40 Uçurma Sepeti | 40 Banyosu Nasıl Yapılır ?

40 Uçurma Sepeti | 40 Banyosu Nasıl Yapılır ?

40 uçurma ya da halk arasında bilinen diğer adıyla kırk çıkarma en eski Türk geleneklerinden biridir. Doğumun ardından geçen 40. Günde annenin lohusalık dönemi biter. Bu 40 günlük süre bebeğin bağışıklık sisteminin de tam anlamıyla gelişmemiş olması nedeniyle önemlidir.

40 gün sonunda bebek de anne de zorlu, yorucu ve en önemlisi de fiziksel olarak savunmasız, hassas oldukları dönemi bitirir. Annenin ve bebeğin 40 günü sağlıklı bir şekilde bitirmesi çeşitli ritüellerle kutlanır. Bakalım bu ritüeller nelerdir? 40 uçurma nasıl yapılır?

40 Uçurma Nedir?

40 Uçurma Nedir?

40 uçurma bebeğin 40. Gününde yapılan çeşitli ritüelleri kapsar. Önce bebek ve anne 40 banyosu yapar ve ardından gezmeye çıkar. 40 uçurma gezmesinde 7 ayrı eve misafir olunması gerekir. Ancak bu gelenek Göktürklere kadar dayanan oldukça eski bir gelenek. Dolayısıyla bazı detayları günümüz şartlarına göre yorumlanıyor. Malum günümüz şartlarında özellikle de büyük şehirlerde 1 günde 7 ayrı eve misafir olmak pek mümkün değil.

Bunun yerine anneanne, babaanne ya da aile büyüklerinden, yakın arkadaşlardan birine gidilir. Bebeğin kırkını uçurma için hangi eve gidiliyorsa o ev sahibi bebeğe çeşitli hediyelerin bulunduğu bir 40 uçurma sepeti hazırlar. Sepetin içindeki malzemeler genelde iyi temennilerde bulunulan sembolik objelerdir. Bunların dışında bebek kıyafetleri, bakım ürünleri, oyuncak ya da anneye hediyeler de tercihe göre sepete eklenebilir.

O halde 40 uçurma adetinde yapılan her şeye sırayla bir göz atalım. Ama önce 40 gün neye göre hesaplanır ona bakalım.

Doğumdan Sonra 40 Nasıl Hesaplanır?

Doğumdan Sonra 40 Nasıl Hesaplanır?

40 uçurma töreni için ilk adım 40. Günün tarihinin belirlenmesidir. Peki, doğumdan sonra 40 nasıl hesaplanır?

Aslında bu oldukça basit bir işlemdir. Bebeğinizin doğum tarihinden itibaren 40 gün saymanız yeterlidir. Yani diyelim ki bebeğiniz 1 Kasım Pazar günü doğdu. Bunu takiben geçen 40. Gün 11 Aralık Cuma günüdür.

Bu 40 günlük süre lohusalık dönemi olarak geçer. Bu sürede annenin doğum sonrası kanaması, rahmin temizlenmesi devam eder. Dolayısıyla annenin bünyesi henüz hassas ve hastalıklara karşı daha savunmasız sayılabilir. 40 çıkarma aslında bebeğin değil, annenin lohusalık döneminin bitmesidir.

40 Banyosu Nasıl Yapılır?

40 Banyosu Nasıl Yapılır?

40 uçurma banyosu törenin ilk ve en önemli kısmıdır. Doğumun ardından 40. Gün sabah erkenden kalkılır. Bebeği annesi ya da daha önceden belirlenen biri yıkar. Ancak bu yıkama işlemi her zamanki duştan farklıdır. Çünkü 40 uçurma banyosunda yıkama işlemi için pek çok farklı obje kullanılır.

40 uçurma banyosu için gereken malzemeler;

  • 40 Taş
  • 40 mevsim çiçeği
  • Buğday
  • Gümüş
  • Altın
  • Nazar boncuğu
  • Tuz
  • Şeker

40 banyosunu yaptıracak kişi eğer bebeğin annesi değilse, bebeği yıkayacak kişinin bir aile büyüğü yani bilge biri olması tercih edilir. Diğer bir inanışa göre de bebeğin kırk banyosu, ziyarete gidilen evde, ev sahibesi tarafından aynı ritüellerle yaptırılır.

Banyo için öncelikle banyo suyu hazırlanır. Büyükçe bir kova bu iş için idealdir. 40 taş ve çiçekler güzelce yıkanır, temizlenir, ardından dualar eşliğinde kovanın içine atılır. Güneşi temsilen altın, ayı temsilen gümüş, bebeğe nazar değmesin diye nazar boncuğu da banyo suyuna atılır.

Bebeğinizi görgülü, bilgili bir aile büyüğü yıkayacaksa ona kırklama annesi denir. Su hazırlanırken kırklama annesi de yanında getirdiği bir altını, belli etmeden suya atar. Hazırlanan sudan 40’ar kepçe anne ve bebek için ayrılır.

Ardından kırklama annesi abdestini alır ve bebeği yıkamaya başlar. Banyo bitiminde hazırlana su bebeğin başından aşağı dökülerek, geçmişten günümüze gelen tekerlemeler ve güzel dilek söylenir. Bu dilekler 40 banyosu nasıl yapılır konusunun önemli bir parçasıdır. Bu dileklerin en bilinenleri;

  • Su aşağı, boyu yukarı olsun.
  • Su gibi ömrü uzun olsun.
  • 40 atamızın içtiği su, 40 geçidi geçen su, 40 taşları kırkan su, Hızır babamın tattığı su; benim çocuğum kar gibidir, sütle karışmış bal gibidir. Tavşancığın eli gibidir, kekliğin budu gibidir. Su gibi temiz ol. Nur gibi parlak ol.

Annede kendisi için ayrılan suyu banyonun ardından başından aşağı döker ve kırk çıkarma işlemi tamamlanmış olur.

Banyonun ardından bebeğe yeni kıyafetler giydirilir. Buna kırklık kıyafeti denir. Anne de aynı şekilde güzelce giyinir ve hazırlanır. Artık her ikisi de kırk uçurma gezmesine hazır.

Hemen Satın Al

Bebeğinizin tüm banyo ihtiyaçlarını satın almak ve detaylı incelemek için tıklayınız.

Haydi 40 Uçurma Gezmesine!

Haydi 40 Uçurma Gezmesine!

40 uçurma banyosu tamam, sıra geldi gezmeye. Banyonun ardından en güzel kıyafetlerini giyen anne ve bebek 40 çıkarmanın en önemli ikinci kısmına geçmiş olur. Aslında inanışın ilk çıkışında 7 ayrı eve misafir olunması yer alır. Ancak günümüzde el bette bu pek mümkün değil.

Bunun yerine anneanne, babaanne, annenin arkadaşları ya da aile büyüklerinden birine gidilir. Böylece anne 40 günlük lohusalık dönemini geride bırakmış olur. Doğumun yorgunluğunu atmış, lohusa kanaması da bu dönemde sona ermiştir. Bebeğin ise bağışıklığı güçlenmiştir. Bu da her ikisinin de gönül rahatlığı ile dışarı çıkabileceği anlamına gelir. Çünkü doğumdan sonraki 40 gün annenin de bebeğinde mikroplara, enfeksiyonlara en açık olduğu dönemdir. Lohusa annenin ve yenidoğan bebeğin 40 gün dışarı çıkmaması gerektiği yönündeki söylentiler de aslında bu sağlık nedenlerinden kaynaklanır.

40 çıkarma gezmesi işin en eğlenceli kısmıdır. Çünkü gidilen evde, ev sahibi bebek için çeşitli hediyelerle dolu 40 uçurma sepeti hazırlar. Bakalım 40 uçurmaya gelen bebeğe ne verilir? 40 uçurma sepetine ne konulur?

40 Uçurma Sepeti İçindekiler

40 Uçurma Sepeti İçindekiler

Çok eski dönemlerde bu adet uygulanırken, gelen bebek için içine erzak konulmuş bohçalar ya da mendile sarılmış küçük hediyeler verilirmiş. Günümüzde ise hem zamanın getirileri hem de işin biraz da görselliğinin ön plana çıkmasıyla süslü sepetler boy göstermeye başladı.

40 uçurma sepeti içindekiler aslında güzel dilekleri içeren sembolize objelerdir. Geleneklere en uygun sepetlerin içinde;

  • Bozuk para,
  • Tuz,
  • Un,
  • Şeker,
  • Yumurta,
  • Pirinç,
  • Pamuk konuluyor.

Ancak elbette sepet içindeki malzemeler dilediğiniz gibi çeşitlendirilebilir. Bu geleneksel malzemelerin yanında 40 uçurma sepeti içindekilere eklenebilecek diğer malzemeler;

  • Kuran
  • Kahve
  • Sabun
  • Ekmek
  • İp
  • Farklı ülke paraları
  • Nazar boncuğu
  • Çörek otu

Elbette sepete konan her nesnenin bir anlamı var. Nihayetinde 40 uçurma banyosu da ziyareti de anne ve bebek için iyi dilekler içeren bir aktivite. Bakalım bu objelerin anlamları neler?

40 Uçurma Sepetindekilerin Anlamı Nedir?

40 Uçurma Sepetindekilerin Anlamı Nedir?

Un: Bembeyaz un bebeğin erkek ise ak sakallı bir dede, kız ise beyaz saçlı bir nine olup, torunlarını sevecek kadar uzun ömrü olsun diye konur.

Şeker: Tahmin edebileceğiniz gibi şeker bebeğin tatlı dilli, güler yüzlü şeker gibi bir insan olması için konur.

Yumurta: Yumurta sağlığı sembolize eder. Sepete yumurta konması da bebeğin yumurta gibi sağlıklı olması niyeti taşır.

Pirinç: pirinç bereketi sembolize eder. Bebeğin hayatı bolluk bereket içinde geçsin diye de sepette yerini alır.

Tuz: Tuz bebeğin kolay akan, sorunlardan uzak bir hayatı olsun diye konur.

Bozuk para: Pek tabi hayatı maddi bolluk içinde geçsin diye para konur.

Pamuk: Pamuk gibi yumuşak huylu olsun diye konur.

İp: saçı temsil eder ve bebeğin uzun, gür, sağlıklı saçları olsun diye konur.

Kahve: bir kahvenin 40 yıl hatırı var derler. 40 yıllık dostluklar için kahve de 40 uçurma sepetinde yerini alır.

Kuran: İsteğe bağlı olarak kuran da konulabilir. Bu İslama bağlı, dini bütün bir insan olması temennisi taşır.

Farklı ülkelere ait bozuk paralar: Farkı ülke paraları ise bebek büyüdüğünde bol bol gezsin diye konur. Çok gezsin, dünya kültürünü tanısın.

Sabun: Sabun pek tabi temizliğin sembolüdür. İçinde yer alan sabun da bebeğin temiz ömrü olması temennisi taşır.

Ekmek: büyüdüğünde eli ekmek tutsun, ailesini gururlandıracak güzel işler yapsı, güzel bir mesleği olsun diye konur.

Çörek otu: Şansı temsil eden çörek otu bebek için şans ve bereket temennisi taşır.

Nazar boncuğu: Nazarlardan korunsun diye nazar boncuğu da 40 uçurma sepeti içinde yerlini alır.

40 Uçurma Hediyesi

40 Uçurma Hediyesi

Bunlar geçmişten günümüze 40 uçurma sepetine konan malzemeler. Dilerseniz çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğe çeşitli kıyafetler; şampuan, ıslak mendil gibi bebek bakım ürünleri ya da oyuncaklar gibi aklınıza gelen her tür bebek ihtiyacı 40 uçurma hediyesi olarak sepette yerini alabilir.

Hemen Satın Al

Bebeğiniz için en güzel 40 uçurma hediyeleri için tıklayınız.

40 Uçurma Yumurta Süsleme

40 Uçurma Yumurta Süsleme

40 uçurma konsepti içinde yer alan önemli bir obje de süslenmiş yumurtalardır. 40 uçurma yumurta boyama ile sepetlere hem şıklık hem de bebeklere yaraşır bir sevimlilik katılıyor. İşte birkaç örnek;

40 Uçurma Yumurta Süsleme
40 Uçurma Yumurta Süsleme
40 Uçurma Fotoğrafları

40 Uçurma Fotoğrafları

Bu kadar hazırlık, ritüeller ve 40 gezmesi elbette fotoğrafsız olmaz. 40 uçurma fotoğrafları ileride bebeğinize göstereceğiniz ve sizin de uzun yıllar açıp açıp bakabileceğiniz harika hatıralardan biridir.

Bebeğinizin banyo suyunu hazırlamadan önce malzemelerin hepsini bebek küveti üzerine dizerek fotoğraflayabilirsiniz. Dilerseniz de çeşitli konseptler oluşturarak bebeğinizin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

40 Uçurma Fotoğrafları
40 Uçurma Sepeti Fikirleri

40 Uçurma Sepeti Fikirleri

40 sepetinde yer alan ana malzemeleri sıraladık. Bunların dışında anne ve bebeğe vermek istediğiniz her türlü hediyeyi sepete koyabilirsiniz.

Hediye sepeti hazırlarken size yardımcı olacak pek çok malzeme var. Özellikle bebeğin cinsiyetine göre seçebileceğiniz renklerde tüller, kurdeleler, çiçekler sepeti harika bir şekilde süslemenize yardımcı olabilir.

Un, tuz, şeker gibi malzemeleri küçük cam şişelere ya da küçük keselere koyarak onları da çeşitli tüllerle, kurdelelerde süsleyebilirsiniz.

Yumurtaları boyayarak sepete şirin mi şirin bir hava katabilirsiniz.

Bunların dışında sepet içine koyduğunuz her bir ayrı ürün için çeşitli temenniler yazıp zımba ile üzerlerine tutturabilirsiniz. Örneğin 40 çıkarma sepetine koyacağınız şekeri önce küçük cam bir şişeye koyup, tıpa ile kapatabilir ve ardından da “şeker gibi bir insan olasın” yazısını çıktı alarak minik bir ple şişenin ağzına bağlayabilirsiniz.

Bebeğin 40 Banyosu Dinimizde

40 uçurma banyosu aslen bir şaman geleneğidir. Göktürk uygarlığından bu yana yapılan bu tören aslında dini bir zorunluluk değildir. Yani bebeğin 40 banyosu dinimizde ille de yapılması gereken bir tören değildir.

Ancak elbette yıkanmak, temizlenmek İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca iyi dileklerle, dualarla bebek ve anne sağlıklı, uzun ömürlü olsun diye yapılan bu tören elbette kişilerin tercihine bağlı olarak yapılabilir.

40 banyosu ile ilgili tüm detayları sıraladık. Yenidoğan bebek banyosu ve malzemeleri ile ilgili merak ettiklerini varsa aşağıdaki yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Bebek Banyosu Nasıl Yapılır | Tüm Püf Noktalar Buyurken’de

Bebek Banyo ve Tuvalet Ürünleri | En Çok Tercih Edilen Markaları

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü