18 Hafta Gebelik Rehberi

18 Haftalık Gebelik Rehberi

2. trimesterin 2. Ayı başlıyor. Yani yolu yarıladın. 18 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde baş-popo uzunluğu yaklaşık olarak 14 cm, kilosu ise yaklaşık 180 grama ulaşan bebekler, dışarıdan gelen seslere tepki vermeye başlıyor, hareketleri yavaş yavaş hissedilmeye başlıyor, hıçkırmaya ve esnemeye başlıyor.

Bu hafta ancak bir patates boyutuna ulaşan bebekler ne gibi değişimler yaşıyor? 18 haftalık gebelik döneminde annedeki değişiklikler nelerdir? Bu hafta anne karnı ne kadar büyüyor?

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor

18 Haftalık Bebeğin Gelişimi

Bu hafta genelde en kafa karıştıran soru ile başlayalım. 18 haftalık gebelik kaç aylık? 18. Hafta, gebeliğin 5. Ayının ilk haftasıdır.

Bu hafta kız bebeklerin rahimleri vücuttaki yerini alırken, erkek bebeklerin genital bölgesi fark edilebilir duruma geliyor. Derisi hala saydamlığını koruyor ve damarları görülebiliyor. Kulakları ise şekilleniyor. Gebeliğin 18. Haftasında bebeğinizin sinir sistemi de geçtiğimiz haftalara göre çok daha gelişmiş durumda. Parmak izi oluşmaya başlıyor ve henüz siz hissedemeseniz de bebeğiniz hıçkırıyor.

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Bu hafta genelde en kafa karıştıran soru ile başlayalım. 18 haftalık gebelik kaç aylık? 18. Hafta, gebeliğin 5. Ayının ilk haftasıdır.

Sizin İçin Seçtik

Anne bakım ihtiyaçlarını detaylı incelemek için tıklayınız.

18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi

18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Eğer ikinci ya da daha fazla kez hamileyseniz 18. haftaya kadar bebek hareketlerini hissetmiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Ancak ilk gebeliğinizse muhtemelen bu hafta hissedebilirsiniz.

Bebeğin ilk hareketleri hissedilene kadar anneler; Gebelikte bebek hareketleri ne zaman başlar? Kız ya da erkek bebek kaçıncı haftada hareket eder? 18 haftalık gebelik hissedilir mi? gibi pek çok soru işareti taşıyor.

Bebeğin ilk hareketleri kelebeğin kanat çırpması, gazın hareket etmesi gibi hissedilebiliyor. Ancak bu haftadan sonra minikler orada olduklarını apaçık bir şekilde hissettirmeye başlayacak. Hiç merak etmeyin!

Kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformları “18 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi? ya da 18. Haftada bebek hareketlerini hissetmiyorum” diyen endişeli annelerle dolu. Ancak endişelenmeyin. Bebekler aslında anne karnında daha 8. Haftada ilk hareketlerine başlıyormuş. Ancak anne adayları bunu daha geç hissediyor. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebiliyor.

İçinizde Minik Bir Kung Fu Panda Var

İçinizde Minik Bir Kung Fu Panda Var!

Kung Fu Panda filmini bilmeyeniniz var mı? Filmi bilmeseniz bile bol atlamalı, zıplamalı bir mücadele sanatı olan Kung Fu sanatını mutlaka duymuşsunuzdur. İşte bebeğinizin karnınızda yaptığı şey de tam olarak bu!

18 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde el ve ayaklarındaki kıvrımlar belirginleşen, dışarıdan gelen sesleri duymaya başlayan ve hatta yüksek seslere karşı tepki dahi verebilen bebekler, kasları geliştikçe, etkin olan her bir kası itina ile kullanıyor.

Şuan rahminizdeki alan geniş, bebeğiniz çok küçük ve amniyon sıvısı oluşturduğu kalkan nedeniyle hareketlerin hissedilmesini yavaşlatıyor.

Bu haftalarda rahminizde bebeğinizin kaslarını esnetebileceği, bol bol tekme hatta takla atabileceği geniş bir alan bulunuyor. Çünkü bebeğiniz henüz bir dolmalık biber ya da patates diyebileceğimiz kadar küçük. Ancak ilerleyen haftalarda bebeğiniz bir karpuz büyüklüğüne ulaşana kadar büyüyecek ve rahimdeki alanı her geçen gün daralacak. Dolayısıyla bebek büyüdükçe hissettiğiniz hareketlerin şiddeti de artacak.

Hemen Satın Al

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

18 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur mu

18 Haftalık Gebelik Cinsiyet Belli Olur mu?

18. haftaya gelindiğinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenmiş olmanız çok yüksek bir ihtimaldir. Cinsiyetin belirlenmesinde bebeğin anne karnındaki pozisyonu, ultrason cihazının kalitesi ve hekim tecrübesi gibi pek çok farkı etken bulunuyor. 18 haftalık gebelik ultrason görüntüsü cinsiyet belirlemek için yeterli. Yanibebeğin dış genital organlarının şekillenmesi 18. Haftaya gelindiğinde tamamlanmış oluyor ve büyük bir merakla beklediğiniz acaba kız mı yoksa erkek mi sorusu da bu haftalarda netlik kazanıyor.

18 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

18 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Yolun yarısına geldiniz.18 haftalık gebelik dönemine gelinceye kadar ilk kalp atışı, cinsiyeti, hatta ilk hareketi gibi pek çok tarifsiz heyecan yaşadınız. 18. Gebelik haftasından sonra merak edilen konular da bir bir değişiyor.

18 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür? Kaç kilo almalıyım gibi sorular bunlardan bazıları.

18 haftalık gebelik kadınlar kulübü yorumlarını detaylı inceleyebilirsiniz.

Rahmin bu haftalarda göbek deliğinin hemen altında ve tamı tamına bir kavun kadar. Rahmin büyümesi ve alınan kilolar dolayısıyla vücudunuzun ağırlaşması bu dönemden sonra kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Özellikle uzun süre ayakta kalmak bu yorgunluğu tetikleyebilir.

Büyüyen karnın vücut dengesini bozması sırt ve bel ağrısına sebep olurken, rahmin büyümesi karın ve kasık ağrısına sebep olabilir.

Gebelikte bel ağrısını azaltmak için bu önerileri dikkate alın!

  • Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
  • Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
  • Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın, sık sık yürüyün.
  • Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
  • Gün içerisinde sık sık istirahat edin. Otururken sık sık pozisyon değiştirin. Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
  • Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
  • Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
  • Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
  • Doktor kontrolünde bel korsesi takabilirsiniz. 
  • Çok ağrınız olduğunda yine doktor kontrolünde ilaç kullanabilirsiniz.

17 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

19 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü