6 Haftalık Gebelik Rehberi

6 Haftalık Gebelik Rehberi

6 haftalık gebelik dönemiyle birlikte hamileliğin ilk ayı geride kalıyor. 2. Aya merhaba dediğimiz bu hafta minik susam tanesi bezelyeliğe terfi ederken büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. 6. gebelik haftasında annenin bedeninde bazı değişiklikler sürerken, bu dönemde hala sabah bulantıları, uyku hali, halsizlik gibi durumlar da oldukça normal kabul ediliyor.

Peki, 6 haftalık hamilelik belirtileri neler? 6 haftalık hamilelikte bebeğin kalp atışı ve gebelik kesesi görülür mü? hamileliğin 6. Haftasında kanama olur mu? Öyle tahmin ediyorum ki aklımıza takılan tüm sorular ortak. Bakalım bu soruların cevapları nelermiş?

Trimester Nedir?

Trimester Nedir?

Önce sık sık duyduğumuz bir terimle başlayalım “Trimester” Nedir bu trimester?

Uzmanlar, 9 ay 10 gün süren gebelik dönemini trimester denen 3 ayrı bölüme ayrılıyor. Her 3 aylık dönem 1 trimester olarak kabul ediliyor. Yani ilk 13 hafta 1. Trimester, 14 – 26 haftalar arası 2. Trimester, 27 – 41 haftalar arası ise 3. Trimester adını alıyor.

Gebeliğin 6. haftasıyla birlikte 1. Trimesterin ilk ayı da son buluyor ve hamileliğin 2. Ayı başlıyor. 

Sizin İçin Seçtik

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

6 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

6 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

5. gebelik haftasında bebeğin kalbi şekillenmeye başlamıştı, bu hafta da gelişim devam ediyor. Hamileliğin 6. Haftasında bebeklerin kalbi yetişkinlere oranla iki kat daha hızlı, yani dakikada 100-160 arasında atıyormuş. Minik kalbin atışı ile kan dolaşımı da tüm vücutta başlıyormuş.

6 haftalık hamilelik döneminde C şeklini andıran bebeğin, vücudundaki en büyük organ yalnızca 2 mm civarında olan minik kalbiymiş. Kalbin yanında diğer tüm organlardaki gelişim de devam ediyor. 6 haftalık gebelik döneminde bebeğin omuriliği, bağırsakları, hipofiz bezi ve beyni, kemikleri, kasları, çene, yanaklar, gözler ve burun çıkıntıları, ağzı, kulakları, burnu, kolları ve bacakları oluşmaya ve şekillenmeye başlıyormuş.

Bebeğin ilk nefesi için akciğerleri bu haftalarda gelişmeye başlıyor ve doğuma kadar da gelişimini sürdürüyormuş. Hamileliğin 6. Haftasıyla birlikte bebeğin baş kısmında; göz, ağız ve burun çıkıntıları oluşurken, el, kol, ayak ve bacaklarda minik birer tomurcuk gibi yerlerini alıyor.

Kaynak: DR. Banu Çiftçi: Bebeğim ne kadar oldu/ 6. Hafta

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

6 Haftalık Gebelik Kesesi Görüntüsü

6 Haftalık Gebelik Kesesi Görüntüsü

Bebeğimiz günden güne büyürken heyecanımız da an be an artıyor. Her anını görmek, izlemek istiyoruz. Mümkün olsa da TV ekranına yansıtabilsek ve oturup tüm gün izlesek. Günümüz teknolojisinde bebeklerimizi ev televizyonunda izlemek tabi mümkün değil ama neyse ki ultrason cihazları var. Anneler her hafta bebeğin gelişimini izlemek için doktorun kapısını çalıyor. 6 haftalık gebelik ultrason görüntüsü de en heyecanlı haftalardan biri. Hamileliğini yeni öğrenen anneler içlerinde büyüyen minik canı görmek hissetmek istiyor.

Hamileliğin 6. Haftasında gebelik kesesi ultrason cihazında görülmeye başlıyormuş.

Kaynak: Gebelik Kesesi Ultrasonda Kaçıncı Haftadan İtibaren Görülür?

Hamileliğin 6. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 6. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamile kaldığımız ilk andan itibaren hormonlarımız değişmeye başlıyor. Bu hormon değişimi pek çok duygu geçişini de tetikliyor. Bu hormon değişimine bir de bebekli hayata alışma düşüncesi, minicik bir yavruya en iyi nasıl bakarım endişesi, doğum korkusu gibi telaşlar eklenince ilk aylar bir an çok mutlu bir an çok endişeli bir anne adayı ile karşılaşmak işten bile olmuyor. Ama endişelenmeyin! Bu durum hormonlarımızdaki değişimin bir sonucu ve gayet normal.

Duygu geçişlerinin yanında 6 haftalık gebelik dönemiyle birlikte bir miktar kilo almış olabilirsiniz. Ancak sabah bulantısı yaşayan annelerin ilk aylarda kilo kaybetmesi de olağan durumlardanmış. Bunun yanında büyüyen rahmin kasıklara yaptığı baskı sonucu sık tuvalete gitme isteği, kan dolaşımının daha hızlı olması sebebiyle göğüslerde büyüme, şişme, mide yanması, kabızlık, yorgunluk, halsizlik ve akıntı gibi belirti ve şikayetler görülebiliyormuş.

Tüm bu belirtilerin hepsi görülebileceği gibi bazı anne adaylarında hiçbiri görülmeyebiliyor da. 6 haftalık hamileyim hiç belirtim yok diyorsanız şanslısınız.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama

Hamilelikte kimi zaman kanama da yaşanabiliyor. Tüm anne adaylarını korkutan bu kanamalar sonucu anneler kahverengi lekelenmeler nedir? 6 haftalık gebelikte kanama olur mu? gibi soru işaretleri taşıyor. Hatta Kadınlar kulübü gibi anne platformlarında yanıt arıyor.

Uzmanlar yerleşme kanaması denilen implantasyon kanamalarının yani bebeğin rahim içine yerleşme kanamalarının bir süre devam edebileceğini söylüyor. Ancak kanamanın rengine ve miktarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü vajinal kanamalar gebeliğin ilk 3 ayında görülebiliyormuş ancak 2. ve 3. trimesterde olan kanamalar bir problemin habercisi olabilirmiş.

Gebeliğin 3. Haftasında implantasyon denen yerleşme kanaması görülebiliyormuş ancak ilerleyen haftalarda görülen kanamanın; dış gebelik, mol gebeliği (üzüm gebeliği), bebeğin eşinin önde yer alması, plesentanın yerinden erken ayrılması, iyi-kötü huylu tümörler gibi pek çok nedeni olabiliyormuş. Bu sebeple herhangi bir kanama durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanızda yarar var.

Kaynak: Vajinal Kanama ve Gebelik

Çok Sorulan Sorular

6 haftalık bebeğin boyu ne kadardır?

6 haftalık bebek başından poposuna kadar yaklaşık 2-4 mm civarındadır. Bu hafta itibariyle bebeğiniz çok daha hızı büyümeye başlıyor.

6 haftalık gebelik kaç aylık?

6. Hafta ile gebeliğinizin 2. Ayına girdiniz.

6 haftalık bebeğin kalp atışı duyulur mu?

6. Haftada bebeğin kalp atışları duyulabiliyormuş ancak uzmanlar gebelikte bebeğin kalp atışlarının kesin ve net bir şekilde duyulması için 10. – 12. Haftaları beklemek gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

5 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

7 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü