CRL hesaplama Nasıl Yapılır

CRL Ne Demek, BPD Nedir|Hamilelikte Ölçümler|Ultrason Terimleri

Ultrason Terimleri

hamilelikte ölçümler
Anne adayları gebelik takipleri esnasına gördükleri ultrason terimleri; CRL nedir? BPD nedir? AC gibi parametrelerin ne olduğunu merak ediyor. Ultrasonda GS ne demek, CRL ne demek, OFD ne demek, BPD nedir? Ultrasonda AC kaç olmalı gibi birçok soru anneler tarafından araştırılıp, doktorun kendilerine verdiği ultrason değerleri ile karşılaştırılıyor.

Gebelik takipleri hem annenin hem de bebeğin hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için oldukça önemlidir. Doktorlar gebelik esnasında bebeğin boy, kilo değerlerini, genel gelişimini ve sağlıklı olup olmadığını belirlemek için birden fazla test yapıyor. Bu değerlerin bazıları ultrason da kısaltma olarak karşımıza çıkar.

Bebeğinin ultrason kağıdını eline alan anneler de doğal olarak bu parametrelerin, ultrason terimleri ve normal değerlerin ne anlama geldiğini bilmek istiyor. Öncelikle ultrason nedir konusundan başlayalım.

LMP Ne Demek

Ultrason Nedir?

Ultrason nedir sorusu anne adaylarının merak ettiği bir konu. Bebeğe zarar verip vermeyeceği, ayda kaç defa ultrasona girebileceği, cihazın nasıl çalıştığı ya da kısaltmaların ne olduğu bu merak unsurlarına dahil.

Ultrason tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Ses dalgaları yardımıyla vücudun iç kısmında yer alan doku ve organların genel hatlarıyla görülebilmesini sağlar. Bu uygulama ile insan kulağının algılayabileceğinden çok daha yüksek bir frekansa sahip ses dalgaları vücuda verilerek geri dönüş süreleri hesaplanarak incelenen bölgeye ait bir görüntü çıkartılır. 

Ultrason nedir sorusu kadar merak edilen bir başka soru da ultrasonun zararları. Diğer birçok görüntüleme yönteminden farklı olarak ultrasonografide radyasyon olarak tabir edilen X ışınları kullanılmaz. Bu da zararsız bir işlem olması anlamına gelir. Gebelik takiplerinde, bebek ve çocuk hastalıklarında güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Ultrason nedir ve zararı var mıdır konusunu açıkladıktan sonra, ultrasonda kullanılan kısaltmaları ve ne demek olduğunu anlatalım;

Gebelik Ultrason Terimleri

LMP Ne Demek?

LMP son adet tarihi demektir. Hamilelikte yumurta ve spermin tam olarak ne zaman birleştiğini bilmek mümkün değildir. Bu sebeple son adet tarihi gebeliğin başlangıcıdır. Muhtemel doğum tarihi son adet tarihinden 40 hafta sonrası olarak hesap yaparız.

BPD Ne Demek

Bebeğiniz karnınızda sağlık içinde büyürken siz de büyüyen karnınız için kullanabileceğiniz bakım ürünlerini incelemek için tıklayınız.

 

Anne Karnında Bebeğin Baş Çevresi Ölçümleri

Bebeğin baş çevresi ölçümleri, sağlıklı gelişip gelişmediği konusunda önemli bir değerdir. Üstelik anne karnında olduğu gibi doğumdan sonra da belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereken bir değerdir.

Ultrasonda BPD Ne Demek?

BPD nedir (biparietal çap)? sorusu annelerin en sık sorduğu sorulardan biri.  Bu değer başın kulaklar üzerindeki bölümünden ölçülen çapı ifade ediyor. Milimetrik verilen bu değer 12. Haftadan sonra 26. Haftaya kadar gebelik haftasını en güvenilir belirleyen ölçü olarak ifade ediliyor.

 

BPD Ölçümü Kaç Olmalı

 

BPD Ölçümü Kaç Olmalı?

BPD nedir sorusunun yanında bu değerlerin alt ve üst sınırları da oldukça önemli. Tüm bu değerlerin alt ve üst sınırları bulunuyor. Ultrason cihazında elde edilen bu veriler değerlendirilerek bebeğin gelişimi hakkında bilgiler veriyor. Aynı zamanda aşağıdaki tablodan gebelik haftanıza göre alt ve üst sınırı öğrenebilirsiniz.

BPD-olcumu-kac-olmali
CRL Ne Demek

 

Ultasonda Crl Ne Demek?

Annelerin bir diğer sorusu da CRL nedir? CRL kısaca baş popo mesafesidir. Anne karnında bebeğin popo ve baş mesafesi ölçülerek elde edilir. Hamileliğin 7-13 haftaları arasında yapılan bu ölçüm bebeğin gelişimi ve kaç haftalık olduğu hakkında en net bilgileri veren değerlerden biridir.

CRL hesaplama yapılarak gebelik haftasının, anne adayının son adet tarihi (SAT) ile karşılaştırılması sonucu gebelik haftasının doğrulanmasında en az hata payına sahip olan değerdir.

 

CRL hesaplama Nasıl Yapılır

 

Göğüs ucu çatlak kremlerini bebeğiniz doğmadan önce sürmeye başlarsanız emzirme çatlaklarını önleme açısından daha iyi sonuç alacağını biliyor muydunuz? Ürünleri incelemek için tıklayınız.

 

CRL Hesaplama Nasıl Yapılır?

CRL ne demek ? sorularının ardından hesaplanmasından da bahsetmeliyiz. CRL nedir ? CRL hesaplamada önemli olan iki değer bulunuyor. Bunlardan ilki son adet tarihi, diğeri ise gebeliğin ilk üç ayında yapılan ultrason muayeneleri. Bu iki veri gebeliğin kaç haftalık olduğu belirlemede kullanılıyor.

AC Ne Demek

 

Bebeğiniz dünyaya geldikten hemen sonra karnınızın daha hızlı toparlanmasına yardımcı olan korseleri incelemecek için tıklayınız.

Gebelikte CRL Ölçümü Kaç Olmalıdır?

14. haftaya kadar yapılan bu ölçüm ile ilgili aşağıdaki tabloyu inceleyerek, normal, alt ve üst değerleri öğrenebilirsiniz. CRL ne demek veya CRL nedir sorusunun yanıtlarını buluyoruz.

AC Ne Demek?

Ultrasonda AC ne demek diye merak eden sevgili anneler, bu değer bebeğin karın çevresinin ölçüsüdür. Bu ölçü fetusun ağırlığını ölçmek için başka birkaç parametreyle birlikte kullanılıyor.

Gebelikte AC değeri bebeğin anne karnında kilosu gelişiminin sağlıklı olup olmadığından doğum şeklinin belirlenmesine kadar farklı konularda önem taşıyor. Hem düşük ağırlıktaki bebekler hem de kilolu bebekler doğumda ve sonrasında çeşitli komplikasyonlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple bebeğin kilo ve boy bilgilerinin alınması önem taşıyor. Aynı zamanda AC değeri, BPD ve FL gibi değerlerin bir arada değerlendirilmesi ile yaklaşık olarak saptanabiliyor. Hamilelik haftasına göre AC değerini merak eden anneler aşağıdaki tablodan hafta hafta AC değeri kaç olmalı inceleyebilir.

AC Tablo

Ultrasonda GA Ne Demek?

Ultrason çıktısında en merak edilen değerlerden biri de GA değeridir. GA (AUA) ve GA (LMP) olmak üzere iki farklı GA değeri vardır. Bu sebeple GA nedir, ultrasonda GA ne demek gibi çeşitli sorular anneler tarafından merak ediliyor.

Ultrasonda GA (AUA) terimi tahmini bebek yaşını veriyor. Bu değer ayrıca tahmini doğum tarihinin belirlenmesinde de kullanılıyor.

GA (LMP) ise son adet tarihi üzerinden geçen gün sayısını belirtiyor. Buna göre bebeğin kaç hafta ve kaç günlük olduğu hesaplanabiliyor.

Ultrason Ölçümleri Ne Kadar Doğru!

FL Ne Demek

Ultrasonda Bebeğin Boyu Ultrasonda Boy Terimi

Ultrasonda FL Ne Demek?

FL (Femur Kemiği) uyluk kemiği uzunluğu demektir. Ultrasonda boy terimi FL yazan değerdir. Ultrasonda bebeğin boyu tahmin edilirken kullanılan en önemli parametre FL değeridir. FL değeri 7 ile çarpılıp tahmini boy uzunluğu belirlemek gerekir.

FL Değeri ile Boy Hesaplama

Peki ya ultrasonda boy ne demek? Öncelikle anne karnında bebek boyu hesaplama 20. haftaya kadar boyun ile popo arasındaki mesafe ölçülerek yapılıyor. Bu sürede yapılan ölçümlerde bacak boyu hesaba katılmıyor.  20. Haftadan sonra ise Femur kemiği uzunluğu da ölçülerek baştan topuğa kadar olan mesafe özel bir formül ile hesaplanıyor. Kalçadan dize kadar olan kemiğe femur kemiği adı veriliyor.

FL Ölçümü Kaç Olmalı?

Tüm değerlerde olduğu gibi FL değerinden de alt sınır, normal değer ve üst sınır olmak üzere üç parametre vardır. Üstelik bebeğinizin değerlerini aşağıdaki tablo aracılığı ile normal değerlerle kıyaslayabilirsiniz.

Bebeğin Tahmini Ağırlığı TFA-EFW

Hafta Hafta FL Uzunluğu

 

Hafta Hafta FL Uzunluğu

Bebeğin Tahmini Ağırlığı TFA nedir? EFW Nedir?

Gebelerin en merak ettiği konulardan biri de bebeğin kilosudur. Peki, ultrason kağıdında bebeğin kilosu nerde yazar? Ultrasonda EFW ne demek? TFA nedir?

Her hafta bebeğin kaç gram aldığı, bir susam tanesinden karpuza günden güne büyümesi anneler tarafından yakından takip ediliyor. Pek çok değer gibi bebeğin tahmini ağırlığı da ultrasonda belirlenebiliyor. Hatta ağırlık yukarıda açıkladığımız BPD, FL ve AC değerlerinin formüle edilmesi ile saptanabiliyor. Ultrasonografi cihazları bu hesaplamayı otomatik olarak yapabiliyor.

EFW bebeğin tahmini ağırlığı anlamına geliyor. BPD (baş çapı), FL (uyluk kemiği uzunluğu) ve AC (bebeğin karın çevresinin ölçüsü) değerleri kullanılarak, bebeğin tahmini kilosunu hesaplar. Özellikle son aylarda +/- 500 grama kadar yanılma payı var.

EFW ölçümü kaç olmalı sorusuna gelince bebek ağırlığı her hafta değişecektir. Gebelik haftanıza göre bebeğinizin kaç gram olması gerektiğini hafta hafta gebelik yazımızı okuyarak takip edebilirsiniz.

Ultrason cihazında kullanılan diğer terimler

YS: Yolk Sac. Hamileliğin ilk günlerinde plesentadan önce bebek ve anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi yolk kesesi ile yapılıyor. Bebeğin düşük riski taşıyıp taşımadığı hakkında bilgiler verir.

HC: HC ne demek, HC nedir, HC hadlock ne demek soruları da annelerin kafasını kurcalıyor. HC kafa çevresinin ölçüsünü veriyor. Ultrason kontrolleri esnasında baş çevresi hesaplanan bir diğer değer BPD’nin normalden küçük ya da büyük çıkması durumunda HC ölçmek gerekir. Bebeğin gelişiminde bir sorun olup olmadığı HC değeriyle anlaşılabiliyor. Bu değer BDP VE OFD değerleri kullanılarak otomatik olarak ölçülüyor.

HL: humerus uzunluğu (kolun uzun kemiği)

AD: karın çapı

EFW: tahmini bebek ağırlığı

EDD: Ultrasonda EDD ne demek ve EDD değeri annelerin en merak ettiği değerlerden biridir. EDD beklenen doğum tarihi demektir.

NT: ense pilisi kalınlığı

AFI: amniyotik sıvı indeksi

RA: kalpte sağ kulakçık

LA: kalpte sol kulakçık

OFD: kafatasının uzunlamasına çapı

GS: Gebelik kesesi

RV: kalpte sol karıncık

LV: kalpte sağ karıncık

AO: aort, kalpte çıkan ana atar damar

W: Bebeğin kaç haftalık olduğu

Gebelikte yapılan ölçümler bebeğin sağlığı hakkında önemli ip uçları veriyor. Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu nasıl ölçülür? Anne karnında bebeğin boyu kilosu kaç olmalı öğrenmek için tıklayın. (anne karnında boy kilo yazımız)

Ultrason Ölçümleri Ne Kadar Doğru

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her gün yeniden şekillenen ultrasonografi cihazları, günümüzde oldukça güvenli tespitler yapılmasını sağlıyor. Yüksek frekanslı ses dalgaları ile bebeğin görüntülerini monitöre yansıtan ultrason cihazları; anomaliler, düşük riski, çoğul gebelikler, amniyon sıvı ve bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi için kullanılıyor.

Erken dönem tanı ve teşhis imkanı veren ultrasonlar, bebeğe herhangi bir zarar vermiyor.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü