Egzama Nedir Egzama Çeşitleri Nelerdir Bebeklerde Egzama Neden Olur

Egzama Nedir | Çeşitleri Nelerdir | Bebeklerde Egzama Neden Olur 2021

İçerik gizle

Egzama Nedir

Egzama nedir ne değildir konusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Özellikle belirli dönemlerde artan kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi şikayetlere sahip herkes bu cilt rahatsızlığıhakkında bilgi arayışına başlıyor.

Bir diğer adıyla mayasılhastalığını detaylı bir şekilde ele aldığımız bu yazımızda; belirtileri, sebepleri, çeşitleri, bebeklerde ve tedavisi konularında aklınızdaki her soruya yanıt olmaya çalışacağız.

Mayasılderide kaşıntı ve kuruluk gibi çeşitli etkilere sebep olan bir deri hastalığıdır. Görüldüğü bölgede kuruluk, pullanma, kızarıklık, kaşıntı, su toplaması ve cildin gerilerek çatlamasına sebep olan bu cilt rahatsızlığı deri üzerinde oluşturduğu hasara bağlı olarak mikroorganizmaların girişine ve dolayısıyla enfeksiyonlara da neden olabilir. Genelde eller, kollar, bacaklar ve saç derisinde görülen mayasılvücudun herhangi bir yerinde de görülebilir.

Bunun yanında oluşturduğu kötü görüntü ve sürekli kaşınma hissi sebebiyle de insanları rahatsız eden bu hastalığın teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Neden olduğu tam olarak bilinemeyen mayasılın birden çok çeşidi vardır. Bakımı özel üretilen kremlerle yapılabilir.

Sizin İçin Seçtik

Egzama bakımı için gereken tüm ürünleri ve fiyatları görmek için tıklayınız.

Egzama Nasıl Olur Egzama Belirtileri Nelerdir

Egzama Nasıl Olur Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama nasıl olur, belirtileri nelerdir? Öncelikle bunu inceleyelim. Belirtileri; kaşıntı, kuruluk, döküntü, kızarıklık, pullanma şeklinde kendini gösterir. 

Hava şartları, stres, genetik gibi pek çok faktör mayasılsebepleri arasında yer alabilir. Şampuan, sabun, deterjan gibi kişisel bakım ürünleri; bazı meyve ya da sebzelerin suyu gibi yiyecekler mayasılnedenleri arasında gösterilir. Bunun yanında evcil hayvanlar, toz ya da polenler de mayasılsebepleri arasında sayılabilir. Sıcak ve soğuk hava şartları da mayasıloluşumunda etkili olan sebepler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle kış aylarında cilt daha da kurur ve atopik dermatittetiklenir.

Bazı yiyeceklerin dehastalığıtetiklediği bilinir. Özellikle kabuklu yemişler, soya ile tohumlar, süt ve süt ürünleri, yumurta ve bunların yanı sıra buğday mayasılı tetikler. Kadınlarda görülen cilt rahatsızlığınınbir sebebi de hormonlardır. Gebelik ya da regl dönemlerihastalıkbelirtileri artabilir. Stres de kaşıntı, döküntü, kuruluk gibi mayasıletkilerinin şiddetlenmesini sağlayabilir.

Çocuklarda Egzama Belirtileri

Çocuklarda Egzama Belirtileri

Çocuklarda hastalık belirtileri tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü şeklinde ortaya çıkar. Çocuk mayasılı atopik dermatit ismiyle anılır. En sık yüz, boyun, kulak arkası, eklem yerleri gibi bölgelerde görülen atopik dermatittecildi nemlendirmek oldukça önemlidir.

Hastanın yaşı ilerledikçe dermatitingeçme olasılığı artar. Çocuklarda yaklaşık 5 yaşından sonra ya da ergenlik dönemiyle beraber iyileşme gösterir. Ergenlik dönemine kadar çocukların yağ ve ter bezleri yetersizdir. Bu sebeple cildin sık sık nemlendirilmesi gerekir. Çocukların, alerjenlerden uzak tutulması da önemli bir etkendir.

Çocukluk döneminde yaşanan atopik dermatitinen önemli özelliği, hastalık bulgularının deri hasarları ile kalmamasıdır. Çocukluk döneminde mayasılıgeçiren çocuklar astım ya da alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıklara daha yatkın olmaktadır. Atopik dermatit olan bir çocuğun ilerleyen yaşlarda astım yaşaması oldukça muhtemeldir ve takip edilmesi gerekir.

Bebeklerde Egzama Belirtileri

Bebeklerde Egzama Belirtileri

Bebeklerde egzama belirtileri de diğerlerinden farklı değildir. Dermatit7’den 70’e her yaş grubunda görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklik döneminde en sık atopik dermatit denilen alerjik türgörülür.

Bebeklerde mayasılyanaklar, dizlerde ve dirsekte bebeklerin boyunlarında, kollarında ve bacaklarında; kaşıntı, kızarıklık, pullanma gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar ve vücudun her yerine yayılabilir.

Konak olarak bilinen bebeğin kafa derisinde kepeklenmeye benzer oluşumlar da bebeklerde atopik dermatit kategorisinde sayılır.

Özellikle yenidoğan döneminde görülen konak fazla salgılanan yağ bezleri sebebiyle oluşur. Bebeyağı, zeytinyağı ya da vazelin sürülerek yumuşaması beklenen konaklar sık dişli bir tarakla hafifçe taranarak temizlenebilir. Konak şampuanı da bu dönemde tercih edilebilir.

Bebeklerde Egzama Neden Olur

Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Henüz yeterli miktarda gelişmeyen bağışıklık sistemi sebebiyle bebek ve çocuklarda sık sık görülebilen mayasıl yağ tabakasına zarar veren kimyasallarla uzun süre temas edilmesi, cilt üzerindeki yağ tabakasının azalması gibi sebeplerle oluşabileceği gibi strese bağlı olarak da oluşabilir. 

Yenidoğan döneminde bebeklerde başlayan cilt rahatsızlığı genellikle önce yüz bölgesinde başlar ve sonrasında gövde, kol ve bacaklara yayılabilir. Atopik dermotit olarak bilinen çocukluk çağı cilt rahatsızlığı bebek ve çocuklarda en sık kol ve bacakların eklem iç kısımlarında görülür. 

Bebeklerde egzama söz konusu olduğuna sabun, deterjan, yumuşatıcı ve parfüm gibi kimyasal maddeler, terleme, yünlü kıyafetler ve stres gibi etkenlerin hastalığı tetiklediğini bilmek gerekir.

Özellikle yumurta, buğday, tohumlar ve kabuklu yemişler, soya ve yer fıstığı ile üzüm, portakal, domates gibi asitli yiyecekler mayasıloluşumunu ve alevlenmesini tetikleyebilir. Bu tarz besinleri çocuklara verirken mutlaka dikkat etmek gerekir.

Bebek mayasılı olan miniklerin toz ya da tüy gibi alerji yapabilecek şeylerden uzak tutulması da alınacak en önemli önlemlerdendir.

** Bebeklerde Egzama Görseller **

Bebeklerde Egzama Görseller 1
Bebeklerde Egzama Görseller 2
Bebeklerde Egzama Görseller  4
Bebeklerde Egzama Görseller 8
Bebeklerde Egzama Görseller 5
Bebeklerde Egzama Görseller 9
Bebeklerde Egzama Görseller 7
Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Hassa bebek cildine hassas davranmak gerekir. Bebeği yıkadıktan sonra yumuşak ya da müslin bir havlu ile yavaşça, ovalamadan kurulamak ve mutlaka nemlendirmek gerekir. Bebeği çok sık yıkamak ve uzun süre suda tutmak da cildinin kurumasına yol açabilir. Bu sebeple 2-3 günde bir en fazla 15 dakika yıkamak yeterli olacaktır.

Yünlü ve polyester kumaşlar, pelüş oyuncaklar da bebeğinizi rahatsız edebilir. Kaşıntıya sebep olabilen bu eşyaların kullanımında da dikkatli olunması gerekir. Bebeğin rahat edebileceği, cildinin nefes alabileceği rahat kıyafetlerin giydirilmesinde yarar var.

Sabun, deterjan, yumuşatıcı ve parfüm gibi kimyasal maddeler, terleme, yünlü kıyafetler ve stres mayasıl oluşumunu tetikler. Bu sebeple bebekler için özel üretilen organik içerikli sabun, şampuan ve deterjanların kullanılması gerekir. Bebeğin ılık suyla yıkanması da hastalığın tedavisinde  annelere yardımcı olabilecek bir konudur.

Bebeklerde Egzama Ne Kadar Sürer

Bebeklerde Egzama Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde 2-3 aylıktan itibaren görülebilir. Kimi zaman katı gıdaya geçişle birlikte başlayan atopik dermatitbebeğiniz yaş almaya başladıkça geçer. Çocuğunuzun mayasılıeğer kimyasal ürünler kaynaklı değilse, ergenlik döneminde geçmesi büyük bir olasılıktır.

Deride yağ ve ter bezi fonksiyonlarının ergenlik dönemiyle birlikte yeterli düzeye gelmesi hastalığın geçmesini sağlar.

Genellikle çocuğun yaşının ilerlemesiyle beraber dermatit de geçer. Ergenlik dönemine kadar çocukların yağ ve ter bezleri yetersizdir. Ergenlikle beraber gelişen yağ ve ter bezleri mayasılda da iyileşme görülmesini sağlar. Çocuklarda yaklaşık 5 yaşından sonra ya da ergenlik dönemiyle beraber iyileşme görülür.

Egzaması Olan Bebek Ne Yememeli

Egzaması Olan Bebek Ne Yememeli?

Bebekler bazı gıdalardan uzak durmalıdır. Eğer mayasıl olan bebek henüz emzirme dönemindeyse anne sütündeki antijenlerin bebeğe geçmesi söz konusu olabilir. Bu durumda öncelikle annenin beslenmesini yeniden şekillendirmesi gerekir. Anne; inek sütü, yumurta, buğday, soya ve yer fıstığı gibi yaygın alerjenlerden uzak durmalıdır.

Atopik dermatit olan bebekler ek gıda ile besleniyorsa başta süt, yumurta ve yer fıstığı olmak üzere buğday ve soya gibi besinlerden uzak durması mayasıl hastalığının iyileşmesini hızlandırır.

Egzamada Beslenme

Egzamada Beslenme

Bazı yiyeceklerin bu deri hastalığını tetiklediği ve yayılmasını artırdığı bilinmektedir. Bu sebeple mayasıl hastalarının alerji oluşturabilecek besinlerden uzak durması yararlı olacaktır.

Alerjiyi etkileyerek hastalığın kötüleşmesine neden olabilen domates ve patlıcan gibi çekirdekli sebzelerden uzak durulmalıdır. Hayvansal gıdaların tüketiminin azaltılması da mayasıl hastaları için önerilmektedir.

Atopik Dermatithastalarının gluten, kırmızı et, yumurta, süt ürünleri, reçel, çilek, domates, patlıcan, şeker, maya, mantar ve soya, domates, kabak, limon, koruyucu içeren gıdalar, portakal ve diğer asitli meyvelerden uzak durması önerilir.

Asitli meyveler hariç, meyve ve sebze tüketimimayasıl hastalarına önerilmektedir. Ayrıca uzmanlar lifli gıdaların tüketimini de önermektedir.

Mayasıl rahatsızlığında vücut direnci ve bağışıklık sisteminin güçlü olması da epey önemlidir. Bu sebeple bağışıklığı güçlendirmek ve bu yönde beslenmek gerekir.

Egzama Bulaşıcı Mı

Egzama Bulaşıcı Mı?

Egzama bulaşıcı mı sorusu kafanızı kurcalıyorsa, rahatlayın! Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yanlış kullanılan ilaçlar, kimyasal maddeler, cilt kuruluğu, bazı besinler gibi pek çok sebep mayasıl oluşumuna sebebiyet verebilir, ancak kişiden kişiye bulaşmaz.

Egzama Teşhisi Nasıl Konulur

Egzama Teşhisi Nasıl Konulur? 

Hastalık şüphesi olan kişilerin öncelikle bir cildiye uzmanına muayene olması gerekir. Döküntü, kızarıklık gibi belirtilerin incelendiği fiziki muayenenin ardından, genetik yatkınlık gibi faktör de göz önünde bulundurularak egzama teşhisi konabilir. Fiziki muayenenin yanında tanı için kan tahlilleri ve alerji testlerine de başvurulur.

Atopik Egzama Nedir

Atopik Egzama Nedir?

Bu rahatsızlığınçok çeşitli türleri vardır. Atopik dermatitbunlardan biridir. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan bu tip mayasıl kronik bir cilt hastalığıdır. Çocukluk çağı mayasılıolarak da bilinen Atopik dermatitilerleyen dönemlerde yaşanabilecek astım ve alerjik rinit gibi birtakım alerjik hastalıkların da habercisidir.

İnek sütü, yumurta, buğday, balık, fındık, fıstık, yer fıstığı gibi besinler, evcil hayvanlar, ev tozu, polenler ile çamaşır deterjanı, şampuan gibi kimyasal maddeler bu tip mayasılı tetikleyebilir.

Cilt kuruluğu ile gelen atopik dermatit; bebeklerin en çok yanaklarında, saç derisi, dirsek içleri ve diz arkalarında, boyun ve kulak arkalarında görülen alerjik türüdür.

Egzama Çeşitleri

Egzama Çeşitleri 

Bu deri hastalığınınçeşitleri; atopik dermatit, seboreik egzama ve tahriş mayasıl olarak sıralanabilir.En bilineni atopik dermatittir.Ancak seboreik mayasılda oldukça sık görülür. Seboreikmayasıldaha çok saçlı deri, kaşlar, yüz, burun kenarı, kulak iç ve dış kısımları, yanaklar ve çenede görülür. Tahriş egzaması ise deriye birtakım kimyasalların temas etmesi ve derideki fizyolojik koruma fonksiyonunu hasara uğraması sonucu oluşur. Kimyasal deterjanlar, şampuan, sabun gibi maddeler ile fiziksel UV ve röntgen ışınları bu türü tetikler. En çok avuç içi ve parmakta görülen mayasıl çeşididir. En sık olarak da ev kadınlarında, kuaförler, aşçılar, temizlik işçileri ve sağlık personellerinde görülür.

Saç Egzaması

Saç Egzaması:

Saç derisindemayasıl, seboreik mayasıl kategorisinde sayılır. Bağışıklık sistemi zayıflığı, stres, kirli hava, kimyasallar içere şampuan, saç kremi ürünleri ve kozmetik ürünleri, kuru cilt, mevsim geçişleri, aşırı terleme ve genetik faktör gibi onlarca sebep saçta egzama neden olur sorusunun cevabı olabilir.

Elde Egzaması

Elde Egzama:

Ellerin çok fazla su ile temas etmesi sonucu çok sık görülür. İrritan dermatit yani tahriş mayasılı kategorisinde yer alan bu çeşit, ellerin ıslak mendil, dezenfekten, boya, metal, detarjan gibi ele değen bazı ürünler sonucu tetiklenebiliyor. En sık olarak da ev kadınlarında, kuaförler, aşçılar, temizlik işçileri ve sağlık personellerinin ellerinde ve tırnaklarında görülür.

Yüzde Egzama

Yüzde Egzama: 

En sık bebeklik döneminde görülür. Özellikle yanaklarda kızarıklık, döküntü, isilik görünümü şeklinde olur. Yetişkinlerin yüzünde görülen çeşidi ise estetik açıdan oluşturduğu olumsuz görüntü ile beraberinde psikolojik rahatsızlıkları da getirir.

İncir gibi alerjen besinlerin cilde teması yüzde egzamaya sebep olabilir. Ayrıca güneşe fazla maruz kalmak, özellikle kış aylarında cildin çok kuruması, yüze sürülen kremler veya losyon gibi cilt bakım ürünleride sebepler arasındadır.

Ayakta Egzama

Ayakta Egzama:

En sık görüldüğü yerlerden biri de ayaklardır. Özellikle bacaklarda, diz arkalarında pullanma, kızarıklık, döküntü ve kaşıntı şeklinde kendini gösterir.

kulakta egzama

Kulak Egzaması:

Hem alerjik hem de seboreik mayasıl kategorisinde yer alır. Makyaj malzemeleri, küpe, kulaklık gibi aksesuarlarla temas sonucu oluşan mayasıl alerjik egzamadır. Kulak arkalarında görülen, neden ortaya çıktığı bilinmeyen çeşidi ise seboreik egzamadır. Ayrıca uzmanlar özellikle yaz dönemlerinde artan nem ve sıcaklık ile havuzun alerjik bünyeli kişilerde dış kulak yolu mayasılının artırabildiğini belirtiyor.

yağlı egzama

Yağlı Egzama: 

Seboreik mayasıl olarak bilinen çeşittir. Yağ bezi sayısının fazla olduğu, aşırı yağlanan bölgelerde en sık görülür. Yağlı mayasıl oluşan bölgelerde kırmızı, pullanmalar yaşanır. Özellikle saç derisi ve koltuk altı gibi tüylü ve kıvrımlı bölgelerde görülen yağlı mayasıl yenidoğan bebeklerde konak olarak kendini gösterir.

Göz Egzaması

Göz Egzaması:

 Atopik, seboreik ya da tahriş egzaması kaynaklı olabilir. Palpebraldermatit olarak da bilinen göz kapağı egzaması üst veya alt göz kapağı ya da tüm göz çevresinde olabilir. Genetik, makyaj malzemelerinin sebep olabileceği gibi ellerin göze taşıması sonucu da oluşabilir ve kısa bir tedavi ile geçer.

Kafada Egzama

Kafada Egzama: 

Saç derisindeki mayasıl en sık görülen türlerdendir. Bu da genetik kaynaklı olabileceği gibi şampuan, boya gibi kimyasal kaynaklı da olabilir. Bebeklerde görülen konaklar da bir tür mayasıldır.

sulu-agama

Sulu Egzama: 

Cilt yüzeyindeki mayasıl yaralarının içi su dolu kabarcıklar haline gelmesi şeklinde kendini gösterir. Ayrıca kaşıntı sebebiyle tahriş olan cilt yaraları da sulanabilir. Sulu egzama ciltte görülen irinli doku ile kendini gösterir. Hastalık kalıtsal olabileceği gibi çoğunlukla deriye; losyon, parfüm, kaşındıran giysi, deterjan, güneş ışınları, kolonya, çeşitli kremler, plastik veya metal, boya gibi kimyasalların temas etmesiyle kendini gösterir.

Dishidrotik Egzama

Dishidrotik Egzama: 

Ayak tabanları, avuç içleri, parmaklar, ayak parmaklarında görülen küçük ve kaşıntılı kabarcıklardır. Pomfoliks, veziküler mayasıl, dishidroz, ayak ve el mayasılı ve palmoplantar egzama gibi isimlerle de anılan bu çeşit mayasıl el ve ayaklarda şiddetli kaşıntıya neden olur. Hastalığın ter bezleri ve terleme ile bir ilişkisi olduğu düşünülür.

Strese Bağlı Egzama

Strese Bağlı Egzama: 

Sıkıntı ve stres cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir. Sebebi olabileceği gibi ayrıca mayasıl olan kişilerin sıkıntı ve stresli dönemlerinde döküntü ve kaşıntı gibi hastalıkbelirtileri de artar.

Kuru Egzama


Kuru Egzama: 

Deri döküntüsü, aşırı kuruluk ve kaşıntı gibi etkilere sebep olur. Kuru mayasılda cildi sık sık nemlendirmek oldukça önemlidir. Bazı hastalıkyaraları yalnız kuru kaşıntı değil, sulu yaralar şeklinde de kendini gösterir. Cilt yüzeyindeki yaralarının içi su dolu kabarcıklar haline gelmesi sulu egzama olarak anılır.

Numuler Egzama

Numuler Egzama: 

En sık rastlanan mayasıl türlerinden biridir. En çok el ve ayaklarda görülen yuvarlak denebilecek şekilde deri döküntüleridir.

Dudak Egzaması

Dudak Egzaması: 

Dudaklarda aşırı çatlama, kuruluk, kabuk şeklinde görülen egzamadır. Dudak nemlendiricileri ile sık sık nemlendirmek gerekir. Ancak kullanılan nemlendiricinin hastalığı tetikleyecek kimyasallara sahip olmamasına dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte Egzama

Hamilelikte Egzama: 

Gebelikte en sık rastlanan türlerdendir. Hamilelikle birlikte değişen hormonlar cilt yüzeyinde birtakım reaksiyonlara sebep olabilir. Hamilelik öncesinde yan etki göstermeyen parfüm, deterjan gibi ürünler hamilelikte cilt rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Egzama Lekeleri

Egzama Lekeleri

Mayasıl lekeleri hastalığın cilt yüzeyinde oluşturduğu kızarıklık, döküntü, pullanma gibi lekelerdir. Hastalığınhafiflediği dönemlerde sönen lekeler, hastalığın alevlendiği dönemlerde artar.

Egzama Hastalığına Ne İyi Gelir

Egzama Hastalığına Ne İyi Gelir?

İyi gelen ürünleri bulmak için öncelikle hastalığın türünü ve kaynağını bilmek gerekir. Genetik, strese bağlı ya da mayasılı gibi türlere göre farklı tedaviler uygulanır. Tahriş kaynaklı bir egzama ise tahrişe sebep olan alerjenlerin (deterjan, boya, temizlik malzemesi, şampuan, sabun…) ortadan kaldırılması gerekir.

Atopik ya da seboreik egzama ise doktor kontrolünde kullanılan ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca bilinen; yulaf tozu, aloe vera, beyaz dut, salatalık, papatya, zerdeçal gibi ürünlerin mayasıla iyi geldiği söylenir.

Candida Diyeti Egzama

Candida Diyeti Egzama

Candida mantarı; ağız, cilt, sindirim sistemi, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde yaşıyor ve her insanın vücudunda bulunuyor. Normalde sindirim ve besin emilimine yardımcı olan bu mantar bağışıklığın düştüğü durumlarda hızla çoğalarak bazı enfeksiyonlara sebep oluyor. Başta şeker ve glüten ile alkol, süt ürünleri ve zararlı katkı maddelerinin kullanımını yasaklayan candida diyeti, mantar kaynaklı egzama hastalıklarının hafifletilmesinde uygulanıyor. Diyet; düşük şeker, meyveler, nişastalı olmayan sebzeler ve glutensiz yiyeceklerin tüketimine dayanıyor.

Egzamaya Hangi Bitki İyi Gelir

Egzamaya Hangi Bitki İyi Gelir 

Aloe vera, Hindistan cevizi yağı, beyaz dut, kantoro gibi pek çok bitki hastalığın etkilerini hafifletmede yardımcıdır. Isırgan otu ile egzama tedavisi de sık anılan tedaviler arasındadır.

Defne Sabunu Egzama

Defne Sabunu Egzama

Defne ağacı yaprağının yağından üretilen defne sabunu mikrop öldürücü özelliği ile biliniyor. Egzama oluşumunu engelleyen defne sabunu, tahrişlere ve yaralara iyi geliyor. Saç derisinde de kullanılabilen sabun cildin yağ dengesini koruyor.

Egzama Hapları

Egzama Hapları

Mayasıl tedavisinde pek tabi haplar da kullanılıyor. Ancak mutlaka bir doktorun reçete etmesinde yarar var. Bazı kortizonlu kremler, haplar ya da bitkisel ürünler doktorların tanısından sonra hastalığıntürüne göre öneriliyor.

Elma Sirkesi Egzama

Elma Sirkesi Egzama

Elma sirkesi mayasıl oluşturan bakterileri ortadan kaldırmada etkilidir. Antibakteriyel ve mantar önleyici etkisi ilehastalığınbüyümesini önler. Hücre yenilenmesini destekler.

Kantaron Yağı Egzama

Kantaron Yağı Egzama

Kantaron yağı cildi yenileme özelliği sebebiyle mayasıl tedavisinde kullanılır. Özellikle saç egzamasını iyileştiren yağ, kaşıntı ve kepeklenmeyi önler, hücreleri yeniler.

Ardıç Katranı Sabunu Egzama

Ardıç Katranı Sabunu Egzama

Ölü deriyi ve zararlı mikroorganizmaları temizleyen ardıç katranı sabunu mayasıl ve sedef hastalıklarının tedavisinde de harici olarak kullanılır.

Egzama Dut

Egzama Dut

İltihap azaltıcı ve yara iyileştirici etkisi bilinen beyaz dut, kür haline getirilerek mayasıl yaralarına uygulanır.

Aloe Vera Egzama

Aloe Vera Egzama

İltihap giderici aloe vera jeli mayasıl yaralarında kullanılabilir. 

Hindistan Cevizi Yağı Egzama

Hindistan Cevizi Yağı Egzama

Nemlendirici, besleyici, kaşıntıyı hafifletici etkileri olan Hindistan cevizi yağı mayasıl yaralarına sürülebilir.  Bakterilerle savaşır ve iltihaplanmayı azaltır.

Egzama Tedavisi

Egzama Tedavisi 

Tedavisi yüzde yüz mümkün olmayan bir rahatsızlıktır. Ancak etkileri hafifletilebilir. Her hastada aynı belirtileri göstermeyen mayasılıntedavisi de kişiye özeldir. Cildi sık sık nemlendirmek ve alerjenlerden uzak durmak gerekir.

Çocuklarda ve bebeklerde egzama tedavisi benzerdir. Bebek egzama kremi mutlaka bir doktora danışarak kullanılmalıdır. Mayasıl sebebi ve tedavi yöntemi doktor tarafından belirlendikten sonra, tedaviye destek rahatlatıcı bebek egzama kremi, losyon, nemlendirici kullanılabilir.

Piyasada egzama rahatsızlığı için özel olarak üretilen losyon, nemlendirici krem ya da şampuan çeşitleri mevcut ancak kullanmadan önce hepsinin ince elenip sık dokunması şart. Hele ki bebek ve çocuklar için kullanılacaksa!

Çocuğunuzundermatitiile ilgili doktorunuza mutlaka kaynağı ve hangi içerikli ürünlerin iyi geleceğini sormalısınız. Daha sonra tercih edeceğiniz ürünü belirleyebilirsiniz. Özellikle organik içerikli ürünleri seçmek tedavinin sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir.

Egzama Işın Tedavisi

Hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntem de fototerapidir. Işın tedavisi hastaya, doktor gözetiminde, ultraviyoleışınlar verilmesidir. Genelde deri hastalıklarının tedavisinde UVB (ultraviyole B) ışınları kullanılır. Sedef hastalığı, deri lenfomaları, egzama gibi pek çok hastalıkta ışın tedavisi uygulanabilir.

Yağlı Egzama Tedavisi

Seboreik egzama, kendi kendine iyileşebilir. Aşırı stres ve bağışıklık sistemi zayıflığında oluşan yağlı mayasıl tedavisi için ilk olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Uzman bir dermatolog tarafından uygulanacak tedavide ilaç, krem ve şampuanlar kullanılır.

Ozon Yağı ile Egzama Tedavisi

Cilt hücrelerinin yenilenmesini ve yaraların iyileşmesini sağlayan ozon yağı mayasıl tedavisinde de kullanılır. Cildin yanma hissini hafifletir, acıyı dindirir ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Egzama Kremi Çeşitleri

Egzama Kremi Çeşitleri

Bilinen pek çok egzama kremi vardır. En iyi egzama kremi hastadan hastaya göre değişmektedir. 

Bepanthol Egzama Kremi

Bepanthol Egzama Kremi

En çok bilinen ürünlerden ilki Bepanthol Sensiderm kaşıntı giderici kremdir. Bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde kullanılabilen krem; kuruluk, atopik dermatit ve alerjik reaksiyonlar sebebiyle ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklıkların giderilmesi ve cildin rahatlatılması için geliştirilmiştir. Kortizon içermeyen egzama merhemi, cilt bariyerini güçlendirerek, 30 dakika içerisinde kaşıntının giderilmesine yardımcı olur. Lamellar lipidler, Provitamin B5, nemlendiriciler içerir.

Sudocrem Egzama

Sudocrem Egzama

Cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturan ve genellikle pişik kremi olarak bilinen Sudocrem mayasıl tedavisinde de kullanılır.

Mustela Egzama

Mustela Egzama

Marka cilt bariyerini onarmak ve savunmasını geri kazandırmak için ürettiği kremler ile biliniyor.

Dermabel Egzama

Dermabel Egzama

Vücutta kızarıklık, şişlik ve iltihap gibi etkileri azaltıcı etkiye sahip krem neredeyse her çeşit egzamanın tedavisinde kullanılır. Kaşıntı önleyici ve iyileştirici etkisi vardır. Dermabel, deride kaşıntı, döküntü ve kızarıklıkla ile birlikte seyreden iltihaplı durumlarda ve kronik iltihaplı deri hastalıklarında kullanılır.

Hametan Egzama

Hametan Egzama

Yalnızca eczanelerde bulunabilen Hametan, yara izlerini geçirir, çatlamış ve yıpranmış cilde bakım yapar.

Coresatin Krem

Coresatin Krem

Sivilce, leke, yara gibi cilt problemleri için doktorlar tarafından reçete edilir.

Madecassol Egzama

Madecassol Egzama

Yalnızca eczanelerde satılan krem cildi onarır, yeniler ve yaraları iyileştirir. Cilt lekeleri, yara, çatlak tedavisinde kullanılabilen kremin sulandırma ihtimaline karşı açık yaralara kullanılması önerilmez.

Trukid Trubaby Sweet -Bebekler için Tamamen Doğal Egzama ve Hassas Cilt Bakım Kremi

Trukid Trubaby Sweet -Bebekler için Tamamen Doğal Egzama ve Hassas Cilt Bakım Kremi

Trukid Trubaby Sweet bebekler için tamamen doğal egzama ve hassas cilt bakım kremi, içeriğindeki doğal Allatoin maddesi ile egzama hassaslıkları, cilt tahrişi, deformasyon, hassaslık veya benzer cilt yıpranmalarının rahatlatılmasında etkili oluyor. 

Nemlendirici ve besleyici bebek mayasıl kremi Trubaby Sweet Eczema Creamgece gündüz fark etmeksizin ihtiyaç duyulan her anda kullanılabilir.

Tamamen doğal bitki ve yağ özleri karışımı cildin güvenle yatışmasını, rahatlamasını sağlar. Ürün aloe vera, Hindistan cevizi ve jojoba yağı içerir. Çok hassas cilt tipleri için idealdir.

Bebeğinizin yüz ve vücuduna bol miktarda uygulayarak kullanılır. Özellikle banyo sonrası nemli cilde gece uykudan önce ya da gün boyunca, tatilde ekstra koruma için güneş altında ihtiyaç duyuldukça güvenle kullanabilirsiniz.

Bebek egzama kremi ürünlerinin yanı sıra balm, losyon ve egzama bebek şampuanı gibi bu cilt hastalığınınbakımı için pek çok ürün bulunuyor.

Mambino Organics Yatıştırıcı Bebek Bakım Balmı

Mambino Organics Yatıştırıcı Bebek Bakım Balmı

Mambino Organics Yatıştırıcı Bebek Bakım Balmı, USDA organik sertifikalı yatıştırıcı bebek bakım balmı bebeğinizin cildini nemlendirmenize yardımcı olur. İyileştirici calendula, gecesefası ve papatya özleriyle ultra zengin bu krem cilt tarafından kolayca emilir.

Kuru, tahriş olmuş, egzamalı ciltleri yatıştırır. Özellikle soğuk kış günlerinde bebeklerin yanaklarını korur. Uzun süreli nemlendirme sağlar.

Egzama Şampuan Markaları

Egzama Şampuan Markaları

Egzama önleyici şampuan çeşitleri de bir hayli fazladır. Bunlardan başlıcaları;

Prozinc Salicade Şampuan Egzama

Prozinc Salicade Şampuan Egzama

Saçlı deride oluşan pullanma, kabuklanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara karşı güçlü etkisiyle bilinir.

Trukid Egzama Şampuan

Trukid Egzama Şampuan

TruKid Easy Eczema Wash – Hassas Cilt Yüz ve Vücut Şampuanı içeriğindeki Aloevera, nergis, papatya ve hodan yağları ile çoğu cilt tipleri ve tüm aile için ideal bajkım sağlar.

Eczema Soothing, mayasıllı hassas tahriş olmuş cildi nazikçe temizler. Kırmızı, kaşıntılı tahriş olmuş bölgeyi temizlerken, içeriğindeki aloe, calendula, papatya ve borage oil sayesinde nemlendirir. Kurutmadan nemlendirerek temizleyen TruKid egzama bebek şampuanı, hassaslaşmış cildi rahatlatırken cilt bariyerini destekler. Tamamen doğal, gluten, phthalate ve paraben içermez. Bebeğinizin yüz ve vücudunu yıkamak için elinize Doğal Egzama Yatıştırıcı Yüz ve Vücut Yıkama Losyonunu pompaya basarak bir miktar alabilirsiniz.

Trukıd Bubble Kapsül Banyo Köpüğü, Egzama Bakımı

Trukıd Bubble Kapsül Banyo Köpüğü, Egzama Bakımı

Gerçek doğal malzemelerle üretilen TruKid Eczema Bakımı Bubble kapsüller, çocuklara eğlenceli bir banyo saati sunuyor. Bubble kapsüllerin formülü cildi yumuşatır ve tazeler.

Ekstra hassas cilde sahip çocuklar için formüle edilen Bubble kapsüller, tek kullanımlık, suda çözünen kapsüller,hem eğlenceli bir banyo hem de doğal bir bakım sağlar.

Ekstra nazik ve kokusuz hiçbir kimyasal madde veya koku içermeyen kapsüller, tamamen doğal malzemelerle üretilir. 8 adet tek kullanımlık kapsül, doğal, uzun ömürlü baloncuklara dönüşür.

İçerisindeki aşırı sakinleştirici maddeler tahriş olmuş kuru ciltleri yatıştırırken, kaşıntıya sebep olmaz.

Ulusal Egzama Derneği tarafından kabul edilen ürün, doğaldır ve toksin içermez. Çocuk doktorları ve dermatologlar tarafından test edilen ürün ayrıca; gluten, fıtalat ve paraben de içermez.

Farmasi Egzama

Farmasi Egzama

Markanın saç ve cilt için pek çok ürünü mevcut. Şampuan, sabun, krem ve balsam gibi pek çok ürün bulunuyor. Çay ağacı, aynı safa şampuanı, deniz yosunu sabunu temin edilebiliyor.

Zetion Şampuan

Zetion Şampuan

Bu hastalık genelde saç derisinde pullanma ve kepek yapar. Şampuan içinde önemli miktarda bulunan etken madde zinc pyrithione kepek üzerine etkisi kanıtlanan bir maddedir.

TTO Şampuan

TTO Şampuan

Saç derisinde oluşandermatittedavisinde kullanılabilen bir başka ürün TTO Şampuandır. Saçlı deride oluşan mantar, bakteri ve virüsleri yok etmekte kullanılmaktadır.

Konazol Şampuanı

Konazol Şampuanı

Cilt üzerinde büyüme ve çoğalmalarını engelleyen Konazol; genellikle boyun, göğüs, kolların üst kısımları ve sırtta görülen lekeler, hafif pullanma ile belirgin mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılır. Saçlı, kıllı veya yağlı bölgelerde görülen kaşıntılı cilt döküntüsü (seboreik dermatit) tedavisinde etkilidir.

Capicade Şampuan

Capicade Şampuan

Seboreik dermatit tedavisinde kullanılabilen bir başka şampuandır. Saçlı deride oluşan pullanma, kabuklanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlarda, seboreik dermatit tedavilerinde yardımcıdır.

Ketoral Şampuanı

Ketoral Şampuanı

Konazol ile aynı etkileri gösteren, seboreik dermatit vakalarında kullanılan şampuandır.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü