20 Haftalık Gebelik Rehberi

20 Haftalık Gebelik Rehberi

Geri sayım başlasın! 40 haftalık hamilelik yolculuğunda yolu yarıladık. 20 haftalık gebelik dönemi yolun da tam olarak yarısı ediyor. Bebeğimiz ilk günden bu haftaya bir hayli yol kat etti. Tabi ki siz de öyle. Anne olma fikrine alışmak, coşan hormonların etkisiyle dalgalanıp durulmak, gün gün kilo almak, sizi 20 haftada bile bir hayli değiştirdi.

Bundan sonra da neler olacağını merak ediyorsunuz değil mi? 20 haftadan sonra bebeğinizi kucağınıza alacağınız 40. Haftaya kadar bu hızlı değişim ve dönüşüm de devam edecek. Bakalım 20. Gebelik haftasında sizi neler bekliyor?

20 hatalık gebelikte cinsiyet yanılmaları oluyor mu? Bebek ve annede ne gibi değişiklikler oluyor? Ve em önemlisi gebelikte 20. Hafta testleri nelerdir?

20 Haftalık Gebelik Bebekteki Değişimler

20 Haftalık Gebelik Bebekteki Değişimler

Gebeliğin 20. Haftasında bebeklerin boyu yaklaşık 15-16,5 cm, kilosu ise 300-320 grama ulaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda oluşmaya başlayan koruyucu tabaka verniks caseosa bu hafta bebeğin tüm vücudunu kaplıyor.

Her geçen gün yeni bir refleks, mimik ve hareket kabiliyeti kazanan bebekler gebeliğin 20. Haftasında sık sık yutkunmaya başlıyor. Bu yutkunma hareketleri ise sindirim sisteminin gelişmesini sağlıyor.

Atmaya başladığı ilk anlarda, bir yetişkinin 2-3 katı hızda atan bebeğinizin minik kalbi de ilerleyen hamilelik haftalarında güçlenmeye ve düzene girmeye başlıyor.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

İlk Kaka İçin Hazırlık Başlasın!

İlk Kaka İçin Hazırlık Başlasın!

Gebelik haftalarınız ilerledikçe, bebeğinizin bağırsaklarında “meconium” birikmeye başlıyor. Siyah-yeşil, kokusuz, yapışkan ve steril olan bu madde; lanugo tüyleri, safra, cilt epitel hücreleri, verniks caseosanın yağlı materyali ve mniyotik sıvı gibi pek çok maddenin birleşiminden oluşuyor. Bebeğin ilk kakası ismi verilen bu biriken maddeler doğumun ardından, bebek ilk dışkısını yaptığında atılıyor.

20 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Hareketleri

20 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Hareketleri

Artık minik bebeğiniz karnınızda çeşitli hareketler yapacak kadar büyüdü. Ana rahminde hala taklalar atacak, el ve ayakları ile bol bol tekme ve yumruk atacak kadar geniş bir alana sahip. Bu haftalarda ultrasona girerseniz bebeğinizin içeride neler yaptığını izleyebilirsiniz.

20 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde bebeğinizin kulak oluşumu da tamamlanıyor. Bundan sonra sesleri çok daha iyi duyacak. Ancak en güzeli sizin sesinizi duyuyor ve tanıyor olması. Artık bebeğinizle bol bol konuşmanız, ona şarkılar söylemeniz, müzik dinletmeniz sağlıklı gelişimi ve aranızda oluşacak bağ açısından oldukça önemli.

20 haftalık gebelikte cinsiyette belli oluyor. Bebeğinizin organ gelişimi bu haftalarda tamamlanıyor; ancak bebeğin anne karnında duruş pozisyonu, ultrason cihazının kalitesi gibi çeşitli faktörler cinsiyetin belirlenmesinde etkili oluyor.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

20 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Yanılmaları

20 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Yanılmaları

20 haftalık gebelik yorumları arasında annelerin, kadınlar kulübü gibi çeşitli platformlarda en sık aradığı cevaplardan biri cinsiyet yanılmaları konusu. 20. Haftadan önce yapılan cinsiyet tahminlerinde yanılma payı bulunuyor. 20. Haftadan sonra ise ultrason cihazının kalitesi ve bebeğin pozisyonu cinsiyetin belirlenmesinde etkili oluyor.

Kimi anne adayları ise ‘bebeğin cinsiyeti değişir mi’ gibi soru işaretleri taşıyor. Burada bilinmesi gereken en önemli konu bebeğin cinsiyetinin ilk döllenme anında belli olduğudur. Gebeliğin ilerleyen aylarında cinsiyetin değişmesi, kız iken erkek ya da erkek iken kız olması mümkün değildir.

20 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

20 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

20 haftalık gebelik dönemi hamileliğin de altın çağıdır. İlk dönem belirtileri azalmış hatta son bulmuştur. Kaybolan enerjinin geri gelmesi, karnın şişerek hamileliğin karşıdan da belli olması, bebeğin hareketlenmesi ve anne ile arasında bağ kurulması annenin hamileliğe iyice alışmasını sağlar.

Gebeliğin 20. Haftasıyla birlikte rahim de göbek deliği hizasına geliyor. Bu haftadan sonra rahmin göbek deliği hizasını geçmesiyle birlikte artık karnınız da daha büyük görünmeye başlayacak.

20 haftalık gebelik döneminde annenin kalbi dakikada ortalama 7 litre kan pompalıyor. Kan hacmindeki bu artış bacaklarda varislere ve baş dönmesine sebep olur. Kan hacmindeki artış doğumdan sonra normale döner.

Gebeliğin 20. Haftasında Hangi Testler/Tahliller Yapılır

Gebeliğin 20. Haftasında Hangi Testler/Tahliller Yapılır?

Gebeliğin 20-22. haftaları arasında detaylı ultrason taraması yapılıyor. Ayrıntılı ultrason taraması yüksek görüntü kalitesine sahip bir cihazla bebeğin tüm organlarının incelenmesini içeriyor.

Ayrıntılı ultrason; 11-13 ve 18-23 haftaları arasında tüm gebelere yapılıyor. 24. hafta ve sonrasında ise doktorun uygun gördüğü yüksek riskli gebeliklerde uygulanıyor.

Yaklaşık 45 dakika süren bu ayrıntılı incelemede; Ayrıntılı (detaylı) ultrasonografi ile bebeğin anne karnında duruş şekli, plasenta (bebeğin eşi) yerleşimi ve rahim ağzı uzunluğu, göbek kordonundaki damarların sayısı, bebeğin içinde bulunduğu su miktarı, büyüme takibi için ölçümler (kafa çapı, kafa çevresi, karın çevresi, kemik uzunlukları), kafa içi yapılar, yüz profili ve burun kemiği, üst dudak bütünlüğü, ense kalınlığı (11-14. haftada), akciğerler, diyafram zarı, kalp odacıkları, kalbe giren ve çıkan büyük damarlar, mide, bağırsak yoğunluğu, böbrekler ve idrar torbası, omurga, kollar, bacaklar, eller, ayaklar, uzun kemikler değerlendirilir.

Birçok ölçüm yapılarak bebekteki büyüme saptanır, bebeğin merkezi sinir sisteminde, göğüs boşluğunda, mide ve bağırsaklarda, iskelet sisteminde, böbrek ve idrar yollarında anormallik olup olmadığı tespit edilir. Bebeğin organlarının durumu, bebeğin eşi adı verilen plasentanın durumu, rahim ağzı uzunluğunun belirlenmesi, rahmi besleyen damarlardaki kan akışı gibi parametrelerin değerlendirilmesi için detaylı ultrasonografi yapılır.

Çok Sorulan Sorular

Çok Sorulan Sorular

20 haftalık gebelik kaç aylık olur?

Gebeliğinizin 5. ayındasınız.

20 haftalık gebelikte karın büyüklüğü ne kadardır?

20. Haftada karnınız gebeliğinizi belli edecek kadar büyümüş olabilir. Ancak her kadının karnı farklı oranda büyür. Annenin boyu, kilosu, karın bölgesindeki yağlanma oranı, vücut yapısı gibi pek çok farkı unsur karnın büyümesine etki eder. Bu sebeple hamileliğinizin kaçıncı ayında olursanız olun, karnın çok küçük ya da çok büyük diyenlere kulak asmayın!

19 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

21 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü