Doğru emzirme nasıl olur

Doğru Emzirme Teknikleri | 10 İpucu ve Resimli Anlatım

Doğru Emzirme Teknikleri

Doğru emzirme teknikleri, taze annelerin hatta henüz anne adayı olanların en çok araştırdığı konu. Tamamen anneye bağlı, küçücük bir bedeni en iyi şekilde beslemek ve ona en iyi şekilde bakmak tüm annelerin ilk amacı. Bu sebeple “emzirme pozisyonları ve teknikleri nelerdir?” sorusunun cevabını bilmek, doğru pozisyonu bulmak hem bebeğin karnını doyurmak hem de ihtiyacı olan anne şefkatini verebilmek için oldukça önemlidir.

Doğru emzirme teknikleri

Emzirme hiç kuşkusuz anne ve bebek arasındaki en özel an. Bir yandan karnını doyuran bebek bir yandan da annesinin kokusu ve sıcaklığıyla, kendini güvende hissediyor. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar ilk 6 ay yalnızca anne sütü, 6. Aydan sonra da ek gıdalarda birlikte 2 yaşına kadar yine anne sütü öneriyor. Bu sebeple bebeğin dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren emzirilmesi gerekiyor. Emzirmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve devamlılığının sağlanması için de doğru emzirme tekniklerini bilmek gerekiyor.

yenidoğan bebek ürünleri en çok satanlar indirim

Bebek Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Yeni annelere destek olabilmek adına çeşitli emzirme pozisyonları Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanıyor ve emzirme yöntemleri hakkında bilgi veriliyor. Özellikle sağlık ocakları, anne ve çocuk sağlığı merkezleri bu konuda size yardımcı olabilir. Çünkü burada hizmet veren personeller emzirme pozisyonlari konusunda sağlık bakanliği tarafından eğitiliyor. Hastanelerde de zaman zaman gebe eğitim programları düzenleniyor. Bir uzmandan birebir destek almak isterseniz gebe eğitim programlarına katılabiliyorsunuz.

Doğru emzirme kucak pozisyonu

Pek çok anne bebek nasıl emzirilir resimli anlatım ile görerek, her pozisyonu denemek istiyor. İşte emzirme pozisyonları ve teknikleri nelerdir sorunuzun yanıtı:

Kucak pozisyonu: Doğru emzirme teknikleri deyince en bilinen pozisyon kucak pozisyonudur. İlk olarak kucak pozisyonunu deneyebilirsiniz. Bebeğinizi direğinizin iç tarafına kafası gelecek şekilde yatırın. Yüzü memenize dönük bir şekilde, eğer sol kolunuza yatıyorsa sağ, sağ kolunuza yatıyorsa da sol elinizle memeyi kavrayarak bebeğin rahat tutmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada kolunuzun altına bir yastık koymanız uzun emzirme seansında kolun uzu destekler, zamanla dirseğinize binecek yükü azaltır.  Hem siz hem de bebeğiniz rahat edersiniz.

Doğru emzirme ters kucak pozisyonu

Ters Kucak Pozisyonu: Doğru emzirme pozisyonlarından biri de ters kucak pozisyonudur. Bu pozisyonda bebeğinizi daha rahat kavrayabilirsiniz. Özellikle memeyi tutmakta zorlandığı ilk dönemlerde oldukça kullanışlı bir tekniktir. Bir elinizle bebeğinizin kafasını kavrayarak diğer elinizle de memeyi tutun ve bebeğin karnını karnınıza dayayarak emzirin. Sol memeyi emerken sağ kol ile, sağ memeyi emerken de sol kol ile memenize yaklaştırın.

Doğru emzirme yan yatarak emzirme

Yan Yatarak Emzirme: Doğru emzirme pozisyonlarını bulmak için doğum şekliniz de kimi zaman önemlidir. Doğru emzirme teknikleri arasında yatarak emzirme pozisyonu özellikle sezaryen doğum sonrası oldukça rahat ettiren bir emzirme tekniğidir. Dikişlerden dolayı dik oturmak bu dönemde mümkün olmaz. Yan yatarak emzirmek hem sizi hem de bebeğinizi rahat ettirir. Ancak hangi tarafa yatılıyorsa diğer kol ile bebek desteklenmelidir. Ayrıca bu pozisyonda dikkat edilmesi gereken en önemli konu annenin uyuya kalmamasıdır. Hem bebeğin boğulmaması hem de ezilmesi riskine karşı emzirme bitene kadar annenin uyanık kalması ve kontrol etmesi gerekir.

Meme Reddinde Hangi Pozisyonda Emzirilir?

Doğru emzirme koltuk altı pozisyonu

Koltukaltı Pozisyonu: Bu pozisyonda bebeğin ayaklarını arkanıza doğru uzatın. Kafasını ise kolunuzun altından memeye doğru tutturun. Sağ el ile kafasını kavradığınızda sağ memeye, sol el ile kavrayarak da sol memeye tutturabilirsiniz. Bu pozisyon bebeklerin bir memeyi reddettiği durumlarda oldukça işe yaramaktadır. Bu arada yine yastıkla bebeğinizi ve kolunuzu destekleyebilirsiniz.

Doğru emzirme sırt üstü yatış pozisyonu

Sırtüstü Yatış Pozisyonu: Sırt üstü yatarken emzirmek de doğru emzirme pozisyonlarından biridir. Belinizin ve sırtınızın rahat edebileceği şekilde arkanıza yaslanın. Bebeğinizin karnı sizin karnınıza dönük şekilde memenin üstüne yatırın. Burada bebeğin burnunu kontrol ederek kapanmamasını sağlamalısınız.

İlk dönemlerde bu emzirme pozisyonlarını deneyerek sizin için en uygun olanı bulabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda zaten bu işin ustası haline gelen minik afacan kendi canının istediği pozisyonu seçecektir. Gördüğünüz gibi her bebek için doğru emzirme şekli farklı olabiliyor. Anneler her pozisyonu deneyerek; kendilerinin uzun emzirme seanslarında nasıl daha rahat edeceklerini ve bebeklerinin nasıl daha verimli emeceğini bulabilirler.

Doğru Emzirme Kaç Dakika Sürmeli

Doğru Emzirme Kaç Dakika Sürmeli

Doğru emzirme kaç dakika sürmeli konusu doğru emzirme teknikleri kadar önemli bir konudur. Öncelikle doğru emzirme süresine takılmadan bebeğiniz her istediğinde emzirmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak yine de bazı noktalara yeniden değinmek gerekiyor. 

Yenidoğan döneminde bebekler çenelerinin güçsüz olması sebebiyle çabucak yoruluyor. İlk günler 5-10 dakika yorulan bebeğiniz çenesinin kuvvetlenmeye başlaması ve emme refleksinin güçlenmesiyle birlikte daha verimli emmeye başlıyor. Bu sebeple ilk günlerde bebeği hemen memeden ayırmamak gerekiyor. Emzirmenin sonuna doğru gelen yağlı sütü alabilmesi için her memenin en az 15 dakika emzirilmesi ‘Doğru emzirme kaç dakika sürmeli?’ sorusunun cevabı olacaktır.

Emzirme düzeniniz oturana kadar göğüs yaralarına ve çatlaklarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Yanlış emzirme pozisyonu, memenin güzel temizlenmemesi gibi etkenler göğüs ucu yaralarına neden olabiliyor. Bu da ağrılı ve acılı bir emzirmeye hatta bebeği memeden kesme düşüncelerine kadar gidiyor. Özellikle ilk günlerde oluşan göğüs ucu yaralarını engellemek için göğüs ucu kremi kullanmak hızlı bir çözüm oluyor. Organik ve anne sağlığını gözeten göğüs kremi ürünlere ulaşmak için tıklayınız.

Nursing Balm Göğüs Ucu Nemlendirici Krem
Doğru emzirme teknigi

Emzirmek ilk zamanlar oldukça zahmetli, yorucu ve sabır gerektiren bir iştir. Bu dönemde doğru emzirme teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak işinizi epey kolaylaştırabilir. Bebeğin memeyi tutması, küçücük ve zayıf çenesiyle emmeye çalışması ve hatta saatlerce memede kalması sabır gerektirir. Ayrıca hem anne hem de bebek için rahat ve doğru emzirme pozisyonunu bulmak, sütün emzirme sürekliliğine paralel, günden güne artması zaman isteyen konulardır. Ancak biraz sabır ve gayretle üstesinden gelinebilecek ve sonrasında anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirecek en önemli etkinliktir.

Mucize Besin Anne Sütü

Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan her türlü vitamin ve minareli tek başına sunan mucize bir besindir. İçeriğindeki üstün özellikler nedeniyle asla taklit edilemeyen anne sütü bebeği hastalıklardan korur. Beyin gelişimi için çok yararlı olan anne sütü ayrıca; ishalden menenjite, alerjilerden diyabete kadar birçok hastalıkta bebeğinize siper olur. Direncini artırır.

Bebeğe faydaları saymakla bitmeyen anne sütü, aynı zamanda anneyi de korur. Emziren annelerin meme kanserine yakalanma riski azalırken, ileride yakalanılabilecek rahim kanseri, kemik erimesi, diyabet gibi birçok hastalığa yakalanma ihtimali düşer.

Doğru emzirme nasıl olur

Doğru Emzirme Teknikleri İçin 10 İpucu

Emzirmek anne ve bebeğin birbirine alışması, annenin doğru emzirme teknikleri ve emzirme pozisyonlarını öğrenmesi ile ustalaşılan bir konu. Bu sebeple taze annelere, emzirme pozisyonları ve teknikleri nelerdir konusunda 10 ipucu hazırladık.

• Emzirmek oldukça ekonomiktir. Doğal olarak kaynağı anne olan süt, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini karşılar. Bu sebeple mama arayışına girmenize de gerek kalmaz. Ayrıca emzirmek biberonla beslemekten de daha kolaydır. Biberon ya da çeşitli ekipmanlarla uğraşmanıza gerek kalmadan, ısıtma, karıştırma, dondurma gibi işlemler olmadan bebeğinizi doyurabilirsiniz. Bu sebeple çocuğunuzu kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren mutlaka emzirmelisiniz.

Emzirme İhtiyaçları

•  Emzirmek bir süreçtir. İlk günlerde oldukça yorucu olan bu süreç ilerleyen günlerde tamamen keyfe dönecektir. Çeşitli emzirme pozisyonlarından size uygunu bulunacak ve sütünüz emzirmeye paralel artacaktır. Bu bilinçle asla pes etmemeli ve ilk andan itibaren emzirmeye başlamalı ve devam etmelisiniz.

• İlk zamanlarda emzirmek keyifli olduğu kadar yorucu bir iştir. Bebeğinizin küçük çenesi sık sık yorulacak ve emzirme işlemi saatler sürecektir. Bu sebeple emzirirken konforunuzu da sağlamalısınız. Rahat bir yere oturmalı, ayaklarınızı uzatmalısınız. Belinize ve emzirirken kullanacağınız kolunuzun altınıza yastık koyarak desteklemeniz de faydalı olacaktır.

Emzirme İhtiyaçları

En Uygun Emzirme Tekniğini Deneyerek Bulabilirsiniz

• Emzirme pozisyonları sağlık bakanlığı tarafından da önerilen güvenli emzirme metotlarıdır. Emzirme pozisyonlarından her birini ayrı ayrı denemeli ve hem size hem de bebeğinize en uygun olanı bulmalısınız. Bazı anneler en rahat emzirmeyi yatış pozisyonunda yaparken bazıları da otururken emzirmeyi daha konforlu buluyor.

• Burada bebeğinizin hangi pozisyonu seveceği de çok önemli. Bazen bebekler yatış pozisyonunda memeyi reddederken, ayakta emebiliyor. Emzirme pozisyonu gaz yapmayan şekilde bile ayarlanabiliyor. Doğru emzirme pozisyonunu anne ve bebeğin birbirine alışması sürecinde zamanla rayına oturacaktır.

• Bebeğin memeyi doğru kavraması çok önemlidir. Bebeğiniz ağzını açtığında memenize yakınlaştırarak kavramasını sağlamalısınız.  Bebeğin alt dudağı dışarıya dönük olacak şekilde olmalı. Ayrıca çenesi de memenize değecek şekilde yerleşmeli. Eğer bebeğiniz memeyi doğru kavrayamazsa, sadece meme ucunu tutarsa hem süt gelmeyebilir hem de göğüs yaraları oluşur. Bu sebeple doğru emzirme tekniklerinin öğrenilmesi hem anne hem de bebek açısından epey önemlidir.

Nursing Balm Göğüs Ucu Nemlendirici Krem

• Yenidoğan bebek beslenmesi için ilk aylarda arayı oldukça kısa tutmak gerekli. Bebeğinizi 2-3 saatte bir mutlaka emzirmelisiniz. İlerleyen aylarda emzirme sıklığı da düşecektir. Özellikle 6. Aya ulaşan ve ek gıda almaya başlayan bebeklerde emzirme sıklığı günde 2-3’e düşebiliyor.

Doğru emzirme

Sizin İçin Seçtik

anne bakım ürünleri

Yenidoğan döneminde bebekler çenelerinin güçsüz olması sebebiyle çabucak yorulabiliyor. Ancak bebeği hemen memeden ayırmamak gerekiyor. Yağ bakımından zengin ve anne sütünden alınan enerjinin büyük bölümünü karşılayan süt emzirmenin sonuna doğru gelen süttür. Bu sebeple her meme en az 15 dakika emzirilmelidir. Doğru emzirme süresi bakımından her memeye 15 dakika yeterli gelecektir.

Süt sağma büstiyeri

Doğru Emzirme Süresi Her Bebekte Farklı

• İlk dönemlerde sık sık sağım yapmak sütünüzü artıracaktır. Eğer mümkünse 2 saatte bir bebeğinizi emzirirken, saat başı da sağım yapmalısınız. Bu beyine “burada hala aç bir bebek var daha çok süt lazım” mesajı gönderecektir.

• Emzirmek bebeğin yalnızca karnını doyurmak değildir. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendiren en önemli adımdır. Ayrıca emzirmek bebeğin güven ihtiyacını da karşılar. Bu sebeple bebeğiniz her zaman aç olduğu için emmek istemeyebilir. Size ihtiyacı olduğunda, kokunuzu duymak istediğinde, güvensiz hissettiğinde, huzursuzlandığında… bunlar gibi birçok sebepten dolayı bebeğiniz bazen uzun uzun memede kalmak isteyecektir. Bebeğin dünya ile tek bağlantısı olduğunuzu bilerek her istediğinde emzirmeli, doğru emzirme süresini bebeğinize bırakmalısınız.

Emzirme Pozisyonu Gaz Yapmayan

Bebeğin doyup doymadığını anlayabilmek özellikle ilk dönemlerde oldukça önemlidir. Öncelikle doyan bir bebek emdikten sonra sürekli aranmayı bırakır. Eğer gaz problemi yoksa da emdikten sonra kolaylıkla uykuya geçer. Ayrıca anne sütü yeterli gelen bebeklerin bezi günde 4-5 kez çiş ve en az 3-4 bez de dışkılı olur. Bu sebeple bebeğin doyup doymadığını anlayabilmek için bez kontrolü yapabilirsiniz. Ayrıca yeterli kilo alıp almadığı da takip edilmelidir.

Eğer bebeğinizin çok gazı oluyorsa gaz yapmayan emzirme pozisyonlarını denemelisiniz. Uzmanlar doğal emzirme pozisyonu olarak geçen emzirme şeklinin daha az gaz yaptığını söylüyor. Bu sebeple gaz yapmayan doğru emzirme pozisyonu için doğal emzirme pozisyonunu deneyebilirsiniz.  Bu pozisyonda sırtüstü uzanarak arkanıza bir yastık alın ve belden üstünüzün daha dik olmasını sağlayın. Bebeğinizi göbeği göbeğinize dönük şekilde üstünüze yatırarak memenize yerleştirin. Bu emzirme pozisyonu gaz yapmayan bir pozisyondur. Doğru emzirme teknikleri için 10 ipucunun emzirme sürecinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü