11 Aylık Bebek Boy Kilosu

Bebek Boy Kilo Cetveli 2021 | Persentil Nedir ?

Bebek Boy Kilo Endeksi

Bebek boy kilo cetveli ebeveynlerin özellikle de annelerin en sık aradığı tablodur. Her ay bebeğin kaç kilo aldığını, boyunun kaç santim uzadığını, gelişiminin sağlıklı olup olmadığını merak eden anneler internette boy kilo bebeklerde boy kilo cetveli arayışına düşüyor. Peki nedir bu bebek boy kilo endeksi? Bebek boy kilo endeksi her bebek için aynı mıdır?

Bebeklerde boy kilo hesaplama, uzmanlar tarafından yapılır ve persentil tablosuna göre normal aralıkta olup olmadığı değerlendirilir.

Bebeğinin sağlıklı gelişip gelişmediğini merak eden ebeveynler 4 aylık bebek boy kilo, 5 aylık bebek boy kilo gibi her aya özel ölçümleri, normları merak ediyor ve araştırıyor.

Elbette her bebeğin boy kilo gelişimi aynı değildir. Dolayısıyla bebeklerde boy kilo tablosu içinde bulunulan aya ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Her bebek ayrı birer dünyadır ve gelişimleri de farklılık gösterir. Sevgili ebeveynler, bebeklerinizin sağlıklı gelişimi için yapacağınız ilk şey onları başka bebeklerle kıyaslamamaktır.

Bebek Boy Kilo Endeksi

 

Bebek Boy Kilo Endeksi Nedir?

Bebeklerde boy kilo gelişimine etki eden birden çok sebep bulunuyor. Bu sebeplerden ilki genetik yapı olarak karşımıza çıkıyor.  Anne ve babanın genetik özellikleri bebeklerine de geçiyor. Hatta dolayısıyla bebek anneanne, dede, amca, teyze gibi akrabalarından da bazı özelliklerini alabiliyor. Toplumumuzda yer alan oğlan dayıya, kız halaya benzer gibi deyişler de bu durumdan kaynaklanıyor.

Genetik faktörlerin yanında beslenme de bebeklerde boy kilo tablosunun istenen düzeyde olmasına etki ediyor.

Henüz anne karnındayken bebek gelişimine etki eden bir başka konu da annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, alkol, sigara tüketimi ve hatta geçirdiği hastalıklardır. Bu sebeple annelerin hamilelik döneminden itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekiyor. Annenin dengeli beslenmesi doğumdan sonra emzirme döneminde de etkili oluyor. Anne ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenirse o kadar verimli bir emzirme dönemi yaşıyor ve dolayısıyla bebek bir o kadar sağlıklı büyüyor. . Bebek boy tablosu ve kilo tablosu da o denli normal değerlerde ilerliyor. Alkol ve sigara tüketiminin de bebek gelişimini olumsuz etkilediğinin bir kez daha altını çizmemiz gerekiyor.

Beslenme konusu doğumdan sonra da en önemli konuların başında geliyor. Bebek gelişiminde genetik faktörlerden sonra en önemli konu beslenme oluyor. Bebeğin ilk aşısı olan mucize besin anne sütü bebeklerin sağlıklı gelişiminde baş rol oynuyor. Uzmanlar her platformda ilk 6 ay anne sütü, sonrasında ise en az 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte yine anne sütü alımını tavsiye ediyor. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İlerleyen yaşlarda oluşabilecek hastalıkları önlüyor. Tabi her zaman emzirmek mümkün olmuyor. Bazen sorunlu hallerde anneler bebeklerini emziremiyor. Ancak anne sütüne yakın formülde üretilen mamalar ya da devam sütleri de bebeklerin sağlıklı beslenmesinde faydalı oluyor.  

Uyusun da Büyüsün

Uyusun da Büyüsün

Hem erkek bebek boy kilo tablosu hem de kız bebek boy kilo tablosuna etki eden önemli bir etken uykudur. Çocukların büyüme ve gelişmesine etki eden en önemli diğer konu ise hormonlar ve dolayısıyla uykudur. Uyku ve hormunun ne alakası var diyorsanız şöyle; büyüme hormonu en çok uyurken salgılanıyor. Hatta uyusun da büyüsün deyişi de bundan kaynaklanıyor. Bu sebeple çocukların sağlıklı gelişimi için yeterli ve düzenli uyuması da gerekiyor.

Çocukların geçirdiği ya da var olan hastalıkları da gelişimlerinde etkili oluyor. Böbrek, kalp rahatsızlıklarının yanında ishal, ateş bile bebek gelişimine etki ediyor. Hatta ishal ve ateş gibi dönemsel hastalıklar bebeklerde ani kilo kayıplarına sebep olabiliyor.

Bebek gelişiminde önemli bir diğer etken de cinsiyettir. Kız ve erkek bebekler fiziksel yapıları gereği farklı gelişim gösterirler. Bu sebeple bebek gelişim tablosunda, kız boy kilo cetveli farklı erkek boy kilo cetveli farklıdır.  Bebek kilo tablosunda erkek bebekler biraz daha kilolu olabilir. Bebeklik döneminde erkek bebekler her zaman yarım kilo- 1 kilo kadar daha tombik oluyorlar.

Bebek Boy Kilo Cetveli

Bebek Boy Kilo Cetveli

Bebeklerde boy kilo gelişimini etkileyen tüm bu faktörlerden bahsettikten sonra bebek boy kilo tablosundan bahsetmemiz gerekiyor. Bebeklerde boy kilo hesaplama cinsiyete göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle boy-kilo cetvelinin kız ve erkek bebeklere göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Kız bebekler narin yapıların gereği erkek bebeklerden farklılık gösteriyor. Kız bebek boy kilo cetveline göre doğumdan sonra ilk 1 yıl içinde kız bebeklerin en düşük 66, en yüksek 81 santimetre boy uzunluğuna sahip olması bekleniyor. Bebek gelişim tablosunda kız bebek kilolarının ise 7200- 12000 gr aralığında olması normal kabul ediliyor. Kız bebek boy kilo tablosundan bebeğinizin ay ay gelişimini takip edebilirsiniz.

Kız bebek boy-kilo cetveli;

kız bebek boy kilo oranı

Erkek bebek kilo tablosuna göre normal değerlerde seyreden erkek bebekler ise her zaman kız bebeklere göre bir tık daha tombik oluyor. Bebek gelişim tablosuna göre erkek bebeklerin 1 yaşına ulaştıklarında en az 7 kilo 450 gram, en fazla ise 12 kilo 500 gram olması bekleniyor. Boylarının ise en kısa 69, en uzun 83 santim olması bekleniyor.

Erkek bebek boy-kilo cetveli;

erkek bebek boy kilo oranı

Yukarıda bulunan erkek bebek boy kilo tablosu ve kız bebek boy kilo tablosu yardımı ile bebeğinizin normal değerlerde olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Ancak bebeğinizin boy-kilo gelişimini değerlendirirken mutlaka yukarıda bahsettiğimiz faktörleri de değerlendirmeniz gerekiyor.

Bebek Boy Kilo Persentil Nedir

Bebek Boy Kilo Persentil Nedir?

Bebek boy kilo persentili, bebek gelişiminin normal şekilde
ilerleyip ilerlemediğini anlamak üzere kullanılan tablodur. Bebeğin gelişim
değerlerine bakılarak orantılı ve tutarlı bir şekilde gelişip gelişmediği bu
tablo ile değerlendirilir.

Bebek boy kilo persentili kısaca; bir bebeğin aynı
aylarda olan diğer 100 bebekten ne kadar kilolu yada uzun olduğu hakkında
bilgiler verir. Yüzdelik dilimlerle bebeğin gelişimini değerlendiren
persentilde %3 ve %97 arasındaki tüm değerler normal kabul edilir. Standart
değer persentil tablosunda %50’dir. Bu da ortalama çocuk ölçüsünü gösterir. %3
persentil en kısa ve en zayıf ancak normal kabul edilen çocuğu gösterir. %97
persentil ise en uzun, en kilolu ve normal çocuğu gösterir.

Bebek boy kilo oranı tablo üzerinde 3 ve 97’nci persentil
çizgileri arasında olan çocukların değerleri normal kabul edilir. Boy kilo
oranı bu değerlerin dışındaysa mutlaka inceleme gerektirir.

  • 1 persentil (p) : Gelişimi çok çok kötüdür mutlaka araştırılmalıdır.
  • 1-3 persentil (p) : Gelişimi çok kötüdür mutlaka araştırılmalıdır.
  • 3-15  persentil (p) : Gelişimi hafif kötüdür araştırılabilir.
  • 15-97  persentil (p) : Gelişimleri normal kabul edilir.
  • 97-100  persentil (p) : Gelişimi fazla iyidir mutlaka araştırılmalıdır.

Bebeğiniz normal değer aralığında bulunmuyorsa, kilosu daha düşük, boyu daha kısa ise gelişim geriliğinden söz edilebiliyor. Tabi yine kesin teşhisi koyabilmek için çocuğunuzu bir doktora göstermeniz gerekiyor.

6 Ayda Doğum Kilosu İkiye Katlanır

Burada altını çizmemiz gereken başka bir nokta bulunuyor. O da bebeklerin her ay gelişim hızlarının aynı olmayacağı. Yani 3 aylık bebek boy kilo gelişim hızı ile 18 aylık bebeklerde boy kilo gelişim hız birbirinden farklılık gösteriyor.

Bebekler kimi zaman ayda 1 kilo alırken kimi zamanda yalnızca 300 gram alabiliyor. Uzmanlar bunun korkulacak bir durum olmadığını belirtiyor. Özellikle ilk aylarda yaklaşık 1’er kilo alan bebekler ilk 6 ayda doğum kilolarının iki katına ulaşabiliyor. . 6 aylık bebeklerde boy kilo oranı hızla artarken, bebekler büyüdükçe kilo alım hızları da düşüyor.

Bebeklerin ilk aylardaki büyüme hızlarının ilerleyen
dönemlerde de devam etmesinin tonlarca ağırlığa ve metrelerce boya ulaşacağı
düşünülürse bu çok da üzülecek bir durum olmuyor. Bu sebeple bebeklerin aldığı
kilonun da boy uzunluklarının da normlara göre değerlendirilmesi gerekiyor.

Yukarıda saydığımız, bebeğin gelişimini etkileyen tüm
faktörler değerlendirilmesine rağmen herhangi bir problem yoksa ancak
bebeğinizin kilosu normal değerlerin altındaysa sütün yetmemesi, yeterli
beslenememesi gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Mutlaka doktorunuzla
görüşmeli ve anne sütü eksikliğinde mama ya da bebek 6 aydan büyükse besleyici
gıda takviyeleri yapmanız gerekiyor.

Bebeğiniz normal değerlerin üzerinde boy ve kiloya da sahip olabilir. Bu toplumda memnuniyetle kabul görse de bebeğin çok şişman olması göründüğü kadar sevimli bir durum olmayabiliyor. Özellikle bebeğin sağlıklı gelişimi açısından fazla kilolu olması da istenmeyen bir durum ve altında yatan sebepler de hastalık kaynaklı olabilir. Bu durumda da mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve bebeğin fazla kilosu altında yatan sebebi aramanız gerekiyor.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü