. Ancak süreci öğreneyim derken durumun ters tepeceğini de göz önünde bulundurun. İzlediğiniz videolar sizi daha da strese sokacaksa, korkutacaksa izlememeniz belki de en doğrusudur.

Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?

Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?

Uzmanlar tıbbi bir zorunluluk yaşanmadığı sürece normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Vajinal doğumda çekline tüm acı bebek dünyaya gelene kadardır.

Ancak sezaryen doğumda oldukça güvenli bir alternatiftir. Bebeğin boynuna kordon dolanması, bebeğin ters gelmesi ya da doğum anında yaşanan herhangi bir aksilik nedeniyle hem annenin hem de bebeğin hayatı tehlikeye atılamaz ve sezaryen doğum seçeneği tercih edilir.

Burada unutmamanız gereken şey normal ya da sezaryen hiçbir doğum şeklinin sizi daha az ya da daha çok anne yapmayacağıdır. Önemli olan tek şey bebeğinizin sağ salim, sağlıkla kucağınıza almanızdır.

Sezeryan Doğum yazımızı okumak için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü