27 Haftalık Gebelik Rehberi

27 Haftalık Gebelik Rehberi

27 haftalık gebelik dönemi hamileliğinizde 6. Ayında sonu, 7. Ayın başlangıcıdır. Bu haftayla beraber 3. Trimester de başlıyor. Son üç aylık dönem, doğuma günler saydığınız ve en çok kiloyu aldığınız dönemdir.

Hamileliğin 3. Trimesterinde bebeklerin organ, kas ve kemik gelişimi tamamen olgunlaşıyor. Bu döneme kadar ancak 1 kilo alan bebekler, son 3 ayda yaklaşık 2-2,5 kilo daha alıyor. Son trimester hem annenin hem de bebeğin en çok kilo aldığı dönem olarak biliniyor. Ayrıca cilt altı, organların ve bazı kasların etrafı yağ depolamaya devam ediyor.

Bu döneme kadar bebeğinizin cilt yüzeyinde oluşan Lanugo tüyleri doğuma kadar hızla kaybolmaya başlıyor. Bebeği amniyon sıvısı içinde koruyan verniks kazeoza tabakası da doğuma doğru azalmaya başlıyor.

Gebeliğin 27. haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 36,6 cm, kilosu ise 900 gram- 1 kilo civarına ulaşıyor. Bebeğiniz bu dönemde mini bir lahana boyutlarına ulaşıyor.  Bakalım 27 haftalık gebelik döneminde anne ve bebekte ne gibi değişimler oluyor?

27 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

27 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

27 haftalık bebek gelişimi son sürat devam ediyor. Bağışıklık sistemi doğum sonrası bebeği korumak için plasenta aracılığı ile güçlenirken, bebeğin ciğerleri ve karaciğeri de gebeliğin 27. Haftasında gelişmeye devam ediyor.

Yüz hatları tamamıyla şekillenen bebekler 27 haftalık hamilelik dönemine gelindiğinde artık anne ve babasının sesini de ayırabiliyor. Yani küçük kuzunun artık akşam işten gelen babasını bol bol tekmelerle karşılayabilir.

Bebeklerin, bu dönemde rahminizde hala rahat rahat hareket edebilecek yeri vardır. Parmak emer, elini kolunu sağa sola savurur, taklalar atar, uyur ve uyanır. 27 haftalık gebelik ultrason görüntüleri miniklerin bu eğlenceli hallerini gözler önüne serebilir.

Anne karnındaki bebekler ne sıklıkta hareket eder konusu anneler için tam bir muammadır. Anneler 27 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması normal mi? ya da bu durumun tam tersi anne karnındaki bebeğin çok hareketli olması normal mi? gibi çeşitli endişeler taşırlar. Bilmelisiniz ki bebek hareketleri günden güne farklılık gösterebilir.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

27 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

27 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

27 haftalık gebelik döneminde yediklerinizden, fiziksel aktivitelerinize kadar pek çok konu bebeğinizin hareket sıklığını da etkiler. Tat tomurcukları oluşan bebekler bu hafta yediklerinize tepki verebilir. Tatlı yediğinizde karnınızda dans etmeye başlayan ufaklıklar, baharatlı yiyeceklere ise hıçkırarak tepki verebilir.

Bebekler yaklaşık 32. Haftaya kadar oldukça hareketlidir. Bu haftadan sonra rahimdeki alanlarının daralması hareketlerinin de kısıtlanması anlamı taşır. Hareket alanı daralan bebekler içeride taklalar atamasa da hareketleri çok daha keskin bir hal alır. Şöyle ki kafası nerede poposu nerede çok rahat anlayabilirsiniz. Ya da tekme atan minik bir ayak mı yoksa minik bir el mi anlayabilirsiniz.

Bu haftalarda bebek hareketlerinin azalması bebeğinizin uyku rutininin oluşmasından kaynaklanıyor olabilir. Artık bebeğiniz günün belirli saatlerinde uyuyor belirli saatlerde ise uyanık. Fakat elbette ki bu rutin sizin uyku saatlerinizle aynı olmayabilir.

Siz yatağa yatar yatmaz tekmeler başlayabilir ya da gün içinde siz hareket halindeyken bebeğiniz hiç hareket etmeyebilir. Endişelenmeyin! Bilmelisiniz ki minik kuzunuz uyuyor olabilir. Uzmanlar normal olanın 24. Haftadan sonra, 4 saat içerisinde bebeğinizin 10 defa hareket etmesi olduğunu söylüyor.

27 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

27 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

3. trimesterin başlamasıyla gebeliğin altın çağı da sona eriyor. Sizi korkutmak için söylemiyorum fakat hazırlıklı olun! Son 3 ayda bebeğiniz daha fazla kilo alacak. Anne adaylarının da en fazla kiloyu son 3 ayda aldığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bu aydan sonra bedeniniz daha da ağırlaşacak ve buna bağlı olarak sırt, bel, bacak ağrılarınız artabilir. Artık dinlenmeye daha çok vakit ayırmalısınız.

Rahminiz artık göbek deliği hizanızın yaklaşık 7 cm yukarısına kadar çıktı. Eski kıyafetlerinizin artık olmaması çok doğal. Çünkü hamileliğiniz artık iyice belli oluyor. Rahmin genişlemesi annenin pek çok organına da etki ediyor. Rahmin bağırsaklar üzerindeki baskısı arttıkça, sindirim sistemi yavaşlıyor ve kabızlık sorunu devam ediyor. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve kendi sağlığını korumak için ve bunlara ek olarak kabızlık sorunu yaşamamak için 27 haftalık gebelikte beslenmene dikkat etmelisin.  Bol su içmeye ve lifli gıdalar tüketmeye devam etmelisin.

Gebelikte Çatlaklarla Savaşın

Gebelikte Çatlaklarla Savaşın

27. haftada kaşıntı sorunu baş gösterebilir. Özellikle alınan kilolara, karnınızın büyümesine ve gerilmesine bağlı olarak göbek, kalça ve basen bölgelerinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Doğumdan sonra iz kalmaması ve derinin tahriş olmaması için tırnakla kaşımamaya özen göstermelisiniz. Cilt elastikiyetini artırıcı çatlak kremleri bu dönemde rahatlamanızı sağlayabilir.

Uygun çatlak kremini seçmek için çatlak kremi ve yağı kategorimize göz atabilir, Hamilelikte Çatlak Önleyici Krem Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Hemen Satın Al

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

27 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında annelerin en çok şikayet ettiği sıkıntılardan biri de nefes darlığıdır. Endişelenmeyin! Hamileliğinizin son aylarında nefes darlığı yaşamanızın sebebi hormonlar ve tabi ki büyüyen karnınız.

Bebeğiniz her saniye büyüyor ve ihtiyaçları artıyor. Dolayısıyla onun ihtiyaçlarını karşılamak için sizin bedeninizde ekstra efor sarf ediyor. Bebeğinize daha fazla oksijen gitmesi için gebelik hormonlarınız şu nam-ı diğer progesteron akciğer kapasitesinin genişlemesi için çalışıyor. Nefes alma sıklığınız artıyor, aldığınız nefesin yetmediği hissine kapılıyorsunuz. Sakin kalın çünkü hepsi sizin ve bebeğinizin sağlığı için.

27 haftalık gebelik döneminde yaşanması muhtemel diğer sorunları şöyle sıralayalım;

  • Ödem ve şişlik,
  • Özellikle ayaklarda kramplar,
  • Diş etlerinde kanama, şişme ya da iltihap,
  • Vajinal akıntı (şeffaf ve kokusuz ise bir problem yok).
Erken Doğum Riskiniz Var Mı

Erken Doğum Riskiniz Var Mı?

27 haftalık doğum yapan var mı? bu soru erken doğuma işaret en ufak bir belirti taşıyan tüm annelerin en merak ettiği konulardan. Bebeğiniz gelişim yolunun büyük bir bölümünü tamamladı. 27 haftalık gebelik döneminde doğan bebeklerin yaşama şansı %85 olarak görülüyor. Bebekler bu haftaya kadar gelişimlerinin çok büyük bir kısmını tamamlıyor. Dolayısıyla kuvözde yoğun bir bakımın ardından hayata tutunabiliyor.

Gebeliğin 24-37 haftaları arasında doğan bebekler erken doğum sayılıyor. Rahmin nedensiz açılması, bu dönemde suyun gelmesi erken doğumunun ilk işaretini veriyor. Bunun dışında vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik (şeffaf akıntının yerini kanlı, mukuslu akıntıya bırakması) ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde bebek aşağı iniyormuş hissi veren basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar da erken doğum belirtisi olabilir. Annenin geçirdiği genital enfeksiyonlar, plasentada ortaya çıkan sorunlar veya rahim boyu yetmezliği gibi etkenler erken doğuma sebep olabiliyor. Söz konusu belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

27 haftalık gebelik kaç aylık oluyor: Gebeliğinizde 7. Ayın başındasınız.

27 haftalık bebek nasıl olur: Bebeğiniz artık doğum görüntüsüne çok çok yakın. Yüzündeki tüm organlar yerine oturdu. Saçları, tırnakları uzuyor. Doğduğunda size tombiş görünmek için vücudu yağ depoluyor. Vücudunda çıkan koruyucu ince tüyler de dökülmeye başladı.

27. haftalık gebelikte yenmesi gerekenler: Kabızlık sorunu yaşamamak için bol lifli gıdalar ve sıvı tüketimi hamileliğin sonuna doğru daha da önem kazanıyor. Ayrıca gebelikte tüm vitamin ve minerallerin düzenli ve yeterli miktarda alınması hem anne hem de bebek açısında oldukça önem taşıyor. Doktorunla görüşerek, vücudundaki eksikliklere de bağlı olarak vitamin takviyesi alabilir, gün içinde hangi besinleri ne kadar tüketmen gerektiğini öğrenebilirsin.

27 haftalık gebelik anne kilosu ne olmalıdır: Net bir rakam vermek mümkün değil. Çünkü her anne adayının vücut yapısı ve hamile kaldığı kilo farklı. Uzmanlar bu haftalarda toplamda 7-9 kilo alınmış olmasını uygun buluyor. Ancak kaç kilo ile gebe kaldığınız, vücut kitle indeksiniz, sağlık durumunuz gibi pek çok faktör hamilelikte kilo alımına etki ediyor. Bu sebeple kendi kilonuzu asla başka hamilelerle kıyaslamamalı, doğru kilo artışının ne olduğu konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

26 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

28 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü