5 Haftalık Gebelik Rehberi

5 Haftalık Gebelik Rehberi

5 Haftalık Gebelik Rehberi

5 haftalık gebelik pek çok anne adayının, hamile olduğunu artık kesin olarak bildiği hafta. Peki hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemli 5. Gebelik haftasında neler oluyor? Bebekteki değişimler, annedeki değişimler nasıl? 5 haftalık gebelik belirtileri neler? 5 haftalık hamilelik ultrasonda görünür mü?

Hamileliğin 5. Haftası güzel haberi öğrenen ve paylaşmak için sabırsızlanan annelerin en heyecanlı, en duygusal ve belki de en karışık duyguları yaşadığımız hafta. Bu hafta ovülasyon tarihinizin üzerinden yaklaşık 13-15 gün geçmiş oluyor ve Beta HCG horonumuz hızla artıyormuş. Bu artış, artık basit idrar tahlillerinde bile pozitif sonuç alma olasılığımızı artırıyor.

Ailenin bebek haberi almasının yanında bu hafta bebek için de büyük önem taşıyor. Çünkü minik susam tanesinin bu hafta itibariyle kalbi atmaya başlıyormuş. (Her şey ne kadar da hızlı gelişiyor değil mi?)

Biz henüz içimizde minik bir dünyanın varlığını öğrenmişken; o var oluyor, uzun bir yolculukla rahme tutunuyor, onlarca hücreye bölünüyor ve minik bedenini oluşturacak tüm organlar kaba hatlarıyla şekillenmeye başlıyor.

Sizin İçin Seçtik

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Kötü Alışkanlıklarla Vedalaşın, Doktor Randevunuzu Alın

Kötü Alışkanlıklarla Vedalaşın, Doktor Randevunuzu Alın

Dolayısıyla bebeğin varlığından haberdar değilken, kötü alışkanlıklarımız varsa artık vedalaşma vakti! Alkol, sigara gibi bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecek her şeyi geride bırakmak; en sağlıklı şekilde gelişimini desteklemek için, bir an önce sağlıklı beslenmeye başlamak gerekiyor.

5 haftalık gebelik döneminde, yani bebek haberini alır almaz ilk doktor randevusunu da oluşturmak gerekiyor. Pozitif sonucumuzla koştuğumuz kadın doğum uzmanları, bebek ve annenin sağlığı için gerekli tüm tahlilleri, testleri yaptırıyor ve gebeliğin ilerleme sürecini anne adaylarına anlatıyor.

Kronik bir rahatsızlık, vitamin eksikliği, anemi gibi çeşitli hastalıklar bu dönemde anneyi etkilediği kadar bebeği de olumsuz etkileyebiliyor. Bu sebeple doktorlar ilk olarak çeşitli kan tahlilleri istiyor. Bu tahlil sonuçlarına göre vitamin takviyesi ya da gerekli görülen başka bir tedavi varsa anneye uygulanıyor. Ayrıca vitamin takviyesi hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için yararlı oluyor.

5. Gebelik Haftasında Annedeki Değişiklikler

5. Gebelik Haftasında Annedeki Değişiklikler

Gebelikte 5. Hafta anne adayının vücudundan gözle görülür bir değişim olmuyor. Yüzümüze gelen ışıltıyı saymazsak tabi. Ancak kimse hamile olduğumuzu anlamasa da vücudumuzda bazı değişimler ve belirtiler başlıyor.

Anne adayları sabah bulantısı, sık idrara çıkma, şişkinlik hissi, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde şişme ve acı, mide bulantısı, aşerme, tükürük artışı, tiksinme gibi pek çok belirtiden bazen birkaç tanesini yaşayabiliyor. Ancak bazı şanslı kadınlar bu belirtilerin hiçbirini yaşamıyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama

Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama

Hamilelikte kimi zaman kanama da yaşanabiliyor. Tüm anne adaylarını korkutan bu kanamalar sonucu anneler kahverengi lekelenmeler nedir? 5 haftalık gebelikte kanama normal mi? gibi soru işaretleri taşıyor. Uzmanlar yerleşme kanaması denilen implantasyon kanamalarının yani bebeğin rahim içine yerleşme kanamalarının bir süre devam edebileceğini söylüyor.

Ancak kanamanın rengine ve miktarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü vajinal kanamalar gebeliğin ilk 3 ayında görülebiliyormuş ancak 2. ve 3. trimesterde olan kanamalar bir problemin habercisi olabilirmiş. Bu sebeple ilk 3 aylık dönemde dahi yine de bir uzmana danışmakta fayda var.

Kaynak: Vajinal Kanama ve Gebelik

5 Haftalık Gebelikte Bebekteki Değişimler

5 Haftalık Gebelikte Bebekteki Değişimler

Peki, anne adayı için oldukça heyecanlı, mide bulantılı ve uykulu geçen bu hafta minik susam tanelerinde ne gibi değişiklikler oluyor? 5. gebelik haftası artık bebeğin kalbi şekillenmeye başlıyormuş. Artık resmen içimizde bir kalp var <3

Ne demiş şair: “Bir kalp var, bin şair yansa yine de anlatamaz.” Öyle işte… o dakikadan sonra o minik kalp, bizim tüm dünyamız oluyor ve sevgisinin bir tarifi olmuyor.

5 haftalık gebelikte; bebeğin ağzını, burnunu, kulaklarını ve cildini oluşturacak en dış tabaka (ektoderm) ile dolaşım sistemi ve iç organları oluşturacak orta tabaka (mezoderm) şekillenmeye başlıyormuş. Bu haftayla birlikte bebek C şeklini alıyormuş.

Dolaşım sisteminin gelişmeye başlaması ile bebeğin ilk kalp atışları da başlıyormuş ancak henüz çok küçük olan ve yetişkinler gibi düzenli atmayan kalbin sesini 5. Gebelik haftasında duymak çok düşük bir ihtimal imiş. Yani 5 haftalık bebeğin kalp atışı duyulabilir de duyulmayabilir de.

Uzmanlar gebelikte bebeğin kalp atışlarının kesin ve net bir şekilde duyulması için 10. – 12. Haftaları beklemek gerektiğini söylüyor.

Kaynak: Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

5 Haftalık Gebelik Ultrason

5 Haftalık Gebelik Ultrason

Ancak bu haftalarda bebeğin kalp atışlarını duymadan önce gebelik kesesini görmek gerekiyor. İçi amniyon sıvı ile dolu olan ve bebeğin 9 ay boyunca gelişeceği yere gebelik kesesi deniyor. Bebeğe dair görülebilen ilk oluşum gebelik kesesi gebeliğin 5. haftasında görülebiliyormuş. Yani 5 haftalık gebelik görüntüsü yalnızca gebelik kesesinden ibaret.

Kaynak: Gebelik Kesesi Ultrasonda Kaçıncı Haftadan İtibaren Görülür?

Çok Sorulan Sorular

5 haftalık gebelik kaç aylık?

5. Hafta ile gebeliğinizin 2. Ayına girmiş bulunuyorsunuz.

5. haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı görülebiliyormuş. Rahmin büyümesine bağlı 6.- 8. Haftalarda kasık ağrısı hissedilebiliyormuş.

Kaynak: Gebelikte Kasık ve Karın Ağrısı

5 haftalık bebeğin boyutu ne kadardır?

5 haftalık gebelikte bebeğiniz susam tanesinden belki bir tık daha büyüktür. Ancak hafta hafta bebek boyutu hızla gelişiyor ve değişiyor. 

4 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

6 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü